• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۳-۰۲-۳۰ - ۰۵:۴۲
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 0
  • 0
درباره سی‌وپنجمین نمایشگاه کتاب تهران؛

نمایشگاهی که مردم دوستش دارند اما...

«استقبال مردم» همیشه جزء لاینفک نمایشگاه کتاب است. رویدادی که در سال‌های قبل میزبان خیل مردمی بود که برای کتاب دورهم جمع می‌شدند اما می‌شود گفت امسال چنین نبود و چندین عامل از گرانی کاغذ و به تبع آن کتاب گرفته تا نمایشگاه مجازی کتاب و تغییرات اجتماعی و کم شدن تبلیغات شهری، همه دست‌به‌دست هم دادند تا نمایشگاه کتاب خلوت‌تر از سال‌های قبل باشد.

نمایشگاهی که مردم دوستش دارند اما...

عاطفه جعفری، خبرنگار گروه فرهنگ: امسال نمایشگاه کتاب تهران شمع 35 سالگی‌اش را فوت کرد؛ یعنی در سنی قرار دارد که از بحران 30 سالگی عبور کرده و خامی جوانی را پشت سر گذاشته است و همین پختگی باید کمک کند تا بهتر و مناسب‌تر برگزار شود. درواقع نمایشگاه کتاب دیگر عرصه آزمون و خطا نیست، نباید چرخی از نو اختراع شود، باید نمایشگاه سی‌وپنجم کتاب تهران را متفاوت با نمایشگاه‌های دیگر این رویداد بدانیم. انگار همه‌چیز دست به دست هم داد تا نمایشگاه در 35 سالگی دچار دگردیسی و تغییر شود. نمایشگاه کتاب به‌عنوان بزرگ‌ترین رویداد فرهنگی کشور که میزبان مردم می‌شود، حتما از اهمیت زیادی برخوردار است و باید به آن توجه کرد. در گزارش‌هایی که از نمایشگاه سی‌وپنجم توسط رسانه‌ها مخابره شد، موضوع خلوتی نمایشگاه امسال از آن مسائلی بود که همه به آن اشاره می‌کردند اما طبیعتا این امر، تکمله‌ای دارد که توجه نکردن به آن نمی‌تواند برای نمایشگاه‌های بعدی تحلیل درستی را به برگزارکنندگان بدهد. نمایشگاه کتاب علاوه‌بر حضور مردمی، حضور نخبگان و کتابخوانان را همیشه داشته و سعی شده تا در این سال‌ها، امکان مهمی را فراهم کند که مولفان و نویسندگان بدون واسطه با مخاطبان خود دیدار کنند، از نظرات مردم و کتابخوان‌ها بهره ببرند و فضایی برای کسب سوژه‌های جدید و انتقال تجربیات متعدد برای شکل‌گیری کتاب‌های جدیدتر و ارزشمندتر داشته باشند.
«استقبال مردم» همیشه جزء لاینفک نمایشگاه کتاب است. رویدادی که در سال‌های قبل میزبان خیل مردمی بود که برای کتاب دورهم جمع می‌شدند اما می‌شود گفت امسال چنین نبود و چندین عامل از گرانی کاغذ و به تبع آن کتاب گرفته تا نمایشگاه مجازی کتاب و تغییرات اجتماعی و کم شدن تبلیغات شهری، همه دست‌به‌دست هم دادند تا نمایشگاه کتاب خلوت‌تر از سال‌های قبل باشد. یکی از همیشگی‌ترین نقدها به نمایشگاه کتاب این بود که این نمایشگاه حالت فروشگاهی دارد و وجه فرهنگی و نمایشی آن کمتر است؛ هرچند رندی به شوخی می‌گفت «گرانی کتاب به کمک آمد تا نمایشگاه کتاب، واقعا نمایشگاه شود»، که در این نمایشگاه شدن هم باید مردم را به‌عنوان رکن مهم نمایشگاه کتاب در نظر داشت. شاید خلوتی‌ این دوره از این رویداد بزرگ فرهنگی درسی برای سیاستگذاران باشد که برای جذب مردم باید برنامه داشت. حتی مدل غرفه‌سازی در جذب مردم برای حضور و دیدن کتاب‌ها تاثیرگذار است. در بخش کودک و نوجوان یکی از ناشران، با غرفه‌بندی مطابق با سلیقه نوجوان امروز، خانواده‌ها را به دیدن کتاب‌هایش دعوت می‌کرد. در بخش ناشران عمومی هم بودند ناشرانی که از فرصت استفاده کردند و به جای اینکه فقط به فروش کتاب فکر کنند، به مردم و جذب‌شان برای خرید کتاب هم فکر کردند و همین باعث شد تا نتیجه خوبی از این رویداد فرهنگی بگیرند.
بعد از برگزاری نمایشگاه سی‌و‌سوم قرار شد دبیرخانه دائمی نمایشگاه کتاب تهران فعالانه وارد میدان شود و درواقع دوباره راه‌اندازی شد و براساس حکم یاسر احمدوند، معاون فرهنگی وزارت ارشاد، علی‌ رمضانی به ریاست دبیرخانه دائمی نمایشگاه کتاب منصوب شد. در این حکم بر مطالعه، تدوین و کاربست راه‌کارهای ارتقای فرآیند علمی با استفاده از ظرفیت‌های اندیشه‌ورزی صاحب‌نظران و اندیشمندان، پیش‌بینی و تدوین برنامه‌های عملیاتی مناسب به‌منظور اجرایی کردن سیاست‌های مصوب شورای سیاستگذاری نمایشگاه، هماهنگی با تشکل‌ها و انجمن‌های صنفی نشر و صنایع وابسته با هدف مشارکت موثر آنها در فعالیت‌ها، فراهم آوردن مقدمات لازم برای حضور هرچه باشکوه‌تر ناشران داخلی و خارجی در نمایشگاه و تقویت، حفظ و ایجاد هماهنگی بین اجزای درون‌سازمانی و برون‌سازمانی مرتبط با نمایشگاه تاکید شده است. درواقع این دبیرخانه برای ساماندهی و سازماندهی بیشتر به نمایشگاه کتاب شکل گرفت اما گویا این دبیرخانه در سال‌های اخیر هم فعالانه عمل نکرده، چون مشارکت و حضور صنف کمرنگ‌تر بوده است.
بخش بین‌الملل برخلاف سال‌های گذشته، آنچنان که باید و شاید فعال نبود. پر کردن بخش بین‌الملل نمایشگاه کتاب با غرفه‌های دولتی، نمی‌تواند به صنعت نشر و تعامل فرهنگی ما کمک کند. اگر اولین دوره‌های برگزاری نمایشگاه کتاب تهران را ملاک قرار دهیم، متوجه خواهیم شد که چقدر آن نمایشگاه در بخش بین‌الملل و همین‌طور حضور ناشران خارجی اهمیت داشته است. اگر می‌خواهیم نشرمان را بین‌المللی کنیم نباید فقط به کارهای شکلی بسنده کرده و با عنوان بین‌المللی بودن خودمان را راحت کنیم. نمایشگاه کتاب تهران همچنان می‌تواند پررنگ و پررونق به کارش ادامه دهد، اگر برگزارکنندگان برایش برنامه داشته باشند و آن را همچنان مهم بدانند.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

