تاریخ : Thu 04 Feb 2021 - 16:00
کد خبر : 51245
سرویس خبری : جامعه

 واکسن اسپوتنیک نشان داد مزیت‌های بسیار زیادی دارد/ اگر کمی صبر می‌کردیم این دودستگی در جامعه ایجاد نمی‌شد

رئیس مرکز ویروس‌شناسی بیمارستان مسیح‌دانشوری در گفت‌وگو با «فرهیختگان»:

واکسن اسپوتنیک نشان داد مزیت‌های بسیار زیادی دارد/ اگر کمی صبر می‌کردیم این دودستگی در جامعه ایجاد نمی‌شد

ناجی گفت: خدارا شکر واکسن اسپوتنیک نشان داد که مزیت‌های بسیار زیادی دارد و به کلکسیون واکسن‌های مربوط به کووید اضافه شد. ما درحال حاضر اطلاعات اسپوتنیک‌وی را داریم. ما اگر اشکالاتی در مجموعه وزارت بهداشت هم می‌بینیم حق این نیست که بخواهیم در جامعه گروکشی کنیم.

به گزارش «فرهیختگان»، با دکتر سیدعلیرضا ناجی، رئیس مرکز ویروس‌شناسی بیمارستان مسیح‌دانشوری به گفت‌وگو پرداختیم تا هم یک شرحی بر روند انجام کارآزمایی‌های نهایی و درج اطلاعات حاصل از آن در مجلات بین‌المللی بدهد و هم فضای موجود در کشور برای تهیه واکسن از روسیه را ارزیابی کند.

او در این‌باره به «فرهیختگان» گفت: «به‌طور کلی «لنست» جزء معتبرترین مجلات پزشکی دنیا است. می‌بینید که اکثر اطلاعات در رابطه با واکسن‌ها منتشر می‌شود. در همین گونه مجلات است که اعتبار بسیار بالایی دارند. البته ناگفته نماند که چاپ کردن مقالات در این مجلات هم اهمیت بالایی دارد و نشان‌دهنده این است که اطلاعات مربوط به این واکسن‌ها مورد بررسی قرار گرفته است، ولی در هرصورت این با تایید شدن خود واکسن هم می‌تواند متفاوت باشد و صرف چاپ در این مقالات به‌منزله تایید قطعی آن نیست و بعد از انتشار این اطلاعات سازمان بهداشت جهانی و... وارد گود بررسی می‌شوند و کارهای بعدی را انجام می‌دهند.

ناجی گفت: واکسن اسپوتنیک مرحله اول اطلاعات مربوط به فاز سه کارآزمایی‌هایش را منتشر کرد. کارآزمایی بالینی این واکسن هنوز در برخی کشورها ادامه دارد و نتایج حدود 22 هزار نفری که تا به‌حال اعلام شده، نتایج بسیار بسیار خوبی داشته است، هم ازنظر کفایت و هم ازنظر بدون عارضه بودن و ایمن بودن آن. ما همه منتظر بودیم جزئیات مربوط به این واکسن چاپ شود، ولی خب این انتظار در کشور ما با حواشی زیادی همراه بود و ما دلگیر شدیم از برخی افرادی که خیلی سریع و بدون تامل نسبت‌به این واکسن واکنش نشان دادند. واقعیت این است که وزارت بهداشت مبدا تصمیم‌گیرنده در ارتباط با استفاده و انتخاب واکسن در ایران است. بالاخره تشکیلاتی به‌نام معاونت غذا و دارو دارد که با تأسی به مطالعاتی که آنجا صورت می‌گیرد، گزینش‌ها را انجام می‌دهد. با این‌همه اگر ما ایراداتی نسبت‌به وزارت بهداشت داریم، خیلی خوب است که صحبت بکنیم و دیالوگ شکل بگیرد، اما نه اینکه به این شدت برهنه و عیان انتقاد بکنیم و هیجاناتی که ایجاد می‌شود را به جامعه منتقل کنیم و باعث دودستگی در اجتماع شویم.

رئیس مرکز ویروس‌شناسی بیمارستان مسیح‌دانشوری بیان داشت: من فکر می‌کنم کسانی که نسبت‌به واکسن روسی ایراد می‌گرفتند و می‌گفتند ما دیتایی درباره این واکسن نداریم و بدون دلیل خاصی به‌خاطر اینکه روسی است و متعلق به بلوک شرق، رد می‌کردند و عده‌ای هم بلوک غرب را نفی می‌کردند، باید کمی خوددارتر می‌بودند و صبر می‌کردند. اثرگذاری همه افراد در جامعه یکسان نیست، برخی افراد به‌خاطر جایگاه علمی و... که دارند، اثرگذاری بیشتری دارند و باید صبر بیشتری هم داشته باشند. با این‌همه به‌نظر من سازمان نظام پزشکی بی‌محبتی زیادی کرد و واکنش نامناسبی نشان داد. نظام پزشکی به‌عنوان سازمان مربوط به حیطه پزشکی باید صبر بیشتری می‌کرد و با مکالمات و دیالوگ با وزارت بهداشت مشکلش را حل می‌کرد. ما باید براساس علم و اطلاعاتی که وجود دارد اظهارنظر و تصمیم‌گیری کنیم. حالا خدارا شکر این واکسن نشان داد که مزیت‌های بسیار زیادی دارد و به کلکسیون واکسن‌های مربوط به کووید اضافه شد. ما درحال حاضر اطلاعات اسپوتنیک‌وی را داریم. ما اگر اشکالاتی در مجموعه وزارت بهداشت هم می‌بینیم حق این نیست که بخواهیم در جامعه گروکشی کنیم. ما باید با ارکان وزارت بهداشت به‌عنوان متولی اصلی نظام سلامت عاقلانه‌تر رفتار کنیم و البته می‌کردیم.»