• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۳۹۹-۰۹-۲۳ - ۲۱:۱۱
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 0
  • 0
هنرمند ژاپنی و استاد زبان فارسی رایزنی فرهنگی و نماینده بنیاد سعدی در ژاپن:

خوشنویسی ایرانی و زبان فارسی برای من بسیار جذاب و بی نظیر است

به منظور معرفی هنر، فرهنگ و تمدن اسلام و ایران و در ادامه سلسله نشست های تخصصی رایزنی فرهنگی سفارت ایران در ژاپن، روز شنبه ۲۲ آذرماه ۱۳۹۹، نشست مجازی و کارگاه آموزشی "معرفی هنر خوشنویسی ایرانی" با حضور بیش از 150 نفر از علاقه مندان ژاپنی برگزار شد.

خوشنویسی ایرانی و زبان فارسی برای من بسیار جذاب و بی نظیر است

به گزارش «فرهیختگان»، در این نشست تخصصی و کارگاه آموزشی، خانم هیساکو تسونادا از هنرمندان برجسته ژاپنی که حدود ۳۰ سال در زمینه زبان فارسی و خوشنویسی ایرانی فعالیت می کند و در رایزنی فرهنگی سفارت کشورمان در ژاپن نیز زبان و ادبیات فارسی را به علاقه مندان ژاپنی تدریس می نماید به سخنرانی و معرفی این هنر پرداخت و در بخشی از برنامه نیز اجرای خوشنویسی فارسی به صورت زنده نمایش داده شد.

در ابتدای این برنامه و پس از معرفی برخی فعالیت ها، برنامه ها، نشریات و کتب رایزنی فرهنگی، دیوسالار با اشاره به سوابق همکاری ها و روابط تاریخی، سنتی و فرهنگی ایران و ژاپن گفت: بررسی پیشنیه تاریخی تعاملات دو کشور نشاندهنده علاقه مندی و احترام فراوان به فرهنگ و تمدن یکدیگر است و دو ملت بزرگ ایران و ژاپن همواره علاقه مند به شناخت و توسعه روابط فرهنگی بوده اند.

رایزن فرهنگی سفارت ایران در ژاپن با اشاره به علاقه مندی فرهنگ دوستان ژاپنی به هنر ایرانی، گفت: در این نشست با تاریخچه و انواع خوشنویسی فارسی آشنا می شویم که یکی از زیباترین هنرهای ایرانی محسوب می گردد و همان گونه که زبان فارسی دارای ظرافت های فراوانی است، خوشنویسی فارسی نیز بی بدیل بوده و دارای زیبایی های منحصر به فرد است و امروز فرصت ارزشمندی است تا به واسطه توضیحات خانم تسونادا با این هنر بیشتر آشنا شویم.

در ادامه برنامه، هیساکو تسونادا ضمن تشکر از رایزنی فرهنگی که زمینه معرفی این هنر را به ژاپنی های علاقه مند فراهم نمود گفت: سال ها قبل با حضور در کلاس های زبان فارسی استاد کیمینوری ناکامورا استاد برجسته زبان و ادبیات فارسی برای اولین بار کتاب‌ درسی "هنر زیبای ایران" را دیدم که در آن خوشنویسی فارسی معرفی شده بود و این تصاویر و خوشنویسی فارسی همچون زبان فارسی برای من بسیار جذاب و بی نظیر بود و علاقه مند شدم تا این هنر را که تا قبل از آن نمی دانستم در ایران وجود دارد بیاموزم.

وی افزود: در آن دوره هنوز جنگ و دفاع مقدس تمام نشده بود و نمی توانستم به ایران سفر کنم لذا به انجمن خوشنویسان ایران نامه نوشتم تا بتوانم این هنر را در ژاپن یاد بگیرم و لذا کتاب‌ درسی خوشنویسی فارسی را ارسال کردند و حدود دو سال در ژاپن به صورت شخصی تمرین کردم.

این هنرمند برجسته ژاپنی گفت: بعد از این که جنگ تمام شد به ایران سفر کردم و در جلسات اساتیدی همچون حسن سخاوت و حمید غبرانژاد حضور یافتم و حدود ۳۰ سال در این زمینه فعالیت می کنم و بسیار خوشحالم در برنامه امروز رایزنی فرهنگی می توانم این هنر را به ژاپنی ها معرفی نمایم.

تسونادا در بخش دیگری از سخنان خود، لوازم مورد نیاز برای خوشنویسی ایرانی را معرفی کرد و افزود: خوشنویسی فارسی شامل نسخ، ثلث، نستعلیق، شکسته و کوفی است و خطوط نسخ و ثلث به عنوان خط عربی خوانده می شوند که در کتابت قرآن هم استفاده می شود و نستعلیق و شکسته هم فارسی هستند و با استفاده از پنج‌ خط، تابلوهای «بسم الله الرحمن الرحیم» را نوشته ام که در تصاویر قابل مشاهده است.

استاد زبان فارسی رایزنی فرهنگی با اشاره به این که از خط ثلث در دیوار مساجد نیز بهره برداری می شود گفت: خط نستعلیق، «عروس خط» هم خوانده می شود که بسیار زیبا و لطیف است و خط شکسته هم کمی خواندن آن دشوار است، اما این خط هم بسیار زیباست.

وی افزود: خط کوفی دارای بیش از ۵۰ نوع می باشد که بیشتر از خط مستقیم تشکیل می شود و در قرن ۱۰ میلادی ابن مقله صدر اعظم سلسله عباسیان و اهل شیراز از خط کوفی، خط نسخ را ایجاد کرد و یاقوت مستعصمی آن را کامل نمود و در ایران استاد احمد نیریزی به عنوان خوشنویس خط نسخ بسیار معروف هست.

وی در ادامه تصاویر و آثاری از خط ثلث مانند چهره امام خمینی(ه) و دیگر آثار زیبای خوشنویسی را به نمایش گذارد و در خصوص خط زیبای نستعلیق به آثار استاد میرعماد اشاره و افزود: آثار وی به عنوان بهترین نمونه‌های خط نستعلیق شناخته می شوند و اکثر ژاپنی‌ها فقط خط کتابی را در آموزش زبان فارسی تمرین می کنند، اما ایرانی‌ها در مدرسه هم خط نستعلیق را یاد می گیرند و با این خط نامه می نویسند.
در بخش دیگری از این برنامه خانم هیساکو تسونودا چند شعر و جمله فارسی را به زیبایی با قلم، خوشنویسی کرد و در پایان نیز نماهنگ زیبایی در معرفی هنرهای مختلف ایرانی از جمله خوسنویسی، نقاشی، منبت کاری، قلم زنی و ... به همراه موسیقی ایرانی پخش گردید.

لازم به ذکر است با هماهنگی رایزنی فرهنگی و اداره کل همکاری ها فرهنگی و امور ایرانیان خارج از کشور سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، تعدادی از آثار ارزشمند و نفیس این هنرمند ژاپنی نیز به منظور شرکت در نمایشگاه مجازی "رقص قلم" از سوی کمیسیون ملی یونسکو در ایران ارسال گردیده است.

 

 

 

 

 

 

 

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

سهم طبقۀ متوسط از صنعت سریال‌سازی؛

«افعی تهران» از چه کسی انتقام گرفت؟

فرصتی برای تجدید ظهور «خوبی مردم ایران»؛

مفهوم ملت را زنده کردند

فیلم پرحاشیه «بیبدن» با قصه‌‌ای به‌اندازه از ایده‌ای مهم دفاع کرد؛

سینمای اجتماعی زنده است

درباره فیلم «بی‌بدن»؛

قصه‌گویی شرافتمندانه درباره قصاص

مصطفی قاسمیان، خبرنگار:

یک درامدی خوب و تماشاگرپسند

اهل ملت عشق باش؛

عشق و دیگر هیچ...

آقای کارگردان! چه داری می‌کنی با خودت؟!

آنتی ‌کانسپچوآل آرت ترک و کُرک و پَر ریخته حسن فتحی

مریم فضائلی، خبرنگار:

چشم‌هایمان گناه داشتند!

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ:

رویاهای شخصی‌ات را نفروش!

سریال پرطرفدار «حشاشین» چه می‌گوید؛

علیه شیعه یا علیه اخوان؟

راضیه مهرابی‌کوشکی، عضو هیات‌‌علمی پژوهشکده مطالعات فناوری:

فیلم «اوپنهایمر» به مثابه یک متن سیاستی

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ:

از شما بعید بود آقای جیرانی

ایمان‌ عظیمی، خبرنگار:

دیکته نانوشته غلط ندارد

درباره هزینه‌ای که می‌شد صرف «هفت سر اژدها» نشود؛

چرخ را از نو اختراع نکنیم

فرزاد حسنی بعد از سال‌ها، به قاب تلویزیون آمد؛

بازگشت امیدوارکننده

در نقد بهره کشی «علی ضیا» از شهرت؛

از موج ابتذال پیاده شو

محمد زعیم‌زاده، سردبیر فرهیختگان:

در عصر پساواقعیت به احمد خطر حرجی نیست اما...

سیامک خاجی، دبیر گروه ورزش:

برای خداحافظی زود بود آقای جملات قصار!

محمدرضا ولی‌زاده، فرهیختگان آنلاین:

عجایب آماری دیدم در این دشت!

محمدامین نوروزی، مستندساز:

از این طرف که منم راه کاروان باز است...

فاطمه دیندار، خبرنگار:

برای درخشش سیمرغ‌های بلورین

محمد زعیم‌زاده، سردبیر؛

کدام سینما؟کدام نقد؟

حامد عسکری، شاعر و نویسنده:

فیلم دیدن با چشم‌های تار...

چهل و دومین جشنواره فیلم فجر؛

چند نقد بر فیلم سینمایی «آپاراتچی»

«صبحانه با زرافه‌ها»؛

یک وس اندرسون ایرانی تمام‌عیار

ویژه‌نامه جشنواره فیلم فجر؛

«صبحانه با زرافه‌ها»؛ معنازدایی از جهان

«صبحانه با زرافه‌‌ها»؛

تهش هیچی نیست، پس لذت ببر!

درباره فیلم جدید سروش صحت؛

قرار صبحانه با خودمان

هومن جعفری، خبرنگار:

مردی که سازش نمی‌کرد

در روزگار بی‌مایگی حضور قاف غنیمتی است؛

برای «قاف» و عمو اکبر

تولد قاف به میزبانی اکبر نبوی با همکاری «فرهیختگان»؛

«قاف» نمی‌خواهد متکلم‌ وحده باشد

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ؛

هنوزم نقش بازی می کنی آقای فرخ نژاد؟

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار