• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۰-۱۲-۱۹ - ۰۲:۱۳
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 0
  • 0
سیدمصطفی خوش‌چشم، کارشناس مسائل بین‌الملل در گفت‌وگو با «فرهیختگان»:

مذاکرات لغو تحریم به لیست قرمز رسید

این واضح است که هرکشوری به‌دنبال منافع خودش است. روسیه و چین هم از این مساله مستثنی نیستند. آنها هم با ایرانی که به سلاح اتمی مجهز باشد، مخالف هستند، ولی به‌خوبی هم می‌دانند که ایران به‌دنبال سلاح‌های اتمی نیست. اما هیاهوی برپاشده تا حدی بیشتر تبلیغاتی به‌نظر می‌رسد؛ چراکه معضل آنها، قبل از اینکه بخواهد مشکلات مربوط به روسیه و آمریکا باشد، بیشتر مربوط به مسائل ایران و آمریکاست.

مذاکرات لغو تحریم به لیست قرمز رسید

نرگس چهرقانی، خبرنگار گروه سیاست: مذاکرات ایران با 1+4 به پیچ آخر خود نزدیک شده، اما هنوز جلسات فشرده در هتل کوبورگ وین ادامه دارد. رسانه‌های غربی و آمریکایی نیز سعی می‌کنند با فضاسازی، پرونده‌های باز در وین را نادیده بگیرند. اخیرا نیز رویترز در همین پازل فضاسازی و جوسازی رسانه‌ای، مدعی شده مساله تحریم‌ها و تضامین کاملا حل شده‌ است. در همین راستا برای بررسی آخرین وضعیت تحریم‌ها و تضامین در مذاکرات وین با سیدمصطفی خوش‌چشم، کارشناس مسائل بین‌الملل به گفت‌وگو پرداختم.

از واکنش‌های اخیر مقامات روسیه در زمینه تضمین خواستن از آمریکا برای اینکه تحریم‌ها علیه روسیه تاثیری بر تجارت ایران و روسیه نگذارد، مطلع هستید،  در مقابلش آمریکا واکنش داد که این تحریم‌ها ارتباطی با برجام ندارد. اخیرا هم سخنگوی کاخ‌سفید تاکید کرده که آمریکا و روسیه درباره برجام با یکدیگر همکاری دارند. برهمین اساس تا چه میزان صحبت کاخ‌سفید را درست می‌دانید؟

این واضح است که هرکشوری به‌دنبال منافع خودش است. روسیه و چین هم از این مساله مستثنی نیستند. آنها هم با ایرانی که به سلاح اتمی مجهز باشد، مخالف هستند، ولی به‌خوبی هم می‌دانند که ایران به‌دنبال سلاح‌های اتمی نیست. اما هیاهوی برپاشده تا حدی بیشتر تبلیغاتی به‌نظر می‌رسد؛ چراکه معضل آنها، قبل از اینکه بخواهد مشکلات مربوط به روسیه و آمریکا باشد، بیشتر مربوط به مسائل ایران و آمریکاست. یعنی چند موضوع اصلی و فرعی باقی‌مانده ‌است که هنوز هم طرف آمریکایی درمورد آنها به‌ویژه در حوزه تحریم و تضامین مقاومت می‌کند.

اخیرا رویترز ادعا کرده مسائل مربوط به تحریم های سپاه پاسداران و ضمانت‌ها حل شده و توافق نهایی روی میز است. آیا این موارد حل شده‌ است؟

رویترز اخبارش براساس عملیات روانی‌ است. درطول مذاکرات، رویترز بارها ازسوی منابع غیرآگاه بدون نام و بدون هویت، سعی کرده به مذاکره‌کنندگان ایرانی فشار بیاورد. خبر رویترز، فرافکنی ا‌ست و به‌دنبال این ادعاست که مشکلات تمام شده و فقط مشکلات روسیه و آمریکا به‌جای خودش مانده است. درصورتی‌که در واقعیت این‌گونه نیست. برای همین هم هست که رویترز خبر خودش را از قول منابع مطلع نقل کرده، نه مقامات با اسم و رسم؛ چراکه مقامات آمریکایی به‌خوبی می‌دانند که هنوز بعضی از خواسته‌های ایران در مذاکرات را قبول نکرده‌اند و درصورت طرح چنین ادعایی به‌سرعت با واکنش طرف ایرانی مواجه خواهند شد و این می‌تواند تأثیر منفی روی مذاکرات بگذارد؛ چراکه پرونده این موضوعات هنوز باز است و طرح چنین ادعایی به‌معنای جواب اعلامی رسمی آمریکا در ملأ عام خواهد بود که یعنی دیگر عقب‌نشینی از آن صورت نخواهد گرفت و این می‌تواند مذاکرات را به بن‌بست کامل بکشاند. حال اینکه اینها مواردی است که درباره آنها هنوز تصمیم نگرفته‌اند و جزء خطوط قرمز ما هستند که ما روی آنها پافشاری داریم و طرف آمریکایی درنهایت باید این امتیازات را به ایران واگذار کند. علاوه‌براین، وضعیت آمریکا هم در جهان، وضعیت خوبی نیست و درنهایت مانند چند تقابل دیگری که با ایران در این مذاکرات داشتند، مجبور خواهند شد این امتیازات را احتمالا به ایران بدهند؛ چراکه در غیر این‌صورت توافقی در کار نخواهد بود، بنابراین خبر رویترز بخشی از یک عملیات روانی برای رفع مسئولیت طولانی شدن مذاکرات از طرف غربی و آمریکایی است و مقصرنمایی ایران و کشورهای همراه با آن در مذاکرات به‌منظور انحراف فشار افکار عمومی از آمریکا است.

پس الان باتوجه به اینکه خبر رویترز بخشی از یک عملیات روانی ا‌ست، همچنان در مذاکرات، در برداشته شدن تحریم‌های سپاه و حل شدن مسائل تضمین‌ها بحث وجود دارد؟

همان‌طور که گفتم، خبر رویترز بخشی از یک عملیات روانی است. مسأله اصلی آن است که طرف آمریکایی مقاومت می‌کند و اصل دعوا، مربوط به تحریم افراد و شرکت‌هاست که از ابتدای مذاکرات هم روی افراد و نهادها و شرکت‌هایی که روی لیست قرمز بودند، چانه‌زنی‌های بسیاری صورت گرفته که کماکان چانه‌زنی‌ها ادامه دارد.

درباره تضمین هم‌، کاخ‌سفید اخیرا واکنش‌هایی نشان داده است. جنیفر ساکی، سخنگوی کاخ‌سفید به‌طور لفظی تضمین داده که نباید دولت‌های بعدی و فعلی آمریکا از برجام خارج بشوند. این صحبت اگرچه اعتباری ندارد، اما به‌نظر شما با این صحبت‌ها نمی‌خواهند پازل فرافکنی رویترز را کامل کنند؟

این ادعای جنیفر ساکی را درکنار سخنان همین دیروز مایک پنس، معاون رئیس‌جمهور اسبق آمریکا(ترامپ) بگذارید که اگر سنا در انتخابات آتی به‌دست جمهوری‌خواهان بیفتد یا دولتی جمهوری‌خواه در آمریکا بر سر کار بیاید، بلافاصله زیر برجام می‌زند و از آن خارج می‌شود؛ هشداری به‌مانند آنچه سناتورهای جمهوری‌خواه در زمان انعقاد برجام در سال 94 می‌دادند. اتفاقا به‌دلیل همین مواضع هشداردهنده است که ایران به‌دنبال ضمانت ذاتی است؛ چراکه ما هیچ‌گاه نمی‌توانیم به صحبت‌ها و قول‌های طرف آمریکایی یا غربی اعتماد کنیم. چه شفاهی باشد چه ضمانت سیاسی. یعنی اساسا به تعهدات طرف آمریکایی نمی‌توان تکیه کرد و به همین خاطر می‌گوییم ضمانت اصلی باید ضمانت هسته‌ای یا ذاتی باشد که در مصاحبه‌های قبلی با «فرهیختگان» به‌طور مفصل به آن پرداختم. البته ضمانت‌های کتبی اعتبار بیشتری نسبت‌به ضمانت‌های شفاهی مانند صحبت‌های جنیفر ساکی دارد. اما نه امضای کری تضمین بود، نه امضای بایدن تضمین است، نه امضای کنگره تضمین است و نه قول‌های شفاهی جنیفر سانکی. اینها هیچ‌کدام برای ما معتبر نیست، اگرچه بودن آنها بهتر از نبودن چنین تعهداتی است و آنچه لازم و ضروری و بلکه حیاتی و غیرقابل‌اغماض است، تضامین هسته‌ای است که خود ایران برای آن تصمیم بگیرد. یعنی تضمین باید اهرم فشاری باشد که در تهران برای آن تصمیم‌گیری شود و نه در واشنگتن. تا در هنگام نیاز، تصمیم متناسب با شرایط گرفته شود. به همین دلیل می‌گویم تضمین هسته‌ای یا ذاتی از هر تضمین دیگری معتبرتر است.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

حمید ملک‌زاده، پژوهشگر اندیشه‌های سیاسی:

مقاومت؛ روح پایدار انقلاب اسلامی ایران

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان:

عجب کشور قانون‌مداری!

صادق امامی، عضو شورای سردبیری:

در مسیر تحول

7 نکته از دیدار رمضان 1403 رهبر انقلاب با دانشجویان؛

پای درس جامع‌نگری در خانه پدری

جیش‌العدل به نیابت از تل‌آویو دست به عملیات تروریستی زد؛

تروریست‌های توسعه

سیدحسین امامی، خبرنگار اندیشه سیاسی:

نقدی بر ایده پایان دین در یک کتاب

جعفر درونه، تحلیلگر سیاسی:

دو روی یک انتخابات

عباسعلی کدخدایی، عضو شورای نگهبان:

من رای نمی‌دهم!

جعفر درونه، پژوهشگر سیاسی:

نقطه عزیمت به‌‌سمت مشارکت حداکثری

درباره نامه 110 اصلاح‌طلب مشارکت‌جو؛

نه به خاتمی، سلام به واقعیت

محمد قائمی‌راد، پژوهشگر هسته مکتب امام خمینی(رحمه‌الله) مرکز رشد دانشگاه امام صادق(ع):

از «خواص و عوام» تا «خاصه و عامه» در اندیشه رهبری

درباره جوانب مختلف ردصلاحیت روحانی

او باید در انتخابات شکست می‌خورد

مرتضی قاضی، نویسنده:

صادق الوعد

آرزویی که بستر آن فراهم نیست؛

تمایل به شیوه‌های کنترلگری نوین

سرباز روح الله رضوی؛ فعال رسانه ای:

الجزیره و آفریقای جنوبی؛ جای ایران را نخواهد گرفت

محسن فایضی؛

چقدر بی انصاف‌اند

نگاه سطحی اپوزسیون سلبریتی؛

این جهل نیست خیانت به تاریخ و انسانیت است

سیدجواد نقوی، خبرنگار؛

بحران‌زدگی برندینگ برهانی

در حاشیه اظهارات جدید وزیر سابق خارجه؛

تاریخ را با تراژدی‌هایش بخوانید

کنشگران سیاست و نوار باریک انسانیت؛

در آینه فلسطین به خودتان نگاه کنید

وقایع نقش جهان و مصائب توییتری شدن سیاست

سانتی‌مانتال‌ها مشغول کارند

محمدسعید صفاری، پژوهشگر مرکز رشد دانشگاه امام‌صادق(ع):

انقلاب خمینی کبیر؛ راهبر وارثان عالم

محسن فرجیان روزنامه‌نگار:

رسانه کارآمد و هزینه‌های آن

محمد زعیم‌زاده، جانشین سردبیر:

دست سردبیر، گاوبازی اپوزیسیون و پروژه ما

سیدجواد نقوی خبرنگار فرهیختگان؛

بی‌بی‌سی نمی‌تواند خودش را احیا کند؟‌ +فیلم

حبیب‌الله بابایی، عضو هیات‌علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی:

«قله» کجاست؟

رضا غلامی، استتاد دانشگاه:

15 ویژگی کنش سیاسی از نوع اصلاح‌گرایانه

دانیال داودی، دانشجوی دکتری توسعه:

آیت‌الله خامنه‌ای درمقابل مصادره‌های غلط

جنگ در منطقه کماکان ادامه دارد

خلأ روایت اقتصادی؛ عامل تصمیم‌گیری غلط

عضویت ایران در مهم‌ترین ائتلاف کشورهای غیرغربی جهان منافع کوتاه‌مدت و بلندمدت مهمی دارد

روایت ملی بریکس

راضیه مهرابی‌کوشکی؛

جامعه‌شناسی سیاسی پلاس فناوری

نفت چگونه در ایران ملی شد؛

چرا واقعه 28 مرداد، کودتا بود؟