سهم طبقۀ متوسط از صنعت سریال‌سازی؛

«افعی تهران» از چه کسی انتقام گرفت؟

فرصتی برای تجدید ظهور «خوبی مردم ایران»؛

مفهوم ملت را زنده کردند

فیلم پرحاشیه «بیبدن» با قصه‌‌ای به‌اندازه از ایده‌ای مهم دفاع کرد؛

سینمای اجتماعی زنده است

درباره فیلم «بی‌بدن»؛

قصه‌گویی شرافتمندانه درباره قصاص

مصطفی قاسمیان، خبرنگار:

یک درامدی خوب و تماشاگرپسند

اهل ملت عشق باش؛

عشق و دیگر هیچ...

آقای کارگردان! چه داری می‌کنی با خودت؟!

آنتی ‌کانسپچوآل آرت ترک و کُرک و پَر ریخته حسن فتحی

مریم فضائلی، خبرنگار:

چشم‌هایمان گناه داشتند!

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ:

رویاهای شخصی‌ات را نفروش!

سریال پرطرفدار «حشاشین» چه می‌گوید؛

علیه شیعه یا علیه اخوان؟

راضیه مهرابی‌کوشکی، عضو هیات‌‌علمی پژوهشکده مطالعات فناوری:

فیلم «اوپنهایمر» به مثابه یک متن سیاستی

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ:

از شما بعید بود آقای جیرانی

ایمان‌ عظیمی، خبرنگار:

دیکته نانوشته غلط ندارد

درباره هزینه‌ای که می‌شد صرف «هفت سر اژدها» نشود؛

چرخ را از نو اختراع نکنیم

فرزاد حسنی بعد از سال‌ها، به قاب تلویزیون آمد؛

بازگشت امیدوارکننده

در نقد بهره کشی «علی ضیا» از شهرت؛

از موج ابتذال پیاده شو

محمد زعیم‌زاده، سردبیر فرهیختگان:

در عصر پساواقعیت به احمد خطر حرجی نیست اما...

سیامک خاجی، دبیر گروه ورزش:

برای خداحافظی زود بود آقای جملات قصار!

محمدرضا ولی‌زاده، فرهیختگان آنلاین:

عجایب آماری دیدم در این دشت!

محمدامین نوروزی، مستندساز:

از این طرف که منم راه کاروان باز است...

فاطمه دیندار، خبرنگار:

برای درخشش سیمرغ‌های بلورین

محمد زعیم‌زاده، سردبیر؛

کدام سینما؟کدام نقد؟

حامد عسکری، شاعر و نویسنده:

فیلم دیدن با چشم‌های تار...

چهل و دومین جشنواره فیلم فجر؛

چند نقد بر فیلم سینمایی «آپاراتچی»

«صبحانه با زرافه‌ها»؛

یک وس اندرسون ایرانی تمام‌عیار

ویژه‌نامه جشنواره فیلم فجر؛

«صبحانه با زرافه‌ها»؛ معنازدایی از جهان

«صبحانه با زرافه‌‌ها»؛

تهش هیچی نیست، پس لذت ببر!

درباره فیلم جدید سروش صحت؛

قرار صبحانه با خودمان

هومن جعفری، خبرنگار:

مردی که سازش نمی‌کرد

در روزگار بی‌مایگی حضور قاف غنیمتی است؛

برای «قاف» و عمو اکبر

تولد قاف به میزبانی اکبر نبوی با همکاری «فرهیختگان»؛

«قاف» نمی‌خواهد متکلم‌ وحده باشد

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ؛

هنوزم نقش بازی می کنی آقای فرخ نژاد؟

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار