• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۱-۰۲-۰۸ - ۰۴:۵۸
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 0
  • 0
مسئول نهاد نمایندگی مقام‌معظم‌رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران:

بیراهه‌ها و مشکلات کنونی جهان ریشه در دور بودن از معارف ناب دارد

در یک تقسیم‌بندی کلی معارف دینی به سه بخش تقسیم می‌شود؛ بخش اعتقادات و باورها، احکام و دستورالعمل‌های رفتاری و بخش دیگر اخلاق و ملکات نفسانی.

بیراهه‌ها و مشکلات کنونی جهان ریشه در دور بودن از معارف ناب دارد

مجموع نشست‌های تخصصی «دوشنبه‌های سوهانک» با موضوع تبیین پیام‌های دینی و ارتباطی ماه مبارک رمضان در واحد تهران مرکزی (سوهانک) برگزار شد.
مرتضی جلیلی، مسئول نهاد نمایندگی مقام‌معظم‌رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران و واحد تهران مرکزی در این نشست طی سخنانی گفت: «در یک تقسیم‌بندی کلی معارف دینی به سه بخش تقسیم می‌شود؛ بخش اعتقادات و باورها، احکام و دستورالعمل‌های رفتاری و بخش دیگر اخلاق و ملکات نفسانی.»
 او ادامه داد: «اعتقادهای خود به سه گروه توحید، راه‌شناسی و فرجام‌شناسی، فقه و احکام به دو گروه کلی عبادات و معاملات و اخلاق نیز به  سه‌ گروه اخلاق فردی، الهی و اجتماعی تقسیم می‌شوند، لذا همه روایات و آیات را می‌‌توان در این سه بخش جا داد. برهمین اساس پیام‌های ماه رمضان را نیز می‌توان طبق این سه بخش دسته‌بندی کرد.»
وی افزود: «یکی از پیام‌های ماه رمضان انس با قرآن به‌عنوان کلام‌الهی است، زیرا ماه رمضان بهار قرآن و در این ماه بستر آشنایی با قرآن مهیاست. طبق روایات ثواب قرائت یک آیه قرآن در ماه رمضان برابر با ثواب ختم کل قرآن است.»
مسئول نهاد نمایندگی مقام‌معظم‌رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی در استان تهران و واحد تهران مرکزی در ادامه اظهار کرد: «باید توجه داشت مشکل بشریت امروز دور بودن از مفاهیم قرآن است و بیراهه‌ها و مشکلات کنونی جهان ریشه در دور بودن از معارف ناب و هدایت‌های قرآنی دارد. ماه رمضان فرصت مناسبی است که با انس با این کتاب نورانی و عمل به دستورات آن می توان این خلأ را تا حدودی جبران کرد.»
مرتضی جلیلی گفت: «پیام دوم ماه رمضان در رابطه با خداشناسی انس با پروردگار عالم از طریق مناجات و ادعیه مخصوص ماه رمضان است طبق فرمایش حضرات معصومین دعا و مناجات، قرآن صاعد است و انس با ادعیه و مناجات ارتباط با مبدأ هستی و عالم وجود را فراهم می‌سازد. ما در زندگی نیازمند ارتباط با خدا هستیم که با قرائت ادعیه و مناجات این ارتباط ممکن می‌شود، دعاهایی همچون دعای سحر، دعای ابوحمزه، دعای افتتاح و...  ازجمله این ادعیه هستند که انس با این‌ها نوعی پیام اعتقادی است.»
وی ادامه داد: «در بحث اعتقادی تمرین بندگی بسیار مهم است و انسان باید با استفاده از معارف هدف آفرینش خود را که رسیدن به مقام بندگی و عبودیت است، بشناسد و از اسارت طاغوت، هوا و نفس مادیات و شیطان نجات پیدا کند برای رسیدن به این مقام همه عمر فرصت داریم اما ماه رمضان فرصتی بسیار مناسب برای این امر است.»
جلیلی بیان کرد: «در بحث امام‌شناسی نیز ماه مبارک رمضان حاوی پیام ارتباط با ولی و امام است که بارزترین مصداق این امر شب قدر است، طبق روایات در شب قدر ملائکه بر امام زمان هر عصر وارد می‌شوند و تقدیرات یک‌سال انسان‌ها را رقم می‌زنند درنتیجه ارتباط با ولی خدا جهت رقم خوردن بهترین تقدیرات تاثیر بسزایی دارد.»
مسئول نهاد نمایندگی مقام‌معظم‌رهبری دانشگاه آزاد اسلامی در استان تهران افزود: ‌«در بخش اخلاق نیز در یک تقسیم‌بندی اخلاق به دو بخش رذایل و فضایل تقسیم می‌شود. یکی از مهم‌ترین فضایل اخلاقی صبر است که طبق معارف قرآن شرط رسیدن به همه کمالات انسانی است.»
جلیلی توضیح داد: «در معارف دینی صبر به این معنی است که در حرکت به‌سمت یک موفقیت باید مشکلات مسیر را تحمل کرد، ماه رمضان تاثیر مستقیمی در بالا بردن صبر انسان دارد.»
وی گفت: «یکی دیگر از فضایل مهم اخلاقی اخلاص است که شرط پذیرش اعمال است. بستر رسیدن به اخلاص در رمضان بیشتر مهیاست و می‌تواند اعمال او را به‌سمتی ببرد که همواره همراه بااخلاص و با هدف رسیدن به قرب الهی باشد. دیگر پیام ماه مبارک رمضان سکوت است؛ پرحرفی در مباحث اخلاقی مورد نکوهش بوده و بسیاری از لغزش‌های انسان ریشه در پرحرفی دارد. بنابراین سکوت و به‌موقع حرف زدن از دستورات بزرگان اخلاقی است؛ چراکه سکوت تفکر را به همراه دارد و فکر مقدمه رسیدن به مقامات معنوی بالاتر است. رمضان با روزه گرفتن انسان دعوت به سکوت کرده و درنتیجه تشویق به تفکر و رسیدن به مقامات بالا فراهم می‌شود.»
جلیلی خاطرنشان کرد: «در رمضان با دوری از خوردن و آشامیدن و مبطلات روزه قدرت اراده نیز بالا رفته و اراده انسان بر خودداری از انجام گناه و خطا تقویت می‌شود و درواقع روزه‌داری نوعی تمرین تقویت عزم و اراده است.»

 

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

دبیرکل انجمن علمی اقتصاد شهری ایران و عضو هیات‌علمی دانشگاه آزاد:

فساد مانع مشارکت مردم در اقتصاد خیزش مدیریتی لازمه جهش تولید

زینب کرد، مسئول واحد زنان و خانواده اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان مستقل:

قانون جوانی جمعیت نگاهی مردانه دارد

بحران آموزش‌وپرورش- بخش دوم؛

ایرادهای ساختاری و راهکارهای تحولی

رضا نقدبیشی، مدیرکل تحلیل و نظارت بر امور پژوهشی؛

تجویز سه‌گانه برای تقویت علم داده در دانشگاه

حادثه 16 آذر 1332 یادآور اعتراض علیه حضور آمریکایی‌ها در دانشگاه تهران بود؛

5 وظیفه دانشگاهیان برای ساخت آینده کشور

«فرهیختگان» نرخ انتشار مقالات علمی پژوهشگران ایران را بررسی می‌کند؛

شروط ارتقای علمی اساتید هیچ منطقی ندارد!

علی عربی، استادیار گروه جامعه‌شناسی دانشگاه شهید چمران اهواز:

دانش محلی؛ دروازه ورود به کارآفرینی

حسین پناهی، فعال دانشجویی:

آیین‌نامه جدید کارورزان خوب اما ناکافی

7 نکته درباره آغاز سال ‌تحصیلی؛

مهر 1402، دانشگاه زنده است

درباره حواشی ماجرای دانشکده علوم اجتماعی که ادامه دارد؛

پای ایران و قانون بایستید

عباسعلی رهبر، عضو هیات‌علمی دانشگاه علامه طباطبایی:

6 ویٰژگی منظومه معرفتی جهاد تبیین امام حسن مجتبی

مهدی نوید‌ادهم، رئیس دبیرخانه هیات موسس دانشگاه آزاد:

۶ کارکرد ویژه راهپیمایی اربعین

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار