• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۳۹۹-۰۱-۲۶ - ۰۲:۰۹
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 0
  • 0
میرسلیم در گفت‌وگو با «فرهیختگان»:

فرآیند انتخاب هیات‌رئیسه نباید به وحدت نمایندگان صدمه بزند

منتخب مردم تهران در مجلس یازدهم گفت: در شرایط کنونی فرآیند انتخاب هیات رئیسه نباید به وحدت نمایندگان صدمه بزند و این راهی جز تن دادن به معیار‌های شایسته‌سالاری ندارد و الحمدلله افراد شایسته به اندازه لازم میان منتخبان یافت می‌شوند.

 فرآیند انتخاب هیات‌رئیسه نباید به وحدت نمایندگان صدمه بزند

به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، سیدمصطفی میرسلیم، منتخب مردم تهران در مجلس یازدهم و رئیس شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی در گفت‌وگو با «فرهیختگان» به سوالاتی درباره مجلس آینده، وظایف و سازوکار‌های آن پاسخ داد که مشروح آن در ادامه از نظر می‌گذرد.

از نظر شما در مجلس آینده آیا برای تعیین ریاست مجلس و هیات‌رئیسه رقابت و چالش خاصی شکل می‌گیرد؟ چه حدی از این رقابت پسندیده است و اساسا چقدر در سامانه مسائل کلان کشور و مجلس جای دارد؟

مجلس با اختیاراتی که دارد، از برترین جایگاه در کشور برخوردار است و وظیفه نمایندگان بسیار مهم و سنگین است. هیات‌رئیسه را نمایندگان انتخاب می‌کنند تا راه خدمت به مردم را برای نمایندگان هموار کنند. اطلاعات تخصصی دراختیارشان قرار گیرد تا چه به لحاظ تقنین و چه از لحاظ نظارت بتوانند به‌خوبی از پس وظایف‌شان برآیند، همچنین درباره شایستگی افراد معرفی‌شده برای دولت تصمیم‌گیری مناسب انجام دهند؛ رئیس مجلس نیز هماهنگ‌کننده هیات‌رئیسه و اداره‌کننده جلسات صحن مجلس و خادم مجموع نمایندگان است. طبیعی است نمایندگان کسانی را انتخاب می‌کنند که بهتر بتوانند این خدمات را ارائه دهند، نه اینکه به‌ویژه برای اشخاص نماینده خاصه‌خرجی کنند و این مستلزم شناخت نمایندگان از سوابق افراد و قابلیت‌های آنان برای چنین خدمتگزاری صادقانه‌ای است. پس انتخاب شایسته‌سالارانه هیات‌رئیسه کمک اساسی به مدیریت درست مجلس و درنتیجه ارائه خدمت دقیق نمایندگان به مردم می‌شود، یعنی امر مردم‌سالاری به‌خوبی انجام می‌گیرد و روند امور کشور بهبود می‌یابد. بدانیم که واقعا مجلس در راس امور است؛ اگر عملکرد مجلس درست باشد، کشور پیشرفت می‌کند و اگر در روند فعالیت‌های مجلس تباهی رخ دهد، به بروز فساد در کشور می‌انجامد. البته در شرایط کنونی فرآیند انتخاب هیات‌رئیسه نباید به وحدت نمایندگان صدمه بزند و این راهی جز تن دادن به معیار‌های شایسته‌سالاری ندارد و الحمدلله افراد شایسته به اندازه لازم میان منتخبان یافت می‌شوند.

برخی معتقدند مجلس دچار مشکلات و مسائل درونی است که باعث شده عملکرد کلی آن تضعیف شود. اگر این مساله را قبول دارید، پیشنهاد خودتان برای اصلاح وضع موجود مجلس چیست؟

متاسفانه به کارآمدی مجلس در سال‌های اخیر لطمه وارد آمده و انحرافاتی به‌تدریج رخ داده و در اثر عدم نظارت کافی بر رفتار نمایندگان آن انحرافات تشدید شده است. ابزار‌های قانونی مجلس بسیار قوی و مناسبند ولی از آنها نباید برای منافع شخصی یا گروهی استفاده شود. اگر در مجلس روش زدوبند با مجریان دولتی رواج پیدا کند، نمی‌توان توقع داشت که نظارت بر دولت به‌خوبی انجام گیرد و این مصیبتی است که رخ داده و باید ان‌شاءالله مجلس یازدهم چاره‌جویی کند والا گام دوم انقلاب ابتر می‌ماند. اینجانب تصمیم دارم در این‌باره ساکت ننشینم.

چالش‌‌هایی درمورد نظارت درونی بر رفتار نمایندگان وجود دارد. گفته می‌شود اگر این سازوکار به اندازه کافی مستحکم بود، 90 نفر از نمایندگان مجلس دهم رد صلاحیت نمی‌شدند. چه کنیم که مجلس بعدی دچار همین مشکل نشود؟

قانون نظارت مجلس بر رفتار نمایندگان مصوب 1391 است ولی عملکرد آن بسیار ضعیف بوده و نتیجه همان شد که شورای محترم نگهبان در سال98 صلاحیت ده‌ها نماینده را رد کرد و یکی از نمایندگان بر اثر جرم ارتکابی به زندان افتاد. اگر هیات نظارت جدی و دقیق و غیرجانبدارانه کار می‌کرد، به چنین نتیجه افتضاحی منجر نمی‌شد. پس باید افرادی در آن هیات انتخاب شوند که ضمن اعتقاد به ضرورت اجرای دقیق قانون، از جانبداری به‌نفع نمایندگان خاطی برحذر بمانند. با توجه به اینکه یکی از نواب‌رئیس‌ عضو این هیات است، ملاحظه می‌کنید که انتخاب هیات‌رئیسه چقدر اهمیت پیدا می‌کند در آنچه به عملکرد صحیح نمایندگان و مجلس در کل برمی‌گردد. واقعا ریاست مجلس یک خدمتگزار فداکار و از خود گذشته می‌طلبد که حاضر باشد قربانی خیر و صلاح نظام مقدس جمهوری اسلامی بشود و نه کسی که بخواهد از مقام ریاست برای برتری‌جویی استفاده کرده یا سلطه‌طلبی کند یا کیسه‌ای برای خود بدوزد و آن جایگاه را نردبان مشاغل بعدی خود قرار دهد. امید است به لطف خدا ترکیب کنونی مجلس و صلاحیت نمایندگان منتخب مانع تکرار اشتباهات گذشته شود.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

میکائیل دیانی، فعال فرهنگی:

ترمیم شکاف‌ها؛ اولین ماموریت پزشکیان

محمدامین ایمانجانی، مدیر مسئول؛

پروژه مدد به مسعود پزشکیان

مهدی خانعلی‌زاده، پژوهشگر سیاست خارجی:

آقای پزشکیان! این شما و این جهان واقعی

محمدرضا کردلو، فعال فرهنگی:

آری، اینچنین است برادر!

در مناظره ۲ به ۲ نامزدهای ریاست‌جمهوری مجری با سوالات صریح و به‌جا بحث را داغ کرد؛

تنها ستاره مناظره

محمد زعیم‌زاده، سردبیر: 

کلید انتخابات در دست مرددها

پرویز امینی، استاد دانشگاه:

مرددین؛ سرنوشت‌سازان انتخابات چهاردهم

پیام پیغام‌های انتخاباتی؛

چرا تحریم انتخابات شکست خورد؟

محمد زعیم‌زاده، سردبیر؛

بازگشت به راهبرد مشارکت حداکثری

«اگر دفاع ما نبود، حمله ایران به اسرائیل ویرانگر می‌شد»؛

اعتراف بایدن

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان؛

‌نوبل خون

حمید ملک‌زاده، پژوهشگر اندیشه‌های سیاسی:

مقاومت؛ روح پایدار انقلاب اسلامی ایران

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان:

عجب کشور قانون‌مداری!

صادق امامی، عضو شورای سردبیری:

در مسیر تحول

7 نکته از دیدار رمضان 1403 رهبر انقلاب با دانشجویان؛

پای درس جامع‌نگری در خانه پدری

جیش‌العدل به نیابت از تل‌آویو دست به عملیات تروریستی زد؛

تروریست‌های توسعه

سیدحسین امامی، خبرنگار اندیشه سیاسی:

نقدی بر ایده پایان دین در یک کتاب

جعفر درونه، تحلیلگر سیاسی:

دو روی یک انتخابات

عباسعلی کدخدایی، عضو شورای نگهبان:

من رای نمی‌دهم!

جعفر درونه، پژوهشگر سیاسی:

نقطه عزیمت به‌‌سمت مشارکت حداکثری

درباره نامه 110 اصلاح‌طلب مشارکت‌جو؛

نه به خاتمی، سلام به واقعیت

محمد قائمی‌راد، پژوهشگر هسته مکتب امام خمینی(رحمه‌الله) مرکز رشد دانشگاه امام صادق(ع):

از «خواص و عوام» تا «خاصه و عامه» در اندیشه رهبری

درباره جوانب مختلف ردصلاحیت روحانی

او باید در انتخابات شکست می‌خورد

مرتضی قاضی، نویسنده:

صادق الوعد

آرزویی که بستر آن فراهم نیست؛

تمایل به شیوه‌های کنترلگری نوین

سرباز روح الله رضوی؛ فعال رسانه ای:

الجزیره و آفریقای جنوبی؛ جای ایران را نخواهد گرفت

محسن فایضی؛

چقدر بی انصاف‌اند

نگاه سطحی اپوزسیون سلبریتی؛

این جهل نیست خیانت به تاریخ و انسانیت است

سیدجواد نقوی، خبرنگار؛

بحران‌زدگی برندینگ برهانی

در حاشیه اظهارات جدید وزیر سابق خارجه؛

تاریخ را با تراژدی‌هایش بخوانید

کنشگران سیاست و نوار باریک انسانیت؛

در آینه فلسطین به خودتان نگاه کنید

وقایع نقش جهان و مصائب توییتری شدن سیاست

سانتی‌مانتال‌ها مشغول کارند