دکتر طهرانچی در مراسم افتتاح صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی دانشگاه آزاد اسلامی:
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با تاکید بر اینکه اقتصاد بازارهای فناوری دانشگاه آزاد اسلامی متکی بر شهریه نخواهد بود، تصریح کرد: «همان‌طورکه بازارها نهادهای مالی مختص خود را داشتند، بازار فناوری نیز خارج از نظام‌های بروکراسی دانشگاه، نظام مالی خود را خواهد داشت.
  • ۱۳۹۹-۱۱-۱۶ - ۰۲:۵۳
  • 10
دکتر طهرانچی در مراسم افتتاح صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی دانشگاه آزاد اسلامی:
اقتصاد بازارهای فناوری دانشگاه آزاد اسلامی متکی بر شهریه نخواهد بود
اقتصاد بازارهای فناوری دانشگاه آزاد اسلامی متکی بر شهریه نخواهد بود

به گزارش «فرهیختگان»، مراسم افتتاح صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی دانشگاه آزاد اسلامی با حضور دکتر محمدمهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی و علی وحدت، رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست‌جمهوری برگزار شد. در این مراسم که جواد علمایی معاون علوم، مهندسی و کشاورزی، عبدالحسین خسروپناه معاون علوم انسانی و هنر، عنایت‌الله ملکی‌تبار رئیس مرکز نظارت، ارزیابی، بازرسی و رسیدگی به شکایات دانشگاه آزاد اسلامی و عسکری‌غلام‌زاده رئیس صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی دانشگاه آزاد اسلامی حضور داشتند، اولین صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی دانشگاه افتتاح شد.

عسکری‌غلام‌زاده، رئیس صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی دانشگاه آزاد اسلامی در ابتدای این مراسم گفت: «دانشگاه آزاد اسلامی طی دو سال اخیر تحولات بسیار مثبتی داشته و با توجه به وجود 128 مرکز رشد، 1200 هسته فناور، واحد فناور و شرکت دانش‌بنیان، بیش از 30 هزار عضو هیات‌علمی تمام‌وقت و نیمه‌وقت و 35 هزار عضو هیات‌علمی مدعو در دانشگاه، ضرورت تاسیس یک صندوق پژوهشی و فناوری، کاملا در دانشگاه آزاد اسلامی احساس می‌شد.»

  لزوم توجه به اشتغال و کارآمادگی دانشجویان

دکتر محمدمهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در مراسم افتتاح صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی دانشگاه آزاد اسلامی که صبح دیروز در سازمان مرکزی برگزار شد، با تبریک ایام‌‌الله دهه فجر و سالروز ولادت حضرت فاطمه زهرا(س)، گفت: «تقدیر الهی بر این شد که در ایام‌الله دهه مبارک فجر انقلاب اسلامی مجوز نهایی آغاز کار رسمی صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی دانشگاه آزاد اسلامی صادر شود. جا دارد از تلاش دکتر وحدت، رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست‌جمهوری و دکتر خیاطیان، سرپرست شرکت‌ها و موسسات دانش‌بنیان معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری به‌عنوان پشتیبانان جدی دانشگاه آزاد اسلامی در این حوزه، تشکر و قدردانی کنم.»

وی با اشاره به تاثیر اقتصاد نفتی بر اقتصاد کشور طی یک‌قرن گذشته، اظهار داشت: «بیش از یک‌قرن است که نفت وارد حیات اقتصادی کشور شده است. در دوره صفویه، ایران در جایگاه دومین تولید ناخالص داخلی(GDP)  دنیا قرار داشت و از اقتصادهای شکوفای آن زمان بود. در آن دوره در کنار اقتصاد پویا، آثار علمی قابل توجهی در حوزه علوم‌انسانی و مهندسی رشد و نمو داشت. پس از دوره صفویه، دوران حضیض شروع شد، به‌طوری‌که در سلطنت قاجار و پهلوی دوران 200ساله‌ای برای ایران رقم زده شد که در شأن ملت نبود.»

دکتر طهرانچی با تاکید بر اینکه امام خمینی(ره) حیات دوباره‌ای به ملت ایران بازگرداند، گفت: «رهبر کبیر انقلاب اسلامی، عالم حوزوی بود که نگاه ایشان فراتر از مدرنیته غرب بود. امام راحل معتقد بودند که 200 سال خمودی گذشته را جز با تحول نمی‌توان احیا کرد. با این نگاه، بنیانگذار انقلاب اسلامی سنگ‌بنای بزرگی از تحول اقتصادی و علمی را بنا نهادند که جمهوری اسلامی ایران امروز به خود می‌بالد.»

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی خاطرنشان کرد: «امام خمینی(ره) با توجه به اینکه برخاسته از حوزه علمیه بود، اما دانشگاه که برمبنای دین‌ستیزی وارد کشور شده بود را تکفیر نکردند و آن را مبدا همه تحولات دانسته و از آن به‌عنوان کارخانه آدم‌سازی یاد کردند. این نگاه و استفاده از چنین کلیدواژه‌هایی برای تحول علمی و رشد دانشگاه بسیار سازنده و راهگشا بود. پیش از انقلاب اسلامی، عمده فعالیت دانشگاه‌ها محدود به مقطع کارشناسی بود و تحصیلات تکمیلی برای کشور ما یک آرزو محسوب می‌شد، اما امروز ثمره نگاه تحولی که امام خمینی(ره) داشتند و مقام‌معظم‌رهبری نیز تثبیت‌کننده آن بودند را می‌بینیم که به‌جای آن‌که مقلدان علم باشیم، به مجتهدان علم تبدیل شده‌ایم و موجب فخر کشورهای هم‌سطح خود هستیم.»

  باید جریان اقتصاد دانش‌بنیان را در دانشگاه‌ها فعال کرد

دکتر طهرانچی با بیان اینکه در امتداد این نگاه تحولی، پیشرفت علمی همراه با پیشرفت فناوری و نوآوری تکمیل شده است، گفت: «واقعیت این است که با نگاه متکی بر درآمد نفتی، یارانه‌ای، کمک‌های بلاعوض بی‌هدف و نگاه‌های نمایشی به مراکز رشد، پارک‌های علم و فناوری و شرکت‌های دانش‌بنیان، نمی‌توان تحولی در حوزه فناوری و نوآوری ایجاد کرد، بلکه با نگاه واقعی باید جریان اقتصاد دانش‌بنیان را در دانشگاه‌ها فعال کرد.»

وی با اشاره به اینکه دانشگاه آزاد اسلامی اولین صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی خود را با گستره کشوری و موضوعات مختلف راه‌اندازی کرده است، تصریح کرد: «زمانی که گام دوم دانشگاه آزاد اسلامی را آغاز کردیم، تاکید بر استفاده از ادبیات جدید و برگرفته از فرهنگ دیرینه کشورمان داشتیم. در این راستا آیین‌نامه راه‌اندازی بازار فناوری که ذیل آن سراهای نوآوری قرار دارند، تدوین شد. این مفاهیم برگرفته از فرهنگ چند هزار ساله ایرانی است و مفهومی آشنا برای همه مردم است، چراکه در تمامی شهرها همواره بازارهای سنتی وجود داشته و ما برگرفته از این فرهنگ، بازار فناوری دانشگاه آزاد اسلامی را تاسیس کردیم.»

عضو هیات‌امنای دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: «اقتصاد دانش‌بنیان در بازارهای فناوری جریان دارد و سراهای نوآوری مانند این بازارها فعالیت‌های تخصصی انجام خواهند داد تا از این مسیر، فناوری را به ثروت تبدیل کرده و به بازار واقعی ببرند.»

   اقتصاد بازارهای فناوری دانشگاه آزاد اسلامی متکی بر شهریه نخواهد بود

دکتر طهرانچی با تاکید بر اینکه اقتصاد بازارهای فناوری دانشگاه آزاد اسلامی متکی بر شهریه نخواهد بود، تصریح کرد: «همان‌طورکه بازارها نهادهای مالی مختص خود را داشتند، بازار فناوری نیز خارج از نظام‌های بروکراسی دانشگاه، نظام مالی خود را خواهد داشت. نظام مالی دانشگاه به آموزش و پژوهش تعلق دارد و نظام مالی فعالیت‌های فناورانه و نوآورانه، باید منحصر به این حوزه باشد. از این رو صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی دانشگاه آزاد اسلامی با فرهنگ و نظامات خود راه‌اندازی شد تا در این مسیر رشددهنده باشد.»

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی خاطرنشان کرد: «صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی دانشگاه آزاد اسلامی نگاهی اساسا نو دارد که سراهای نوآوری در بستر بازار فناوری با یک نهاد مالی مواجه هستند که از آنها حمایت خواهد کرد، بنابراین واحدهای دانشگاهی در فعالیت‌های فناورانه و نوآورانه دخالت مالی نخواهند داشت، بلکه سرمایه واحدها در این صندوق سرمایه‌گذاری شده و از طریق آن، در پروژه‌های خاص مورد استفاده قرار خواهد گرفت.»

وی با تاکید بر لزوم توجه به اشتغال و کارآمادگی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی، اظهار داشت: «دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی دسترنج خود را برای تحصیل تقدیم دانشگاه می‌کنند و این موضوع بسیار ارزشمندی است که باید مورد تکریم قرار گیرد. باید برای دانشجویانی که حاصل دست‌رنج خود را می‌دهند تا علم بیاموزند، فضایی فراهم شود تا در مجرای علم هم بتوانند سرمایه‌گذاری کنند. بنابراین باید شرایطی ایجاد کرد تا تجارت دانشجو تعریف شود و بتواند از این طریق کسب درآمد داشته باشد و هزینه تحصیل خود را تامین کند.»

دکتر طهرانچی خاطرنشان کرد: «باید دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی را از روز اول با فضای کار و اشتغال آشنا کرد و تربیت دانشجوی کارآماده، یک اصل باشد. باید شرایطی در دانشگاه آزاد اسلامی حکمفرما شود که اقتصاد دانشگاه از طریق این شرایط و فضا، قوام یابد. این اقتصاد به‌هیچ‌وجه دستوری و رانتی نیست، بلکه براساس طرح اقتصادی علمی برتر است.»

وی با اشاره به سرمایه اولیه صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی دانشگاه آزاد اسلامی گفت: «شروع فعالیت این صندوق با 20 میلیارد تومان است که به‌زودی با حمایت‌های واحدهای دانشگاهی و افزایش سرمایه، این رقم افزایش خواهد یافت. در این راستا به واحدها اعلام شده که به‌هیچ‌وجه از طریق شهریه مستقیم مجاز به سرمایه‌گذاری در طرح‌های اقتصادی دانش‌بنیان نیستند و باید درقالب صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی دانشگاه آزاد اسلامی در طرح‌ها اقدام به سرمایه‌گذاری کنند.»

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه پیامبر اسلام(ص) پیش از رسالت، همراه کاروان‌های تجاری و در کنار حضرت خدیجه(س) به تجارت و فعالیت اقتصادی می‌پرداخت، اظهار داشت: «حضرت خدیجه(س) به‌عنوان ام‌المومنین، الگوی برجسته‌ای برای زنان است. ایشان تاجری بزرگ و اقتصاددانی حکیم بود که این موضوع از تصورات غرب از زنان، بسیار فراتر است. در مکتب اسلام، تجارت نه‌تنها مذموم نیست، بلکه تولید و تجارت صحیح و با مبنای دینی، مورد تاکید قرار گرفته است.»

عضو هیات‌امنای دانشگاه آزاد اسلامی پیشنهاد آشنایی فعالان سراهای نوآوری و بازارهای فناوری با معارف کسب‌وکار اسلامی را ارائه کرد و گفت: «همان‌طورکه بازاریان اصیل پیش از آغاز روز کاری، کتاب «مکاسب» شیخ فقید انصاری را در مکتب علما می‌آموختند و با فرهنگ کسب‌وکار آشنا می‌شدند، این موضوع نیز باید مورد توجه صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی دانشگاه آزاد اسلامی باشد و شرکت‌های دانش‌بنیان دانشگاه آزاد اسلامی یک دوره «مکاسب» را طی کنند.»

وی افزود: «اگرچه بازار فناوری و نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی درقالب بازارهای جدید و مدرن است و صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی دانشگاه آزاد اسلامی متفاوت از نهادهای مالی بازار سنتی محسوب می‌شود، اما باید با نگاهی ظریف به فرهنگ کسب‌وکار اسلامی توجه داشت، چراکه ما با نظام سرمایه‌داری زندگی نمی‌کنیم و معتقدیم اسلام دین کاملی است و می‌تواند در همه زمینه‌ها حامی باشد.»

دکتر طهرانچی در پایان خاطرنشان کرد: «انقلاب اسلامی، کشور و ملت ایران را زنده کرد و باید قدردان و شاکر این نعمت باشیم. خدا را شاکریم به وجود پدران‌مان و نسلی که امام خمینی(ره) را درک کردند و اتفاقی را رقم زدند که جمهوری اسلامی ایران را به ستاره درخشان و مایه افتخار مردم در این ظلمت‌کده جهانی تبدیل کرد.»

  اختصاص گرنت تحقیق و توسعه به شرکت‌های دانش‌بنیان دانشگاه آزاد اسلامی

علی وحدت، رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست‌جمهوری در این مراسم با تبریک ولادت حضرت فاطمه زهرا(س) گفت: «در سال‌های اخیر اتفاقات خیلی خوبی در حوزه نوآوری و فناوری کشور رخ‌ داده که قابل قیاس با سال‌های گذشته نیست. اجزای مختلف اکوسیستم نوآوری و یا زیست‌بوم در کشور درحال شکل‌گیری است.»

وی، ایجاد اکوسیستم مالی در کشور را از وظایف صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست‌جمهوری و دبیرخانه صندوق‌های پژوهش و فناوری دانست و افزود: «به همین منظور از مشارکت بانک‌ها در حوزه فعالیت‌های پژوهش و فناوری بهره بردیم، به‌طوری که سال گذشته بانک‌ها بیش از 3 هزار و 500 میلیارد تومان به شرکت‌های صندوق کمک کردند.»

وحدت ادامه داد: «با مشارکت صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست‌جمهوری، 7 صندوق جدید عملیاتی برای اخذ طرح‌ها با سرمایه 900 میلیارد تومان ایجاد شده و در تمامی استان‌ها و حوزه‌های تخصصی نظیر نانو، زیست فناوری و... دارای صندوق پژوهش و فناوری هستیم که تامین مالی تخصصی شرکت‌های کوچک، فناور و دانش‌بنیان را برعهده دارند.»

رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست‌جمهوری با تبریک ایام الله دهه فجر خاطرنشان کرد: «پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی، عزم خودباوری بی‌نظیری در حوزه فناوری به‌وجود آمد و همه به توانمندی‌های کشور در حوزه‌های مختلف به‌ویژه فناوری، ایمان راسخ پیدا کردند. همچنین در ایام همه‌گیری کرونا هیچ‌گونه تجهیزاتی از قبیل ونتیلاتور و انواع کیت از خارج از کشور وارد نکردیم.»

وی در ادامه سخنان خود به اهتمام جدی دانشگاه آزاد اسلامی به حوزه فناوری اشاره و تاکید کرد: «رویدادهای حوزه فناوری دانشگاه آزاد اسلامی در واحدهای مختلف در سراسر کشور بسیار چشمگیر است. به همین جهت ضرورت ایجاد یک نهاد مالی برای دانشگاه آزاد اسلامی کاملا احساس می‌شد.»

وحدت با اشاره به گستردگی دانشگاه آزاد اسلامی در سراسر کشور اظهار داشت: «صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی شکل ملی دارد به‌طوری‌که حوزه عملکردی و جغرافیایی آن عام است. اگر این صندوق نقش خود را به‌خوبی ایفا کند، موتور محرک و پیش‌برنده اهداف دانشگاه آزاد اسلامی در حوزه فناوری خواهد شد.»

رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست‌جمهوری با تاکید بر ارائه تسهیلات به صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی خاطرنشان کرد: «می‌توانیم از صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست‌جمهوری به شرکت‌های دانش‌بنیان دانشگاه آزاد اسلامی بین 300 تا 500 میلیون تومان بلاعوض گرنت تحقیق و توسعه اختصاص دهیم.»

وی‌ تقارن افتتاح صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی دانشگاه آزاد اسلامی با ولادت حضرت فاطمه زهرا(س) را به فال نیک گرفت و افزود: «امیدواریم شاهد یک حرکت جهشی در تامین مالی شرکت‌های فناور و دانش‌بنیان دانشگاه آزاد اسلامی باشیم.»

در پایان این مراسم، مجوز رسمی آغاز فعالیت صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی دانشگاه آزاد اسلامی از سوی علی وحدت، رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست‌جمهوری تقدیم دکتر طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی شد.

مطالب پیشنهادی
نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