• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۰-۱۲-۱۹ - ۰۱:۴۵
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 0
  • 0
بررسی بودجه تمام شد اما ماجرای یک بی‌عدالتی کهنه هنوز ادامه دارد

تبعیض علیه یک‌سوم دانشجویان آموزشی عالی

یکی از انتقادهای وارده به بررسی لایحه بودجه مربوط به تبصره9 بخش هزینه‌ای بودجه بود که مربوط به حوزه‌های ‌آموزش، پژوهش و فرهنگ است. نمایندگان در جریان بررسی این تبصره با پرداخت سرانه‌ای بودجه به دانشگاه‌ها همراهی نکردند تا کماکان با نادیده‌گرفتن بند9 اصل سوم قانون‌اساسی در بحث اجرای عدالت، بخش اعظمی از دانشجویان کشور از امکاناتی نظیر تسهیلات مالی به‌صورت ناعادلانه‌ای محروم بمانند.

تبعیض علیه یک‌سوم دانشجویان آموزشی عالی

فرهیختگان روز سه‌شنبه این هفته پس از ۲۸جلسه بررسی لایحه بودجه۱۴۰۱ مجلس شورای اسلامی در صحن علنی به پایان رسید تا تکلیف دخل‌و‌خرج دولت در سال آینده تعیین‌‌تکلیف شود. در‌ ۲۸جلسه گذشته، بررسی بخش‌های درآمدی و هزینه‌ای بودجه در ۲۰تبصره مورد بحث و بررسی نمایندگان قرار گرفت، اما لایحه بودجه سال آینده کشور در‌حالی به شورای نگهبان رفت که نقد و انتقادهای مختلفی به جریان بررسی و برخی تصمیم‌گیری‌های نمایندگان وارد شد.

یکی از انتقادهای وارده به بررسی لایحه بودجه مربوط به تبصره9 بخش هزینه‌ای بودجه بود که مربوط به حوزه‌های ‌آموزش، پژوهش و فرهنگ است. نمایندگان در جریان بررسی این تبصره با پرداخت سرانه‌ای بودجه به دانشگاه‌ها همراهی نکردند تا کماکان با نادیده‌گرفتن بند9 اصل سوم قانون‌اساسی در بحث اجرای عدالت، بخش اعظمی از دانشجویان کشور از امکاناتی نظیر تسهیلات مالی به‌صورت ناعادلانه‌ای محروم بمانند. براساس مصوبه بهارستان‌نشینان بر‌اساس بند«ب» تبصره«9» ماده‌واحده لایحه بودجه1401 کل کشور، صد‌درصد (100%) وجوه اداره‌شده پرداختی از محل بازپرداخت وام‌های شهریه دانشجویی از سال1385 تا1400 تا سقف دوهزار میلیارد (2.000.000.000.000) ریال به خزانه‌داری کل‌ کشور واریز می‌شود. وجوه مذکور به صندوق‌های رفاه دانشجویی به‌عنوان کمک جهت افزایش منابع مالی صندوق‌های مزبور اختصاص می‌یابد تا براساس اساسنامه مصوب، صرف پرداخت وام شهریه به دانشجویان و سایر پرداخت‌های رفاهی دانشجویی شود. اگر‌چه در بخش آخر این بند اجازه اختصاص وجوهی از محل منابع این بند در قالب وام شهریه دانشجویی به دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی داده شده، اما بررسی تجربیات سال‌های گذشته نشان می‌دهد بخش بزرگی از جمعیت دانشجویی دانشگاه آزاد که یک‌سوم جمعیت دانشجویان کشور را تشکیل می‌دهند از این امکان بی‌بهره خواهند ماند، در‌حالی که حتی با درنظر گرفتن جمعیت دانشجویان شهریه‌پرداز در کشور انتظار می‌رفت در جریان بودجه سال آینده زمینه رفع این تبعیض علیه دانشجویان دانشگاه آزاد فراهم شود.

این در‌حالی است که با پیشنهاد کمیسیون قضایی و نمایندگان صندوق رفاه دانشجویی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مکلف است به دانشجویان دانشگاه علوم‌قضایی و خدمات اداری نیز همانند دانشجویان سایر دانشگاه‌ها، تسهیلات دانشجویی پرداخت کرده و ارائه خدمات کند. این تصمیم در‌حالی صورت گرفت که دانشجویان این دانشگاه درطول تحصیل مقرری بورس (حقوق ماهانه کارآموزان قضایی) دریافت می‌کنند.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

دبیرکل انجمن علمی اقتصاد شهری ایران و عضو هیات‌علمی دانشگاه آزاد:

فساد مانع مشارکت مردم در اقتصاد خیزش مدیریتی لازمه جهش تولید

زینب کرد، مسئول واحد زنان و خانواده اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان مستقل:

قانون جوانی جمعیت نگاهی مردانه دارد

بحران آموزش‌وپرورش- بخش دوم؛

ایرادهای ساختاری و راهکارهای تحولی

رضا نقدبیشی، مدیرکل تحلیل و نظارت بر امور پژوهشی؛

تجویز سه‌گانه برای تقویت علم داده در دانشگاه

حادثه 16 آذر 1332 یادآور اعتراض علیه حضور آمریکایی‌ها در دانشگاه تهران بود؛

5 وظیفه دانشگاهیان برای ساخت آینده کشور

«فرهیختگان» نرخ انتشار مقالات علمی پژوهشگران ایران را بررسی می‌کند؛

شروط ارتقای علمی اساتید هیچ منطقی ندارد!

علی عربی، استادیار گروه جامعه‌شناسی دانشگاه شهید چمران اهواز:

دانش محلی؛ دروازه ورود به کارآفرینی

حسین پناهی، فعال دانشجویی:

آیین‌نامه جدید کارورزان خوب اما ناکافی

7 نکته درباره آغاز سال ‌تحصیلی؛

مهر 1402، دانشگاه زنده است

درباره حواشی ماجرای دانشکده علوم اجتماعی که ادامه دارد؛

پای ایران و قانون بایستید

عباسعلی رهبر، عضو هیات‌علمی دانشگاه علامه طباطبایی:

6 ویٰژگی منظومه معرفتی جهاد تبیین امام حسن مجتبی

مهدی نوید‌ادهم، رئیس دبیرخانه هیات موسس دانشگاه آزاد:

۶ کارکرد ویژه راهپیمایی اربعین

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار