تاریخ : Mon 03 Feb 2020 - 10:00
کد خبر : 36995
سرویس خبری : فرهنگ و هنر

سلام به منطقه ممنوعه

«تماشاخانه فرهیختگان» ویژه جشنواره فیلم فجر در روز سوم سراغ فیلم «روز بلوا» رفته است

سلام به منطقه ممنوعه

«روز بلوا» ساخته بهروز شعیبی در جشنواره سی و هشتم فیلم فجر با سوژه جسورانه فساد اقتصادی خبر خوبی برای سینمای ایران است؛ این فیلم نقطه آغازی است تا بلکه سینمای ایران بار دیگر از پیله خود بیرون بیاید و به نقاط ممنوعه پرونده‌های فساد اقتصادی ورود جدی‌تری کند.

به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، «روز بلوا» چالش‌های یک «روحانی» را در موقعیت گرفتار شده در یک فساد کلان اقتصادی نشان می‌دهد. آیا همه مساله فیلم، پرداختن به مساله فساد اقتصادی و پولشویی است که این سال‌ها به جان مردم ایران افتاده یا نه قرار است یک روحانی را ببینیم که با تمام محدودیت‌های اجتماعی خود قرار است کنشی قهرمانانه داشته باشد. این دو هست ولی همه فیلم این نیست به‌رغم اینکه بخش مهمی از روز بلوا درگیر تشریح زدوبندهای اقتصادی است ولی می‌توان نشانه‌هایی از دغدغه‌مندی فیلمساز نسبت به موضوع کارکرد دین را پیدا کرد.

شعیبی پیش از این در سریال «پرده‌نشین» این معنا را که دین در ذات خود زندگی‌گراست و رسالت دین، زندگی‌بخشی در حوزه عمومی است، را به خوبی تصویر کرده بود. روز بلوا را اگرچه نمی‌توان بهترین فیلم بهروز شعیبی دانست ولی یکی از جسورانه‌ترین فیلم‌های اوست. موقعیتی که قهرمان روز بلوا گرفتار آن شده، زمینه‌های دگردیسی یک روحانی لاکچری تسبیح به دست را ایجاد می‌کند؛ فارغ از این ایراد که شعیبی فرصت نکرده صورت تدریجی این دگردیسی را واقعی و دقیق به تصویر بکشد، می‌توان گفت جسارت او در هشدار نسبت به دورافتادگی بخشی از روحانیون از متن زندگی مردم، ستودنی است.

یکی از مواردی که فیلمساز خیلی با احتیاط و با اشارات غیرمستقیم سراغش رفته بروکراسی دست‌وپاگیر بخش قضایی و کشف فساد اقتصادی است که این بخش هم می‌تواند محل سوال و اشکال جدی به مسئولان باشد که چقدر این ادعا صحیح و واقعی است.

روز بلوا در روزهایی ساخته شده که افشاگری‌های دنیای جدید رسانه، کمک کرد نقاط فسادآمیز نظام اقتصادی تبدیل به بلوای رسانه‌ای شود، اما این فیلم نه‌تنها نگاهی خوش‌بینانه به دنیای مجازی ندارد بلکه نقش موثر حزب‌اللهی‌ها و اصطلاحا سوت زن‌های دنیای مجازی را هم درنظر نگرفته است.این فیلم نقطه آغازی است تا بلکه سینمای ایران بار دیگر از پیله خود بیرون بیاید و به نقاط ممنوعه پرونده‌های فساد اقتصادی ورود جدی‌تری کند و فارغ از کلیشه‌های مرسوم، به دنیای پدرخوانده‌های اقتصادی نزدیک‌تر شود. کاری که شعیبی محافظه‌کارانه از کنارش گذشت.

سومین ویژه‌نامه «تماشاخانه فرهیختگان» فیلم «روز بلوا» ساخته بهروز شعیبی را مورد تحلیل و بررسی قرار داده است با یادداشت هایی از امیر ابیلی و شاهین شجری‌کهن از منتقدان سینما، گزارش هایی از «کارنامه هنری بهروز شعیبی» و «تصویر روحانیت در سینمای ایران»  به همراه گفت و گو با بهروز شعیبی.

 

* امیر ابیلی، منتقد سینما طی یادداشتی با عنوان «ایستادن در آستانه!» به نقد فیلم روز بلوا پرداخته و عنوان کرده که این  فیلم حتما در بین 4، 5 فیلم مهم جشنواره امسال قرار می‌گیرد.

* شاهین شجری‌کهن دیگر منتقد سینما نیز با یادداشتی با عنوان «مرثیه‌ای برای ارزش‌های سرنگون‌شده» فیلم روز بلوا را در بوته نقد قرار داده و ضمن بر شمردن نقاط قوت فیلم معتقد است که فیلم برای تبدیل شدن به اثری عمیق که در ذهن تماشاگر مولد فکرها و احساس‌های پردامنه شود، چیزهایی کم دارد.

* بهروز شعیبی کارگردان فیلم طی گفت‌وگویی که با «فرهیختگان» داشته اذعان کرده که «روز بلوا» سخت‌ترین کارش در سینما بوده است. (لینک مصاحبه)

* در بخش دیگر ویژه‌نامه «تماشاخانه فرهیختگان» طی گزارشی با عنوان «بلوا در دهلیز آرامش» کارنامه هنری بهروز شعیبی، کارگردان «روز بلوا» بررسی و تحلیل شده است.

* و بالاخره در بخش آخر به بهانه اکران «روز بلوا»، سراغ 6 روحانی مشهور سینمای ایران رفته و «تصویر روحانیت در سینمای ایران» مورد بازبینی و تحلیل قرار گرفته از فیلم زیرنور ماه تا فرشته‌ها با هم می‌آیند.