خیر واردات خودرو به بازار لاکچری‌ها رسید؛
شعار واردات خودروهای اقتصادی وزرات صمت، با عرضه شدن خودروهای ۲ تا ۳ میلیاردی، بی‌نتیجه ماند.
  • ۱۴۰۳-۰۳-۰۸ - ۰۶:۲۳
  • 00
خیر واردات خودرو به بازار لاکچری‌ها رسید؛
علاقه عجیب خودروسازان خصوصی به واردات لوکس
علاقه عجیب خودروسازان خصوصی به واردات لوکس

فرهیختگان: روز گذشته سامانه یکپارچه خودروهای وارداتی با عرضه ۱۰ مدل خودروی بنزینی برای صرفا متقاضیان مرحله اول (ثبت‌نامی‌های اسفند سال 1401) به مدت سه‌روز بازگشایی شده است. براساس این اطلاعیه، در این دور از عرضه خودروهای وارداتی از بین ۱۰ محصول عرضه شده، پنج‌ خودروی واردشده‌ دارای قیمت قطعی در مبادی ورودی و همچنین پنج خودروی واردشده‌ دارای قیمت‌ علی‌الحساب در مبادی ورودی برای مشتریان عرضه شده است. نگاهی به قیمت‌های اعلامی نشان می‌دهد بدون در نظر گرفتن هزینه‌ها و عوارض قانونی پس از ترخیص از قبیل: 1- بیمه شخص ثالث، 2- مالیات بر ارزش‌افزوده، 3- هزینه‌های شماره‌گذاری، 4- اسقاط خودروی فرسوده، 5- کرایه حمل و...، قیمت اغلب خودروهای بین 1.7 تا 2.2 میلیارد تومان است که با اضافه شدن هزینه‌های مذکور، قیمت‌ها به 2 تا 2.5 میلیارد تومان خواهد رسید.

این ارقام درحالی بیان شده است که وزارت صمت با شعار واردات خودروهای اقتصادی مدعی بود می‌توان برای عموم مردم خودروهای اقتصادی (قیمت‌های بین 400 تا 700 میلیون تومان) وارد کرد. البته همان‌طور که از قیمت‌ها مشخص است، واردات این خودروها برای خریداران خودروهای میان‌رده و بالارده منافع چشمگیری خواهد داشت؛ چراکه قیمت آنها حتی با اضافه شدن عوارض و مالیات، بازهم 50 درصد زیر قیمت بازار سیاه فعلی خودروهای وارداتی در بازار است.

۲۸ شهریور ۱۴۰۲ نیز مهدی ضیغمی، مجری طرح واردات خودرو وزارت صنعت، معدن و تجارت درخصوص واردات خودرو‌های اقتصادی گفت: «اولویت وزارت صمت، فقط واردات خودرو‌های اقتصادی با حدود قیمت ۱۰ هزار یورو است. هم‌اکنون بسیاری از خودرو‌های وارداتی در همین محدوده قیمتی است.» به گفته ضیغمی، واردات خودر‌و با قیمت پایین درصورت رعایت استاندارد‌های لازم محیط‌زیستی مانعی ندارد. نگاهی به آمار و ارقام سال‌های 1401 و 1402 نشان می‌دهد در آن دو سال تعریف خودروهای اقتصادی در محدوده قیمتی بین 350 تا 450 میلیون تومان و اگر قیمت‌های بازار را در نظر بگیریم، بین 500 تا 650 میلیون تومان بوده است. بر این اساس، برخلاف ادعای وزارت صمت مبنی بر واردات خودروهای اقتصادی با قیمت کمتر از 500 میلیون تومان برای عموم مردم، در حال حاضر قیمت خودروهای وارداتی عمدتا بین 2 تا 3 میلیارد تومان برآورد می‌شود که با احتساب هزینه‌های مازاد، قیمت‌ها تا 2.5 و حتی 3 میلیارد تومان نیز خواهد رسید.

  خودروهای وارداتی نصف قیمت بازار سیاه
واردات خودروهای بالای 10 یا 15 هزار دلار گرچه ادعای واردات خودروهای اقتصادی را نقض می‌کند، اما یک اثر مثبت روی بازار خودروهای میان‌رده و بالارده خارجی خواهد داشت. موضوع از این قرار است که قیمت خودروهای خارجی در بازار کشور بعضا تا دو برابر قیمت خودروهایی است که درحال حاضر قیمت آنها برای عرضه در سامانه یکپارچه عرضه خودروهای وارداتی اعلام شده است. برای مثال، درحالی در پلتفرم دیوار قیمت تویوتا‌ کرولا مدل 2023 به قیمت 3 میلیارد و 960 میلیون تومان آگهی شده، اما قیمت قطعی این خودرو در مبادی وارداتی کشور بدون در نظر گرفتن رقم 250 تا 300 میلیون تومان عوارض و مالیات و گواهی اسقاط، حدود 2 میلیارد تومان ذکر شده است. به نظر می رسد اگر واردات این خودروها تداوم داشته باشد، عطش بازار کمی برطرف خواهد شد و قیمت‌های فضایی و تخیلی بازار سیاه خودروهای میان‌رده و بالارده وارداتی تعدیل و کاهش خواهد یافت. البته ممکن است با کاهش واردات و واردات قطره‌چکانی، همین خودروهای وارداتی فعلی نیز پس از ترخیص به عنوان یک رانت چند میلیارد تومانی وارد بازار سیاه شود و جیب خریداران حسابی پر‌پول شود. درهر‌حال، باید منتظر گشایش‌های جدی در واردات این خودروها بود تا پیرامون بازار آنها بازار سیاه چند‌میلیاردی شکل نگیرد و یک تعادلی بین عرضه و تقاضای آنها ایجاد شود.

متن کامل گزارش را روزنامه فرهیختگان بخوانید.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۱