به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، در میان کنشگرانی که شاید عمدتا از نسلهای سوم و چهارم انقلاب هم باشند، نوع مواجهه با مسالهای بهنام عدالت و عدالتخواهی و مصادیق متعدد آن نهتنها با یک اشتراک نظر همراه نیست که گاهی آنقدر نظرات متفاوت است که رویارویی، جدال و بعضا تکفیر نتیجه پرداختن به یک مساله در جامعه است. یا در مصادیقی از آزادیهای اجتماعی به همین صورت.
در همینباره عباس سلیمینمین در گفتوگو با فرهیختگان روایت قابل تاملی از امام خمینی (ره) نقل کرده که در ادامه میخوانید:
بعد از انقلاب بهمحض پیروزی انقلاب برخی دوستانی که خیلی ادعای پیروی از فقه و مبانی داشتند در برخی زمینهها برای اجرای عدالت به کتاب «عباس سلیمینمین» امام(ره) رجوع کردند و گفتند تحریرالوسیله شما را مدنظر قرار دادیم و قانون کار را بر این اساس تنظیم میکنیم.
امام(ره) فرمودند این حرفها چیست؟ تحریرالوسیله من برای زمانی است که مسائل حکومتی مطرح نبوده و خارج از قدرت بودیم و اصلا مسائل حکومتی را درنظر نمیگرفتیم.
این امر نشان میدهد مسائلی که امروز برای اجرای عدالت دخیل است در زمانی که از قدرت بیرون هستید مطرح نبوده و در این صورت شما نمیتوانید مکانیسم قدرت را درک کنید.
بنابراین امام گفتند تحریرالوسیله من برای دورانی است که در قدرت نبودیم و مکانیسمهای مختلف در این زمینه دخالت نداشت، لذا امروز باید مناسبات جدیدی را که با آن در مسائل تنظیم حکومت مواجه هستیم، لحاظ کنیم و اگر این نکته را لحاظ نکنیم عدالت محقق نخواهد شد.
استدلال ایشان این بود با چیزهایی که برای خارج از قدرت یا برای دورانی بوده که در عزلت بودیم و هرگز به ما اجازه ورود به مسائل حکومتی و اداره جامعه نمیدادند، نمیتوان قوانین دوران حکومت را به دست آورد.
مبانی امام(ره) تغییر نکرد؛ بلکه با مسائل جدیدی بعد از ایجاد حکومت مواجه میشوید که قبلا با آن مواجه نبودید. یعنی در شرایطی که تحت سلطه بودیم، قاطبه مومنان اصلا با این مسائل مواجه نبودند.
اما زمانی که خودمان میخواهیم اجرای عدالت کنیم باید مناسبات پیچیده روز را در عرصه اقتصاد اولا درک کنیم و بشناسیم و بعد در تنظیم قوانین براساس اسلام عمل کنیم و این خیلی فرق میکند.
متن کامل گفتوگو را در سایت روزنامه (fdn.ir) بخوانید.
متن کامل مصاحبه را از «اینجا» بخوانید.