• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۳۹۸-۰۹-۱۴ - ۰۲:۴۰
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 0
  • 0
رئیس مرکز مطالعات دانشگاه جرج تاون:

تفسیرایران‌ازماده‌۳۶برجام‌درست‌است

مهران کامروا، رئیس مرکز مطالعات بین المللی و منطق های دانشگاه جرج تاون معتقد است اتحادیه اروپا انتظار دارد ایران تنها طرفی باشد که برجام را رعایت می کند.

تفسیرایران‌ازماده‌۳۶برجام‌درست‌است

به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، مهران کامروا، رئیس مرکز مطالعات بین المللی و منطق های دانشگاه جرج تاون شعبه قطر است. وی دکتری خود را در علوم اجتماعی و علوم سیاسی از دانشگاه کمبریج اخذ کرده و صاحب مقالات و کتاب های زیادی است.کتابهای «قطر، کشور کوچک»، «سیاست بزرگ»، «خاورمیانه معاصر، تاریخ سیاسی پس از جنگ جهانی اول» و «انقلاب فکری ایران » ازجمله آثار وی به شمار می رود.

کامروا در گفت وگوی اختصاصی با «فرهیختگان» به بررسی اظهارات ژان ایو لودریان، وزیر امور خارجه فرانسه درخصوص بررسی کلیدزدن سازوکار حل اختلاف در برجام موسوم به «مکانیسم ماشه» از سوی طرف اروپایی پرداخته است.

ژان ایولودریان، وزیر امورخارجه فرانسه ضمن اشاره به کاهش تعهدات برجامی ایران که هر دو ماه یکبار انجام می شود،گفت فرانسه در حال بررسی کلیدزدن سازوکار حل اختلاف در برجام موسوم به «مکانیسم ماشه» است.با توجه به عدم تعهد اروپا به برجام آیافرانسه در جایگاه طرح این موضوع هست؟

اتحادیه اروپا به طور کلی و فرانسه به طور خاص درمورد اجرای برجام ریاکارانه رفتار کرده اند. از نظر تئوری، آنها ادعا می کنند شرایط توافق هسته ای را رعایت کرده اما در عمل از اصول آن پیروی نمی کنند. درواقع اتحادیه اروپا انتظار دارد ایران تنها طرفی باشد که برجام را رعایت می کند درحالیکه هیچ اقدام معناداری برای تحقق وعده های برجام انجام نداده است. بخشی از واقعیت این است که اتحادیه اروپا هیچ تکیه گاه و اراده سیاسی برای ایستادگی برابر ایالات متحده و اعمال تحریم های یکجانبه آن ندارد. اما اینکه شرکت ها و بانک های اروپایی نمی خواهند سرمایه گذاری در عربستان سعودی یا امارات را به خطر بیندازند هم نتیجه ای از واقعیت است. البته، شرایط سرمایه گذاری در داخل ایران مناسب نیست و عواملی مانند سیستم های قانونی و بانکی کشور، در کنار زیرساخت های ناکافی، سرمایه گذاری های شرکت های مستقر در اتحادیه اروپا را در ایران به خطر می اندازد. سرانجام فرانسه در حال فریب و ریاکاری است. اما متاسفانه، اگر آنها تصمیم به افزایش فشار بر ایران بگیرند، آنها می توانند چنین کاری را انجام دهند، همانطور که اقتصاد سیاسی بین المللی و سیستم های مالی درگیر شده اند.

وزیر امور خارجه فرانسه اعلام کرده در تلاش است آمریکا را به کاهش فشارها علیه ایران ترغیب کند.آیا آمریکا این تلاش فرانسه راعملی خواهد کرد؟

این لزوما ابتکار جدید فرانسه نیست. پیش از این نیز مکرون اعلام کرده بود سعی خواهد کرد تنش های بین آمریکا و ایران را کاهش دهد. فرانسوی ها می توانند هرگونه بیانیه ای را که دوست دارند اعلام کنند یا در هر ابتکار عمل دیپلماتیک شرکت کنند. تا زمانی که این تحریم ها توسط آمریکا اعمال شود و تا زمانی که آمریکا تهدید کند که اقدامات قانونی و مالی را علیه هر کشور یا هر بنگاهی که با ایران سروکار داشته باشد، انجام دهد، این نوع بیانیه ها و مانورهای فرانسوی ها بی معنی است.

ایران اعلام کرده است منطق وهدف مکانیسم حل و فصل اختلافات پیش بینی شده در برجام در نظر گرفتن اقدامات جبرانی برای دوطرف است واقدام جمهوری اسلامی ایران هم اجرای حق خود در ماده ۳۶ است، لذا برجام در شرایط کنونی اساسا به طرف های اروپایی اجازه نمی دهد درقبال اعمال حق مشروع جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به اقدامات غیرقانونی و یکجانبه ایالات متحده و نقض اساسی تعهدات طرف های اروپایی،به این مکانیسم استناد ورزند.بر این اساس ایران معتقداست اروپا در وضعیت کنونی برجام حق مطرح کردن مکانیسم ماشه را ندارد.ارزیابی شماچیست؟

من با موضع ایران درمورد ماده 36 موافقم. اگر این ماده اجرا شود، این سوال پیش می آید که چه کسی قادر به کسب رای بیشتر خواهد بود، نه لزوما اینکه کدام استدلال معتبرتر و معقول تر است.

با توجه به گزارش اخیر آژانس بین المللی انرژی اتمی درخصوص کشف ذرات اورانیوم از سایت اعلام نشده در ایران، آیا آژانس در تلاش است بحث PMD را دوباره مطرح کند؟

آژانس انرژی هسته ای گاهی در گزارش های خود بسیار محتاطانه و حرفه ای عمل کرده است و در بعضی مواقع بسیار سیاسی بوده است. همانطور که می دانید آژانس بین المللی انرژی اتمی مدیرکل جدیدی به نام رافائل گروسی دارد و هنوز کاملا مشخص نیست سازمان در رابطه با ایران به طور کلی و به ویژه برجام چه موقعیت و موضعی را اتخاذ خواهد کرد. ما باید صبر کنیم و ببینیم آژانس بین المللی انرژی اتمی در رابطه با ایران چه اقداماتی انجام می دهد.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

حمید ملک‌زاده، پژوهشگر اندیشه‌های سیاسی:

مقاومت؛ روح پایدار انقلاب اسلامی ایران

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان:

عجب کشور قانون‌مداری!

صادق امامی، عضو شورای سردبیری:

در مسیر تحول

7 نکته از دیدار رمضان 1403 رهبر انقلاب با دانشجویان؛

پای درس جامع‌نگری در خانه پدری

جیش‌العدل به نیابت از تل‌آویو دست به عملیات تروریستی زد؛

تروریست‌های توسعه

سیدحسین امامی، خبرنگار اندیشه سیاسی:

نقدی بر ایده پایان دین در یک کتاب

جعفر درونه، تحلیلگر سیاسی:

دو روی یک انتخابات

عباسعلی کدخدایی، عضو شورای نگهبان:

من رای نمی‌دهم!

جعفر درونه، پژوهشگر سیاسی:

نقطه عزیمت به‌‌سمت مشارکت حداکثری

درباره نامه 110 اصلاح‌طلب مشارکت‌جو؛

نه به خاتمی، سلام به واقعیت

محمد قائمی‌راد، پژوهشگر هسته مکتب امام خمینی(رحمه‌الله) مرکز رشد دانشگاه امام صادق(ع):

از «خواص و عوام» تا «خاصه و عامه» در اندیشه رهبری

درباره جوانب مختلف ردصلاحیت روحانی

او باید در انتخابات شکست می‌خورد

مرتضی قاضی، نویسنده:

صادق الوعد

آرزویی که بستر آن فراهم نیست؛

تمایل به شیوه‌های کنترلگری نوین

سرباز روح الله رضوی؛ فعال رسانه ای:

الجزیره و آفریقای جنوبی؛ جای ایران را نخواهد گرفت

محسن فایضی؛

چقدر بی انصاف‌اند

نگاه سطحی اپوزسیون سلبریتی؛

این جهل نیست خیانت به تاریخ و انسانیت است

سیدجواد نقوی، خبرنگار؛

بحران‌زدگی برندینگ برهانی

در حاشیه اظهارات جدید وزیر سابق خارجه؛

تاریخ را با تراژدی‌هایش بخوانید

کنشگران سیاست و نوار باریک انسانیت؛

در آینه فلسطین به خودتان نگاه کنید

وقایع نقش جهان و مصائب توییتری شدن سیاست

سانتی‌مانتال‌ها مشغول کارند

محمدسعید صفاری، پژوهشگر مرکز رشد دانشگاه امام‌صادق(ع):

انقلاب خمینی کبیر؛ راهبر وارثان عالم

محسن فرجیان روزنامه‌نگار:

رسانه کارآمد و هزینه‌های آن

محمد زعیم‌زاده، جانشین سردبیر:

دست سردبیر، گاوبازی اپوزیسیون و پروژه ما

سیدجواد نقوی خبرنگار فرهیختگان؛

بی‌بی‌سی نمی‌تواند خودش را احیا کند؟‌ +فیلم

حبیب‌الله بابایی، عضو هیات‌علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی:

«قله» کجاست؟

رضا غلامی، استتاد دانشگاه:

15 ویژگی کنش سیاسی از نوع اصلاح‌گرایانه

دانیال داودی، دانشجوی دکتری توسعه:

آیت‌الله خامنه‌ای درمقابل مصادره‌های غلط

جنگ در منطقه کماکان ادامه دارد

خلأ روایت اقتصادی؛ عامل تصمیم‌گیری غلط

عضویت ایران در مهم‌ترین ائتلاف کشورهای غیرغربی جهان منافع کوتاه‌مدت و بلندمدت مهمی دارد

روایت ملی بریکس

راضیه مهرابی‌کوشکی؛

جامعه‌شناسی سیاسی پلاس فناوری

نفت چگونه در ایران ملی شد؛

چرا واقعه 28 مرداد، کودتا بود؟