تاریخ : Tue 01 Dec 2020 - 15:55
کد خبر : 48637
سرویس خبری : نقد روز

 50‌درصد سیستم فاضلاب اهواز عمری بیش از 60 سال دارد/ ما در اهواز، آبادان و ماهشهر سیستم دفع آب‌های سطحی نداریم

قمشی، عضو هیات‌علمی دانشگاه شهید چمران اهواز در گفت‌وگو با «فرهیختگان»:

50‌درصد سیستم فاضلاب اهواز عمری بیش از 60 سال دارد/ ما در اهواز، آبادان و ماهشهر سیستم دفع آب‌های سطحی نداریم

استاد دانشگاه گفت: ما در اهواز، آبادان، ماهشهر سیستم دفع آب‌های سطحی نداریم. در اهواز به جز مناطق شرکت نفت که این دو از هم جداست، بقیه مناطق شهر باید سیستم دوگانه‌ای یکی برای دفع فاضلاب و برای دفع آب‌های سطحی داشته باشند که وجود ندارد. سیستم فاضلابی که در اهواز وجود دارد فقط ظرفیت دفع آب‌های فاضلاب خانگی را دارد و توانایی انتقال بار ناشی از آب‌های سطحی ناشی از بارندگی را ندارد.

به گزارش «فرهیختگان»، با مهدی قمشی، عضو هیات‌علمی دانشگاه شهید چمران اهواز و از مسئولان سابق استان خوزستان گفت‌وگویی در رابطه با معضل آب و فاضلاب خوزستان انجام دادیم.

ما در اهواز، آبادان و ماهشهر سیستم دفع آب‌های سطحی نداریم

قمشی به «فرهیختگان» گفت: «ما در مسائل پساب‌ها و فاضلاب‌های شهری دو اصطلاح داریم. یکی فاضلاب خانگی است و دیگری دفع آب‌های سطحی ناشی از بارندگی. نباید همه اینها را به‌عنوان فاضلاب به‌کار ببریم چون فاضلاب معمولا به فاضلاب خانگی گفته می‌شود و خود این مساله و عدم‌تفکیک اینها ایجاد مشکل می‌کند. مسئولان وقتی بحث مشکل می‌شود می‌دانند مشکل ناشی از دفع آب‌های سطحی است ولی وقتی می‌خواهند بودجه اختصاص دهند به نام آب و فاضلاب اختصاص می‌دهند و فاضلاب هم این اعتبارات را صرف فاضلاب خانگی می‌کند و همین است که اتفاق مثبتی در رابطه با دفع آب‌های سطحی در خوزستان رخ نداده و نمی‌دهد. ما در اهواز، آبادان، ماهشهر سیستم دفع آب‌های سطحی نداریم. در اهواز به جز مناطق شرکت نفت که این دو از هم جداست، بقیه مناطق شهر باید سیستم دوگانه‌ای یکی برای دفع فاضلاب و برای دفع آب‌های سطحی داشته باشند که وجود ندارد. سیستم فاضلابی که در اهواز وجود دارد فقط ظرفیت دفع آب‌های فاضلاب خانگی را دارد و توانایی انتقال بار ناشی از آب‌های سطحی ناشی از بارندگی را ندارد. بنابراین همه بودجه‌هایی که تا الان آمده درحقیقت بدفهمی شده است و بودجه‌ای اگر اختصاص دادند برای رفع مشکل هر دو دادند ولی جایی که هزینه شده صرف مشکلات فاضلاب خانگی شده است. البته فاضلاب هم معضل است و هزینه برای آن هم درست است.»

50‌درصد سیستم فاضلاب اهواز عمری بیش از 60 سال دارد

قمشی ادامه داد: «دفع فاضلاب خانگی هم معضلات خود را دارد چون بیش از 50درصد سیستم فاضلاب عمری بیش از 60 سال دارد و اهواز شهری بوده که در آن خانه‌های ویلایی بوده و الان تبدیل به آپارتمان شده است. خود سیستم دفع فاضلاب شهری هم مشکل دارد که باید بررسی شود ولی مشکل اساسی این است که سیستم دفع آب‌های سطحی نداریم. بنابراین هرچه هزینه برای رفع گرفتگی‌های سیستم دفع فاضلاب شهری کنند هیچ کمکی به دفع آب‌های سطحی نکرده‌اند. دفع آب‌های سطحی به همان شکل باقی می‌ماند. تا الان در شهر اهواز که من می‌بینم با این همه بودجه‌هایی که اختصاص پیدا کرده هنوز یک متر شبکه دفع آب‌های سطحی ایجاد نشده است. معضل همین است. وقتی بودجه‌ها صرف دفع فاضلاب و معضلات فاضلاب خانگی می‌شود، مساله دفع آب‌های سطحی حل نمی‌شود. به همین صورت مشکل باقی می‌ماند. اگر صد سال دیگر هم بودجه برای فاضلاب شهری اختصاص دهید چیزی حل نمی‌شود. حتما باید در اختصاص اعتبار یا انتقال مطالب این دو مساله از هم جدا شوند. فاضلاب خانگی و دفع آب‌های سطحی باید جداگانه دیده شود.»

اهواز یک متر هم سیستم دفع آب‌های سطحی ندارد!

این استاد دانشگاه افزود: «تا اهواز و شهرهای استان نیاز به سیستمی برای دفع آب‌های سطحی دارند این مشکل پابرجاست. تا فکری نشود مشکلی حل نمی‌شود. البته چون فاضلاب هم مشکل دارد این معضل دفع فاضلاب هم مزید بر علت شده است. در تابستان هم در جاهای مختلف شهر فاضلاب خیابان را فرا گرفته است، درحالی که بارندگی نبوده است چون سیستم فاضلاب هم مشکل دارد. الان در شهر امکانات زیادی از جهت اعتبار اختصاص دادند که مساله حل شود، آب و فاضلاب به صورت نقطه‌ای در مکان‌هایی که احساس می‌کرده مشکل ایجاد شده کار را جلو می‌برد ولی چه مشکلی را حل می‌کند؟ سیستم دفع فاضلاب شهری را حل می‌کند. آن هم نمی‌دانم چقدر به‌درستی انجام می‌شود چون هرجا این کارها را کردند معضل حل نشده و بازهم فاضلاب شهری خیابان‌ها را می‌گیرد و بهداشت مردم را تحت‌تاثیر می‌گذارد و ایجاد مشکلات بهداشتی برای مردم می‌کند. هر اعتباری داده شده برای رفع مشکل فاضلاب بوده است. سیستم دفع آب‌های سطحی ما در اهواز حتی به اندازه یک متر هم وجود ندارد. به جز مناطق شرکتی که از قبل انقلاب وجود داشت. اینکه با هر بارندگی این معضل بیرون می‌زند کاملا طبیعی و واضح است که باید این اتفاق رخ دهد چون کاری انجام نشده است.»

با توان 4.5 مترمکعبی می‌خواهیم 100مترمکعب آب را دفع کنیم!

قمشی در پایان گفت: «در دفع فاضلاب خانگی ما در اهواز تقریبا با 4.5 مترمکعب در ثانیه آب آلوده به نام فاضلاب مواجهیم. برای دفع آب‌های سطحی خصوصا بارندگی اخیر که به اندازه‌ای است که سیستم دفع آب‌های سطحی اهواز هم باید بر همین اساس طراحی شود، این حجم آب و سیستمی که برای دفع آن نیاز دارد حدود 100مترمکعب در ثانیه است! این میزان را با سیستمی مقایسه کنید که در شهر داریم و می‌خواهد 4.5مترمکعب آب را انتقال دهد و آن هم از فاضلاب شهری تامین شده است. این است که آب در شهر وارد می‌شود و معضل اساسی‌تر این است که چون سیستم یکی است و شبکه دفع فاضلاب خانگی می‌خواهد دفع شود، می‌گوید به جز کناره‌های شهر که نزدیک رودخانه هستند و فاضلاب آنها در آب دفع می‌شود، در بقیه شهر آب و فاضلاب میکس می‌شود و در خیابان‌های شهر وارد می‌شود. بنابراین آن چیزی که در خیابان‌های اهواز الان وجود دارد آب مخلوط‌شده با فاضلاب خانگی است و 100درصد آلوده است و از نظر بهداشتی خطرناک. چون این دو با یک سیستم می‌خواهند دفع شوند و این امکان‌پذیر نیست پس مخلوط می‌شوند و در خیابان‌ها قرار می‌گیرند. وقتی می‌خواهد دو سیستم یکی باشد معضل اینچنینی به وجود می‌آید که هردو میکس و وارد خیابان‌های شهر می‌شوند و بهداشت مردم را به خطر می‌اندازند. سیستمی که برای دفع آب‌های سطحی نیاز داریم بزرگ‌تر از سیستمی است که برای دفع فاضلاب شهری نیاز داریم.»

 

اخبار مرتبط:

باران سنگین پاییزی به شهرهای خوزستان آسیب رسانده، مسئولان فعلا تماشا می‌کنند
باور کنید شهردار ونیز نیستید
 
امام جمعه شهر شهید چمران ماهشهر از وضعیت اسفناک این شهر پس از بارندگی‌های اخیر می‌گوید
شهر چمران از لحاظ جذب آب‌های سطحی و شبکه فاضلاب در حد صفر است