محمدرضا حاجیعبدالرزاق، خبرنگار گروه ورزش: تیم ملی فوتبال ایران سرانجام با دراگان اسکوچیچ قطع همکاری کرد تا در فاصله حدود چهار، پنج ماه مانده به آغاز رقابتهای جامجهانی چالشی جدید برای فوتبال ایران به وجود بیاید؛ چالشی به اسم انتخاب سرمربی جدید بهعنوان جایگزین سرمربی کروات. درواقع از همان عصر روز دوشنبه که خبر برکناری سرمربی تیم ملی توسط کمیته فنی منتشر شد، اسامی متعددی از سوی رسانههای مختلف بهعنوان سرمربی تیم ملی اعلام شد؛ از مربیان ایرانی مثل دایی، قلعهنویی و نکونام تا نفرات نامآشنای خارجی مانند کیروش و برانکو که اتفاقا هردو نفر سابقه هدایت تیم ملی ایران در جامجهانیهای گذشته را در کارنامه دارند.
در این بین اما برانکو زودتر از سایرین به خبر گزینهشدنش برای هدایت تیم ملی واکنش نشان داد و تاکید کرد تا سال ۲۰۲۴ با عمان قرارداد دارد و ضمن ابراز خوشحالی از اینکه نامش برای تیم ملی ایران مطرحشده اعلام کرد بهخاطر قراردادش نمیتواند به ایران بازگردد و سرمربی عمان خواهد ماند. ضمن اینکه او از هموطنش نیز حمایت و تاکید کرد دلیلی برای برکناری اسکوچیچ که تیم ملی ایران را در شرایطی سخت به جامجهانی رساند، وجود ندارد.
همه اینها درحالی است که از یک سرمربی ایرانی بهعنوان گزینه جدی نیمکت تیم ملی نام برده میشود اما برخی منتقدان در واکنش به چنین خبری معتقدند اگر قرار به انتخاب سرمربی ایرانی بود، تیم ملی مسیرش را با اسکوچیچ میرفت و انتخاب یک سرمربی ایرانی با توجه به اسامی مطرحشده برای جایگزینی سرمربی کروات نمیتواند با توجه به زمان کم باقیمانده تا مسابقات جامجهانی قطر منطقی باشد.
با این حال فارغ از همه اسامی مطرحشده به نظر میرسد این روزها نام یک سرمربی جدیتر از سایر اسامی پیگیری میشود؛ کارلوس کیروش پرتغالی که دو بار همراه با تیم ملی ایران به جامجهانی رسیده و همین موضوع یک دسته از تصمیمگیرندگان را در این برهه زمانی ترغیب کرده است تا به فکر ادامه همکاری با این سرمربی بیفتند. در این خصوص شنیده میشود حتی مذاکراتی هم بین طرفین از مدتی پیش انجام شده و حالا درباره انتخاب سرمربی دورگه موزامبیکی – پرتغالی باید منتظر زمان تصمیمگیری باقی ماند.
کیروش: با تیمی که مربی دارد صحبت نمیکنم
کیروش که این روزها کمتر پاسخ رسانههای ایرانی را میدهد، در یک جمع خصوصی بدون تایید یا تکذیب تماس از سوی فدراسیون ایران برای مذاکره با وی به برخی همراهانش اعلام کرده تیم ملی فوتبال ایران سرمربی رسمی دارد و با تیمی که سرمربی دارد برای حضور روی نیمکتش مذاکره نمیکند. البته کیروش این صحبتها را قبل از برکناری اسکوچیچ مطرح کرده بود و با توجه به اینکه جدایی مربی کروات قطعی به نظر میرسد سرمربی پرتغالی هم طبعا مشکلی برای انجام مذاکرات جدیتر ندارد.
البته برخی میگویند کیروش برای رسیدن به رکورد جاودانه 5 دوره حضور در جامجهانی حاضر است تن به هر کاری بدهد تا جاییکه اینبار دیگر مسائل مالی برایش در اولویت قرار نداشته باشد. در هر صورت این چهره دورههای پایانی سرمربیگری خود را سپری میکند و برای او از لحاظ جایگاه و اعتبار خیلی اهمیت دارد که بتواند همراه با تیم ملی ایران در جامجهانی 2022 هم در قطر حاضر باشد و به همین دلیل مذاکره کردنش با ایران چندان هم دور از انتظار نیست.
نه به عراق و مصر
کارلوس کیروش بعد از اینکه موفق نشد با مصر به جامجهانی صعود کند به کار خود با این کشور پایان داد، این درحالی است که مسئولان ورزش این کشور دوباره در تماسهای خود از این سرمربی درخواست کردهاند تا در دوره کاری جدیدی قراردادش را با مصر ادامه بدهد. در این بین کیروش که به برخی دخالتها در کارش در مصر اعتراض کرده بود در این خصوص در ابتدا پاسخ منفی داد اما مصریها از طریق وزیر ورزش خود یکبار دیگر این درخواست را در این اواخر دوباره مطرح کردند و جالب اینکه وزیر ورزش مصر در تماس با این سرمربی به وی اعلام کرده اگر به کارش با این کشور ادامه بدهد این تضمین را میدهد که هیچکس در کار وی دخالت نکند!
از سوی دیگر از تیم ملی عراق هم بهعنوان یک مشتری دست به نقد دیگر برای کیروش نام برده میشود. به گفته یکی از خبرنگاران ورزشی کشور عراق، سرمربی سابق تیم ملی ایران در جامهای جهانی 2014 و 2018 دوباره مدنظر فدراسیون فوتبال این کشور قرار گرفته ولی بازهم به پیشنهاد عراقیها پاسخ منفی داده است. کیروش قبل از انتخاب مصر هم از عراق پیشنهاد داشت اما دفعه قبلی هم به درخواست این کشور دست رد زده بود تا مردان سرزمین فراعنه را انتخاب کند.
گرفتار کرونا
کارلوس کیروش این روزها در موزامبیک و در زادگاهش به استراحت مشغول است. شنیدهها حاکی از آن است که سرمربی سابق تیم ملی ایران به ویروس کرونا مبتلا شده و خود را قرنطینه کرده است، با این حال حدود چند روزی میشود که علائم کیروش از بین رفته و این سرمربی بدون مشکل خاصی که سلامتی وی را تهدید کند، از این مهلکه خلاصی پیدا کرده است. در هر صورت اینکه همکاری کیروش با فدراسیون ایران و تیم ملی منجر به نتیجه شود یا خیر باید منتظر زمان باقی ماند. برخی منتقد جدی و مخالف بازگشت این سرمربی هستند و از سوی دیگر برخی دیگر اعتقاد دارند فقط با این چهره میتوانیم در جامجهانی موفق عمل کنیم، چون او شناخت خوبی از فضای فوتبال ایران دارد. کفاشیان، رئیس سابق فدراسیون فوتبال روز گذشته تیم فعلی ایران را حاصل کار کیروش عنوان کرده تا به این ترتیب این بهانه دست موافقان سرمربی پرتغالی باشد که با توجه به شناخت کیروش از فوتبال ایران و فرصت کم باقیمانده تا جامجهانی فقط این چهره میتواند ناجی تیم ملی در قطر باشد.
گزینه مناسب به شرط مهارشدن!
با این شرایط تیم ملی ایران یک گام به عقب برخواهد داشت، درحالی که 31 تیم دیگر وضعیت فنی ثابتی دارند و برنامههای آمادهسازی خود را آغاز کردهاند اما تیم ملی ایران حالا با از دست دادن سرمربی خود یک گام هم رو به عقب برداشته و تا بخواهد از لحاظ فنی برای این تیم تعیینتکلیف شود، مطمئنا زمان بیشتری را هم از دست خواهیم داد. در چنین شرایطی منطق حکم میکند شخصی جانشین اسکوچیچ شود که هم از فضای فوتبال ایران و هم از نفرات اصلی تیم ملی شناخت کافی داشته باشد و شاید به همین دلیل است که خیلیها کیروش را گزینه مناسبی میدانند، هرچند سابقه خراب او در اختلاف با افراد مختلف در ایران این نگرانی را نیز به وجود آورده که دوباره حاشیههای پیرامون تیم ملی زیاد شود و تاکید دارند که مسئولان باید با درسگرفتن از اتفاقات قبلی به او بفهمانند که باید تمرکزش را روی موفقیت تیم ملی بگذارد و از درگیری با اهالی فوتبال و فدراسیون اجتناب کند.