تاریخ : Thu 10 Dec 2020 - 13:26
کد خبر : 48959
سرویس خبری : نقد روز

اینکه بگوییم تا تیر خبری از واکسن نیست، بسیار دلسردکننده است

علیرضا ناجی در گفت‌وگو با «فرهیختگان»:

اینکه بگوییم تا تیر خبری از واکسن نیست، بسیار دلسردکننده است

رئیس مرکز ویروس‌شناسی بیمارستان مسیح‌دانشوری گفت: این امر برای ما بسیار ناامیدکننده است که به مردم این مساله را منتقل کنیم و اینکه بگوییم تا تیرماه هیچ خبری از واکسن نیست، بسیار دلسردکننده است. باید فوری این اعتماد را بازگردانیم، چون واکسن مطالبه عمومی و ملی است.

می‌توانیم از چین واکسن‌ تهیه کنیم

به گزارش «فرهیختگان»، ماجرای تور واکسن کرونا در کشورهای همسایه را با علیرضا ناجی، رئیس مرکز ویروس‌شناسی بیمارستان مسیح‌دانشوری هم در میان گذاشتیم و او در این رابطه به «فرهیختگان» گفت: «موضوع اصلی که در این زمینه بد و زشت است، این است که مردم فکر می‌کنند دولت کاری نمی‌کند و بسیاری از این موقعیت سوءاستفاده می‌کنند. دولت باید در اینجا قوی وارد شود. اولا جلوی این موضوع گرفته شود، چون از نظر وجهه بین‌المللی هم خوب نیست، ثانیا اطمینانی نیست کسانی که به کشورهای دیگر می‌روند تقلبی در کار آن کشور نباشد که چه واکسنی را تزریق کنند. این موضوعی است که اگر بخواهد انجام شود دولت ایران و وزارت امور خارجه نسبت به آن مسئولیت دارند.

تناقض در اظهارات مسئولان مردم را از تهیه واکسن توسط ایران ناامید کرده است

وی ادامه داد: وزارت بهداشت ما اشراف داشته باشد مراکزی که در این زمینه استفاده می‌کنند معتبر است، واکسن معتبر است یا خیر؟ از یک جنبه‌ نمی‌خواهیم مردم را از دریافت واکسن محروم کنیم، جنبه مهم‌تر این است که با اقدام قاطع و بسیار قوی جلوی این سوءاستفاده‌ها را بگیریم. چرا باید این فکر در مردم ایجاد شود که دولت نمی‌خواهد واکسن بیاورد یا توانایی ندارد؟ ابتدا گفته شد این میزان دوز واکسن می‌گیریم، بعد انکار کردند و گفتند درست نیست و پول را نداده‌اند. اخبار متفاوت به مردم داده شد و مردم امید ندارند با توجه به شرایط پاندمی کووید در دنیا، در ایران هم تمام شود. الان تنها چاره و درخواست عمومی و ملی مردم واکسن است. اجابت هم نشده است، مردم هم اخبار متناقض دریافت می‌کنند و می‌توانند در دام این افراد بیفتند. جدا از صحت این کار، من فکر می‌کنم باید جلوی این موضوع با اقدام مناسب گرفته شود. باید به مردم اطمینان بدهیم، به خریداری اقدام کنیم. کوواکس یک صندوق است و تا پول پرداخت نکنید چیزی به شما تعلق نمی‌گیرد. این واکسن سرمایه بین‌المللی است و سازمان بهداشت جهانی معتقد است باید همه کشورها از آن منتفع شوند. این‌طور نباشد که کشورهای قوی بیشتر استفاده کنند و بقیه کشورها نفع نبرند. باید از این موضوع استفاده کنیم، دیپلماسی انجام دهیم و اقدام عملی داشته باشیم و به مردم اطمینان دهیم که فکر آنها هستیم و واکسن را به میزان مناسب وارد می‌کنیم. همان‌طور که در تمام دنیا کمبودی وجود دارد سعی می‌شود به مقدار مناسب و خوبی واکسن را وارد و تزریق کنیم. این مطلب مهمی است که باید به مردم منتقل شود.

ناجی گفت: ارتباطات یکی از معیارهای مناسب و درست مهار پاندمی کووید-19 است. ارتباطی که ملت و دولت باهم برقرار می‌کنند و در‌مقابل اعتمادی که ملت به دولت دارد. این عامل بسیار مهمی است که ما در ایران آن را از دست می‌دهیم. باید سریعا این موضوع را برطرف کرده و امر مخدوش‌شده را برطرف کنیم و تغییر دهیم. واکسن تولید داخلی خوب است و می‌تواند پشتوانه‌ای برای ما شود تا کووید در سال‌های بعد کنترل شود. همانند آنفلوآنزا شاید نیاز باشد درمورد کووید برنامه واکسیناسیون داشته باشیم. اینکه توانایی داخلی داشته باشیم خوب است ولی واکسن ایرانی تا بخواهد جواب دهد در کمترین زمان تیرماه است. در کشورهای پیشرفته هم حدود 9ماه زمان برد تا بتوانند واکسن را آماده و مجوز آن را دریافت کنند. اگر فوری این کار را انجام دهیم و به‌خوبی جلو برود همین زمان طول می‌کشد. معجزه‌ای بیش از این نمی‌توان انجام داد. در هر صورت واکسنی اگر بخواهد تولید شود چنانچه کیفیت مناسب داشته باشد و مبادی بین‌المللی داشته باشد این زمان طول می‌کشد. یعنی واقعا باید به این فکر باشیم که مردم ما روزی 400-300 نفر کشته شوند و بگوییم تیرماه می‌خواهیم واکسن تولید کنیم؟ این مردم را ناامید می‌کند.

رئیس مرکز ویروس‌شناسی بیمارستان مسیح‌دانشوری ادامه داد: درمورد واکسن‌ها باید بیان کنم واکسن‌هایی همچون فایزر، مدرنا، آکسفورد و واکسن‌های چینی عملکرد خوبی دارند. درباره واکسن روسیه اطلاعات زیادی در دسترس نیست ولی واکسن‌های چینی جزء واکسن‌های خوب هستند. اتفاقا به‌نظر من می‌توانیم از موقعیت و نزدیکی‌ای که با کشور چین داریم اقدام به تهیه واکسن‌های چینی کنیم که از کیفیت مناسبی برخوردار هستند و عملکرد خوبی نسبت به اطلاعات ارائه‌شده دارند. با همه مشکلات بین‌المللی و تحریمی که وجود دارد به‌خاطر رابطه مناسبی که با چین داریم می‌توانیم تهاتر کرده و مقدار مناسب و عالی واکسن را تهیه کنیم. با توجه به سهمیه‌هایی که سازمان بهداشت جهانی گذاشته است، ما هم می‌توانیم منتفع شویم همانند کشورهای اطراف ما اعم از پاکستان و... که از نظر اقتصادی از ما بهتر نیستند ولی دیپلماسی را انجام می‌دهند. این امر برای ما بسیار ناامیدکننده است که به مردم این مساله را منتقل کنیم و اینکه بگوییم تا تیرماه هیچ خبری از واکسن نیست. بسیار دلسردکننده است. باید فوری این اعتماد را بازگردانیم، چون واکسن مطالبه عمومی و ملی است. می‌دانیم درحال حاضر کنترل پاندمی بدون واکسن امکان‌پذیر نیست. یکی از معیارهای موفقیت کشورها در کنترل کووید اقدام برای تهیه واکسن بود؛ یا خود تولیدکننده هستند، یا مشارکت کردند یا برنامه‌ریزی درستی در تهیه واکسن در کشور داشتند. ما هم باید این کار را انجام دهیم و نباید اجازه دهیم این مشکل و فکر بین جامعه ایجاد شود. رئیس‌جمهور هم دستور تهیه واکسن را صادر کرد، باید از این فرصت استفاده کنیم و غیر از این چاره‌ای نداریم. نمی‌توان تا زمانی که واکسن ایرانی تولید شود و از نظر کیفیت مورد بررسی قرار گیرد، بگوییم باید مردم صبر کنند. این منطقی نیست.

 

اخبار مرتبط:

دولت روحانی در پروسه واردات واکسن از برخی همسایه ها عقب است
تعلل دولت؛ پاس گل به کاسبان واکسن
 
محمدرضا هاشمیان در گفت‌وگو با «فرهیختگان»:
در بحث واکسن کرونا عقب افتادیم/ تزریق واکسن در ترکیه در حد شوخی است