محمد زعیمزاده، جانشین سردبیر روزنامه «فرهیختگان»: دور اول مذاکرات وین با تیم جدید به پایان رسید. برای ارزیابی نتیجه خیلی خیلی زود است؛ اخبار موثقی از مذاکرات نداریم که اتفاقا میخواهم کمی درباره همین حرف بزنم، اما از بازخوردها و اظهارنظرهای رسمی میشود گفت تیم ایرانی نسبت به دوره قبل دست بالا را گرفته و این خود میتواند تاکتیکی باشد برای جبران امتیازهای عقب افتاده و روانتر شدن مذاکرات در دورهای بعد.
تا اینجای مذاکرات تیم ایرانی نشان داده برای رسیدن به یک توافق خوب مصمم و جدی است، ترکیب تخصصی و نسبتا فراجناحی مذاکره کنندگان و کارشناسان یک گام اعتمادساز برای مردم است، ایدهمند بودن تیم هم یک مزیت مثبت دیگر است، اما همه این امتیازها را نداشتن یک استراتژی رسانهای درست میتواند به فنا بدهد.
ایران از اوایل دهه هشتاد درگیر مذاکرات هستهای است، یعنی حدود دو دهه احتمالا بیشتر از هر کشور دیگری، برخی از افرادی که آن طرف میز روبروی ایران نشسته بودند الان در خانه سالمندان هستند، اگر میتوانستیم در این بیست سال سالی یک نکته رسانهای یاد بگیریم الان کرسی فوق دکترای پیوست رسانهای در مذاکرات در یکی از معتبرترین دانشگاههای دنیا را داشتیم اما هم چنان بسیار مبتدی و مبتذل عمل میکنیم.
ما حتی اگر فتح الفتوح بزرگ هم کنیم با این وضع اطلاع رسانی بازنده بزرگ افکار عمومی خواهیم بود، در این چند روز هیچ خبر دست اولی از مذاکرات از تیم رسانهای ما منتشر نشد و همه اخبار جزئی و غیر رسمی باز تولید سخنان دیپلماتهای غربی توسط خبرنگاران نزدیک به خودشان بود، بازی افکار عمومی دست فلان خبرنگار رویترز و وال استریت ژورنال و تحلیل گر نایاک و...است؛ فضای ذهنی رسانهها، مردم و احتمالا نمایندههای مجلس را هم آنها میسازند مثل همه ادوار مذاکرات خصوصا شش سال منتهی به نود و دو که بعد از آن فاجعهای مثل رای آوردن روحانی اتفاق افتاد.
تا دیر نشده برای دور بعدی گفتوگوها فکری کنید.