جزئیات آماری از وضعیت اپ‌های حوزه کتاب، کل دعوا بر سر چیست؟
شاید اگر زمانی می‌گفتند روزی می‌رسد که کتاب را دیگر فقط به‌صورت کاغذی نخواهیم داشت، کسی باور نمی‌کرد اما الان دیگر این موضوع غیرقابل باور نیست.
  • ۱۴۰۲-۰۵-۱۴ - ۰۶:۴۶
  • 00
جزئیات آماری از وضعیت اپ‌های حوزه کتاب، کل دعوا بر سر چیست؟
۷ درصد بازار کتاب در دست دیجی‌خوان‌ها!
۷ درصد بازار کتاب در  دست دیجی‌خوان‌ها!

عاطفه جعفری، خبرنگار گروه فرهنگ:شاید اگر زمانی می‌گفتند روزی می‌رسد که کتاب را دیگر فقط به‌صورت کاغذی نخواهیم داشت، کسی باور نمی‌کرد اما الان دیگر این موضوع غیرقابل باور نیست. وجود کتاب‌های الکترونیک و صوتی چند سالی است که اتفاق افتاده و مطمئنا تا الان همه از این مدل کتاب‌ها خبر دارند و می‌دانند به چه صورت باید از آن استفاده کنند. از طرف دیگر، شاید فکر نمی‌کردیم روزی گزارش‌هایی را ما بنویسیم و شما بخوانید که بگوید آمار کتابخوانی در حوزه الکترونیک و صوتی چه پیشرفت‌هایی داشته است. چاپ و نشر کتاب در دهه گذشته با نوآوری‌های عمده‌ای همراه شده است. پس از ظهور کتاب‌های الکترونیکی در سال‌های اولیه دهه 2000، پیش‌بینی می‌شد که این قالب دنیای نشر کتاب را در اختیار بگیرد. در این بین کتاب‌های صوتی در صحنه ظاهر شدند و حالا آنها هم دارند سهم خودشان را از این بازار می‌گیرند و گاهی هم می‌بینیم که درحال پیشی گرفتن از بازار کتاب‌های الکترونیک هستند. در کشور ما معمولا اصلی‌ترین دلیلی که کسی به مطالعه کتاب‌های الکترونیکی رو می‌آورد، بار اقتصادی کمتر کتاب‌های الکترونیکی نسبت به کتاب‌های چاپی است. همان‌طور که می‌دانیم کتاب کاغذی در این سال‌ها با افزایش قیمت کاغذ، گران شده و این گرانی همین‌طور ادامه پیدا کرده، برای همین کتاب‌های الکترونیک و صوتی جایگزین خوبی برای کتاب‌های کاغذی هستند. اما واقعیت این است که دلایل دیگری هم برای این شیوه مطالعه وجود دارد. اینکه از این کتاب‌ها می‌توان در همه جا استفاده کرد و چون مانند کتاب چاپی حجمی را نمی‌گیرد و در گوشی‌های همراه هم قابل استفاده است، مورد استقبال قرار می‌گیرد. از طرفی دیگر در نسخه الکترونیکی شما همیشه جدیدترین نسخه یک کتاب را خواهید داشت اما در کتاب چاپی این مورد نیست. «ذائقه مخاطب در حال تغییر است، با این حال نه در دنیا و نه در ایران، در کوتاه‌مدت فضای الکترونیکی جایگزین کتاب کاغذی نخواهد شد. این موضوع با مقایسه بازار کتاب الکترونیک و بازار کتاب چاپی، کاملا ملموس است. در همین چند سال می‌بینیم که دنیا دوباره به سمت کتاب کاغذی برگشته است.» این حرف مهدی رمضانی، دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی است که درمورد کتاب‌های الکترونیک و فضایی که دارند می‌گوید در تایید حرف‌های او باید به مقاله یک نویسنده انگلیسی اشاره کنیم که گفته است، دنیا به‌خاطر اهمیت کاغذ و اینکه کاغذ یک کالای استراتژیک در اقتصاد است دوباره به سمت کتاب‌های کاغذی برگشته است. درمقابل این صحبت‌ها کسانی هم هستند که معتقدند همه‌چیز در حوزه نشر به سمت الکترونیکی شدن می‌رود، تا چند سال دیگر از کتاب کاغذی خبری نیست. البته کمی کرونا به این موضوع کمک کرد و مردم به سمت کتاب الکترونیک رفتند اما باز هم دوباره کتاب کاغذی سهمش را از این بازار پیدا کرد.
هفته گذشته همه اتفاقات حوزه فرهنگ سمت‌وسوی کتابی داشت و همه به بسته شدن یک اپلیکیشن کتابخوانی پرداختند، آنقدر حجم تولید اخبار در این حوزه زیاد بود که ناخودآگاه این را می‌رساند که کتاب الکترونیک سهم زیادی از بازار نشر دارد، اما وقتی بررسی می‌کنیم این آمار انقدر زیاد نیست؛ نه اینکه کتاب الکترونیک طرفدار نداشته باشد، فروش دارد، طرفدار هم دارد اما سهم زیادی از بازار نشر را ندارد و تا رسیدن به این جایگاه هم فاصله زیادی خواهد داشت...ادامه مطلب

مطالب پیشنهادی
نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