به گزارش «فرهیختگان»، قریب به سه ماه از روی کارآمدن طالبان در افغانستان میگذرد و همچنان شاهد تحولات مختلفی در این کشور بحران زده هستیم.
یک رسانه نزدیک به طالبان با اشاره به گذشت 100 روز از روی کار آمدن مجدد طالبان نوشت: تا صد روز پیش زمین و آسمان افغانستان در اختیار آمریکا بود و نظام فاسدی فرمانروایی میکرد، اما ناگهان ورق برگشت و با فرار آمریکا طالبان بر کابل مسلط شد.
دستاوردهای طالبان در حوزه امنیت و دیپلماسی
عزم نیوز در گزارش خود درباره دستاوردهای طالبان در 3 ماه گذشته نوشت: برگزاری نشستهای مسکو، تهران، اسلام آباد با محور مسائل افغانستان در نتیجه دیپلماسی فعال طالبان، احیای پروژه تاپی، احیای پروژه احداث خط آهن ترکمنستان- هرات، سفرهای مقامات ازبکستان و ترکمنستان به افغانستان را از جمله دستاوردهای این گروه عنوان کرده است.
این رسانه در حال که هیچ کشوری تاکنون طالبان را به رسمیت نشناخته، درخواست چین از آمریکا برای رفع محدودیتها علیه طالبان، آغاز صادرات جلغوزه افغانستان به چین، کمک 65 میلیون دلاری چین به افغانستان، کمک 50 تن گندم توسط هند به افغانستان، سفر امیرخان متقی به پاکستان و تاکید بر اجرایی شدن پروژه های تاپی و کاسا1000، سفر نماینده ویژه ایران به افغانستان را نیز بخشی دیگری از موفقیت این گروه در عرصه سیاسی دانسته است.
طبق این گزارش، با وجود ادامه انفجار در شهرهای مختلف افغانستان، عزم نیوز برقراری نظم عمومی و کاهش جرائم اجتماعی، دستگیری 600 عضو داعش و بازداشت 82 آدم ربا، آزادی 12 گروگان، اخراج 208 عضو فاسد و آموزش صدها نیروهای نظامی را از جمله دیگر دستاوردهای این گروه در حوزه امنیت عنوان کرده است.
از سوی دیگر کمکهای بشردوستانه از سوی کشورهای مختلف طی 3 ماه گذشته به مردم افغانستان از جمله ارسال 13 محموله انسادوستانه ایران به شهرهای مختلف را میتوان از سایر اتفاقات مهم این صدروز دانست.
انسداد ذخایر بانک مرکزی و ادامه انفجارها در صد روز گذشته
همچنین ادامه انسداد ذخایر بانک مرکزی افغانستان از سوی آمریکا، افزایش بی سابقه قیمت دلار و پرداخت حقوق بخشی ازکارمندان نیز مهمترین اخبار صد روز گذشته در افغانستان است.
از سوی دیگر چندین انفجار در مراسم نماز جمعه در مساجد شهرهای مختلف افغانستان نیز از جمله دیگر تحولات صد روز اول حکومت افغانستان است طی آن انسانهای بیگناه این کشور کشته شدند.
کمبود پول نقد و بحران انسانی در افغانستان
«پیتر مایرر»، رییس کمیته بینالمللی صلیب سرخ درباره اوضاع افغانستان گفت: افغانستان به دلیل وضع تحریم با کمبود پول نقد مواجه بوده و در حال حاضر برای پرداخت حقوق کارکنان این کشور پول نقد موجود نیست.
مایرر ادامه داد: هر چند دولت در افغانستان تغییر کرده، اما کارکنانی که در بخشهای مختلف از جمله بهداشت، آموزش و پرورش و خدمات آب و برق تغییر نکرده و حقوق این افراد پرداخت نشده است.
همچنین «عبدالله الدرداری» نماینده برنامه پیشرفت و توسعه سازمان ملل در افغانستان، درباره بحران انسانی وخیمی که افغانستان با آن مواجه است، هشدار داد.
الدرداری در مصاحبه با شبکه «سیاِنبیسی» گفت: «حدود ۲۳ میلیون نفر [در افغانستان] نیاز مبرم به غذا دارند، اقتصاد ۲۰ میلیارد دلاری کنونی آن ممکن است تا ۴ میلیارد دلار یا بیشتر نزول یابد و ۹۷ درصد از جمعیت ۳۸ میلیونی در خطر غرق شدن در فقر هستند».
وی با بیان اینکه افغانستان احتمالاً با بدترین فاجعه انسانی که تا به حال دیدهایم مواجه است، توضیح داد: «ما هرگز شوک اقتصادی به این بزرگی را ندیدهایم و هرگز شاهد بحران انسانی به این بزرگی نبودهایم. تامین مالی برای بحران انسانی و خدمات ضروری برای حفظ زندگی و معیشت در این کشور بسیار مهم است»./ فارس