در لوایح تصویب شده توسط اسرائیل برای ممنوعیت آژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی چه مواردی وجود دارد و چه خدماتی بر عهده این نهاد است؟
کنست رژیم صهیونیستی لوایحی که طبق آن فعالیت آژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی (آنروا) در سرزمینهای اشغالی ممنوع میشود و اینکه احتمالاً توزیع کمکها را در سراسر غزه ویرانشده از جنگ کاهش میدهد، را تصویب کرده است. کنست این قوانین را روز دوشنبه علیرغم محکومیت شدید بینالمللی تصویب کرد.
یکی از این لوایح هرگونه ارتباط مقامات صهیونیستی با آنروا را غیرقانونی میداند. دومی، آنروا از انجام فعالیت در داخل مرزهای سرزمینهای اشغالی منع میکند، قانونی که تا سه ماه دیگر اجرایی میشود.
این امر باعث میشود که این نهاد نتواند مجوزهای ورودی برای فعالیت در کرانه باختری اشغالی و نوار غزه را که هر دو تحت کنترل اسرائیل هستند، دریافت کند.
همچنین انتقال کمک از طریق خاک سرزمینهای اشغالی به فلسطینیهای نیازمند را برای آنروا غیرممکن میکند.
آنروا چیست؟
آنروا اصلیترین سازمان بشردوستانه در غزه است و از میلیونها پناهنده فلسطینی در کرانه باختری اشغالی، لبنان، اردن و سوریه حمایت میکند.
این نهاد در سال ۱۹۴۹ توسط مجمععمومی سازمان ملل متحد برای حمایت از آوارگان فلسطینی آواره شده از خانههای خود در طول تشکیل رژیم جعلی صهیونیست ایجاد شد.
در ا.ل می سال ۱۹۵۰ این سازمان شروع به فعالیت کرد و از آن زمان به نسلهای مختلف از پناهندگان کمک کرده، کسانی که بسیاری از آنها هنوز در اردوگاهها زندگی میکنند.
این مرکز آموزش، مراقبتهای بهداشتی، خدمات اجتماعی و امداد اضطراری را به افرادی که در اردوگاههای پناهندگان در خاک فلسطین، اردن، سوریه و لبنان زندگی میکنند، ارائه میدهد.
چرا اسرائیل این لوایح را تصویب کرد؟
این اولینبار نیست که آنروا از سوی مقامات صهیونیست فشار قرار میگیرد.
در ماه ژانویه، مقامات صهیونیست کارکنان آنروا را به مشارکت در عملیات طوفان الاقصی متهم کردند. این موضوع منجر به قطع کمک مالی به آنروا از سوی کشورهایی همچون استرالیا، اتریش، انگلیس، کانادا، استونی، فنلاند، آلمان، ایتالیا، ژاپن، هلند، رومانی، سوئیس و آمریکا شد.
مدتی بعد اما برخی کشورها دوباره کمکهای مالی به آنروا را از سر گرفتند
آنروا به چند نفر خدمات میدهد؟
در ۷۰ سال گذشته، تقریباً شش میلیون فلسطینی به حمایت آنروا متکی بودهاند.
طبق توضیحات پایگاه اینترنتی آنروا، این نهاد در سال ۲۰۲۱، تقریباً ۵۴۵ هزار کودک در مدارس آنروا (سال تحصیلی ۲۰۲۱-۲۰۲۲) ثبتنام کردند. کمک برنامه شبکه ایمنی اجتماعی به حدود ۴ میلیون پناهنده رسید و ۷/۱ میلیون نفر کمکهای بشردوستانه نجاتبخش دریافت کردند.
آنروا چه خدماتی به فلسطینیها ارائه میدهد؟
این نهاد کمکهای بشردوستانه و حفاظت از میلیونها پناهنده فلسطینی ثبت شده را ارائه میکند.
گذشته از کمکهای اضطراری و کمکهای سالانه که جمعیت فقیر غزه برای زندهماندن به آن نیاز دارند، آنروا مراقبتهای بهداشتی اولیه و حمایت از سلامت روان را ارائه میدهد.
خدمات این نهاد همچنین شامل مدارسی میشود که قبل از آغاز نسلکشی علیه غزه در هفتم اکتبر ۲۰۲۳، بیش از نیممیلیون کودک در آنها تحصیل میکردند.
آنروا در میان پروژههایی که بر آن نظارت میکند، تلاش میکند فرصتهای شغلی، برنامههای تأمین مالی خرد و حمایت از فلسطینیهایی را که میخواهند کارآفرینی را توسعه دهند، فراهم کند.
بسیاری از فعالیتهای آنروا در اردوگاههای آوارگان فلسطینی است، اما هیچ اردوگاهی را نمیسازند، مالکیتی راهاندازی نمیکند، و خدمات بشردوستانه را هم در داخل و هم در خارج از اردوگاهها، به هر فلسطینی نیازمند ارائه میکند.
آنروا بر چه مراکز درمانی نظارت دارد؟
کلینیکهای آنروا سالانه حدود 8/5 میلیون بیمار را در144 مرکز مراقبتهای بهداشتی ویزیت میکنند.
همچنین بیش از سه هزار و 300 کارمند مراقبتهای بهداشتی را استخدام کرده که همین موضوع این نهاد را به یک کارفرمای مهم در بخش بهداشت فلسطین تبدیل میکند.
آنروا چه خدمات اجتماعی دیگری ارائه میدهد؟
برنامههای خدمات اجتماعی آنروا شامل طرحهایی از کمک به زنان برای ورود به نیروی کار تا حمایت از افراد دارای معلولیت است. چندین برنامه آموزشی مهارتی و حرفهای را هم اجرا میکند.
همچنین فلسطینیها را در بخش بهداشت و درمان به کار میگیرد و فرصتهای شغلی را برای فلسطینیانی که در مراکز خود کار میکنند، فراهم میکند یا فلسطینیهایی که دارای معلولیت هستند.
تصویب لوایح ممنوعیت آنروا واکنشهای جهانی بسیاری را به همراه داشت که در ادامه آورده شده:
فلسطین
ریاستجمهوری فلسطین قوانین اسرائیل را رد و محکوم کرد و گفت: ما اجازه این کار را نخواهیم داد.
نبیل ابورودینه، سخنگوی ریاستجمهوری در رامالله گفت: رأی قاطع کنست نشاندهنده تبدیل اسرائیل به یک کشور فاشیستی است.
حماس همچنین این اقدام را محکوم کرد و گفت این لایحه را بخشی از جنگ و تجاوز صهیونیستها به مردم غزه میداند. جهاد اسلامی فلسطین (PIJ) هم این اقدام را تشدید نسلکشی علیه فلسطینیان خواند.
سازمان ملل متحد
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، فعالیت آنروا را ضروری خواند و گفت هیچ جایگزینی برای این نهاد وجود ندارد.
وی با بیان اینکه اجرای این قوانین میتواند عواقب مخربی برای آوارگان فلسطینی در سرزمینهای اشغالی فلسطین داشته باشد، گفت این قوانین غیرقابلقبول است و از اسرائیل خواست که به تعهدات خود بر اساس منشور سازمان ملل متحد و سایر تعهدات خود بر اساس آن عمل کند.
فیلیپ لازارینی، رئیس آنروا گفت که اقدام کنست سابقه ای خطرناک ایجاد کرد؛ چون مخالف منشور سازمان ملل و نقض تعهدات دولت اسرائیل تحت قوانین بینالمللی است. این لوایح فقط درد و رنج فلسطینیان را عمیقتر میکند، به ویژه در غزه که مردم بیش از یک سال است که جهنم محض را سپری میکنند.
چین
فو کونگ، نماینده چین در سازمان ملل متحد، این اقدام اسرائیل را ظالمانه خواند.
او به خبرنگاران گفت: ما به شدت با این تصمیم مخالفیم. همانطور که گفتم، این یک تصمیم ظالمانه است و ما بر این باوریم که آنروا نقشی کلیدی در حفظ راه نجات مردم فلسطین در غزه داشته است.
روسیه
واسیلی نبنزیا، سفیر روسیه در سازمان ملل، ممنوعیت آنروا توسط اسرائیل را وحشتناک توصیف کرد و گفت که این قوانین وضعیت در غزه را بدتر میکند. وی همچنین از متحد اصلی اسرائیل، ایالات متحده، خواست تا حقوق خود را به آنروا بپردازد تا تعهدش را به آژانس نشان دهد.
پس از آن که اسرائیل برخی از کارکنان این آژانس را به مشارکت در عملیات طوفان الاقصی متهم کرد، آمریکا کمکهای مالی خودش را از آنروا پس گرفت.
انگلستان
کییر استارمر، نخستوزیر انگلیس ابراز نگرانی شدید کرد و گفت که قوانین اسرائیل خطر غیرممکن کردن کار ضروری آنروا برای فلسطینیها را دارد. وی وضعیت انسانی در غزه را غیرقابلقبول توصیف کرد و گفت که اسرائیل باید اطمینان حاصل کند که کمکهای کافی به غیرنظامیان در این منطقه میرسد.
او گفت: تنها آنروا میتواند کمکهای بشردوستانه را در مقیاس و سرعت موردنیاز ارائه کند.
اردن
وزارت امور خارجه اردن این اقدام اسرائیل را به شدت محکوم کرد و آن را نقض فاحش قوانین بین المللی و تعهدات اسرائیل به عنوان قدرت اشغالگر در فلسطین توصیف کرد. او هشدار داد که کارزار اسرائیل با هدف ترور سیاسی آنروا، عواقب فاجعه بار خواهد داشت.
ایرلند، نروژ، اسلوونی و اسپانیا
دولتهای چهار کشور اروپایی که همگی کشور فلسطین را به رسمیت شناختهاند، بیانیهای مشترک در محکومیت حمله کنست به آنروا صادر کردند.
در این بیانیه آمده: آنروا از مجمع عمومی سازمان ملل دستور فعالیت دارد. قانون تصویب شده توسط کنست یک سابقه بد بسیار جدی برای کار سازمان ملل متحد و برای همه سازمانهای نظام چندجانبه ایجاد میکند.
استرالیا
پنی وانگ، وزیر امور خارجه استرالیا گفت که آنروا کار نجات بخشی انجام میدهد و دولت او با تصمیم کنست برای محدود کردن شدید فعالیتهای این نهاد مخالف است.
او در فضای مجازی نوشت: استرالیا مجدداً از اسرائیل میخواهد که از دستورات الزام آور [دیوان بینالمللی دادگستری] پیروی کند تا امکان ارائه خدمات اولیه و کمکهای بشردوستانه در مقیاس وسیع در غزه فراهم شود.
بلژیک
حاجه لهبیب، وزیر امور خارجه بلژیک از مقامات اسرائیلی خواست به آنروا اجازه دهند تا دستورات مجمع عمومی سازمان ملل را در سراسر خاورمیانه اجرا کند. لهبیب گفت که آنروا خدمات نجات بخشی در غزه، کرانه باختری از جمله بیت المقدس شرقی و در سراسر لبنان، سوریه و اردن ارائه کرده است. فعالیت آنروا برای ثبات منطقهای حیاتی است.
سوئیس
وزارت امور خارجه سوئیس در فضای مجازی اعلام کرد که نگران پیامدهای انسانی، سیاسی و حقوقی قوانین اسرائیل مبنی بر ممنوعیت همکاری با آنروا است.
سازمان بهداشت جهانی
تدروس آدهانوم، مدیرکل سازمان بهداشت جهانی گفت که آنروا در هفت دهه گذشته راه نجات غیرقابل جایگزینی برای مردم فلسطین بوده است.
او گفت: آنروا توسط کشورهای عضو سازمان ملل ایجاد شد. تصمیم امروز پارلمان اسرائیل مبنی بر ممنوعیت آنروا از فعالیتهای نجات و حفظ سلامتی خود به نمایندگی از میلیونها فلسطینی، عواقب ویرانگری خواهد داشت. این موضوع غیرقابل تحمل است. این اقدام با تعهدات اسرائیل در تضاد است و جان و سلامت همه کسانی که به آنروا وابسته هستند را تهدید میکند.
اسرائیل مدتهاست که با آنروا در جنگ بوده، اما این اقدامات اخیر تشدید جنگ قابل توجهی را نشان میدهد، بهویژه زمانی که در پس زمینه خشونتهای اخیر اسرائیل در غزه اتخاذ میشود.