به گزارش «فرهیختگان»، جواد نیکبین، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس ازجمله مدافعان شفافیت حداکثری در مجلس است. او مدتها پیش و بهعبارت دقیقتر در شهریورماه گذشته در صحن علنی با اعتراض نسبت به طولانی شدن فرآیند رسیدگی تخصصی در کمیسیون تدوین آییننامه داخلی، خواستار تسریع در رسیدگی به این طرح شده بود. او البته بعدا جزء کسانی قرار گرفت که نامه درخواست تسریع در رسیدگی به طرح یادشده را هم امضا کردند. حالا و به همین مناسبت با وی به گفتوگو نشستیم و ماجرای تاخیر در ورود این طرح به صحن علنی و همچنین امکان رایآوری یا رد این طرح در صحن را بررسی کردیم. مشروح این گفتوگو در ادامه از نظر میگذرد.
شما از امضاکنندگان درخواست رسیدگی خارج از نوبت طرح شفافیت آرا در صحن علنی هستند، دلیل این درخواست چیست؟
شفاف بودن آرا نمایندگان از موضوعات مهمی است که باید پیگیری شود، این امر هم جزء مطالبات مردم است و هم اینکه ما نمایندگان قبل از انتخابات قول شفافیت در همه امور را به مردم دادیم، بنابراین امری مهم است که باید پیگیری شود.
آیا سایر نمایندگان موافق هستند؟
نگاه نمایندگان مثبت است، اما همچون سایر طرحها، نظرات متفاوت هم وجود دارد، باید صبر کنیم تا نتیجه را در صحن مشاهده کنیم.
آیا ابهامات و نواقص موجود در طرح برطرف شده است؟ همچون وضعیت مصونیت نمایندگان در مقابل شفافیت آرا.
همانطور که مطرح کردم شفافیت در امور از وعدههای انتخاباتی ما نمایندگان بود، بنابراین با درنظر گرفتن شرایط چنین قولهایی را مطرح کردیم. در حقیقت باید روند و قدرت مجلس بهجایی برسد که حقیقتا در راس امور قرار بگیرد. البته اینکه مجلس در راس امور است هم خرابکننده است و هم آبادکننده. آبادکننده از این جهت که دولتها نتوانند هر بلایی سر حوزههای انتخابیه بیاورند. وقتی ما شفاف شویم دولت را ملزم به شفافیت میکنیم که این بودجهای که مصوبشده طبق قانون بودجه آیا در حوزههای انتخابیه مختلف درست تخصیص پیدا کرده یا خیر؟ آیا قراردادهایی که میبندند و حقوقهایی که میدهند شفاف است یا خیر؟ شفافیت در همه زمینهها قابل اجراست. من وقتی میتوانم به فرزند خود بگویم شفاف باشد که خودم چنین باشم. وقتی من در مجلس شفاف نباشم دولت هم شفاف نخواهد بود.
بحث شفافیت و جا افتادن آن در جامعه و مواجهه گروههای سیاسی و نهادهای مختلف نیاز به کار طولانیمدت فرهنگسازی دارد؟
بله، قطعا.
چه روندی میتوان بابت این امر طی کرد؟
درصورت تصویب معقولانه طرح شفافیت بدون افراط و تفریط، حتما فرهنگ پذیرش آن نیز بین مردم ایجاد و اثرات مثبت به همراه خواهد داشت، شفافیت مانند آب زلالی است که هرجا برود زلالی و شفافیت با خود میبرد. لازم نیست کار فرهنگی خاصی انجام دهیم، کافی است تنها یک قانونی را مصوب و به آن عمل کنیم.
درمورد گروههای سیاسی و نهادها و ارگانهای دولتی بحث منافع مطرح میشود. قضیه گروهها و نهادها را چطور میتوانیم حل کنیم؟
این قانون همه تشکلها و ارگانها را ملزم میکند که شفاف باشند. جای نگرانی از بابت آنها وجود ندارد.
بحث نگرانی نماینده است. مردم حوزه انتخابیه میپذیرند، ولی آیا نهاد و گروه سیاسیای که از این نماینده حمایت کرده و ممکن است قانونی بهضرر او باشد هم پذیرنده این امر است و اینکه وزارتخانهها نیز پذیرا هستند؟
شتر سواری دولادولا نمیشود. من هم از تشکلها رای آوردم، غالبا به مردم قول شفافیت دادیم. تشکلهایی که مخالف شفافیت هستند در هجمه زیاد موافقان گم میشوند. وقتی اکثر نمایندگان الزام به شفافیت داشته باشند فعالیت دیگران بیاثر خواهد شد.
درخواستی که ارائه دادید در چه مرحلهای است و فکر میکنید چه زمانی وارد صحن میشود؟
ما تلاش کردیم قبل از آغاز بررسی بودجه این طرح در صحن مطرح شود. اما با توجه به اینکه از هفته آینده مجلس تحتالشعاع بودجه قرار میگیرد، ممکن است روند بررسی کمی زمان ببرد، اما قطعا انجام خواهد شد.
اخبار مرتبط: