به گزارش «فرهیختگان»، پیش از آنکه گزارش را آغاز کنیم بهتر است نگاهی بیندازیم به اسامی داوران هفته هشتم و همچنین دیدار معوقه پرسپولیس در هفته پنجم که از سوی سایت فدراسیون فوتبال اعلام شد:
*مس رفسنجان – سپاهان: مهدی مرجانزاده- علی میرزابیگی – امین زاهدی- مهدی نجار
*شهر خودرو- آلومینیوم اراک: احمد محمدی- محمد عطایی – هیوا بهمنی – علی بای
*پیکان - سایپا: عبدالنبی پورخلف – محمدرسول ذورقی- حامد تازهپور- ابوالفضل دوستی
*ذوبآهن – گلگهر: مهدی سیدعلی – هادی طوسی – علیرضا مرادی – حسین زیاری
*ماشینسازی– نفت مسجدسلیمان: محمدباقر پورباقر- حمیدرضا کنعانی – محسن سلطانی- فرهاد امینی
*نفت آبادان - تراکتور: پیام حیدری- فرهاد مروجی – محسن بابایی- علیاصغر مومنی
*نساجی– پرسپولیس: موعود بنیادیفر- محمدجواد مداح – قهرمان نجفی – یاسر همرنگ
میگویند مشت نمونه خروار است و حالا برای مصداق این ضربالمثل به نظر میرسد انتشار اسامی داوران فقط یک هفته از رقابتهای لیگ برتر(هفته هشتم) کافی باشد و حالا بر همین اساس این سوال پیش میآید که اسم چند نفر از داوران یا کمکداورانی که در هفته هشتم رقابتها برای تیمها به قضاوت پرداختند را شنیده و آنها را میشناسیم؟ این درحالی است که همین روال نیز در هفتههای گذشته وجود داشته و در فصل جدید رقابتها و طی هفتههای گذشته از این اسامی جدید در لیست داوران و چینشهایی که انجام شده کم وجود نداشته و جالب اینکه در فصل بیستم و طی هشت هفته گذشته داورانی از ۲۲ استان (۳۶ داور و داور چهارم) و کمکداورانی از ۳۱ استان(۷۷ کمکداور) کشور رقابتهای لیگ برتر را سوت زدهاند تا شاهد جامعه آماری وسیعی از داوران و کمکداوران در سطح کشور برای قضاوت لیگ برتر فوتبال ایران که بالاترین سطح از برگزاری رقابتها هست، باشیم.
حالا این سوال پیش آمده که سپردن حساسترین و مهمترین رقابتهای فوتبال باشگاهی به داوران جوان و کمتجربه به نزدیک شدن زمان انتخابات فدراسیون فوتبال ارتباط دارد یا خیر چراکه طبق شنیدههای خبرنگار «فرهیختگان» به نظر میرسد این چینشهای داوری با جامعه آماری به وسعت کل کشور با هدف جلب رضایت هیاتهای استانی انجام شده و چهبسا این رضایتمندی هیاتها در روز برگزاری انتخابات به یک رای واحد برای انتخاب فردی که مسئولان امروز فدراسیون فوتبال و بهویژه هیاترئیسه برای ریاست فدراسیون نظر دارند، تبدیل شود.
رضایتمندی هیاتها، اولویت انتخاب داوران
خبرنگار «فرهیختگان» طی چند روز گذشته با داوران و کمکداوران باتجربه و همچنین کارشناسان داوری صحبت کرده و تقریبا همگی معتقدند در آستانه برگزاری انتخابات فدراسیون فوتبال، کمیته و دپارتمان داوری در هماهنگی کامل با ارکان حاکم بر فوتبال کشور سعی میکند تا در چینشهای خود رضایتمندی هیاتها را جلب کند و این موضوع را در اولویت قرار داده است. حال اینکه داوران بیتجربهای که بعضا با قضاوت در پنج دیدار لیگ دسته اول حالا برای مناسبات پشت پرده برای رقابتهای لیگ برتر انتخاب میشوند مطمئنا این امر منجر به آن چیزی میشود که خروجیاش را امروز در فوتبال ایران شاهد هستیم یعنی جنجال در بیشتر رقابتهای فوتبال کشور که نشأت گرفته از یک قضاوت ضعیف از یک داور بیتجربه است.
هیچکس پاسخگوی داوران باتجربه نیست
نکته قابل توجه اینکه به نظر میرسد اراده برای پیگیری و برخورد نیز با این قضیه وجود نداشته چون در هر حال خود مسئولان ذیربط در این ارتباط دخیل هستند و این درحالی است که مسئولان داوری کشور در پاسخ به اعتراضات داوران باتجربه و قدیمیتر به آنها اعلام میکنند بین آنها و داورانی که یک سال است به لیگ برتر آمدهاند هیچ فرقی وجود ندارد و همین موضوع نارضایتی و گلایه داوران بینالمللی و باتجربه لیگ را به همراه داشته است. داورانی که تا پیش از این به خاطر تجربهشان اگر ادعا نکنیم هر هفته حداقل هر یک هفته درمیان قضاوت میکردند اما حالا به خاطر روال جدید چینش داوران باید ۳ تا ۴ هفته منتظر ابلاغ جدید بمانند و این درحالی است که درخصوص این اتفاق در فدراسیون فوتبال هیچکس هم پاسخگوی داوران قدیمی نیست.
ابلاغهای نوبتی!
نکته دیگر اینکه داوران فوتبال نیز مثل فوتبالیستها باید در شرایط مسابقه و آمادگی مطلوب قرار داشته باشند. داوران نیز مثل فوتبالیستها و تیمها اگر از شرایط مسابقه دور بمانند بهطور حتم هم از لحاظ روحی و روانی و هم از لحاظ جسمی دچار مشکلات عدیده شده و درنهایت دود این اتفاق به چشم داوری ایران خواهد رفت. داوری که هر چهار هفته یکبار به او ابلاغ میرسد هر اندازه هم که از لحاظ بدنی خودش را آماده نگه دارد بهطور طبیعی هیچ آمادگی روحی و ذهنی برای قضاوت بازی ندارد چون از فضای قضاوت دور شده و جالب اینکه عملکرد یک داور چه خوب باشد و چه بد از آنجایی که ابلاغها به صورت نوبتی به آنها میرسد همین موضوع از انگیزه آنها کاسته و مشکلاتی را ایجاد خواهد کرد. این درحالی است که تا پیش از این اگر یک داور در دیدارهای لیگ اشتباهی مهلک را مرتکب میشد بهطور طبیعی جریمه وی سه تا چهار هفته دوری از مسابقات بود اما حالا اگر داوران در حد ممتاز هم سوت زده و بدون مشکل و ایراد یک مسابقه حساس که بهطور مثال یک سر آن استقلال یا پرسپولیس باشند را هم به پایان برسانند باز هم باید همان سه تا چهار هفته را برای ابلاغ بعدی منتظر بمانند.
جوانگرایی یا گروگشی؟
به نظر میرسد استدلال کمیته داوران و فدراسیون فوتبال جوانگرایی و پشتوانهسازی برای داوری فوتبال کشور باشد این درحالی است که این ادعا درحالی صورت میگیرد که از جمع حدود ۱۴۰ داور و کمکداور که در ۸ هفته گذشته رقابتها را سوت زدهاند بسیاری از آنها سابقه قضاوت در ۵ مسابقه لیگ دسته اول را هم ندارند و از سوی دیگر بر خلاف آییننامه کمیته داوران سن آنها بیشتر از سن مجاز داوری بوده و همین امر ادعای جوانگرایی و پشتوانهسازی فدراسیون فوتبال را زیر سوال میبرد. درواقع از این جمع شاید فقط ۴ یا ۵ نفر از جوانان داوری کشور به چرخه مسابقات وارد شدهاند و شرایط سایرین خیلی با شعاری که این روزها فدراسیون فوتبال میدهد، تطابق ندارد.
داور بینالمللی: روحیهای برای قضاوت باقی نمانده است
درخصوص این مساله با یک داور باتجربه لیگ برتری صحبت کردیم که بهطور طبیعی نمیخواست نامش فاش شود. وی به «فرهیختگان» گفت: «با وجود آنکه پیشکسوتان و مسئولان و حتی خود داوران در این خصوص پرسوجو میکنند اما هیچ عزمی برای پیگیری این ماجرا وجود نداشته و کسی پاسخ درست نمیدهد و اگر با مسئول مربوطه نیز تماس میگیریم آنها عنوان میکنند بین شما با داوری که بهتازگی وارد لیست شده هیچ تفاوتی وجود نداشته و باید به صورت مساوی قضاوت کنید. واقعا نمیدانم چنین چیزی وجود دارد که یک داور تمام سختیهای مسابقات در لیگهای متفاوت را به دوش کشیده و از سوی دیگر سلسله مراتب برای رسیدن به لیگ برتر را رعایت کرده و تمام ردهها را برای رسیدن به جایگاه فعلی سپری کرده اما به بهانههای واهی و به اسم تساوی حقوق همه داوران حالا میبینیم که اینطور بین داوران بینالمللی و داوران جدید فرق قائل میشوند و به این شکل عجیب چیدمانها را انجام میدهند. این موضوع به یک معضل تبدیل شده و داوران هم شرایط روحی مناسبی ندارند که این همه تجربه و سابقه نادیده گرفته شده و با داوری که تازه یک سال است به لیگ برتر آمده مقایسه میشوند.»
تصمیم استرسزا
یکی دیگر از داوران بینالمللی در این خصوص به نکته جالبی اشاره کرد و به «فرهیختگان» گفت: «با ابلاغ جدید فدراسیون فوتبال طی هفتههای گذشته استرس زیادی گرفتم تا یک وقت اشتباه تاثیرگذاری را مرتکب نشوم چراکه همین حالا ابلاغهایم هر سه چهار هفته یکبار شده و علاوهبر اینکه همین تعداد کم قضاوت حساسیتها را زیاد میکند اگر بخواهم اشتباهی هم مرتکب شوم قطعا ابلاغ بعدی ۵ تا ۶ هفته بعد طول خواهد کشید و همین موضوع تمرکز لازم برای یک قضاوت خوب را از داوران میگیرد و این درحالی است که از لحاظ جسمی و ذهنی نیز آنها را بههم میریزد و از لحاظ آسایش روحی و روانی نیز تاثیرگذار است.»
از کاپشن شخصی تا هدستهای نمایشی!
در همین زمینه مسئولان داوری فوتبال کشور نهتنها پاسخگو رسانهها نیستند بلکه به اعتراض داوران هم گوششان بدهکار نیست. جالب اینکه همواره از مسئولان دورههای قبل ایراد میگرفتند اما حالا خودشان عملکرد پرانتقاد و پرحاشیهای را تا به اینجای کار به ثبت رساندهاند و درحالی که به هفته نهم رقابتها رسیدیم هنوز از تامین لباسهای جدید و گرم داوران خبری نیست و عجیب اینکه در دیدار پرسپولیس و نساجی داور چهارم این دیدار به خاطر سرمای هوا و زیر بارش شدید باران از کاپشن شخصی خود استفاده کرد تا ناهماهنگی در این بین بیشتر از هر چیز دیگری توی ذوق بزند و الان نیز پیراهنی مورد استفاده داوران قرار میگیرد که دو سال پیش به آنها داده شده است. این درحالی است که شنیده میشود فدراسیون فوتبال برای اسپانسرینگ داوران ۴ میلیارد تومان پول دریافت کرده اما نهتنها البسه جدید به آنها نداده بلکه حقالزحمه داوری آنها را هم بهطور کامل پرداخت نکرده و از آنجایی که نه هزینهای برای تست کرونا و نه برگزاری کلاسهای داوری که به صورت وبینار برگزار شد، پرداخت شده است، عملا داوران به بیلبوردهای تبلیغاتی فدراسیون فوتبال تبدیل شدهاند و جالب اینکه حتی شنیده میشود برخی هدستهای داوری که در اختیار آنها قرار میگیرد خراب و با توجه به ارائه تکنولوژی جدید تاریخ مصرف بسیاری از آنها رو به پایان است.
یک بار از تهرانیها تست گرفتند، شهرستانیها تست ندادند!
کرونای داوران در کمین بازیکنان
امسال فقط یکبار هیات فوتبال استان تهران از داوران تهرانی تست کرونا گرفته و فدراسیون فوتبال نگاه متعهدانهای نسبت به این ماجرا نداشته است. حال اینکه ادعا میشود تیمها باید ۵ روز یکبار با این هزینههای سنگین و بهمنظور حفظ سلامت بازیکنان و کادر فنی و خانوادههایشان و عوامل برگزاری مسابقه تست کرونا بدهند اما عملا این موضوع در فدراسیون برای داوران جدی گرفته نشده و در فصل جاری فقط یکبار داوران تهرانی تست کرونا دادند و از تست کرونای سایر داورهای شهرستانی خبری نبوده و اگر هم یک داور شهرستانی تستی داده است براساس تعهد اخلاقی خود و با هزینه شخصی این کار را انجام داده است و مشخص نیست به صورت طبیعی اگر یک داور فوتبال ناقل و مبتلا به کرونا باشد در این صورت چه خطرات فراوانی بازیکنان فوتبال و عوامل برگزاری مسابقات را تهدید خواهد کرد!