• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۰-۱۰-۳۰ - ۰۱:۰۳
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 0
  • 0
جو بایدن یک‌سال پس از ریاست‌جمهوری اقتصاد آمریکا را به کجا رسانده است؟

تورم؛ هدیه بایدن به شهروندان بزرگ‌ترین اقتصاد جهان

امروز یک‌سال پس از 20 ژانویه 2021، مردم آمریکا در 20 ژانویه 2022 شاهد آمارهایی هستند که از رکوردزدن تورم در این کشور خبر می‌دهد.

تورم؛ هدیه بایدن به شهروندان بزرگ‌ترین اقتصاد جهان

توحید ورستان، خبرنگار: امروز نخستین سالگرد ورود پرمناقشه جو بایدن به کاخ‌سفید است. او در شرایطی وارد مقر رئیس‌جمهور آمریکا شد که تنها 14 روز پیش از آن طرفداران دونالد ترامپ رئیس‌جمهور وقت آمریکا به تحریک وی به جلسه تایید نتایج انتخابات در کنگره حمله بردند. این مساله باعث شد تا بایدن که باید مراسم تحلیف خلوتی به‌دلیل کشتار کرونا در کشورش می‌داشت بنا به دلایل امنیتی، شاهد برگزاری مراسم خاص‌تر باشد.

حالا امروز یک‌سال پس از 20 ژانویه 2021، مردم آمریکا در 20 ژانویه 2022 شاهد آمارهایی هستند که از رکوردزدن تورم در این کشور خبر می‌دهد؛ موضوعی که بایدن قول داده بود مانع آن شود. با وجود این قول اما تزریق کمک‌های مالی بدون پشتوانه دولت به جامعه آمریکا درکنار ادامه‌یافتن بحران کرونا باعث شده دولت بایدن در آستانه انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره در این کشور در مخمصه‌ای جدی گرفتار شود. با گسترش سویه امیکرون در آمریکا تعداد ابتلای روزانه در این کشور از یک‌میلیون تن عبور کرده و تعداد کشته‌ها نیز همیشه نزدیک هزار تن است.

دولت آمریکا تنها 10 ماه برای اصلاح وضع موجود فرصت دارد تا در انتخابات مجلس نمایندگان آمریکا و سنا شکست نخورد، زیرا پس از آن به وضعیتی دشوار دچار خواهد شد؛ موضوعی که با شدت‌یافتن گسترش سویه امیکرون و افزایش نرخ تورم تا اندازه‌ای دور از ذهن است.

  تورم بی‌سابقه در 4 دهه اخیر

نرخ تورم در ایالات‌متحده به بالاترین سطح خود در چهار دهه اخیر رسیده است. عدم‌تعادل بین عرضه و تقاضا به‌دلیل همه‌گیری کرونا همزمان با سیاست‌های تحریک تقاضا منجر به افزایش نرخ تورم سالانه به هفت درصد شده است. این موضوع عامل نگرانی جو بایدن، رئیس‌جمهور ایالات‌متحده است که قول داده بود این روند را در سال 2021 متوقف کند. وزارت کار ایالات‌متحده روز چهارشنبه هفته گذشته (۱۲ ژانویه ۲۰۲۲) اعلام کرد که شاخص قیمت مصرف‌کننده در ماه گذشته میلادی (دسامبر ۲۰۲۱) نسبت به ماه مشابه سال 2020 چیزی حدود هفت درصد افزایش یافته است. این سریع‌ترین رشد نرخ تورم از سال ۱۹۸۲ است که بیشتر ریشه در افزایش قیمت انرژی و آسیب به زنجیره‌های تامین ناشی از همه‌گیری کرونا دارد. همچنین اداره آمار کار، علت این افزایش نرخ تورم سالانه را به‌ویژه افزایش قیمت مسکن و همچنین خودروهای فرسوده و کامیون‌ها عنوان کرده است.

