به گزارش «فرهیختگان»، عبدالرضا فرجیراد، کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگو با «فرهیختگان» با اشاره به اتمام تحریم تسلیحاتی کشورمان به بررسی وضعیت جدید پرداخت.
درخصوص رفع تحریم تسلیحاتی و موازنه جدید شکل گرفته نظر شما چیست؟
دولت فعلی در ایالاتمتحده درصدد است این تفکر را داخل جامعه آمریکا تزریق کند که در رابطه با ایران موفق شدیم. آنها این نکته را میخواستند به اجرا بگذارند، اما نتوانستند درطول سهسالونیم گذشته با ایران به مذاکره بنشینند. از آنجاکه انتخابات آمریکا در اوج رقابتهای خود است، آنها مجبور شدند طرحی را به شورای امنیت سازمان ملل بهعنوان ادامه تحریم تسلیحاتی ایران و بهعلت نقص برجام ارائه دهند که خوشبختانه همه اعضای شورای امنیت با آن مخالفت کردند. ترامپ در کارزار انتخاباتی از این قضیه استفاده میکند و مدعی است ما موجب ادامه تحریمهای تسلیحاتی ایران شدیم و مکانیسم ماشه را فعال کرده و اقتصاد ایران را به جهنم فرستادیم. این دوگانگی در صحنه بینالملل وجود دارد؛ از یکسو آمریکا تهدید کرده هرکسی با ایران همکاری تسلیحاتی کند، شدیدا برخورد میکنیم و تحریم میشود و ازسوی دیگر کشورهای دیگر گفتهاند ما این امر را قبول نداریم. تا سههفته دیگر که انتخابات آمریکا برگزار میشود، اتفاق خاصی رقم نمیخورد؛ یعنی اروپاییها که سعی میکنند در این رابطه سکوت کنند و نه ایران را با یک موضع مخالف تحریک کنند و نه آمریکا را با موضع مخالف تحریک کنند، از اینرو اروپاییها سکوت میکنند تا ببینند نتیجه انتخابات چه میشود.
مواجهه چین و روسیه بعد از این اتفاق با آمریکا به چه شکل خواهد بود؟
چین و روسیه اعلام کردند آنچه آمریکاییها میخواهند به اجرا بگذارند قبول نداریم و پس از 27 مهر با ایران همکاری میکنیم. این امر از سوی چین و روسیه اعلام شده، ولی اینکه تا انتخابات آمریکا و سه هفته آینده اتفاق خاصی رخ دهد، بعید میدانم. یعنی نه آنقدر طراحی شده که ایران در این سه هفته سلاحهای مهمی از چین و روسیه بخرد و نه ایران آمادگی دارد با اروپا وارد گفتوگو و معامله برای تسلیحات شود. بنابراین ما هیچ اتفاق خاصی را در سه هفته آینده از نظر خریدوفروش سلاح نخواهیم دید، اما یک احتمال جزئی وجود دارد که مزاحمتهای آمریکا برای پروازها و کشتیها در دریا است و با ادعای بازرسی این کار را انجام خواهند داد و این اقدام ممکن است با عکسالعمل ایران روبهرو شود. اگر ترامپ برنده انتخابات شود که احتمال این امر زیر 20 درصد است، این فشارها را ادامه میدهد تا با ایران به مذاکره بنشیند؛ از سوی دیگر چنانچه بایدن پیروز شود، در سهماه آینده نیز کشورهای دنیا احتیاط را از دست نمیدهند و سعی میکنند از کنار این موضوع بدون اینکه تحریکی صورت گیرد، بگذرند.