• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۳-۰۴-۱۳ - ۱۹:۵۱
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 0
  • 0
بمباران با محتوای هدف‌دار چه اثری بر روی ما دارد؟

تأثیر اتاق‌های پژواک در رسانه‌های اجتماعی

اتاق‌های پژواک محیط‌هایی هستند که در آن‌ها کاربران فقط با دیدگاه‌های مشابه خود مواجه می‌شوند. این پدیده می‌تواند منجر به تقویت روایت‌های مشترک و محدود شدن دیدگاه‌های متفاوت شود. مقاله با تحلیل داده‌های بیش از ۱۰۰ میلیون قطعه محتوا از شبکه‌های اجتماعی Gab ، Facebook، Reddit، و Twitter، دو عنصر اصلی اتاق‌های پژواک یعنی هموفیلی در شبکه‌های تعاملی و تعصب در انتشار اطلاعات به سوی هم‌فکران را بررسی می‌کنیم.

تأثیر اتاق‌های پژواک در رسانه‌های اجتماعی

رسانه‌های اجتماعی به طور قابل توجهی نحوه دسترسی به اطلاعات و شکل‌گیری عقاید را تغییر داده‌اند. به عنوان مثال، یک مطالعه اخیر نشان داد که اخبار جعلی سریع‌تر از اخبار واقعی گسترش می‌یابند. عوامل متعددی بر انتشار اطلاعات در پلتفرم‌های رسانه‌های اجتماعی تأثیر می‌گذارند. قطب‌بندی آنلاین می‌تواند انتشار اطلاعات نادرست را تقویت کند. کاربران تمایل دارند اطلاعاتی را که با اعتقاداتشان سازگار است، ترجیح دهند و به گروه‌هایی بپیوندند که حول یک روایت مشترک شکل می‌گیرند. این پدیده به اتاق‌های پژواک شناخته می‌شود.

تعاریف عملیاتی اتاق‌های پژواک

تمایل فردی یک کاربر به یک موضوع خاص می‌تواند به روش‌های مختلفی استنباط شود. به عنوان مثال، می‌توان تمایل را به عنوان نگرش بیان شده توسط یک قطعه محتوا به یک موضوع خاص تعریف کرد. قطب‌بندی به عنوان حالتی از سیستم تعریف می‌شود که در آن توزیع تمایلات در یک یا چند خوشه متمرکز است. هموفیلی در تعاملات اجتماعی نیز به عنوان شبکه‌ای از تعاملات اجتماعی کاربران با تمایلات مشابه در نظر گرفته می‌شود.

پیاده‌سازی در رسانه‌های اجتماعی

بررسی چگونگی پیاده‌سازی تعاریف عملیاتی اتاق‌های پژواک در رسانه‌های اجتماعی مختلف و و کمی سازی تمایلات کاربران نشان میدهند. داده‌ها از موضوعات بحث‌برانگیزی مانند سقط جنین، واکسن‌ها، و سیاست گردآوری شده‌اند. شبکه‌های اجتماعی مختلف، از جمله Facebook، Twitter، Reddit، و Gab، ویژگی‌ها و عملکردهای مشابهی دارند، اما تفاوت‌های متمایزی نیز در طراحی و عملکرد دارند.

تحلیل مقایسه‌ای

این بخش تحلیل مقایسه‌ای از چهار رسانه اجتماعی مختلف را ارائه می‌دهد. نتایج نشان می‌دهند که پلتفرم‌هایی مانند Facebook و Twitter که بر الگوریتم‌های خبررسانی متکی هستند، اتاق‌های پژواک را ترجیح می‌دهند. در مقابل، Reddit و Gab تصویر متفاوتی از تعاملات کاربران ارائه می‌دهند. به عنوان مثال، در موضوعات واکسن‌ها و سقط جنین، Facebook و Twitter نشان‌دهنده همبستگی قوی بین تمایل کاربران و تمایل همسایگانشان هستند. در مقابل، Reddit و Gab نشان می‌دهند که کاربران به گروه‌هایی با تمایلات مخالف تقسیم نمی‌شوند.