این افزایش در نرخ تورم، فشار بر فدرال‌رزرو ایالات‌متحده را برای کاهش دارایی‌های خود در اوراق قرضه، اوراق‌بهادار و افزایش نرخ‌های بهره تشدید می‌کند. باید توجه داشت نرخ تورم درحال حاضر بسیار بالاتر از سطح هدف فدرال‌رزرو آمریکا در میان‌مدت است که باید دو درصد می‌بود. جروم پاول، رئیس فدرال‌رزرو، در جلسه کنگره در روز سه‌شنبه، ۱۱ ژانویه ۲۰۲۲، اعلام کرد علی‌رغم وجود تورم درباره کاهش مشکلات زنجیره تامین در سال جاری و درنتیجه کنترل نرخ‌تورم خوشبین است. داده‌های تورم دسامبر ۲۰۲۱ نشان‌دهنده تاثیر اولیه این متغیر شاخص‌های تورم است، زیرا سویه امیکرون کرونا با ورود این بیماری به سومین سال خود، تهدید جدیدی برای اقتصاد ایجاد می‌کند.

البته افزایش قیمت انرژی که تحت‌تاثیر اختلالات مربوط به کرونا، شرایط جوی و ژئوپلیتیکی قرار گرفته است، نشانه‌هایی از کاهش را نشان می‌دهد، به‌طوری‌که قیمت بنزین در دسامبر ۲۰۲۱، نسبت به ماه نوامبر 0.5 درصد کاهش یافته است. با این حال، تورم موادغذایی همچنان بالاست و در دسامبر، 0.5 درصد نسبت به نوامبر افزایش یافت.

گسترش سریع و منحصربه‌فرد امیکرون با افزایش غیبت از محل کار، باعث شد کمبود نیروی کار تشدید شود. سارا هاوس، تحلیلگر ارشد اقتصادی در ولز فارگو، به وال‌استریت ژورنال می‌گوید که احتمالا تورم در چند ماه آینده به اوج خود می‌رسد و یک موضوع چالش‌انگیز برای مصرف‌کنندگان، کسب‌وکارها و سیاستگذاران ایالات‌متحده خواهد بود.

آخرین‌باری که قیمت‌های مصرف‌کننده چنین افزایش سالانه‌ای را ثبت کرد، ژوئن ۱۹۸۲ بود، اما شرایط امروز بسیار متفاوت است و تورم نیز همچنان درحال افزایش است و احتمال می‌رود رکوردهای جدیدتری را نیز جابه‌جا کند. در سال ۱۹۸۰ و دوره ریاست‌جمهوری کارتر، پل ولکر رئیس فدرال‌رزرو قصد داشت با افزایش نرخ بهره، تورم را کنترل کند که باعث رکود کوتاه‌مدت در سال ۱۹۸۰ شد. بنابراین در تابستان ۱۹۸۲، تورم و نرخ بهره به‌شدت کاهش یافتند.

اما امروزه همه‌گیری کرونا باعث اختلال در زنجیره تامین، کمبود کالاها و مواد به‌ویژه خودرو و تقاضای شدید مصرف‌کنندگان آمریکایی به‌دلیل محرک‌های دولتی شده است که تشدید‌کننده تورم می‌شود. از همین‌روی اقتصاددانان انتظار دارند با کاهش تاثیر ویروس کرونا بر فعالیت‌های اقتصادی، افزایش نرخ تورم متوقف شود.

تقاضای شدید مصرف‌کنندگان ایالات‌متحده زنجیره تامین را مختل کرده و فشار بر آنها را افزایش داده است.

به‌گفته وال‌استریت‌ژورنال، اقتصاددانان و فدرال‌رزرو انتظار دارند تورم در سال جاری کاهش یابد، زیرا موانع عرضه برطرف و تقاضا به حالت عادی باز می‌گردد اما با وجود این گسترش سویه امیکرون عدم‌اطمینان در چشم‌انداز اقتصادی را افزایش داده است. کنستانس هانتر، تحلیلگر ارشد اقتصادی KPMG، انتظار دارد افزایش تقاضا برای کالاها در نیمه اول سال ۲۰۲۲ معکوس شود و فشار بر قیمت‌ها کاهش یابد.

