به گزارش «فرهیختگان»، دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در آیین استقبال از نودانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی گفت: «دانشگاه محیط اجتماعی تعلیم و تربیت است، درحالی که تاکنون بیشتر به محیط دانش تخصصی و کسب این دانش توجه میشد، باید دانست که دانشگاه شرایط ویژهای دارد، چراکه وقتی به سنین تعلیم و تربیت نگاه میکنیم، سالهای رشد به سه دسته هفتساله تقسیم شده و تا 21 سالگی ادامه دارد.»
وی افزود: «بیش از 250هزار دانشجوی جدیدی که امسال به دانشگاه آزاد اسلامی پیوستند، باید دقت داشته باشند که در سن رشد و لحظات حساس زندگی خود قرار دارند.»
دکتر طهرانچی با اشاره به تفاوت تحصیل در مدرسه و دانشگاه، گفت: «مدرسه محیطی محدود، مدیرمحور، آموزشی تربیتی، فردی و همگن است، درحالیکه دانشگاه محیطی باز، دانشجومحور، اجتماعی علمی و مختلط ناهمگن است، بنابراین دانشجویان باید با اقتضائات این محیط آشنا باشند. دانشجویان از مدرسه که نهادی سنتی است، وارد دانشگاه که نهادی برآمده از مدرنیته است، میشوند. سوال این است که آیا دانشجویان برای خود برنامهای دارند و میدانند که سبک زندگی کرونایی در زندگی آنها چه تاثیراتی خواهد داشت؟»
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: «اسلام تربیت را به سه دوره خانه، مدرسه و وزارت تقسیم کرده که دوره وزارت از بلوغ آغاز شده و تا سه سال اول دانشگاه را شامل میشود. جوان در این دوره، دو سال درگیر بلوغ، دو سال درگیر کنکور و سه سال درگیر تحصیل در دانشگاه است، بنابراین دانشگاه بهعنوان نهادی برآمده از مدرنیته، دارای ویژگیها و خصوصیاتی است که در طول 80 سال فعالیت در کشور، جایگاه و معنا پیدا کرده است.»
وی تصریح کرد: «واقعیت این است که محیط دانشگاه بهگونهای نیست که بتواند همه استعدادها را شکوفا کند و دارای فرصتهای خوب و تهدیدهایی است. دانشجویان اگر هوشیار باشند و از فرصتها به خوبی استفاده کنند، در آینده موفق خواهند بود.»
سوال دکتر طهرانچی از نودانشجویان: چقدر آماده انتخاب هستید؟
عضو هیاتامنای دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به اهمیت انتخاب در دوران جوانی، خطاب به دانشجویان، گفت: «شما تا امروز که وارد دانشگاه شدهاید، با مساله انتخاب سروکار چندانی نداشتهاید، حتی دانشگاه محل تحصیل شما را هم رتبهای که در آزمون به دست آوردهاید، تعیین کرده است. درواقع دانشگاه بهعنوان محیط تربیت اجتماعی، نقطه ابتدای فراگیری انتخاب برای دانشجویان است و باید یاد بگیرند که چگونه آری یا نه بگویند. عرصه اجتماع محل انتخاب است؛ چقدر آماده انتخاب هستید؟»
دکتر طهرانچی ادامه داد: «دانشجو زمانی که وارد دانشگاه میشود، با اولین مفهومی که آشنا میشود، انتخابواحد است که میخواهد به دانشجو، انتخاب کردن را بیاموزد. در این سنین اگر دانشجو انتخاب درستی داشته باشد، از شغل آینده خود، انتخاب همسر، انتخاب دوست و... نیز رضایت خواهد داشت و اگر نتواند انتخابهای درستی داشته باشد، در زندگی نیز دچار نارضایتی خواهد شد. خداوند انتخاب را بهعنوان امانت به ما سپرده است؛ فرق انسان و دیگر موجودات در انتخاب است.»
وی با اشاره به توصیه امامعلی(ع) به امام حسن(ع) در نامه 31 نهجالبلاغه، گفت: «امیرالمومنین(ع) در این نامه میفرمایند: «دل جوان همچون زمین کشتنشده است و هرچه در آن افکنند، میپذیرد. من نیز پیش از آنکه دلت سخت و خردت مشغول شود به ادبآموزیات پرداختم تا با اندیشه استوار در کارها به امری روی آوری که مردمان کارآزمودهتر از طلب و آزمودن آن بینیاز ساختهاند.» در این نامه، توجه به زمان تربیت مورد تاکید قرار گرفته است. درواقع اندیشه استوار این است که درست انتخاب کنیم، قبل از آنکه دل و خِرد مشغول شود.»
همت جوان سرمایه آینده اوست
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی، علایق، قضا و قدر الهی و فضای جامعه را سه مبنای مهم انتخاب عنوان کرد و افزود: «موضوعات کلی، تصورات صحیح یا غلط، آموزش، فارغالتحصیلی و اشتغال آینده» علایق را تشکیل میدهد. «دعای پدر و مادر، اعمال انسان و سنتهای الهی» قضا و قدر را تشکیل میدهد و «تاثیرپذیری و تاثیرگذاری» در مولفه فضای جامعه برای انتخاب قرار میگیرد.»
دکتر طهرانچی ادامه داد: «علایق فرزندان میتواند براساس توانمندی، استعداد و همت، آرمانها و ارزشها شکل بگیرد. توهمات، تخیلات و خودخواهی در کنار آرزوها و جاهطلبیها نیز تشکیلدهنده علایق کاذب جوانان است.»
عضو هیاتامنای دانشگاه آزاد اسلامی خاطرنشان کرد: «نگرانیای که در دوره کرونا وجود دارد، این است که همت دانشجویان عزیز در اثر زیاد ماندن در منزل و آموزش مجازی، کم شده و اگر بهدرستی با این فضا برخورد نشود، همت جوان که سرمایه آینده اوست، تحتالشعاع قرار گرفته و توانمندی را ضعیف کرده و استعدادهای او را شکوفا نکند.» وی ادامه داد: «آرمانها و ارزشها در دوران جوانی در وجود فرد مینشیند. آرمانگرایی از مشخصههای جوان است. اگر جوانان براساس ارزش و آرمان، همت خود را به کار گیرند و استعدادهای خود را شناخته و توانمندی را روزبهروز بارور کنند، میتوانند آینده خود را بسازند.»
دانشگاه آزاد اسلامی در کنار آموزش دانش تخصصی توجه ویژهای به دانش اجتماعی دارد
وی با بیان اینکه دانشگاه، محیط اجتماعی یادگیری دانش است و نه محیط فردی، گفت: «وظیفه دانشگاه، آموختن دانش تخصصی، مهارت و بالاتر از این دو؛ دانش اجتماعی است. دانشگاه آزاد اسلامی درکنار آموزش دانش تخصصی، توجه ویژهای به دانش اجتماعی دارد. برای افزایش مهارت دانشجویان نیز سراهای نوآوری، مدارس مهارتی و طرحهای مختلف اجرایی شده تا بتوانیم اشتغال دانشجویان را تامین کنیم.»
دکتر طهرانچی، مفید بودن و انسان کامل شدن را ازجمله انتظارات جامعه از دانشجویان عنوان کرد و افزود: «اشتغال و محیط کار مناسب و درآمد و روزی، کلیدواژههایی است که گاهی به جای یکدیگر استفاده میشوند. شغل آینده دانشجویان لزوما رشتهای که انتخاب کردهاند، نیست، بلکه مهارت آنها میتواند زمینهساز شغل آینده آنها باشد. اگر کسی دانش تخصصی و مهارت را توامان داشته باشد، موفقیت بیشتری کسب خواهد کرد.»
«یادگیری خلاقانه» کلید موفقیت دانشجویان
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه شک در انتخاب و مقایسه با دیگران، آفت دوران تحصیل است، گفت: «دانشجویان پس از انتخاب، باید با توکل به خدا و تبدیل شک خود به یقین، گام بردارند و به سوی موفقیت پیش بروند. دانشجویان بسیاری در سال دوم و سوم دانشگاه نسبت به رشته خود دچار تردید میشوند و همین موضوع باعث عدمموفقیت آنها میشود. صبر و مداومت در یادگیری پس از انتخاب، میتواند به موفقیت دانشجویان کمک کند. «یادگیری خلاقانه» کلید و راهحل موفقیت دانشجویان است و نه یادگیری براساس حفظیات.
هر دانشجو یک استادراهنما در سامانه آموزشیار
وی تاکید کرد: «دانشگاه سختیهای خاص خود را دارد که در دوره کنونی به دلیل غیرحضوری بودن کلاسها، این سختیها دوچندان شده است، چراکه در آموزش حضوری دانشجویان رودرروی استاد آموزش میبینند، ولی در شرایط غیرحضوری آموزش سختتر است. توصیه بنده به دانشجویان در این مرحله، صبر و مداومت است. دانشگاه آزاد اسلامی برای کاهش این سختیها، سامانه «دانشجویار» را طراحی کرده است. با این سامانه، هرکدام از دانشجویان یک استادراهنما خواهند داشت تا مشکلات آموزشی خود را با وی در میان گذاشته و رفع کنند.»
عضو هیاتامنای دانشگاه آزاد اسلامی در پایان گفت: «کرونا زندگی در فضای حقیقی را چنان دچار تغییر کرده که امروز که جشن استقبال از دانشجویان جدیدالورود است، از حضورشان محروم شدهایم. سبک زندگی در فضای مجازی با زندگی حقیقی تفاوت دارد و باید سبک زندگی در فضای مجازی را بیاموزیم و بکوشیم این سبک زندگی را به نحو احسن دریابیم و امیدوارم حرکت خوب و موثری در این زمینه داشته باشیم.»
انتخابواحد نودانشجویان بهصورت گروهی ازسوی واحد دانشگاهی انجام میشود
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در پاسخ به سوالی درباره زمان و نحوه انتخابواحد دانشجویان جدیدالورود این دانشگاه، گفت: «انتخابواحد دانشجویان جدید بهصورت گروهی و پس از اخذ شماره دانشجویی و پرداخت شهریه ثابت ازسوی واحد دانشگاهی انجام میشود.»
دکتر طهرانچی همچنین درباره اینترنت رایگان دانشجویان، گفت: «سامانههای آموزش مجازی دانشگاه آزاد اسلامی به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات اعلام شده و اکنون استفاده از این سامانهها برای دانشجویان و اساتید دانشگاه آزاد اسلامی به صورت رایگان محاسبه میشود. اگر برای برخی از دانشجویان در برخی مناطق، اینترنت به صورت رایگان محاسبه نمیشود، لازم است موضوع را به واحد دانشگاهی مربوطه یا سازمان مرکزی اطلاع دهند تا موضوع بررسی شود.»