به گزارش «فرهیختگان»، احمد علیرضابیگی، نماینده مردم تبریز و عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مجلس در گفتوگو با «فرهیختگان» به بررسی دلایل تعویق و زمزمه رای نیاوردن طرح شفافیت در مجلس یازدهم پرداخت که در ادامه آمده است.
اخیرا آقای نادران اذعان کردند طرح شفافیت منتقدان زیادی در مجلس دارد و احتمالا رای نمیآورد، نظر شما در این خصوص چیست و چه اتفاقی درباره این طرح در مجلس خواهد افتاد؟
متاسفانه برخی در عالم سیاست احساس میکنند با پنهانکاری میتوانند ماهیت خود را مخفی کنند؛ در شرایط موجود که با فقدان کارکردهای مناسب احزاب مواجه هستیم که اگر احزاب بودند نیاز به موضوع شفافیت نداشتیم، این طرح بسیار مهم است. احزاب تامینکننده نمایندگان خود در پارلمان هستند و مواضع احزاب هم درخصوص موضوعات مختلف بهروشنی بیان میشود، اما از آنجاکه ما حزب نداریم، در فقدان احزاب افراد پولدار باتوجه به هزینهای که برای انتخابات میکنند، جایگزین میشوند و تلاش میکنند با دراختیار گرفتن کرسیهای نمایندگان مجلس برای قدرت خود پشتیبان سیاسی بتراشند.
پشتیبانان مالی جایگزین احزاب شدند و تصویب طرح شفافیت پیچیده شده
بنابراین قوانین ما نتوانسته احزاب را تقویت کند و با اینکه در قانون اساسی این موضوع مورد تاکید قرار گرفته و اجازه داده شده احزاب فعالیت کنند، اما چون نرمافزارهای لازم برای اینکه احزاب بتوانند در سیاست داخلی ایفای نقش کنند وجود ندارد، طبیعتا این پشتیبانان مالی جایگزین احزاب شدند و این موضوع را پیچیده کرده است. در جریان رای اعتماد به وزیر صمت باوجود مدارک و مستنداتی که در این خصوص وجود داشت، مجلس که ظاهرا انقلابی بود و حتما باید روی این موضوعات پافشاری میکرد، به وزیر رای اعتماد داد، لذا باید تلاش کنیم نشان دهیم چه کسانی به وزیر صمت رای اعتماد دادند و طبیعتا این شفافسازی خواهد توانست در نقطهنظرات موکلان درخصوص وکلای خود موثر باشد، بنابراین این موارد مهمترین موانعی است که برای شفافیت پیشرو داریم.
مشخص نیست چه کسانی با طرح شفافیت مخالف هستند
با این شرایط اکنون باید چه کار کنیم؟ اگر طرح آماده است، چرا در صحن مطرح نمیشود؟
این در دستورکار چندروز آینده است، ولی اینکه چه کسانی با آن مخالف هستند، مشخص نیست.
بهنظر شما این طرح در مجلس رای میآورد؟
بله، فکر میکنم رای میآورد، چراکه برند مجلس یازدهم، موضوع شفافیت است و مجلس یازدهم نمیتواند به غیر از اصل خود عمل کند، چراکه این مجلس اصل را بر شفافیت گذاشته است و انشاءالله این اتفاق خواهد افتاد.
اگر رای نیاورد ازنظر سیاسی چه پیامدی برای مجلس دارد؟
حتما تبعات خوبی برای مجلس نخواهد داشت، ولی این موضوع شفافیت و اعاده اموال نامشروع مسئولان که اصلاح قانون اصل 44 است، دو مطلبی است که برای مجلس یازدهم بسیار تعیینکننده است. موضوع اول که شفافیت است باید بهدنبال زیرساخت شفافیت که همانا تحکیم احزاب و توسعه کارکردهای حزبی است، باشد و به احزاب اعتبار بدهد.
در طرحی که اعلام وصول شد، گفته بودند جلسات کمیسیونها از صداوسیما پخش و آرای هیاترئیسه منتشر شود. این اقدام اگر هزینهای برای برخی نمایندگان داشته باشد، آیا موردقبول نمایندگان خواهد بود؟
قطعا باورها و نقطهنظرات نمایندگان نباید وجه محرمانه داشته باشد که از ابراز آن احساس خوف و نگرانی کنند.اگر این اتفاق پیش آمد، بهمثابه این است که خود را خادمان مردم میدانیم و علیالقاعده نوکران و خادمان مردم باید نشان دهند در خدمتگزاری خود ثابتقدم هستند. اگر خادمی از آشکار شدن کاری که انجام داده واهمه داشته باشد، آن امر خدمت نبوده، بلکه خیانت است.