این پیش‌بینی‌های امیدوار‌کننده درحالی صورت می‌گیرد که یکی از عوامل رشد نرخ تورم بهره‌گیری تولیدکنندگان از راه‌حل‌های گرانقیمت برای تداوم فعالیت کارخانه‌هایشان است تا بتوانند تقاضای رو به رشد در دوره کرونا را پوشش دهند؛ دوره‌ای که به‌دلیل گسترش کرونا از تعداد کارگران کاسته شده اما تقاضا چندان کاهش نیافته است. این کاهش نیرو اما تنها منحصر به کارخانه‌ها نمی‌شود، به‌گونه‌ای که سرویس پیک FedEx این هفته اعلام کرد سویه امیکرون باعث کمبود کارکنان و تاخیر در ارسال کالاها به دست مشتریان شده است.

  بحران زنجیره تامین در اقتصاد ایالات‌متحده

مجله بریتانیایی اکونومیست درباره اختلال زنجیره تامین که گریبانگیر ایالات‌متحده آمریکا شده است، می‌گوید که شرکت‌های کشتیرانی آمریکایی با کلیک روی چند دکمه، پس از هشت هفته کانتینرهایی مملو از کالا را از چین دریافت می‌کردند که برای استفاده در آمریکا آماده بودند اما اخیرا در مواجهه با این شرکت‌ها دچار دردسر بزرگی شده‌اند، زیرا برای دریافت سفارش‌های خود به زمان بسیار بیشتری نیاز دارند. این اتفاق در شرایطی رخ می‌دهد که بدون دریافت کالاهای جدید از چین و منابع دیگر هم‌اکنون نیز بنادر آمریکا از ازدحام شدید رنج می‌برند، زیرا هزاران کشتی برای انتقال محموله مشکل دارند. این مساله باعث شده کالاها در بازارهای محلی با تاخیر حدودا یک‌ماهه پس از ورود به بنادر آمریکا به دست مصرف‌کننده برسند.

بنادر ایالات‌متحده ازجمله لس‌آنجلس، ساوانا، جورجیا و ایلینوی مملو از کانتینر هستند اما همچنان موادی که جایگاه کلیدی در تولید کالاهایی مانند تراشه‌ها دارند دست‌نیافتنی هستند. قیمت کالاها درحال افزایش است و برخی کارفرمایان برای یافتن کارگران غیرماهر نیز در تلاش هستند.

آمریکا بزرگ‌ترین بازار مصرف‌کننده در جهان است و بحران زنجیره تامین تنها یکی از دلایل آزار‌دهنده در اقتصاد آمریکا به‌شمار می‌رود. حالا پرسش این است که صرف‌نظر از هرگونه بهبود کوتاه‌مدت، پایان بازیابی در بازارهای ایالات‌متحده چه زمانی است؟ اکونومیست سه دلیل عمده را برای آن عنوان می‌کند: افزایش عرضه در بازار کار، کاهش روند تورم و کنترل محرک‌های اقتصادی که همگی باید دائما موردتوجه قرار گیرند.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

مکرون درصدد مواجهه مستقیم با پوتین است؛

امانوئل فرزندخوانده ناپلئون

احسان فرزانه، پژوهشگر اندیشه سیاسی:

پیشروی تاریخ از آوارهای غزه تا هاروارد

سیدجواد نقوی، خبرنگار گروه ایده حکمرانی:

سرخوردگی تراپیست‌های عصر مدرن؟

سیدسعید لواسانی، استاد دانشگاه:

جوانه زدن در غزه، تکثیر در اروپا

رژیم صهیونیستی دفاتر الجزیره را بست؛

سرکوب رسانه بعد از دانشگاه

حمایت دوست‌داران دانش از حق و حقیقت؛

5 نکته درباره اعتراضات دانشجویی در آمریکا

تمدن و فرهنگ یا مکانیکی و ساختگی؟

ناسیونالیسم اسرائیلی: هویت، غیریت و استعمار

سیدسعید لواسانی، استاد دانشگاه:

اسرائیل و مساله یهود

مودی برای تحکیم ناسیونالیسم هندو عطش وصف‌ناپذیری دارد؛

پایان هند سکولار

میراحمدرضا مشرف، پژوهشگر حوزه بین‌الملل:

درسی که هندی‌ها از حمله ایران به رژیم‌صهیونیستی آموختند

صادق امامی، عضو شورای سردبیری:

تصویرسازی وارونه برای نجات بی‌بی

گفتن آنچه که نتوان گفتن:

اسرائیل شکست خورده است

پس از گذشت 6 ماه از آغاز بحران در غزه؛

وضعیت بین‌المللی اسرائیل؛ سند پیروزی حماس

کیهان برزگر، استاد روابط بین‌الملل:

جنگ غزه و ارزش استراتژیک روابط تهران - ریاض

محمد زعیم، سردبیر روزنامه فرهیختگان:

ما، الجزیره و لال‌بودگی رسانه‌ای

تعجب بریتانیایی‌ها برای انتخابات ریاست‌جمهوری؛

باید با کفش‌های حامیان ترامپ هم راه رفت!

دکتر کیهان برزگر، استاد روابط بین‌الملل:

تاثیر جنگ غزه بر افکار عمومی ایران

نگاهی به آخرین تحولات در صحنه‌ مبهم انتخابات آمریکا؛

ترامپ و بایدن به نوامبر 2024 می‌رسند؟

میراحمدرضا مشرف، پژوهشگر حوزه بین‌الملل:

محور مقاومت و بازدارندگی شکست‌خورده آمریکا در منطقه

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان؛

ذهن‌های در حال سقوط

یادداشت شفاهی مجید تفرشی، پژوهشگر؛

ترکی ‌الفیصل و تعریف رویکرد جدید برای مجاهدین

میراحمدرضا مشرف، پژوهشگر حوزه بین‌الملل:

نشست دوحه نتایج و دستاوردهای نامعلوم

میراحمدرضا مشرف، پژوهشگر حوزه بین‌الملل:

تحولات پاکستان از منظر همسایگان

میراحمدرضا مشرف، پژوهشگر حوزه بین‌الملل:

انتخابات پاکستان؛ نظامیان مقهور اراده مردم

نگاهی به آخرین وضعیت انتخابات ریاست جمهوری 2024 ایالات‌متحده‌ ؛

نگرانی اصلی دموکرات‌ها‌ بایدن است، نه ترامپ!

رئیس دانشکدگان هنر و رسانه دانشگاه آزاد؛

تاوان دانشگاه در مخالفت با صهیونیست‌ها

جنایت دمشق؛ انتقام صهیونیست‌ها از شکست در غزه،

سید‌رضی موسوی به رفقای مجاهدش پیوست

عوامل تاثیر‌گذار بر مسائل امنیتی ایران و پاکستان کدامند؟؛

امنیت مرزی‌؛ پاشنه‌آشیل روابط تهران و اسلام‌آباد

صهیونیست‌ها به رفعت‌ العریر‌ نویسنده و استاد دانشگاه فلسطینی هم رحم نکردند؛

نویسنده‌ها یواش می‌میرند

انتقام از کسانی که به تمیز‌ترین شکل ممکن درحال آدم‌کشی هستند؛

چگونه تمیز آدم بکشیم؟

میراحمدرضا مشرف، پژوهشگر حوزه بین‌الملل:؛

جنگ غزه حقیقت فلسطین را از دل افسانه‌سازی‌ها بیرون کشید

نابودی رژیم صهیونیستی؛

چه کسی پیروز شد؟

اثری که چشم‌ها و دل‌های آزادگان غرب را متوجه یک موضوع کرد؛

اثر غزه‌ای

محمد زعیم‌زاده، جانشین سردبیر:

هابرماس و خلسه علوم انسانی

میراحمدرضا مشرف، پژوهشگر حوزه بین‌الملل:

درخواست محاکمه بایدن به جرم مشارکت در نسل‌کشی

توحید ورستان، دکترای اقتصاد انرژی:

درهم‌تنیدگی جنگ غزه و بخش انرژی

میراحمدرضا مشرف، پژوهشگر حوزه بین‌الملل:

پشت‌پرده اصرار اسرائیل برای تخلیه کامل غزه

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار