• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۲-۱۱-۱۵ - ۱۱:۲۹
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 1
  • 0
از تحمیل هزینه به کشور تا حفظ حقوق مردم؛

الحاق سازمان ثبت به وزارت دادگستری با سیاست‌های کلی نظام و اسناد بالادستی مغایرت دارد؟

مغایرت با قانون اساسی و سیاست‌های کلی نظام، تحمیل هزینه به کشور، ماهیت قضایی سازمان ثبت و حفظ حقوق مردم از جمله مهمترین دلایل مخالفت با انتقال سازمان ثبت از قوه قضاییه به دولت است.

الحاق سازمان ثبت به وزارت دادگستری با سیاست‌های کلی نظام و اسناد بالادستی مغایرت دارد؟

 پس از انقلاب اسلامی و تفکیک قوا با تفویض اختیارات و وظایف وزارت دادگستری به قوه قضاییه، اداره سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در صلاحیت انحصاری قوه قضاییه قرار گرفت. این مورد یکی از دستاورد‌های مهم و پیشرفته قانون‌گذاری پس از انقلاب محسوب می‌شود. اما یکی از موضوعات مهمی که در برنامه هفتم توسعه (۱۴۰۷-۱۴۰۳) آمده است و به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است، جداسازی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور از قوه قضاییه و انتقال آن به وزارت دادگستری است.

ماده الحاقی به ماده ۱۱۴ برنامه هفتم توسعه کشور که در آذرماه ۱۴۰۲ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده مقرر می‌کند: به منظور بهبود حکمرانی اراضی و تسریع و تسهیل در صدور اسناد رسمی و اجرای کامل طرح ملی حد نگار (کاداستر) و با توجه به ماهیت اجرایی وظایف سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در سال اول اجرای برنامه این سازمان به وزارت دادگستری الحاق می‌شود. بعد از تصویب برنامه هفتم توسعه در مجلس شورای اسلامی، این قانون، جهت بررسی و تأیید نهایی به شورای نگهبان ارسال شد. شورای نگهبان در تاریخ ۱۰ دی ماه ۱۴۰۲، ضمن بیان ابهامات و ایرادات برخی مواد این قانون، الحاق سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به وزارت دادگستری را، مغایر با اصل ۱۶۰ قانون اساسی اعلام کرد.

با تصویب این قانون در مجلس، موضوع جداسازی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و الحاق آن به وزارت دادگستری، به جهت تبعات منفی آن، با مخالفت کارشناسان و مسئولان ثبت مواجه شد و رئیس قوه قضائیه به این امر واکنش نشان داد. از جمله مهمترین ایرادات مبنایی و اشکال‌های قانونی انتزاع سازمان ثبت اسناد و املاک کشور از قوه قضاییه و انتقال آن به وزارت دادگستری از نظر کارشناسان و مسئولان ثبت شامل: عدم رعایت تشریفات قانونی در الحاق این بند به برنامه هفتم توسعه،  مغایرت با اصل ۱۵۶ و اصل ۱۶۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، مغایرت با سیاست‌های کلی و اسناد بالادستی، تحمیل هزینه بر کشور، عدم امکان متولی شدن سازمان ثبت توسط دولت به دلیل ذی‌نفع بودن دولت در دعاوی اراضی و املاک، نقش مهم حدنگار در صیانت از مالکیت‌ها و اموال مردم و کارکرد و ماهیت قضایی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور می‌شود.

در حال حاضر با اعلام مخالفت شورای نگهبان با این بند از برنامه هفتم و اصرار مجلس بر مصوبه قبلی، موضوع جهت بررسی به تشخیص مصلحت نظام ارسال شده است. چرا طرح موضوع انتقال سازمان ثبت به دولت در برنامه هفتم توسعه، مغایر سیاست‌های کلی نظام و اسناد بالادستی است؟ بر اساس بند اول اصل ۱۱۰ قانون اساسی، تعیین سیاست‌های کلی نظام جمهوری اسلامی ایران پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام، از وظایف و اختیارات رهبری است.

در همین راستا، حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب در شهریور ماه ۱۴۰۱، در اجرای بند یک اصل ۱۱۰ قانون اساسی، سیاست‌های کلی برنامه پنج‌ساله هفتم را که پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام و با اولویت پیشرفت اقتصادی توأم با عدالت تعیین شده است، به سران سه قوه، رئیس مجمع تشخیص مصلحت و رئیس ستاد کل نیرو‌های مسلح ابلاغ کردند. به موجب بند ۲۶ سیاست‌های کلی نظام، یکی از مواردی که در روزآمدسازی سند تحول که از وظایف قوه قضاییه است مورد تأکید قرار گرفته، اجرای ۱۰۰ درصدی حدنگار است و قوه قضاییه مکلف است حدنگاری را به اتمام برساند.

بنابراین، طرح و تصویب انتقال سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در اجرای کامل طرح حدنگار به وزارت دادگستری در مجلس شورای اسلامی، مغایر با سیاست‌های کلی نظام در برنامه هفتم توسعه (ابلاغی از سوی رهبر معظم انقلاب) است. به همین جهت، نمی‌توان با این مصوبه که مغایر با سیاست‌های کلی نظام و اسناد بالادستی است این سیاست کلی را تغییر داد. همچنین باتوجه به اینکه، اقتضای ماهیت برنامه‌ای قوانین توسعه، برنامه‌ریزی در راستای اسناد بالادستی و اجتناب از تقنین و مداخله در قوانین دائمی دیگر است و از آنجا که طبق بند ۳ ماده یک قانون برنامه و بودجه کشور، برنامه‌های پنج ساله برنامه‌های جامعی هستند که ضمن آن هدف‌ها و سیاست‌های توسعه اقتصادی و اجتماعی طی همان مدت مشخص می‌شود، جایگاه برنامه‌های توسعه کشور حل مشکلات مربوط به وضعیت جامعه و مشکلات و رفع موانع حاکمیت است و عملاً اصلاح ساختار‌های بین قوای حاکمه در قوانین برنامه‌های توسعه جایگاهی ندارد.

به همین جهت، مصوبه مذکور در قانون برنامه هفتم خارج از صلاحیت تقنینی و قانون‌گذاری برنامه‌های توسعه‌ای است. ضمن اینکه وجود سازمان‌ها و دستگاه‌های متعدد و موازی در مدیریت اراضی از موانع جدی تثبیت مالکیت است، به همین جهت اگر اصلاح ساختار مدنظر است باید نسبت به وزارتخانه‌های راه و شهرسازی، جهاد کشاورزی و سازمان‌های تابعه از جمله سازمان ملی و مسکن، سازمان منابع طبیعی، سازمان امور اراضی، شهرداری‌ها، بنیاد مسکن و سایر دستگاه‌ها آسیب‌شناسی می‌شد و اصلاح ساختار در بدنه دولت انجام می‌شد تا مانعی از موانع کار ثبت اراضی و اجرای کاداستر برداشته شود.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

محمدباقر شیرمهنجی، سیاست‌پژوه اقتصاد:

قیدگذاری غلط برای مشارکت مردم؛ رفتن به بیراهه

لابی باکو در تهران چگونه منافع ملی را گروگان گرفته است؟

بازگشایی سفارت به قیمت مصادره املاک ایران

محمد‌صادق تراب‌زاده‌جهرمی، پژوهشگر هسته عدالت اجتماعی مرکز رشد دانشگاه امام صادق(ع):

کنترل عایدی بادآورده سرمایه به‌عنوان ‌انگیزه ضد تولید

سیدمحمد صادق‌ شاهچراغ، پژوهشگر مرکز رشد دانشگاه امام صادق(ع):

کلان‌شاخص حکمرانی بانک مرکزی بر شبکه بانکی

دانیال داودی، دانشجوی دکتری توسعه‌ اقتصادی:

معمای «طبقه‌ متوسط» در ایران

اکبر احمدی، دانش آموخته اقتصاد:

ضعف و سوءتفاهم در تعریف «استقلال»

دانیال داودی، دانشجوی دکتری توسعه اقتصادی:

نقاط ضعف و قوت آقای اقتصاددان

دانیال داودی، دانشجوی دکتری توسعه اقتصادی:

«بخش خصوصی» در منظومه‌ فکر اقتصادی آیت‌الله خامنه‌ای

مجتبی توانگر، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس:

زورآزمایی برای حذف یک میراث مخرب

محمدباقر شیرمهنجی، پژوهشگر پژوهشکده سیاست‌پژوهی و مطالعات راهبردی حکمت:

نظام اقتصادی قانون اساسی: اسلامی، راست یا چپ؟

علی محمدی‏‏‏‌پور، مدرس دانشگاه و عضو انجمن اقتصاد انرژی ایران:

ضربه سیاستگذاری متضاد به توسعه پایدار

محمدهادی عرفان، معمار و موسس مرکز مطالعات شما:

سازمان نظام مهندسی و شهرداری‌ها، حرکت با سرعت حلزون

حمیدرضا تلخابی، دکترای جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری؛

شهرنشینی در عصر بحران‌ها

محمد نائیج‌حقیقی، پژوهشگر حوزه اقتصاد مسکن:

ماجرای مسکن ۲۵ متری ادامه دارد؟

مجتبی رجب‌زاده، کارشناس اقتصاد:

رکود از رگ گردن به اروپا نزدیک‌تر شده است!

ضرورت تفکیک بانک‌ها در راستای لایحه برنامه هفتم توسعه؛

‌انواع بانک‌ها‌ و ‌انواع مدل‌های کسب‌وکار بانکی

سیدمقداد ضیاتبار، پژوهشگر پژوهشکده سیاست‌پژوهی و مطالعات راهبردی حکمت:

مولفه‌های مشترک بحران‌های اقتصادی۱

ناصر غریب‌نژاد، پژوهشگر حقوق اقتصادی:

اقتصاد شیشه‌ای

میثم رستمی، پژوهشگر اقتصاد:

حمایت از تولید ملی: بایدها و نبایدها

ناصر غریب‌نژاد، پژوهشگر حقوق اقتصادی:

دشمنِ مردم

مجتبی رجب‌زاده

بحران اقتصادی چین

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار

خبرهای روزنامه فرهیختگانمرتبط ها