قطب‌بندی و هموفیلی در شبکه‌های تعاملی

توپولوژی شبکه می‌تواند اتاق‌های پژواک را آشکار کند، جایی که کاربران با همتایانی با تمایلات مشابه احاطه شده‌اند و بنابراین با احتمال بیشتری به محتوای مشابه مواجه می‌شوند. در اصطلاحات شبکه‌ای، این به یک گره با یک تمایل خاص منجر می‌شود که به احتمال بیشتری به گره‌هایی با تمایلات نزدیک به آن متصل می‌شود. این مفهوم را می‌توان با تعریف میانگین تمایل همسایگان یک کاربر کمی‌سازی کرد.

اثرات بر انتشار اطلاعات

مدل‌های انتشار اطلاعات می‌توانند حضور اتاق‌های پژواک را اندازه‌گیری کنند. کاربران با احتمال بیشتری اطلاعات را با همتایانی که تمایل مشابهی دارند، مبادله می‌کنند. مدل‌های کلاسیک همه‌گیر مانند مدل SIR برای مطالعه انتشار اطلاعات، مانند شایعات یا اخبار استفاده شده‌اند. به عنوان مثال، در Twitter، کاربران موافق با سقط جنین احتمال بیشتری دارند که به مخاطبان بزرگتری برسند، در حالی که در Facebook، کاربران ضد واکسن چنین رفتاری را نشان می‌دهند. Reddit و Gab رفتار متفاوتی دارند و میانگین تمایل مجموعه نفوذ به تمایل کاربر بستگی ندارد.

مصرف اخبار در Facebook و Reddit

تفاوت‌های مشاهده شده در رسانه‌های اجتماعی می‌تواند به موضوعات مختلف مورد توجه مربوط باشد. Facebook و Reddit به طور خاص برای مقایسه مناسب هستند زیرا تعریف تمایل فردی و ایجاد ارتباطات بین کاربران بر اساس یک شبکه تعاملی مشترک دارند. نتایج نشان می‌دهند که در Facebook، جداسازی واضحی بین کاربران بر اساس تمایل آن‌ها وجود دارد، در حالی که در Reddit، تمایلات کاربران همگن‌تر هستند و تنها یک قله نشان می‌دهند. همچنین، در Facebook، تمایل کاربر بذر بر اینکه چه کسانی دریافت‌کنندگان نهایی اطلاعات هستند، تأثیر می‌گذارد و حضور اتاق‌های پژواک را نشان می‌دهد. در Reddit، این اثر غایب است.

پلتفرم‌های رسانه‌های اجتماعی دسترسی بی‌سابقه‌ای به محتوا فراهم می‌کنند و الگوریتم‌های خوراک محتوا تأثیر بسزایی بر ترجیحات کاربران دارند. این تغییر در پارادایم بر سیاست‌گذاری، ارتباطات سیاسی، و تکامل بحث عمومی تأثیر می‌گذارد. کاربران آنلاین تمایل دارند اطلاعاتی که با دیدگاه‌های آن‌ها همخوانی دارد را ترجیح دهند، اطلاعات مخالف را نادیده بگیرند، و گروه‌های قطبی حول روایت‌های مشترک تشکیل دهند. هنگامی که قطب‌بندی بالا است، اطلاعات نادرست به سرعت گسترش می‌یابد.

تحلیل‌ها نشان می‌دهند که هموفیلی در تعاملات کاربران و تعصب در انتشار اطلاعات به سوی هم‌فکران بر دینامیک‌های آنلاین غالب است. مقایسه مستقیم مصرف اخبار در Facebook و Reddit نشان‌دهنده تفکیک بیشتر در Facebook است. تفاوت‌های قابل توجهی بین پلتفرم‌ها از نظر الگوهای هموفیلی در ساختار شبکه و تعصبات در انتشار اطلاعات به سوی کاربران هم‌فکر وجود دارد. پلتفرم‌هایی که الگوریتم خوراکی قابل تنظیم توسط کاربران دارند (مانند Reddit) و رسانه‌هایی که چنین گزینه‌ای را ارائه نمی‌دهند(مانند Facebook و Twitter) الگوهای متفاوتی از تعاملات اجتماعی و انتشار اطلاعات نشان می‌دهند.

تحلیل داده‌ها

مجموعه داده‌هایی شامل بیش از ۱۰۰ میلیون قطعه محتوا از شبکه‌های اجتماعی مختلف گردآوری شده‌اند. این داده‌ها شامل پست‌ها، تعاملات اجتماعی، و اطلاعات کاربران در موضوعات مختلفی مانند واکسیناسیون، سقط جنین، و سیاست است. داده‌ها از پلتفرم‌های Gab، Facebook، Reddit، و Twitter استخراج شده‌اند که هر کدام ویژگی‌ها و عملکردهای متفاوتی دارند.

تحلیل‌ها نشان می‌دهند که در پلتفرم‌هایی مانند Facebook و Twitter، کاربران تمایل دارند در خوشه‌های هموفیلی تجمع کنند و تعاملاتشان بیشتر با کاربران هم‌فکر است. در مقابل، در Reddit و Gab، تعاملات کاربران کمتر تحت تأثیر تمایلات مشابه قرار می‌گیرد و کاربران به گروه‌هایی با تمایلات مختلف تقسیم نمی‌شوند.

نتایج تحلیل‌ها

نتایج تحلیل‌ها نشان می‌دهند که هموفیلی در تعاملات کاربران و تعصب در انتشار اطلاعات به سوی هم‌فکران، دو عامل اصلی در تشکیل اتاق‌های پژواک در رسانه‌های اجتماعی هستند. در پلتفرم‌هایی مانند Facebook و Twitter، کاربران تمایل دارند اطلاعات را بیشتر با هم‌فکران خود به اشتراک بگذارند و این موضوع منجر به تقویت اتاق‌های پژواک می‌شود. در مقابل، در Reddit و Gab، تعاملات کاربران کمتر تحت تأثیر تمایلات مشابه قرار می‌گیرد و این پلتفرم‌ها اتاق‌های پژواک کمتری را تشکیل می‌دهند.

مقایسه بین پلتفرم‌ها

مقایسه بین پلتفرم‌های مختلف نشان می‌دهد که تفاوت‌های قابل توجهی در الگوهای هموفیلی و انتشار اطلاعات به سوی کاربران هم‌فکر وجود دارد. به عنوان مثال، در Facebook و Twitter، کاربران تمایل دارند اطلاعات را بیشتر با هم‌فکران خود به اشتراک بگذارند و این موضوع منجر به تقویت اتاق‌های پژواک می‌شود. در مقابل، در Reddit و Gab، تعاملات کاربران کمتر تحت تأثیر تمایلات مشابه قرار می‌گیرد و این پلتفرم‌ها اتاق‌های پژواک کمتری را تشکیل می‌دهند.

پلتفرم‌های رسانه‌های اجتماعی با ارائه امکانات و الگوریتم‌های مختلف، تأثیرات متفاوتی بر تشکیل اتاق‌های پژواک و انتشار اطلاعات دارند. این تفاوت‌ها بر سیاست‌گذاری، ارتباطات سیاسی، و تکامل بحث عمومی تأثیر می‌گذارند. کاربران آنلاین تمایل دارند اطلاعاتی که با دیدگاه‌های آن‌ها همخوانی دارد را ترجیح دهند، اطلاعات مخالف را نادیده بگیرند، و گروه‌های قطبی حول روایت‌های مشترک تشکیل دهند. هنگامی که قطب‌بندی بالا است، اطلاعات نادرست به سرعت گسترش می‌یابد.

تحلیل‌ها نشان می‌دهند که هموفیلی در تعاملات کاربران و تعصب در انتشار اطلاعات به سوی هم‌فکران بر دینامیک‌های آنلاین غالب است. مقایسه مستقیم مصرف اخبار در Facebook و Reddit نشان‌دهنده تفکیک بیشتر در Facebook است. تفاوت‌های قابل توجهی بین پلتفرم‌ها از نظر الگوهای هموفیلی در ساختار شبکه و تعصبات در انتشار اطلاعات به سوی کاربران هم‌فکر وجود دارد. پلتفرم‌هایی که الگوریتم خوراکی قابل تنظیم توسط کاربران دارند) مانند Reddit) و رسانه‌هایی که چنین گزینه‌ای را ارائه نمی‌دهند (مانند Facebook و Twitter) الگوهای متفاوتی از تعاملات اجتماعی و انتشار اطلاعات نشان می‌دهند.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

امیرحسین کسائی، خبرنگار:

مسجد پارک قیطریه و بانی خیر

مهدی اقراریان، رئیس کمیته نظارت و حقوقی شورای شهر تهران:

نگاهی به علت‌های ساختاری مشارکت پایین‌تر از میانگین در تهران

همه ابهامات مصوبۀ جدید شورای عالی فضای مجازی؛

ممنوع می‌کنم، پس هستم!

در پی انتقاد از به کار رفتن واژه «خلیج فارس»؛

خبرنگاران قطری، لطفا به موزه‌ها سر بزنید!

سیدجواد نقوی، خبرنگار گروه ایده حکمرانی:

از شورشی‌های یمنی تا سال 57! چراغ سبز به تحقیر ملی

علی سعد، مدیر اندیشکده حکمرانی شریف:

مهجوریت سرمایه ‌اجتماعی و تلاش برای اصلاح امور

نقدی به یک رفتار رسانه‌ای که چند بار تکرار شده است

کاش مردم سیستان‌و‌بلوچستان، توییت خانم خبرنگار را ندیده باشند

میراحمدرضا مشرف، پژوهشگر حوزه بین‌الملل:

تنش در شرق از زاویه‌ای دیگر

سهیلا عباس‌پور، خبرنگار گروه ایده حکمرانی:

کریم مجتهدی؛ فیلسوفی وقف فلسفه

پژوهشگر هسته عدالت اجتماعی مرکز رشد دانشگاه امام صادق(ع):

مدرسه دولتی از نوعی دیگر

حامد عسکری، شاعر و نویسنده:

بنویسید مرا، شهر مرا خشت به خشت

حامد عسکری، شاعر و نویسنده:

مردی در خیابان کشوردوست

نعمیه موحد، روزنامه‌نگار:

چرا دوباره هک شدیم؟

بچه کشتن تو مرام من نیست؛

دم ناصر خاکزادهای مدینه گرم...

در ۱۰۰ سالگی از جان جلال چه می‌خواهیم؟

ایران ۱۴۰۲ و جنبش جلال

حضور وزیر بهداشت و خبرنگار صداوسیما در اتاق زایمان؛

اتاق زایمان بیلبورد تبلیغاتی نیست

ابوالقاسم رحمانی، دستیار سردبیر:

موضع فان فانی

حامد عسکری، شاعر و نویسنده:

پرواز از پمپ‌بنزین

محمد زعیم‌زاده، جانشین سردبیر روزنامه فرهیختگان؛

از عباس آژانس تا سخنران تلویزیون + فیلم

حامد عسکری، شاعر و نویسنده؛

ملاقات بر سطح لغزنده‌ کلمات

از میدان التحریر تا دانشگاه هاروارد؛

ایران در نوک پیکان درگیری‌ است

فاطمه کنعانی، عضو هیات‌علمی پژوهشکده مطالعات فناوری:

قوی سیاه هوش‌مصنوعی و دنیای سفید کودکان

رامین شمسایی‌نیا، دانش‌آموخته دکترای علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی:

ایده «مقاومت اجتماعی» اسلام‌گرا و لکنت علوم اجتماعی متاخر

خبر بازداشت فرزند یکی از مسئولان قضایی تایید شد

فرصت و تهدید برخورد با یک دانه‌درشت دیگر

کلید اسرار بر قفل صندوق‌های قرض‌الحسنه؛

روایتی از شگرد جدید فرار مالیاتی در استان فارس

تاثیر و تأثر سینما و جامعه از منظر مرحوم دکتر عماد افروغ

سینما آینه جامعه است

به بهانه استعفای لوئیس روبیالس، رئیس فدراسیون فوتبال اسپانیا به‌خاطر اقدام غیراخلاقی در جام‌جهانی

وقتی اخلاق بر فوتبال پیروز شد

ادعای معاون وزیر آموزش‌وپرورش مبنی‌بر تعطیلی انتشارات گاج باز هم آب رفت؛

مردودی آموزش و پرورش در آزمون گاج

مهدی عبداللهی، دبیر گروه اقتصاد:

موفقیت سیاست دلارزدایی از ارز اربعین

رضا کردلو، روزنامه‌نگار:

پراکنده از اربعین

صادق نیکو، روزنامه‌نگار:

زبان رسا و البته رسانا

احمد اولیائی، عضو هیات‌علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی:

اربعین را به مثابه «فرهنگ» باید دید نه اتفاق مناسکی موسمی

نقدی بر سفر هیات فنی آب ایران جهت درخواست اجرای کامل قرارداد هیرمند

غصه ناتمام هیرمند

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار

خبرهای روزنامه فرهیختگانمرتبط ها