• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۰-۱۰-۲۶ - ۰۱:۳۷
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 1
  • 0

زندانی به وسعت ایران

وجود سازمان‌ها و نیروهای اطلاعاتی و امنیتی در هر کشوری امری لازم و ضروری به نظر می‌رسد که عدم وجودشان، هرج‌ومرج ‌آفرین است؛ اما شاه با سیاست‌هایش، ساواک را فراتر از یک سازمان امنیتی تعریف کرده و از این سازمان غولی با هزار شاخ و دم ساخته بود تا چون زندانبانی بتواند ایران را کنترل کند.

زندانی به وسعت ایران

مهدی عسگری، خبرنگار: تهران شهری است که باستان‌شناسان قدمت آن را تا هفت هزار سال نیز بیان کرده‌اند. روستایی که از دوران صفویه به بعد مورد توجه شاهان قرار گرفت و کم‌کم به شهری بزرگ و سپس به پایتخت ایران تبدیل شد. پایتختی که در دوران معاصر، مردمانش روزهای غم، کم ندیده‌اند؛ کشتار آزادی‌خواهانش در انقلاب مشروطه، قحطی‌های دوران جنگ بین‌الملل، اضطراب حمله روس‌ها و اشغال تهران، قیام 30 تیر، روزهای خونین خرداد 1342 و... . از طرف دیگر این پایتخت روزهای شادی هم بسیار داشته است؛ به نتیجه رسیدن جنبش مشروطه و تاسیس شورای ملی، ملی شدن صنعت نفت و... .

26 دی‌ماه 1357 یکی از همین روزها بود؛ زن و مرد و پیر و جوان بعد از شنیدن خبری باورنکردنی در خیابان‌های تهران حاضر شدند؛ «شاه رفت!» این خبر برای مردم بیشتر شبیه معجزه می‌ماند. شاهی که در دوران 37 ساله سلطنتش و به‌خصوص بعد از کودتای 28 مرداد 1332 تمام تلاشش را در راستای پلیسی کردن کشور کرده بود حالا بر فراز آسمان زندانی خودساخته، به سمت مصر پرواز می‌کرد. زندانی که خودش به دست نیروی تحت امرش، سازمان امنیت و اطلاعات کشور(ساواک) ساخته بود، فروریخت و مردم زندانی که حالا می‌توانستند طعم آزادی را مزه کنند از فرار زندانبان‌شان خوشحال بودند.

وجود سازمان‌ها و نیروهای اطلاعاتی و امنیتی در هر کشوری امری لازم و ضروری به نظر می‌رسد که عدم وجودشان، هرج‌ومرج ‌آفرین است؛ اما شاه با سیاست‌هایش، ساواک را فراتر از یک سازمان امنیتی تعریف کرده و از این سازمان غولی با هزار شاخ و دم ساخته بود تا چون زندانبانی بتواند ایران را کنترل کند.

سازمان اطلاعات و امنیت کشور(ساواک) از سال 1336 فعالیت خود را آغاز کرد. رژیم پهلوی هدف از تشکیل این سازمان را مبارزه علیه کمونیسم و ایجاد امنیت عنوان کرد اما با گذشت زمان اهداف این سازمان گسترش پیدا کرد و به سازمانی فراقانونی تبدیل شد که مستقیما زیرنظر شخص شاه هدایت می‌شد. این سازمان که قرار بود امنیت جامعه را تامین کند، پس از مدتی دست به پرونده‌سازی برای سیاستمداران می‌زد تا در روز مبادا از آن پرونده‌ها استفاده کند. رویه‌ای که در سیاستمداران متوقف نماند؛ ساواک در ادارات و سازمان‌های دولتی نیز نفوذ کرده و از بین کارمندان این ادارات خبرچین و جاسوس استخدام می‌کرد. ساواک کم‌کم پا را فراتر از این گذاشت و در استخدام کارمندان دولتی نیز ایفای نقش می‌کرد. کارمندان هر اداره برای استخدام باید پرسشنامه‌ای را پر می‌کردند که نسخه‌ای از پرسشنامه مستقیما تحویل ساواک داده می‌شد تا در مورد استخدام این فرد نظر مستقیم ساواک لحاظ شود.

کریستین دلانوآ، در کتاب خود با نام ساواک، نفوذ این سازمان در ادارات را چنین توصیف می‌کند: «ساواک در همه نهادها و سازمان‌های سرزمین شاهنشاهی حضور دارد، حتی در موسسات خدمات انسانی... . ساواک حتی در صدور پروانه‌های صنعتی هم مداخله می‌کند... به بهانه امنیت با برخی از وزارتخانه‌ها بر سر تامین کالاها مخالفت می‌کند. با ممنوع کردن استخدام بعضی از اشخاص، موسسات صنعتی را که به افرادی متخصص نیازمندند متزلزل می‌کند.»

دانشگاه‌ها و نهادهای علمی نیز از دخالت و نفوذ ساواک مصونیت نداشتند؛ نفوذی‌ها و جاسوس‌های ساواک پای ثابت کلاس درس بودند و برخی از اساتید دانشگاه‌ها هم حقوق بگیر مستقیم ساواک. در طول فعالیت‌های ساواک در دانشگاه‌ها، متخصصان و اساتید شایسته کنار رفته و افرادی به ریاست دانشگاه یا دانشکده می‌رسیدند که رابطه خوبی با ساواک داشته باشند. اوضاع در مدارج تحصیلی پایین‌تر هم به همین منوال ادامه داشت؛ به‌عنوان مثال در آن زمان‌ها شایعاتی بر سر زبان‌ها بود درباره‌ اینکه از کلاس اول دبیرستان به بعد، در هر کلاس حداقل دو دانش‌آموز، مخفیانه با ساواک همکاری دارند.

فضای جامعه ایران آنچنان پلیسی شده بود که وابستگان رژیم پهلوی نیز از اظهارنظرات خود بیم داشتند. فریدون هویدا، برادر عباس هویدا، نخست‌وزیر و سفیر شاه در سازمان ملل، در کتاب «سقوط شاه» می‌نویسد: «[ساواک] تمام سعی خود را به کار می‌گرفت تا محیطی آکنده از ترس به وجود آورد و با این کار چنان جو مسمومی بر تمامی جامعه از صدر تا ذیل حکفرما کرده بود که هیچ‌کس واقعا جرأت نداشت در حضور دیگران سخنی به زبان بیاورد تا جایی که اگر دوستانم هم می‌خواستند مطلبی را با من درمیان بگذارند، معمولا مرا به گوشه‌ خلوتی در باغچه منزل می‌بردند و در آنجا با صدایی آهسته حرف خود را می‌زدند.»

علاوه‌براین، ساواک از تمام شایعاتی که قدرت و نفوذش را بیشتر نشان می‌داد، استقبال می‌کرد و حتی خودش منبع پخش این شایعات می‌شد؛ برای مثال، در سال 1356 خبری پخش شد که از «هر سه ایرانی، یک نفر با ساواک همکاری می‌کند!» ساواک نه‌تنها این خبر را تکذیب نکرد بلکه خود مسبب پخش اخبار این‌چنینی می‌شد تا قدرتش را در بین مخالفان داخلی و خارجی، دوچندان نشان دهد.

با وجود گستردگی، توسعه و رشد روزافزون ساواک، با اوج گرفتن خشم و نفرت عمومی مردم و سرعت گرفتن جریان انقلاب، کاری از دست این اختاپوس چندسر و مخوف نیز برنیامد و رهبر اصلی ساواک، محمدرضاشاه پهلوی، درنهایت مجبور به فرار از ایران شد و این آغاز رهایی مردمان زندانی در چنگال ساواک بود. رهایی‌ای که باعث خلق تصاویر خاطره‌انگیز از شادی مردمِ آزاد ایران در 26 دی‌ماه 1357 شد.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

میکائیل دیانی، فعال فرهنگی:

ترمیم شکاف‌ها؛ اولین ماموریت پزشکیان

محمدامین ایمانجانی، مدیر مسئول؛

پروژه مدد به مسعود پزشکیان

مهدی خانعلی‌زاده، پژوهشگر سیاست خارجی:

آقای پزشکیان! این شما و این جهان واقعی

محمدرضا کردلو، فعال فرهنگی:

آری، اینچنین است برادر!

در مناظره ۲ به ۲ نامزدهای ریاست‌جمهوری مجری با سوالات صریح و به‌جا بحث را داغ کرد؛

تنها ستاره مناظره

محمد زعیم‌زاده، سردبیر: 

کلید انتخابات در دست مرددها

پرویز امینی، استاد دانشگاه:

مرددین؛ سرنوشت‌سازان انتخابات چهاردهم

پیام پیغام‌های انتخاباتی؛

چرا تحریم انتخابات شکست خورد؟

محمد زعیم‌زاده، سردبیر؛

بازگشت به راهبرد مشارکت حداکثری

«اگر دفاع ما نبود، حمله ایران به اسرائیل ویرانگر می‌شد»؛

اعتراف بایدن

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان؛

‌نوبل خون

حمید ملک‌زاده، پژوهشگر اندیشه‌های سیاسی:

مقاومت؛ روح پایدار انقلاب اسلامی ایران

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان:

عجب کشور قانون‌مداری!

صادق امامی، عضو شورای سردبیری:

در مسیر تحول

7 نکته از دیدار رمضان 1403 رهبر انقلاب با دانشجویان؛

پای درس جامع‌نگری در خانه پدری

جیش‌العدل به نیابت از تل‌آویو دست به عملیات تروریستی زد؛

تروریست‌های توسعه

سیدحسین امامی، خبرنگار اندیشه سیاسی:

نقدی بر ایده پایان دین در یک کتاب

جعفر درونه، تحلیلگر سیاسی:

دو روی یک انتخابات

عباسعلی کدخدایی، عضو شورای نگهبان:

من رای نمی‌دهم!

جعفر درونه، پژوهشگر سیاسی:

نقطه عزیمت به‌‌سمت مشارکت حداکثری

درباره نامه 110 اصلاح‌طلب مشارکت‌جو؛

نه به خاتمی، سلام به واقعیت

محمد قائمی‌راد، پژوهشگر هسته مکتب امام خمینی(رحمه‌الله) مرکز رشد دانشگاه امام صادق(ع):

از «خواص و عوام» تا «خاصه و عامه» در اندیشه رهبری

درباره جوانب مختلف ردصلاحیت روحانی

او باید در انتخابات شکست می‌خورد

مرتضی قاضی، نویسنده:

صادق الوعد

آرزویی که بستر آن فراهم نیست؛

تمایل به شیوه‌های کنترلگری نوین

سرباز روح الله رضوی؛ فعال رسانه ای:

الجزیره و آفریقای جنوبی؛ جای ایران را نخواهد گرفت

محسن فایضی؛

چقدر بی انصاف‌اند

نگاه سطحی اپوزسیون سلبریتی؛

این جهل نیست خیانت به تاریخ و انسانیت است

سیدجواد نقوی، خبرنگار؛

بحران‌زدگی برندینگ برهانی

در حاشیه اظهارات جدید وزیر سابق خارجه؛

تاریخ را با تراژدی‌هایش بخوانید

کنشگران سیاست و نوار باریک انسانیت؛

در آینه فلسطین به خودتان نگاه کنید

وقایع نقش جهان و مصائب توییتری شدن سیاست

سانتی‌مانتال‌ها مشغول کارند

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار