• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۰-۰۸-۱۷ - ۰۳:۴۱
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 1
  • 0

عربستان در لبنان چه می‌کند؟

تقابل لبنان با عربستان‌سعودی می‌تواند برای بیروت سنگین تمام شود. عربستان‌سعودی در یکصد سال اخیر، یکی از مهم‌ترین کشورهای حامی بیروت بوده است. اکنون که لبنان درحال تجربه بدترین شرایط درطول حیاتش است، چنین بحرانی می‌تواند کمک‌های عربستان‌سعودی به لبنان را تحت‌الشعاع خود قرار دهد و پیچیدگی‌های بحران‌ اقتصادی عمیق این کشور را افزایش دهد.

توحید ورستان، روزنامه‌نگار: انتشار ویدئویی از جرج قرداحی، وزیر اطلاع‌رسانی لبنان که جنگ کشورهای عربی علیه یمن را محکوم کرده بود، سرآغاز یک تقابل جدی بین لبنان و کشورهای عرب حاشیه خلیج‌فارس شد. این کشورها به‌تبعیت از عربستان‌سعودی، سفرای خود را از لبنان فراخواندند. پیامدهای بحران دیپلماتیک بین لبنان و عربستان‌سعودی تنها محدود به روابط سیاسی نخواهد شد. لبنان امروزه بدهکارترین کشور دنیا به نهادهای وام‌دهنده بین‌المللی است. به همین دلیل کشورهای غربی هرگونه کمک جدید به لبنان را منوط به انجام اصلاحات بنیادین در این کشور کرده‌اند.

تقابل لبنان با عربستان‌سعودی می‌تواند برای بیروت سنگین تمام شود. عربستان‌سعودی در یکصد سال اخیر، یکی از مهم‌ترین کشورهای حامی بیروت بوده است. اکنون که لبنان درحال تجربه بدترین شرایط درطول حیاتش است، چنین بحرانی می‌تواند کمک‌های عربستان‌سعودی به لبنان را تحت‌الشعاع خود قرار دهد و پیچیدگی‌های بحران‌ اقتصادی عمیق این کشور را افزایش دهد؛ اتفاقی که با سقوط ارزش پول ملی لبنان افتاد. حالا هم درپی این تنش عربستان‌سعودی اعلام کرد تمامی واردات خود از لبنان را متوقف می‌کند.

براساس آمار منتشرشده بحران دو کشور باعث توقف تزریق میلیاردها دلار پول عربستان به بیروت که سالانه به‌طور مستقیم و غیرمستقیم درقالب پروژه‌ها، کمک‌ها و حمایت نظامی از ارتش وارد اقتصاد لبنان می‌شد، می‌شود.

بنابراین سرمایه‌گذاری‌ها، هدایای مالی، وام‌ها و سپرده‌ها به‌علاوه توقف مبادلات تجاری بین دو کشور به‌ویژه بخش کشاورزی لبنان را تهدید می‌کند. ارزش مبادله تجاری سالانه بین دو کشور 600 میلیون دلار بوده که از این میزان 250 میلیون دلار ارزش صادرات لبنان به عربستان است. بیشتر این صادرات نیز مربوط به محصولات کشاورزی به‌عنوان ستون فقرات اقتصاد بیروت است. فوزی کباره، سفیر لبنان در عربستان به‌صراحت اعلام کرده بود عربستان‌سعودی پس از امارات دومین مقصد صادرات کشورش با 250 میلیون دلار در سال است. همچنین برخی مسئولان لبنانی پیش‌تر هشدار داده بودند هرگونه ممنوعیت عربستان‌سعودی بر صادرات لبنان، زیان بزرگ و موضوعی بسیار خطرناک است، به‌ویژه اگر بر بقیه کشورهای خلیج سرایت کند که احتمالا اقدامات مشابه یا سختگیرانه را اتخاذ می‌کنند. این همان موردی است که در بحران کنونی پس از اقدامات کویت، امارات و بحرین مشابه تصمیمات عربستان‌سعودی اتفاق افتاد.

 پروژه‌های امدادی

علاوه‌بر مبادلات تجاری، عربستان‌سعودی سالانه پروژه‌های بزرگ کمکی را در لبنان اجرا می‌کند که ارزش آنها بین سال‌های 2006 تا 2021، حدود 32 میلیون و 640 هزار و 178 دلار بوده است. در مدت مذکور 16 پروژه در بخش امنیت غذایی به ارزش 14 میلیون‌دلار، 19 پروژه در بخش بهداشت‌ودرمان به ارزش 6 میلیون دلار و 5 پروژه در حوزه آموزش با هزینه 3 میلیون و 140 هزاردلار اجرا شده است. همچنین در اوج شیوع ویروس کرونا، عربستان‌سعودی برای حمایت از لبنان در مقابله با این بیماری همه‌گیر کمک‌های پزشکی به لبنان ارائه کرد. براساس اطلاعات رسمی عربستان و لبنان، این کمک‌ها شامل ماسک‌های تنفسی، ابزار درمان سوختگی و تجهیزات نظارتی برای مراقبت‌های ویژه، علاوه‌بر دارو و تجهیزات پزشکی بود که ازطریق مرکز امدادی ملک سلمان ارائه می‌شد.

 کمک نظامی

براساس اطلاعات رسمی عربستان‌سعودی، ریاض از سال 2013، 3 میلیارد دلار به ارتش لبنان و یک میلیارد دلار به نیروهای امنیت داخلی کمک کرده است. برای نمونه پایگاه‌های نظامی مهمی که در جنگ رژیم صهیونیستی علیه این کشور در سال 2006 ویران شد، توسط عربستان با 734 میلیون‌دلار برای بازسازی آن مورد بازسازی قرار گرفت.

عربستان‌سعودی همچنین بین سال‌های 1990 تا 2015 بیش‌از 70 میلیارددلار به‌طور مستقیم و غیرمستقیم درقالب سرمایه‌گذاری‌ها، کمک‌ مالی، هدایا، وام‌های بلاعوض و سپرده‌گذاری در بانک‌ها به اقتصاد لبنان تزریق کرده است. براساس داده‌های رسمی عربستان‌سعودی، سرمایه‌گذاران سعودی در لبنان در فاصله سال‌های 2007 تا 2010 حدود 30 میلیارددلار سرمایه‌گذاری کردند.

آمارهای رسمی عربستان نشان می‌دهد تعداد پروژه‌های مشترک بین دو کشور از 200 پروژه فراتر رفته که 108 پروژه در بخش‌های صنعتی سعودی است. براساس داده‌های رسمی، عربستان میزبان 250 هزار لبنانی است و 26 درصد از صادرات لبنان به منطقه خلیج‌فارس را دریافت می‌کند. این 50 درصد از کل صادرات کشاورزی، صنعتی و صادرات لبنان به خارج را تشکیل می‌دهد.

همچنین کشورهای حاشیه خلیج‌فارس مجموعا 85 درصد از سرمایه‌گذاری‌های خارجی در لبنان را تشکیل می‌دهند. به‌طور کلی، 6کشور خلیج‌فارس میزبان نیم‌میلیون لبنانی هستند که سالانه حدود چهارمیلیارد دلار تنها از عربستان‌سعودی به کشور خود انتقال می‌دهند.

تخمین زده می‌شود حدود نیمی از تجار لبنانی خارج از کشور در عربستان هستند و این بدان معناست که نیمی از تجارت لبنان و سرمایه‌گذاری‌های آنها در خارج از مرزهای عربستان‌سعودی است. همچنین ارزش موسسات متعلق به لبنانی‌ها در سعودی تقریبا به 125 میلیارد دلار می‌رسد، بنابراین به‌نظر می‌رسد این اقدامات کشورهای خلیج‌فارس درقبال لبنان، شبیه رفتار آنها با قطر باشد. سعودی‌ها برای تقویت پایگاه خود در کشورهای عربی هزینه‌های هنگفتی می‌کنند. این هزینه‌ها عمدتا به تناسب نیاز کشور هدف انجام می‌پذیرد تا به‌نوعی آن کشور را وابسته خود کنند. عربستان به اتفاق متحدان خود اقتصاد کشورهای کوچک عربی مانند لبنان را به‌نوعی در گروگان می‌گیرند تا در مواضع سیاسی آنها نفود کرده و مانع از هرگونه تصمیم برخلاف آنها شوند.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

در مناظره ۲ به ۲ نامزدهای ریاست‌جمهوری مجری با سوالات صریح و به‌جا بحث را داغ کرد؛

تنها ستاره مناظره

محمد زعیم‌زاده، سردبیر: 

کلید انتخابات در دست مرددها

پرویز امینی، استاد دانشگاه:

مرددین؛ سرنوشت‌سازان انتخابات چهاردهم

پیام پیغام‌های انتخاباتی؛

چرا تحریم انتخابات شکست خورد؟

محمد زعیم‌زاده، سردبیر؛

بازگشت به راهبرد مشارکت حداکثری

«اگر دفاع ما نبود، حمله ایران به اسرائیل ویرانگر می‌شد»؛

اعتراف بایدن

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان؛

‌نوبل خون

حمید ملک‌زاده، پژوهشگر اندیشه‌های سیاسی:

مقاومت؛ روح پایدار انقلاب اسلامی ایران

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان:

عجب کشور قانون‌مداری!

صادق امامی، عضو شورای سردبیری:

در مسیر تحول

7 نکته از دیدار رمضان 1403 رهبر انقلاب با دانشجویان؛

پای درس جامع‌نگری در خانه پدری

جیش‌العدل به نیابت از تل‌آویو دست به عملیات تروریستی زد؛

تروریست‌های توسعه

سیدحسین امامی، خبرنگار اندیشه سیاسی:

نقدی بر ایده پایان دین در یک کتاب

جعفر درونه، تحلیلگر سیاسی:

دو روی یک انتخابات

عباسعلی کدخدایی، عضو شورای نگهبان:

من رای نمی‌دهم!

جعفر درونه، پژوهشگر سیاسی:

نقطه عزیمت به‌‌سمت مشارکت حداکثری

درباره نامه 110 اصلاح‌طلب مشارکت‌جو؛

نه به خاتمی، سلام به واقعیت

محمد قائمی‌راد، پژوهشگر هسته مکتب امام خمینی(رحمه‌الله) مرکز رشد دانشگاه امام صادق(ع):

از «خواص و عوام» تا «خاصه و عامه» در اندیشه رهبری

درباره جوانب مختلف ردصلاحیت روحانی

او باید در انتخابات شکست می‌خورد

مرتضی قاضی، نویسنده:

صادق الوعد

آرزویی که بستر آن فراهم نیست؛

تمایل به شیوه‌های کنترلگری نوین

سرباز روح الله رضوی؛ فعال رسانه ای:

الجزیره و آفریقای جنوبی؛ جای ایران را نخواهد گرفت

محسن فایضی؛

چقدر بی انصاف‌اند

نگاه سطحی اپوزسیون سلبریتی؛

این جهل نیست خیانت به تاریخ و انسانیت است

سیدجواد نقوی، خبرنگار؛

بحران‌زدگی برندینگ برهانی

در حاشیه اظهارات جدید وزیر سابق خارجه؛

تاریخ را با تراژدی‌هایش بخوانید

کنشگران سیاست و نوار باریک انسانیت؛

در آینه فلسطین به خودتان نگاه کنید

وقایع نقش جهان و مصائب توییتری شدن سیاست

سانتی‌مانتال‌ها مشغول کارند

محمدسعید صفاری، پژوهشگر مرکز رشد دانشگاه امام‌صادق(ع):

انقلاب خمینی کبیر؛ راهبر وارثان عالم

محسن فرجیان روزنامه‌نگار:

رسانه کارآمد و هزینه‌های آن

محمد زعیم‌زاده، جانشین سردبیر:

دست سردبیر، گاوبازی اپوزیسیون و پروژه ما

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار