• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۳۹۹-۰۳-۰۶ - ۰۱:۳۱
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 0
  • 0
بررسی تبادل تجاری اخیر میان تهران و کاراکس در گفت‌وگو با سفیر سابق ایران در ونزوئلا

بعد از عین‌الاسد آمریکا فهمیده با کسی شوخی نداریم/ قدرت بازدارندگی ایران مانع اقدام آمریکا شد

سبحانی گفت: مهم‌ترین عاملی که باعث شد آمریکایی‌ها نتوانند تعرضی به کشتی‌های ما داشته باشند «قدرت بازدارندگی» ایران است. ایران در گذشته نشان داده که در این مسائل با کسی شوخی ندارد. آمریکایی‌ها ماجرای عین‌الاسد را فراموش نکرده‌اند.

بعد از عین‌الاسد آمریکا فهمیده با کسی شوخی نداریم/  قدرت بازدارندگی ایران مانع اقدام آمریکا شد

به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، احمد سبحانی، سفیر پیشین ایران در ونزوئلا و همچنین مدیرکل اسبق آمریکای لاتین و غرب آسیای وزارت امور خارجه در گفت‌وگو با «فرهیختگان» تبادل تجاری اخیر میان تهران و کاراکس را مورد بررسی قرار داد.

وی در ابتدای این گفت‌وگو با بیان اینکه اتفاق مهمی در عرصه اقتصادی و تجارت خارجی برای ایران رخ داده است، گفت: «ایران برای سال‌ها واردکننده بنزین بود. حدود 10 سال پیش آمریکایی‌ها مهم‌ترین تحریمی که علیه ما اعمال کردند و گمان داشتند نتیجه‌بخش باشد، تحریم بنزین بود. در آن شرایط ما از کل میزان مصرف بنزین کشور، نیازمند واردات 35 درصدی از خارج بودیم و شرایط خیلی مساعد نبود. آن روز شرایط سخت را گذراندیم و اتفاقا بنزین موردنیاز خود را از ونزوئلا وارد کردیم و این در شرایطی بود که کشورهای دیگر به ما بنزین نمی‌دادند.»

  کمک 10 سال پیش ونزوئلا را جبران کردیم

وی ادامه داد: «پس از اینکه ونزوئلا در آن ایام بنزین ایران را تامین کرد، تحت تحریم قرار گرفت و هزینه‌هایی را متحمل شد. حالا اما ماجرا برعکس شده و در ایام تحریم ما صادرکننده بنزین به ونزوئلا شدیم. لذا با ایجاد امکان تولید بنزین، مازاد نیاز کشور را صادر می‌کنیم که این توانمندی مهمی هم در عرصه تولید این محصول استراتژیک و هم در عرصه صادرات آن است. علاوه بر این باید به این نکته اشاره کنم که بخشی از ماجرای تحریم‌های سال‌های اخیر مربوط به تحریم‌های تکنولوژیک بود. برای مثال کاتالیست‌ها که اقلام مهمی در صنعت نفت و پتروشیمی هستند، مورد تحریم قرار گرفتند و ما در زیر فشار تحریم توانستیم با کیفیتی بسیار بالا و حتی بهتر از برخی نمونه‌های جهانی آنها را تولید کنیم و حالا با صادرات به دیگر کشورها ازجمله ونزوئلا هم ارزآوری داشته باشیم و هم تحریم‌های آمریکا را بشکنیم. ونزوئلا دارنده بزرگ‌ترین منابع نفتی جهان است و لذا بازار بسیار مهمی می‌تواند برای ما باشد.»

  طی 6 سال گذشته ترک‌ها جایگزین ما در بازار ونزوئلا شده بودند

سفیر سابق ایران در کاراکاس با اشاره به جنبه سیاسی این اتفاق گفت: «ذیل فشارهای آمریکا، حتی شرکت‌های ترکیه‌ای که در نبود ما طی 6 سال گذشته وارد بازار ونزوئلا شدند، امروز از این کشور خارج شده‌اند و حتی شرکت‌های نفتی روسیه و برخی شرکت‌های چینی هم محدودیت‌هایی را برای همکاری با کاراکاس درنظر گرفته‌اند. بنابراین از این منظر تجارت با ونزوئلا هم گویای وفاداری ایران به دوستان گذشته خود است و نشان می‌دهد ما در حال جبران کمک 10 سال پیش آنها هستیم و هم اینکه ایران امروز در شرایطی قرار گرفته که یک ابزار تحریمی قابل اعتنا را از دست آمریکا گرفته و کاخ سفید دیگر نمی‌تواند با تحریم بنزین ایران را تحت فشار بگذارد.»

احمد سبحانی در بخش دیگری از گفت‌وگوی خود به جنبه اقتصادی- راهبردی این تجارت اشاره کرد و توضیح داد: «دلار شیشه عمر آمریکاست، پول بدون پشتوانه‌ای که به‌واسطه آن آمریکا در دنیا حکومت می‌کند. حالا دو کشور مهم تحریم شده، دلار را از مبادلات خود کنار گذاشته‌اند و راهی باز شده تا به دور از ابزارهای تحریمی آمریکا، دیگر کشورها هم بتوانند وارد تجارت با ایران یا ونزوئلا شوند. لذا از این جهت هم موضوع اهمیت زیادی دارد.»

  قدرت بازدارندگی ایران مانع اقدام آمریکا شد

این کارشناس مسائل بین‌المللی در ادامه در پاسخ به چرایی عدم‌اجرایی شدن تهدیدات نظامی آمریکا درخصوص نفتکش‌های ایرانی گفت: «ما طبق قوانین بین‌المللی حق کشتیرانی آزاد را داریم و این اولین دلیل است. البته اشتباه نشود، می‌دانیم آمریکایی‌ها اعتقادی به «حق» و «قانون» ندارند، مخصوصا ترامپ که یک یانکی بدون روتوش است، لذا باید بگوییم در حقیقت مهم‌ترین عاملی که باعث شد اینها نتوانستند تعرضی به کشتی‌های ما داشته باشند «قدرت بازدارندگی» ایران است. ایران در گذشته نشان داده که در این مسائل با کسی شوخی ندارد. آمریکایی‌ها ماجرای عین‌الاسد را فراموش نکرده‌اند. عین‌الاسد اولین پایگاه آمریکایی بود که به‌طور رسمی بعد از جنگ جهانی مورد تعرض رسمی قرار گرفت و آنها نتوانستند کاری انجام دهند. مضاف بر اینکه واقعه گلوبال هاوک و پیش از آن هم ماجرای نشاندن هواپیمای دیگر بدون سرنشین آنها نشان داده بود که ایران هم توانمندی برای اقدام دارد و هم شجاعت لازم را. لذا آمریکا می‌داند نفعی در آغاز درگیری وجود ندارد.»

چین و روسیه مترصد تضعیف آمریکا هستند

وی افزود: «موضوع مهمی دیگری در اینجا وجود دارد، اینکه ما و ونزوئلا تنها متغیرهای موضع نیستیم. در دنیا آمریکا رقبایی دارد که منتظر تضعیف این کشور هستند. چین امروز در جنگ اقتصادی با امریکا قرار دارد. چین و روسیه و حتی برخی متحدین اروپایی آمریکا چالش های بزرگی با کاخ سفید دارند و همین‌ها باعث شکنندگی آمریکا شده است و لذا اگر ترامپ وارد درگیر نظامی با ایران شود این شکنندگی بیشتر خواهد شد. از اینرو باید بگوییم همچنان عقلایی در آمریکا هستند که توانسته‌اند در این برحه مانع ماجراجویی ترامپ شوند. علاوه بر این کرونا هم موضوع دیگری است که این روزها جایگاه رئیس جمهور آمریکا را تهدید می‌کند و او نگران تجمیع این وقایع و تاثیر منفی آنها بر انتخابات آتی ریاست جمهوری است لذا محدودیت‌های عمل بیشتری را برای خود در نظر می‌گیرد و از حماقت‌های بیشتر اجتناب می‌کند.»

سبحانی در پایان افزود: «ونزوئلا دارای بیشترین ذخایر نفتی جهان است. همچنین دارای معادن طلای بسیار غنی است که در برخی از آن‌ها بیش از چند 10 تن طلا استخراج می شود. الماس، آهن و بوکسید آلومینا و تقریباً همه مواد اولیه جهانی در ونزوئلا به وفور یافت می‌شود. آب شیرین که مشکل آینده جهان است در ونزوئلا به وفور وجود دارد. بنابراین ونزوئلا کشور ثروت و فرصت است و به خاطر همین امریکا تحت هر شرایطی سعی می‌کند ونزوئلا را به زانو دربیاورد اما حضور ایران می‌تواند هژمونی امریکا در دنیا را به چالش بکشاند و فرصت بزرگی هم برای شکستن تحریم‌ها پدید آورد.»

 

اخبار مرتبط:

 
نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

حمید ملک‌زاده، پژوهشگر اندیشه‌های سیاسی:

مقاومت؛ روح پایدار انقلاب اسلامی ایران

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان:

عجب کشور قانون‌مداری!

صادق امامی، عضو شورای سردبیری:

در مسیر تحول

7 نکته از دیدار رمضان 1403 رهبر انقلاب با دانشجویان؛

پای درس جامع‌نگری در خانه پدری

جیش‌العدل به نیابت از تل‌آویو دست به عملیات تروریستی زد؛

تروریست‌های توسعه

سیدحسین امامی، خبرنگار اندیشه سیاسی:

نقدی بر ایده پایان دین در یک کتاب

جعفر درونه، تحلیلگر سیاسی:

دو روی یک انتخابات

عباسعلی کدخدایی، عضو شورای نگهبان:

من رای نمی‌دهم!

جعفر درونه، پژوهشگر سیاسی:

نقطه عزیمت به‌‌سمت مشارکت حداکثری

درباره نامه 110 اصلاح‌طلب مشارکت‌جو؛

نه به خاتمی، سلام به واقعیت

محمد قائمی‌راد، پژوهشگر هسته مکتب امام خمینی(رحمه‌الله) مرکز رشد دانشگاه امام صادق(ع):

از «خواص و عوام» تا «خاصه و عامه» در اندیشه رهبری

درباره جوانب مختلف ردصلاحیت روحانی

او باید در انتخابات شکست می‌خورد

مرتضی قاضی، نویسنده:

صادق الوعد

آرزویی که بستر آن فراهم نیست؛

تمایل به شیوه‌های کنترلگری نوین

سرباز روح الله رضوی؛ فعال رسانه ای:

الجزیره و آفریقای جنوبی؛ جای ایران را نخواهد گرفت

محسن فایضی؛

چقدر بی انصاف‌اند

نگاه سطحی اپوزسیون سلبریتی؛

این جهل نیست خیانت به تاریخ و انسانیت است

سیدجواد نقوی، خبرنگار؛

بحران‌زدگی برندینگ برهانی

در حاشیه اظهارات جدید وزیر سابق خارجه؛

تاریخ را با تراژدی‌هایش بخوانید

کنشگران سیاست و نوار باریک انسانیت؛

در آینه فلسطین به خودتان نگاه کنید

وقایع نقش جهان و مصائب توییتری شدن سیاست

سانتی‌مانتال‌ها مشغول کارند

محمدسعید صفاری، پژوهشگر مرکز رشد دانشگاه امام‌صادق(ع):

انقلاب خمینی کبیر؛ راهبر وارثان عالم

محسن فرجیان روزنامه‌نگار:

رسانه کارآمد و هزینه‌های آن

محمد زعیم‌زاده، جانشین سردبیر:

دست سردبیر، گاوبازی اپوزیسیون و پروژه ما

سیدجواد نقوی خبرنگار فرهیختگان؛

بی‌بی‌سی نمی‌تواند خودش را احیا کند؟‌ +فیلم

حبیب‌الله بابایی، عضو هیات‌علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی:

«قله» کجاست؟

رضا غلامی، استتاد دانشگاه:

15 ویژگی کنش سیاسی از نوع اصلاح‌گرایانه

دانیال داودی، دانشجوی دکتری توسعه:

آیت‌الله خامنه‌ای درمقابل مصادره‌های غلط

جنگ در منطقه کماکان ادامه دارد

خلأ روایت اقتصادی؛ عامل تصمیم‌گیری غلط

عضویت ایران در مهم‌ترین ائتلاف کشورهای غیرغربی جهان منافع کوتاه‌مدت و بلندمدت مهمی دارد

روایت ملی بریکس

راضیه مهرابی‌کوشکی؛

جامعه‌شناسی سیاسی پلاس فناوری

نفت چگونه در ایران ملی شد؛

چرا واقعه 28 مرداد، کودتا بود؟

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار