تاریخ : Tue 15 Dec 2020 - 11:12
کد خبر : 49159
سرویس خبری : دانشگاه

 طرح پایش؛ حرکت ملی دانشگاه آزاد به‌سمت تحقق پژوهش مساله‌محور

دکتر طهرانچی در پیام فرارسیدن هفته پژوهش مطرح کرد

طرح پایش؛ حرکت ملی دانشگاه آزاد به‌سمت تحقق پژوهش مساله‌محور

دکتر طهرانچی در پیامی فرا رسیدن هفته پژوهش را به جامعه دانشگاهی و قشر فرهیخته کشور تبریک گفت.

به گزارش «فرهیختگان»،  دکتر محمدمهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در پیامی فرارسیدن هفته پژوهش را به پژوهشگران، جامعه دانشگاهی و قشر فرهیخته کشور تبریک گفت. متن پیام دکتر طهرانچی بدین شرح است:

با حمد و ستایش به محضر باریتعالی و درود بر پیامبر خاتم(ص) و اهل‌بیت کرامش که چراغ راه بشریتند. هفته پژوهش را به همه محققان، پژوهشگران و کاوشگران پرتلاش عرصه علم و دانش کشور، به‌ویژه خانواده بزرگ دانشگاه آزاد اسلامی که حقیقتا نقش بی‌بدیلی در رشد و پیشرفت دانش کشور دارند، تبریک و تهنیت می‌گویم. هفته پژوهش، فرصت مناسبی است تا ضمن قدردانی از زحمات محققان و پژوهشگران گرانقدر به شناسایی بهتر و هدفمند دستاوردهای پژوهشی بپردازیم و بتوانیم در حوزه‌های مختلف علمی یک ارزیابی دقیق محتوایی از عملکرد تحقیقاتی احصا کنیم. به‌طور کلی، هدف از پژوهش و رشد دانش در جوامع بشری این بوده که به حل مسائل و مشکلات بشر در ابعاد مختلف پرداخته تا سبب آرامش و رشد مادی و معنوی افراد شود و به‌واقع رسالت جامعه دانشگاهی در تحقق همین هدف خلاصه شده که با رعایت اخلاق و کرامت انسانی در امر پژوهش به مسئولیت خود عمل کند.  شیوع ویروس کرونا یک شوک ناگهانی و سنگین به جامعه بشری وارد کرد که در قرن حاضر و باوجود همه داشته‌های علمی، این بشر در درک و مواجهه با پاندمی ویروس کرونا نیازمند خردمندی بیشتر است و نباید تنها به این داشته‌ها اکتفا کند. این ویروس با همه کوچکی، شبیه همان قدرت ارتباط اینترنتی، تمام جهان را خیلی سریع درنوردید و با خود این پیغام را به‌همراه داشت که «یَا أَیُّهَا الْإِنسَانُ مَا غَرَّکَ بِرَبِّکَ الْکَرِیمِ» (سوره انفطار آیه 6) «ای انسان چه چیز تو را نسبت‌به پروردگار کریم مغرور کرده است.» امید دارم در پناه خداوند متعال جامعه بشری بتواند به‌خوبی از این بحران و گردنه سخت عبور کرده و از آن درس‌هایی برای بهبود شرایط زیستن توام با آرامش و حس نوع‌دوستی فراهم کند.  در بحث تولید دانش باید توجه داشت که عمر الگوی اول تولید دانش به پایان رسیده است. در الگوی اول، دولت‌ها سرمایه‌گذار و دانشگاه تولیدکننده علم بودند و در الگوی دوم دانش که اکنون در آن قرار داریم، دولت‌ها دیگر سرمایه‌گذار مطلق علم و فناوری نبوده و دانشگاه‌ها هم تنها محل تولید دانش نیستند و برهمین اساس دانشگاه آزاد اسلامی می‌خواهد به یک دانش‌شهر براساس الگوی دوم دانش تبدیل شود، چراکه این دانشگاه به‌راحتی با قدرت تصمیم، چابکی و درکی که از شرایط جامعه دارد، می‌تواند این الگو را پیاده‌سازی کند و در این مسیر می‌توانیم با تربیت نیروی انسانی و افزایش دانش مستند، گفتمان عمومی را در دانشگاه تعالی ببخشیم.  در این مسیر، مجموعه‌ای از اسناد بالادستی نظام آموزش‌عالی کشور ازجمله سند دانشگاه اسلامی موردتوجه قرار گرفته که در بحث پژوهش، شورای‌عالی پژوهش به‌منظور تدوین طرح جامع و یکپارچه‌سازی سیاست‌های پژوهشی ایجاد شد که مسئولیت یکپارچه‌سازی سیاست‌های پژوهشی و «ساماندهی نظام نوین نظارت و ارزیابی هدفمند و مستمر پژوهش در راستای اقتدار و مرجعیت علمی کشور» به‌عنوان یکی از راهبردهای حوزه پژوهش و فناوری سند دانشگاه اسلامی در دانشگاه درنظر گرفته شده است. درواقع این دانشگاه با همت همه محققان، پژوهشگران و دست‌اندرکاران خود می‌خواهد با ایده‌ای نو در سطحی جدید، به خلق روشی نو در حوزه پژوهش و فناوری بپردازد.

از اقدامات موثر در این هدف‌گذاری «ساماندهی نظام جامع پژوهش و فناوری با تاکید بر گسترش مرزهای دانش مبتنی‌بر آموزه‌های اسلامی و بومی، باتوجه به نیازها و اقتضائات جامعه» اولین راهبرد نظام پژوهش و فناوری سند دانشگاه اسلامی است که بر همین اساس برای دو حوزه پژوهش و فناوری دو ماموریت مرتبط، اما جداگانه تدوین شد. آزادی عمل، نوآوری و ویژگی‌هایی که درنظر گرفته شده، راهی برای مشارکت همه‌جانبه در زیست‌بوم فناوری فراهم کرده که یک فرصت ویژه و استثنایی برای همه علاقه‌مندان این حوزه است.  طرح پژوهش اثرگذار یکپارچه شبکه‌ای (پایش) و سراهای نوآوری آزاد در دانشگاه آزاد اسلامی در راستای اجرای سند دانشگاه اسلامی تنظیم شد و راهبردهای «ساماندهی نظام موضوعات پژوهش‌ها، پایان‌نامه‌ها، رساله‌ها و فرآیند راهنمایی کارآمد جهت رفع نیازهای مادی و معنوی جامعه اسلامی با تاکید بر پیوستگی آموزش و پژوهش» و «ساماندهی و ارتقای منابع انسانی در حوزه پژوهش» در نظام پایش آزاد طراحی شد؛ طرح پایش حرکت ملی دانشگاه آزاد اسلامی به‌سمت تحقق پژوهش مساله‌محور است. براساس همین رویکرد، دانشگاه آزاد اسلامی می‌خواهد به‌جای سازمان آموزشی به سازمان پژوهشی، فرهنگی و آموزشی تبدیل شود.

در پایان ضمن تبریک به همه دست‌اندرکاران، محققان، پژوهشگران و جامعه علمی کشور به‌مناسبت هفته پژوهش، به این نکته تاکید دارم که اگر می‌خواهیم افق جدیدی را پیش‌رو داشته باشیم، لازم است با حرکت نظام‌مند و با نگاهی انتقادی به ارتباطات گذشته، طرحی نو دراندازیم.