• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۰-۰۷-۲۵ - ۰۳:۴۶
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 2
  • 0
گفت‌وگوی «فرهیختگان» با میلاد پرور، کارگردان مستند «روی خاک» با موضوع کشتی

روایت تاریخ پهلوانی

میلاد پرور هدف خود را برای تولید«روی خاک» چنین شرح داد: «کشتی اولین ورزش کشورمان است. علاوه‌بر اینکه با روحیه پهلوانی ایرانیان شباهت دارد از پوریای ولی گرفته تا شاهنامه افتخارات زیادی در ورزش کشتی داشتیم.

روایت تاریخ پهلوانی

کیانا تصدیق‌مقدم: کشتی اولین ورزش کشور ماست، به‌واسطه آن قهرمانان و پهلوانانی را می‌شناسیم که در جهان نام آنها شنیده شده است. کشتی برای ما مفهومی فراتر از رقابت دارد، به‌ویژه در زمان‌هایی که هموطنان‌مان مقابل حریف غیر هموطن قرار می‌گیرند. ورزش کشتی ریشه در فرهنگ و تاریخ کهن ایران دارد. به همین سبب برای علاقه‌مندان و آیندگان، برای اطلاع از آنکه ورزش کشتی چه بوده و امروز به کجا رسیده، مستندی متکی بر اسناد تولید شده است. «روی خاک» مستندی 30 قسمتی در رابطه با کشتی از صد سال اخیر تا امروز است و در آن، جایگاهی را که کشتی به‌واسطه‌ روحیه و جوانمردی کشتی‌گیران دارد، به نمایش می‌گذارد. این مستند از شبکه مستند پخش می‌شود و کار تولید آن به کارگردانی میلاد پرور و تهیه‌کنندگی فرزام فرامرزی انجام شده است.

با هدف معرفی این مستند با کارگردان آن میلاد پرور گفت‌وگو کردیم. میلاد پرور برای معرفی این مستند این‌گونه صحبت‌هایش را آغاز کرد: «روی خاک مستندی به گونه توضیحی است؛ مستندی است که تکیه بر راوی دارد. در مستند‌های این‌چنینی راوی می‌تواند درون‌داستانی باشد و همچنین می‌تواند خارج از صحنه باشد. در این مستند راوی درون‌داستانی است. یعنی راوی جلوی دوربین حضور دارد و رویداد‌ها را با توجه به روند تاریخی آنها پیگیری می‌کند. یعنی رویدادمحور است و شخصیت‌محور نیست. این برنامه تمام مسابقاتی را که از صد سال اخیر و از ابتدای کشتی مدرن ایران تا جام‌جهانی اخیر اتفاق افتاده، با شکست‌ها، قهرمانی‌ها همه را در برمی‌گیرد. ما با افرادی که در این زمینه چه قهرمان بودند چه مربی در ارتباط بودیم و گفت‌وگو کردیم. بعضا خیلی از آنها ایران نبودند ولی به هر صورت ما توانستیم با آنها هماهنگ کنیم. اما متاسفانه برخی از این پیشکسوتان فوت کردند. لیکن ما با برخی دیگر از آنها گفت‌وگو کردیم. همچنین کار‌های ما شامل چند قسمت می‌شود. قسمت آرشیو که غیرقابل دسترس برای مخاطبان عادی است و ما خیلی جست‌وجو کردیم و پژوهشگران زیادی در کنار ما بودند که توانستیم به این آرشیو دست پیدا کنیم. در کنار این آرشیو‌ها گفت‌وگو‌هایی با اشخاص سرشناس داشتیم که در کنار آنها راوی هم حضور داشت. یک‌سری نما‌های اسلو داریم که خاطرات این عزیزان است. علاوه‌بر این قسمت‌هایی داریم که آقای کاظمی به‌صورت خلاصه نتیجه مسابقات را بیان می‌کنند. کل مستند شامل همین قسمت‌ها می‌شود.» وی ادامه داد: «همچنین قابل ذکر است این مستند یک مستند توضیحی است. مستند توضیحی نگاه شاعرانه ندارد، به‌دلیل اینکه نگاه شاعرانه بسته به تخیل کارگردان است اما مستند ما بر پایه تخیل گروه نیست بلکه بر پایه رویداد‌ها، عوامل بیرونی و خارجی که در مسابقات اتفاق افتاده، است و حالت استنادی دارد.»

   تاریخ صدساله کشتی در ایران

این کارگردان در رابطه با روند کار در کرونا گفت: «این مستند تاریخ صد سال کشتی در ایران است و کار مشابهی چه در داخل کشور چه در خارج از کشور ندارد. برای این کار خیلی زحمت کشیده شده است. از سال 1398 تولید کار شروع شده تا به شیوع کرونا برخورد کردیم. اما ما پیگیر کار بودیم و کار همچنان هم ادامه دارد. این مستند حدود 30 قسمت است که الان 7 قسمت آن پخش شده. در ابتدا قرار بود این کار 26قسمت داشته باشد اما مسئولان شبکه مستند پیگیر ماجرا بودند و بازخورد‌ها به کار، مثبت بود؛ درنتیجه تصمیم گرفتند کار ادامه پیدا کند. کرونا تمام کار‌های ما را تحت‌تاثیر قرار داد. باعث شد خیلی از کسانی که با آنها گفت‌وگو می‌کنیم برای جلوی دوربین آمدن ترس داشته باشند. همه‌ این مسائل باعث شد مقداری دور بمانیم اما ما سعی کردیم با رعایت پروتکل‌ها کار را پیش ببریم. همچنین المپیک توکیو قرار بود آخرین قسمت برنامه‌ ما باشد اما با توجه به شیوع کرونا این المپیک با یک سال تاخیر برگزار شد. و ما هم با مقداری تاخیر روبه‌رو شدیم.»

   از پوریای ولی تا شاهنامه

میلاد پرور هدف خود را برای تولید این مستند چنین شرح داد: «کشتی اولین ورزش کشورمان است. علاوه‌بر اینکه با روحیه پهلوانی ایرانیان شباهت دارد از پوریای ولی گرفته تا شاهنامه افتخارات زیادی در ورزش کشتی داشتیم. داشتیم عزیزان پیشکسوت را کم‌کم از دست می‌دادیم و باید حتما تاریخ این ورزش را ضبط و ثبت می‌کردیم. این اتفاق هم درحال‌حاضر برای مخاطبان تلویزیون خیلی جذاب خواهد بود. همچنین این کار یک حالت استنادی برای آیندگان خواهد داشت.»

نگاه ملی یا بین‌المللی

وی در پاسخ به اینکه نگاه شما در این مستند نگاهی ملی است یا بین‌المللی، گفت: «در این مستند نگاه شعاری ما صددرصد ملی است. خواستیم جوانان‌مان با این اتفاقات روبه‌رو شوند و انگیزه پیدا کنند، تاریخ را بشناسند و بدانند یک قهرمان از کجا شروع کرده و به کجا رسیده است. و اینها همه نگاهی ملی است.»

پرور در پاسخ به اینکه به نظر شما پیروزی‌های اخیر در کشتی تاثیری بر اقبال مخاطبان این مستند دارد، گفت: «تا امروز مخاطبان زیادی برای این مستند پیدا شده و اکثر دوستان نظر مثبتی به این کار داشتند، چه کسانی که در ورزش تخصص داشتند چه مخاطبان عام. اما با توجه به اتفاقات اخیر که برای کشتی افتاد و پیروزی‌هایی که بود، بی‌تردید نگاه‌های مثبت‌تری خواهیم داشت. اما این موضوع نیاز به این دارد که کار رسانه‌ای بیشتر انجام شود. شاید چنان‌که ما برای این کار زحمت کشیدیم و وقت گذاشتیم، به‌صورت ملی دیده نشده و نگاه رسانه‌ای باید مقدار بیشتری ما را حمایت کند. پیشکسوتان کشتی نسبت به این برنامه خیلی نگاه مثبتی داشته‌اند و برایشان بسیار خوشایند بود؛ از این جهت که متاسفانه یک مقدار بی‌توجهی همیشه به بازنشستگان قهرمانان ملی ما می‌شود که سنی از آنها گذشته، این عزیزان خیلی با ما همکاری کردند و این مستند بسیار برایشان جذاب بوده. و خیلی از آنها در صفحه‌های رسمی خودشان تبلیغ این کار را کرده‌اند. نگاه‌ها تا امروز همه مثبت بوده است.» وی ادامه داد: «مخاطبان ما با یک مقدار رخوت روبه‌رو شدند و مستند‌های این‌چنینی که جنبه ملی و قهرمانی دارند خیلی ساخته نشده و توجهی به آنها نشده، برای همین این مستند برای مخاطبان خیلی جذاب خواهد بود و می‌توانند با توجه به این مستند زندگی قهرمانان را بشناسند و با این رویداد‌ها بیشتر آشنا شوند. همچنین این انگیزه به آنها تزریق شود که آنها هم می‌توانند در جایگاه قهرمانی قرار بگیرند و امیدشان را از دست ندهند. علاوه‌بر این مستند قابلیت این را دارد که آیندگان تمام این رخداد‌ها را ببینند و این حالت استنادی خیلی قابل‌توجه است.»

   تولید این قبیل مستندها نیاز به پژوهش‌های فراوان دارد

وی در پاسخ به اینکه توصیه شما به افرادی که می‌خواهند مستند ورزشی بسازند، چیست، این‌گونه پاسخ داد: «مستند‌های ورزشی دشواری‌هایی دارد که ازجمله آنها هماهنگی‌های کار است. کارگردانی و روایت مستند ورزشی به‌دلیل موضوع ورزشی بودن آن باید محتوا و ساختار ورزشی داشته باشد. چه‌بسا مستند‌هایی داریم که موضوع آنها ورزشی است اما ساختار آن ورزشی نیست. باید کارگردانی و روایت در اختیار موضوع قرار بگیرد و این موضوع یک مقدار کار سختی است و در طول تولید نیاز به مداومت در کار دارد. مستند چه ورزشی باشد چه غیرورزشی باید در آن پژوهش کامل و همه‌جانبه انجام داد. برای پژوهش مستند ورزشی بسیار باید وقت گذاشت و به همه نکات ریز و درشت توجه کرد. علاوه‌بر پژوهش هم تدوین هم کارگردانی مستند ورزشی به دوری کردن از اکثر درام‌هایی که تماشا می‌کنیم، نیاز دارد؛ چراکه موضوع ورزش موضوعی است که ساختار خود را می‌طلبد.» او همچنین ادامه داد: «بعد از این به‌دلیل دیده شدن و نگاه‌های مثبت به این کار چند کار دیگر ورزشی هم به من و گروهم پیشنهاد داده شد و در آینده به این مسیر ادامه خواهیم داد.»

   شبکه مستند انگیزه‌ای برای مستندسازان است

از او پرسیدیم که تاثیر شبکه مستند در روند تهیه این کار را چقدر می‌دانید، جواب داد: «شبکه مستند یک شبکه تخصصی است و مخاطبان جدی خود را دارد. برای من بسیار خوشایند است که به سمت ساخت مستند ورزشی می‌رویم، زیرا امروزه در تلویزیون ما جای مستند ورزشی بسیار خالی است و عموم مستند‌های ورزشی ما مخاطبان جدی نداشتند و با ساختار درستی ساخته نشده بودند؛ اما شبکه مستند خیلی جدی‌تر به این زمینه نگاه و تلاش می‌کند در این راستا مستند‌های باکیفیتی را به نمایش بگذارد. بی‌تردید تاثیر مثبتی خواهد گذاشت و برای ما به‌عنوان یک تیم فیلمساز این موضوع باعث انگیزه چندبرابری می‌شود که به ساخت مستند با موضوع ورزش یا سایر موضوعات ادامه دهیم.»

گفتنی است دست‌اندرکاران این مستند عبارت‌اند از: کارگردان: میلاد پرور، تهیه‌کننده: فرزام فرامرزی، تدوین: علی ظاهری، تصویربردار: مهداد هوشیاری، صدابردار: سیدعلی غفاری، مجری طرح: حسین رحمانی، مدیر تولید: کوروش اسدی، مدیر هماهنگی: اکبر فیض و آهنگساز محمد اسلامی.

در همین رابطه مطالب زیر را بخوانید:

مرور تاریخ پهلوانی در «روی خاک» (لینک)

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

روزنامه فرهیختگاننظرسنجی

شما با تعطیلی کدام روز در کنار جمعه موافقید؟


مشاهده نتایج

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

فیلم پرحاشیه «بیبدن» با قصه‌‌ای به‌اندازه از ایده‌ای مهم دفاع کرد؛

سینمای اجتماعی زنده است

درباره فیلم «بی‌بدن»؛

قصه‌گویی شرافتمندانه درباره قصاص

مصطفی قاسمیان، خبرنگار:

یک درامدی خوب و تماشاگرپسند

اهل ملت عشق باش؛

عشق و دیگر هیچ...

آقای کارگردان! چه داری می‌کنی با خودت؟!

آنتی ‌کانسپچوآل آرت ترک و کُرک و پَر ریخته حسن فتحی

مریم فضائلی، خبرنگار:

چشم‌هایمان گناه داشتند!

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ:

رویاهای شخصی‌ات را نفروش!

سریال پرطرفدار «حشاشین» چه می‌گوید؛

علیه شیعه یا علیه اخوان؟

راضیه مهرابی‌کوشکی، عضو هیات‌‌علمی پژوهشکده مطالعات فناوری:

فیلم «اوپنهایمر» به مثابه یک متن سیاستی

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ:

از شما بعید بود آقای جیرانی

ایمان‌ عظیمی، خبرنگار:

دیکته نانوشته غلط ندارد

درباره هزینه‌ای که می‌شد صرف «هفت سر اژدها» نشود؛

چرخ را از نو اختراع نکنیم

فرزاد حسنی بعد از سال‌ها، به قاب تلویزیون آمد؛

بازگشت امیدوارکننده

در نقد بهره کشی «علی ضیا» از شهرت؛

از موج ابتذال پیاده شو

محمد زعیم‌زاده، سردبیر فرهیختگان:

در عصر پساواقعیت به احمد خطر حرجی نیست اما...

سیامک خاجی، دبیر گروه ورزش:

برای خداحافظی زود بود آقای جملات قصار!

محمدرضا ولی‌زاده، فرهیختگان آنلاین:

عجایب آماری دیدم در این دشت!

محمدامین نوروزی، مستندساز:

از این طرف که منم راه کاروان باز است...

فاطمه دیندار، خبرنگار:

برای درخشش سیمرغ‌های بلورین

محمد زعیم‌زاده، سردبیر؛

کدام سینما؟کدام نقد؟

حامد عسکری، شاعر و نویسنده:

فیلم دیدن با چشم‌های تار...

چهل و دومین جشنواره فیلم فجر؛

چند نقد بر فیلم سینمایی «آپاراتچی»

«صبحانه با زرافه‌ها»؛

یک وس اندرسون ایرانی تمام‌عیار

ویژه‌نامه جشنواره فیلم فجر؛

«صبحانه با زرافه‌ها»؛ معنازدایی از جهان

«صبحانه با زرافه‌‌ها»؛

تهش هیچی نیست، پس لذت ببر!

درباره فیلم جدید سروش صحت؛

قرار صبحانه با خودمان

هومن جعفری، خبرنگار:

مردی که سازش نمی‌کرد

در روزگار بی‌مایگی حضور قاف غنیمتی است؛

برای «قاف» و عمو اکبر

تولد قاف به میزبانی اکبر نبوی با همکاری «فرهیختگان»؛

«قاف» نمی‌خواهد متکلم‌ وحده باشد

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ؛

هنوزم نقش بازی می کنی آقای فرخ نژاد؟

نگاهی به اشعار منسوب به حضرت زهرا(س)

سوگوار غم‌های بعد از رفتن پدر

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار