به گزارش «فرهیختگان»، لطفالله فروزنده، کارشناس مسائل سیاسی و معاون رئیسجمهور اسبق در گفتوگو با «فرهیختگان» به بررسی اظهارات روز گذشته حسن روحانی مبنیبر اینکه «نگاه دولت به بیرون نیست و نباید این حرف را تکرار کنید»، پرداخت و مصادیق وابستگی دولت روحانی به غرب را در ابعاد مختلف مورد بازخوانی قرار داد که در ادامه آمده است.
آقای روحانی روز گذشته عنوان کرد اینکه گفته میشود نگاه دولت به بیرون است، درست نیست و نباید این حرف را تکرار کنید؛ تحلیل شما از این صحبت ناظر به رفتار گذشته دولت چیست؟
نگاه این دولت در شروع کار به بیرون بود و به توانمندی داخلی توجهی نداشتند و عملکرد هفتساله دولت نشاندهنده این موضوع است؛ ما نتوانستیم بهخاطر نوع نگاه دولت و تیم پشتیبان آن از ظرفیتهای داخلی بهخوبی استفاده کنیم. اگر طرحهای پالایشگاهی، طرح عسلویه و امثال آن را ادامه داده و به توانمندی داخلی توجه کرده بودیم، امروز تولیدمان رونق بسیار وسیعی داشت و ما دچار چنین چالشهای اقتصادی نبودیم.
همه دلخوشی دولت روحانی برجام و مذاکره بوده است
عملکرد آقایان نشان میدهد که همه دلخوشی آنها به برجام و مذاکره بوده است اما اینکه درحال حاضر آقای روحانی به این باور رسیده که نباید نگاهمان به خارج باشد، به فالنیک میگیریم، هرچند خیلی دیر شده است.
البته هنوز برخی نزدیکان دولت بهدنبال پیروزی بایدن در انتخابات آمریکا هستند.
برخی از شخصیتهای سیاسی بهصورت خفتباری حرف میزنند و مدعی هستند بالاخره باید با آمریکا کنار بیاییم، یعنی بهرغم همه بدعهدیها و جنایتهایی که کرده است، معتقدند باید با آمریکا مذاکره کنیم! با وجود این امیدواریم آقای روحانی و تیمش به این نتیجه رسیده باشند که ما باید از فرصت ایجادشده حداکثر استفاده را کرده و توانمندی داخلی خودمان را دنبال کنیم. اگر ایشان واقعا به این مساله رسیده باشد که نگاه به غرب دیگر فایدهای ندارد و نباید به آمریکا و اروپا توجه کنیم، خوب است اما متاسفانه آنچه اکنون در طیف جریان دوم خرداد دیده میشود، پیگیری مذاکره است.
به چرخش دولت و توجه به داخل خوشبین نیستم
البته من خیلی خوشبین نیستم ولی امیدوارم چنین نگاهی در دولت بهوجود بیاید و آقای روحانی باید بهجای حرف با عمل نشان دهد که واقعا بهدنبال توجه به توانمندی داخلی است و از حمایتهای غرب ناامید شده است.
دولت باید چه مواردی را پیگیری کرده و انجام دهد تا معلوم شود صحبت اخیر آقای روحانی حرف نیست و بهدنبال جبران هستند؟
مهمترین اقدام عملیاتی رونقدادن به تولید است، رهبری فرمودند جهش و رونق تولید را دنبال کنید، لذا دولت باید قرارگاه بزند و بهصورت شبانهروزی مساله بانکها را دنبال و نهایتا حلوفصل کند.
مهمترین معضل تولید، مساله بانکهاست، دولت بگوید چه اقدامی کرده است؟
یکی از معضلات مهم تولید همین مساله بانکهاست، دولت بگوید در این زمینه چه اقدامی کرده است؟ آنها باید گزارش دهند که در رابطه با تسهیل صادرات و کاهش مالیات تولید چه کردهاند یا مشکلات تامین اجتماعی را چگونه حل کردند؟
بهنظر من اگر دولت بخواهد واقعا عملیاتی کار را دنبال کند، باید بگوید 10 مشکل عمده و اصلی تولیدکنندگان چیست و آن را رفع کند؛ طوری که وقتی بهسراغ تولیدکننده میروید بدانید بسیاری از کارهایی که بهخاطر تصمیمها و سیاستهای غلط دولت بوده، کاهش پیدا کرده است.
دولت بازار دلار، بورس و خودرو را ساماندهی کند تا بگوییم دیدگاهش تغییر کرده است
وقتی دولت بازار دلار و بورس و بازار خودرو را اینگونه میکند، مشخصا سرمایه و پول وارد تولید نمیشود؛ چه کسی باید با دلالها برخورد کند؟ چه کسی باید ریشه دلالان را بزند، چه کسی باید زنجیره تولید را مستقیم برقرار کند، چه کسی با رانتخوارها باید برخورد کند، چه کسی باید جلوی واگذاریهای بیقانون را بگیرد که منشأ فساد شدهاند، دولت اگر این کارها را انجام داد معلوم است دیدگاهش تغییر پیدا کرده است.
آیا دولت عزمی برای بهبود این شرایط دارد؟
متاسفانه تسلطی بر بازار نیست، وضعیت دلار نیز مشخص نیست، بورس آنطور که باید و شاید کمک نمیکند، بازار سرمایه رهاست و تولید دچار رکود شده است، از اینرو باور به این مساله که واقعا آقایان امید به بیرون ندارند، کاهش پیدا میکند، هرچند امیدواریم این تغییر اتفاق بیفتد و به کشور کمک شود.
یک مساله دیگر این است که برخی معتقدند آقای روحانی منظورش از خارج، ارتباط با غرب و آمریکاست که حالا بهخاطر تحریمها به بنبست خورده و تفکر این دولت عملا کشورهای شرق مثل روسیه و چین را نادیده گرفته است. نظر شما چیست؟
همینطور است، اصلا کسی معتقد نیست که ما نباید ارتباط با خارج از کشور داشته باشیم، اما این ارتباط باید عاقلانه و مسالمتآمیز باشد طوری که ما بتوانیم از تمام ظرفیت منطقه استفاده کنیم. درحال حاضر 700میلیون نفر ظرفیت بازار این منطقه است که اگر خوب استفاده کنیم، کالای ما احیا میشود، حرف ما به دولت آقای روحانی این است که شما از ظرفیتهای روسیه، چین، هند و از ظرفیتهای منطقه با حفظ منافع کشور استفاده کنید.
دولت ظرفیت اقتصادی چین و روسیه را در هفتسال گذشته نادیده گرفت
طبیعی است که هر کشوری بهدنبال منافع خودش باشد، اما برخی مانند آمریکا روحیه استکباری دارند و بهدنبال نابودی ما هستند، ولی واقعا ما چنین استنباطی در رابطه با چین و روسیه نداریم، آنها میخواهند با ما مبادله اقتصادی داشته باشند، چرا ما نباید از این ظرفیت استفاده کنیم؟
متاسفانه این ظرفیت در دولت فعلی نادیده گرفته شد و ظرفیت بزرگی از دست رفت، از اینرو امیدواریم در چندماه باقیمانده همین تغییر مسیر را ادامه دهند تا ضرر کشور کاهش پیدا کند.
اخبار مرتبط: