به گزارش «فرهیختگان»، درحالیکه فصل بیستم مسابقات لیگ برتر آغاز و پنجره نقلوانتقالات تابستانی فوتبال ایران نیز بسته شده است، اما موضوع نقلوانتقالاتی تیمهای مختلف بهخصوص تیمهای پرطرفدار مثل استقلال و پرسپولیس همچنان روی بورس اخبار و نقل محافل رسانهای است. یکی از نکات جالب در فصل نقلوانتقالات این بود که بهخاطر قراردادهایی که در دوره مدیریت احمد سعادتمند با بازیکنان استقلال با ارقامی خارج از عرف منعقد شد، مسئولان این باشگاه با نفرات جذبشده و حتی برخی بازیکنان که قراردادشان تمدید شد، مجددا وارد مذاکره شدند و درواقع آبیها دوبار برای نقلوانتقالات مذاکره کردند. هرچند آقای سرپرست سعی کرد با ایجاد یک موج رسانهای از این موضوع بهعنوان یکی از دستاوردهای مثبت کارنامه مدیریتیاش در زمان سرپرستی یاد کند، اما سوال اینجاست که آیا واقعا قراردادها تغییری کردند؟
نمره منفی در کارنامه مددی
مددی که قبل از سرپرستی استقلال سالها پیش در سمت معاون فرهنگی مطبوعاتی و سپس معاونت ورزشی باشگاه سایپا مشغول بهکار بود، بعد از احمد سعادتمند بهعنوان نفر اول باشگاه استقلال بهصورت موقت و با سمت سرپرستی انتخاب شد و کارش را در جمع آبیپوشان آغاز کرد. البته از او بهعنوان یک فرد صادق و انسانی خوب یاد میشود که در حوزههای مالی و امور مرتبط مو را از ماست بیرون کشیده و به این مسائل دقت ویژهای دارد و از دیدگاه اطرافیانش انسان سالمی بهشمار میرود، اما در این مدت نشان داده که در امر مدیریت نقصهایی دارد. یکی از دلایلش همین بحث ورود او به قراردادهای دوره سعادتمند است که نسبتبه خروجی و نتیجه این پروسه هیچ صحبتی به میان نیامد تا پرونده کاهش قرارداد برخی از بازیکنان استقلال بهصورت ناموفق در زمان سرپرستی مددی بسته شود و جالب اینکه در این خصوص هیچکدام از ارکان رسانهای باشگاه و نزدیکان مددی صحبت یا خبری منتشر نکردند تا این غائله در سکوت خبری خاتمه پیدا کرده باشد و البته بهعنوان یک نمره منفی در کارنامه مددی درج شود.
ناکامی بزرگ در پروژه کاهش قراردادها
حتما به یاد دارید که چندی پیش و با حضور احمد مددی در راس باشگاه استقلال برخی اخبار حکایت از آن داشت که با دستور نهادهای بازرسی و نظارتی (بخوانید وزارت ورزش) به سرپرست باشگاه استقلال او ماموریت پیدا کرده است تا به قراردادهای بستهشده در زمان سعادتمند ورود پیدا کرده و با رایزنی با این دسته از بازیکنان به هر شکل ممکن آنها را متقاعد به کاهش قراردادهایشان کند. در این میان البته بیشتر زور مددی به بازیکنان جوان و گمنام تیم رسید و با این استدلال که کادر فنی آنها را نمیخواهد، برای برخی رضایتنامه صادر کرد و برخی دیگر را بهصورت قرضی به تیمهای دیگر داد.
در این بین مذاکرات سرپرست باشگاه استقلال با بازیکنانی مانند محمد دانشگر، فرشید باقری، فرشید اسماعیلی و چند تن دیگر برای کاهش قرارداد آنها که بهتازگی قراردادهای خود را با استقلال تمدید کرده و ماندنی شده بودند، به جایی نرسید تا مانور قدرتی که مددی در رسانهها در این خصوص بهراه انداخته بود تقریبا راه به جایی نبرده و درنهایت از او یک ناکام بزرگ بسازد. هرچند در آن زمان نیز برخی اخبار حکایت از اعتراض این دسته از بازیکنان به اقدام سرپرست باشگاه استقلال داشت و آنها با رسانهای کردن این ماجرا بهنوعی مخالفت خود را با این اقدام نشان دادند. ازسوی دیگر درمورد قرارداد بازیکنی مانند شجاعیان فقط مدت آن کاهش پیدا کرد و باوجود تخفیف ۷۰۰ میلیونی داریوش به استقلال مطمئنا این اتفاق باتوجه به تورم سالیانه در فصل بعدی به ضرر آبیپوشان تمام شده و اگر این بازیکن بخواهد در جمع استقلالیها ماندنی شود، مطمئنا خیلی بیشتر از این ارقام برای تمدید قراردادش را طلب خواهد کرد.
سرپرست استقلال که در پروژه کاهش قرارداد بازیکنان تمدیدی ناموفق عمل کرده و تقریبا به ناکامی ۱۰۰ درصدی رسیده بود، در این بین تمامی قوایش را جمع کرد تا بتواند حداقل از رشید مظاهری گلر جدید این تیم تخفیف خوبی بگیرد تا بعدا در گزارش عملکردش به مراجع بالادستی از این موضوع در کارنامهاش به نیکی یاد کند، اما نکته قابلتوجه اینکه زور مددی فقط به آپشنهای قرارداد مظاهری رسید که البته این آپشنها نیز حدود ۱۰درصد قرارداد این دروازهبان را شامل میشد که رقم خیلی درشتی نبود، ضمن اینکه آپشن قرارداد نیز درصورت موفقیتها به بازیکن پرداخت میشود که آنهم یک امر مشروط محسوب میشود و نمیتوان از این موضوع نیز بهعنوان یک موفقیت یاد کرد تا پرونده این اتفاق یعنی کاهش قرارداد بازیکنان استقلال با یک ناکامی بزرگ برای سرپرست این تیم بسته شود.
مصیبت پایان فصل
با این وضعیتی که شرح دادیم و البته شرایط قراردادی بازیکنان استقلال، حدود ۱۰بازیکن در پایان فصل قراردادشان با این باشگاه به پایان میرسد و اگر از حالا فکر عاجلی برای تمدید قرارداد با این دسته از بازیکنان صورت نگیرد، مطمئنا در پایان فصل آبیها با مشکل مواجه شده و ثبات تیمی آنها که تازه در فصل بیستم به آن دست پیدا کرده و با تغییرات حداقلی مواجه بودند، یکبار دیگر از دست رفته و این تیم دچار دگرگونی حداکثری خواهد شد. نکته قابلتوجه اینکه در پایان فصل پرسپولیس هم به همین تعداد بازیکن آزاد خواهد داشت، این درحالی است که با دو نفر آنها یعنی سیامک نعمتی و مهدی عبدی از حالا توافقات لازم انجام شده و پرسپولیسیها از همین ابتدای فصل عزم خود را جزم کردهاند تا تکلیف این دسته از بازیکنان را مشخص کنند، اما در باشگاه استقلال مشکلات به قدری زیاد است که خلأ تصمیمگیری برای این اتفاق مهم احساس شده و اگر هرچه سریعتر مسئولان این باشگاه نسبتبه مذاکره برای تمدید بازیکنانی که قراردادشان در اتمام فصل به پایان میرسد و البته موردنظر کادر فنی نیز هستند تصمیم عاجلی نگیرند، اتفاقات بدتری در انتظار این تیم خواهد بود.
البته از تعداد بازیکنانی که در لیست تمدیدیها قرار میگیرند، تقریبا میتوان کار فرشید اسماعیلی و فرشید باقری و درصورت درخشش رشید مظاهری، سیدحسین حسینی را نیز با استقلال در پایان فصل تمامشده تلقی کرد، مگر اینکه آنها در ادامه عملکرد خیرهکنندهای از خود به نمایش بگذارند. همچنین دو بازیکن معمولا مصدوم استقلال یعنی داریوش شجاعیان و سیاوش یزدانی نیز در این لیست قرار دارند و اگر فصل برای این دو بازیکن نیز بهخوبی پیش برود، میتوان روی مذاکره برای ماندن آنها حساب کرد. در این بین هروویه میلیچ نیز باتوجه به سن و سالی که دارد و عملکردی که ارائه میدهد، چهبسا در پایان فصل او نیز از جمع استقلالیها خداحافظی کرده و برای همیشه از ایران رفتنی شود.
درنهایت از این جمع چهار بازیکن به نامهای شیخ دیاباته، مسعود ریگی، امیر ارسلان مطهری و آرش رضاوند باقی میمانند که آنها قابلیتهای فنی خود را در فصل گذشته بهخوبی نشان دادهاند و اگر در فصل جاری نیز بتوانند ثبات تاکتیکی و عملکرد خوب خود را حفظ کرده و ادامه دهند، مطمئنا بهزودی اقدامات مرتبط برای تمدید قرارداد با آنها آغاز میشود. البته از جمع این چهار بازیکن نیز دیاباته خیلی زود با کادر فنی استقلال دچار چالش شده و اگر این اتفاق مداوم باشد، چهبسا در پایان فصل شیخ هم از جمع آبیپوشان جدا شده و از استقلال رفتنی شود.
* نویسنده: محمدرضا حاجیعبدالرزاق، روزنامهنگار