• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۳۹۸-۱۱-۲۷ - ۱۷:۳۵
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 0
  • 0
رئیس‌جمهور در نشست خبری:

از گزارش وزارت کشور درباره انتخابات خوشحال شدم

روحانی گفت: براساس آخرین گزارشی که امروز به من داده‌اند فقط 44 حوزه رقابتی نیست و بقیه حوزه‌ها رقابتی است. اینکه انتخابات در اکثر حوزه‌ها رقابتی است و مردم حضور پیدا می‌کنند برای من خوشحال‌کننده بود.

از گزارش وزارت کشور درباره انتخابات خوشحال شدم

به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر رئیس‌جمهور، عصر روز گذشته حسن روحانی در نشستی با خبرنگاران رسانه‌های ‏همگانی داخلی و بین‌المللی، ضمن طرح مهم‌ترین مسائل کشور، مواضع جمهوری اسلامی ایران را ‏درباره مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی تشریح و تبیین کرد که گزیده‌ای از مشروح آن در ادامه از نظر می‌گذرد.

سوال شبکه خبر سیمای جمهوری اسلامی ایران: مدتی است که از طرح پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران با موضوع طرح صلح هرمز می‌گذرد، تلاش‌های دولت و دستگاه دیپلماسی برای تحقق این طرح چه نتیجه‌ای را در پی داشته است؟

طرح صلح هرمز در مجمع عمومی سازمان ملل امسال مطرح و به همه کشورها پیشنهاد شد و این طرح برای دبیرکل، دولت‌های منطقه و سایر کشورها ارسال شد و به‌طور رسمی این طرح را به سران کشورهای منطقه ارسال کردیم و از همه آنها خواستیم که در این طرح مشارکت کنند. از کشورهای منطقه، برخی کشورها به خوبی استقبال کردند، برخی کشورها تاکنون پاسخ صریحی به ما نداده‌اند، در عین حال همچنان معتقدیم که برای راه‌حل صلح و امنیت منطقه، کشورهای منطقه باید این صلح را استقرار ببخشند و تلاش همگانی آنها باید این هدف را محقق بکند و البته تاکید می‌کنیم که از صلح و ثبات منطقه همه باید استفاده کنند.در این منطقه اگر صلح و ثباتی است، باید همه کشورهای منطقه از این امنیت برخوردار باشند، اگر بخواهیم برخی کشورها را از ثمرات امنیت برخوردار کنیم، برخی را نگذاریم، مسلما آن صلح پایدار نخواهد بود. ما همچنان بر طرح صلح هرمز یا طرح امید اصرار می‌ورزیم که یکی از بهترین راه‌حل‌ها برای ایجاد امنیت پایدار در این منطقه است.
 
سوال خبرنگار روزنامه اطلاعات: مدام پیام‌هایی از طرف برخی کشورهای دوست برای ایجاد گشایش در بن‌بست ایجادشده در مسیر برجام به ایران می‌رسد و شما هم در جواب پیشنهادهایی به آنها ارائه کردید، از طرف دیگر شکست استیضاح ترامپ این شائبه را ایجاد کرده که بخت اول ریاست‌جمهوری آمریکا در دور بعدی است، اگر چنین باشد، تحلیل شما چگونه است، آیا ترامپ درصورت پذیرفته شدن به‌عنوان رئیس‌جمهور آمریکا برای دور بعدی فشارهایش را به ایران بیشتر می‌کند یا اینکه قبل از آن دوره امکان دستیابی به یک توافق یا یک گشایش در فضای موجود هست؟

این سوال را بیشتر از آن‌طرف باید بپرسید. برای ما فرقی نمی‌کند چه حزبی در آمریکا حاکم باشد. آنچه برای ما مهم است منافع ملی کشور خودمان است، شما می‌دانید در آمریکا دو گروه از اول بودند و الان هم هستند؛ یک گروه معتقد بودند که با فشار به ایران، ایران را می‌توانیم به آن مسیری که دلخواه‌مان است، وادار کنیم. گروه دیگری هم معتقد بودند ایران قدرتمندتر از این حرف‌هاست و باید برویم با ایران تفاهم کنیم. این گروه دوم همان دولت قبلی بود که معتقد بود باید با ایران تفاهم کرد، لذا پای میز مذاکره آمدند. البته مذاکره سختی بود ولی به یک تفاهمی رسیدیم. آن تفاهم هم درحال اجرا بود. البته اگر طرف‌های ما به صورت کامل به آن توافق عمل می‌کردند، ما شرایط بهتری را در منطقه و جهان تجربه می‌کردیم، متاسفانه حین اجرا، گروه اول روی کار آمدند. یعنی اینکه آنهایی که از اول معتقد بودند راه‌حل، تفاهم با ایران نیست و راه‌حل تحمیل به ایران است، می‌گفتند بسته‌ای را که آماده کرده‌ایم باید به ایران تحمیل کنیم، نه اینکه با ایران بنشینیم درباره موضوعاتی با هم بحث کنیم و به نقطه‌نظر مشترک برسیم و تفاهم کنیم.این گروه که روی کار آمدند، همین است که شما می‌بینید با فشارهایی که اسرائیلی‌ها و برخی کشورهای مرتجع منطقه به اینها آوردند، خودشان همچنین اعتقاداتی را دنبال می‌کردند. فکر می‌کردند اگر یک تحریم حداکثری را بر ایران طراحی و اجرا کنند-پیش‌بینی آنها چندماه بیشتر نبود- با این فشار حداکثری ایران 3، 4 ماه بیشتر نمی‌تواند مقاومت کند و تسلیم می‌شود و وقتی تسلیم شد، ‌آن‌وقت، بسته پیشنهادی خودشان را روی میز مذاکره می‌گذارند و به تعبیر آنها ایران مجبور است به یک شکلی بپذیرد.از تحریم جدید و فشار حداکثری آمریکا تا امروز بیش از 20 ماه گذشته است. شرایط ما در این 5، 6 ماه اخیر از سال قبل بهتر شده، لذا این تحریم و فشار حداکثری شکست خورده است. بنابراین، اینکه دولت بعدی چه کسی است، گروهی که الان حاکم هستند، قبل یا بعد فرقی نخواهد کرد. طرح و حرف ما یکی بوده و گفتیم اگر آمریکا به برجام برگردد و از تحریم‌ها دست بردارد، می‌تواند در قالب 1+5 باز هم حضور پیدا کرده و مذاکره کند و تا زمانی که چنین نشود، امکان مذاکره با آمریکا وجود ندارد.
 
سوال خبرگزاری تسنیم: فکر می‌کنم کمتر از پنج روز برای انتخابات مجلس شورای اسلامی باقی است و طبیعتا فضای کشور، فضای انتخاباتی است...، پاسخ شما به برخی شانتاژ‌های رسانه‌ای درباره انتخابات چیست و در شبکه‌های اجتماعی لیستی به‌عنوان فهرست یاران روحانی منتشر شده و منتسب به شما و نزدیکان شماست، آیا در انتخابات مجلس از لیستی حمایت می‌کنید یا خیر؟

از ابتدا نگران بودم نکند شرایط به‌گونه‌ای باشد که یک رقابت خوبی صورت نگیرد و وقتی رقابت نیست، انتخابات ممکن است سالم و درست باشد، اما حضور کم می‌شود؛ حضور مردم با رقابت بیشتر می‌شود.گزارشی که وزارت کشور قبلا به من داده بود و در دولت مطرح کرد، این بود که 70 حوزه غیررقابتی است و این من را نگران کرد و همه تلاش من این بود که کاری کنیم این رقابت بیشتر شود و حتی‌الامکان آنهایی که می‌شود طبق قانون تایید شوند، تایید شوند و به صحنه بیایند و رقابت پرشور شود.امروز ظهر من از وزارت کشور پرسیدم وضع آن 70 حوزه‌ای که گفتید رقابتی نیست، بهتر شده یا نه؟ براساس آخرین گزارشی که امروز به من داده‌اند فقط 44 حوزه رقابتی نیست و بقیه حوزه‌ها رقابتی است. اینکه انتخابات در اکثر حوزه‌ها رقابتی است و مردم حضور پیدا می‌کنند برای من خوشحال‌کننده بود.دولت در انتخابات هیچ دخالتی ندارد. هیچ لیستی به نام دولت در انتخابات نداریم. روحانی هم هیچ لیستی ندارد، مردم آزاد هستند، امیدوارم به بهترین شکل مردم در انتخابات شرکت کنند.

سوال خبرگزاری دانشجویان (ایسنا): در عمل از عمر دولت شما حدود یک سال و نیم باقی مانده است، اما این اواخر شاهدیم که شایعاتی مبنی‌بر استعفای شما مطرح می‌شود، تحلیل شما از انتشار این شایعات چیست؟ آیا شما واقعا خسته شده‌اید و می‌خواهید استعفا دهید؟

استعفا به نظر من خیلی معنا ندارد؛ از آغاز انتخابات آمدیم و به مردم وعده‌ای و قولی به مردم دادیم؛ پای وعده و قول‌مان تا پایان، تا ساعت آخر ان‌شاءالله خواهیم ماند و تلاش می‌کنیم تا حد امکان آنچه به مردم وعده داده‌ایم را اجرایی کنیم؛ هرچند ممکن است شرایط اقتصادی و فشار دشمن یک مقدار مشکلاتی را برای ما ایجاد کرده باشد.هیچ‌وقت در ذهنم مساله استعفا مطرح نبوده، البته شما مطرح کردید؛ این را بگویم ماه‌های اولی که انتخابات برگزار شد، چیزی به دلایلی در ذهن من بود و من خدمت رهبری مطرح کردم و گفتم دولت آمده است و هنوز مراسم به اصطلاح تنفیذ و تحلیف انجام نشده بود. دولت آمده و می‌خواهد کار کند و شما اگر به هر دلیلی فکر می‌کنید دولت یا فرد دیگری بهتر می‌تواند خدمت کند، آماده‌ام به راحتی کنار روم و ایشان به‌شدت این را رد کرد و فرمود «به‌هیچ‌‌عنوان؛ دلم می‌خواهد تا روز و ساعت آخر شما به خدمت‌تان ادامه دهید و من هم حمایت می‌کنم.»
یک‌بار دیگر در سال 97 به دلایلی که الان نمی‌خواهم بگویم، در دولت مباحثی مطرح شد؛ دو مرتبه خدمت ایشان مطرح کردم، ایشان فرمود که « من حتی اجازه نمی‌دهم دولت یک ساعت زودتر مسئولیتش را تعطیل کند- بحث ماه و هفته نیست- یک ساعت هم اجازه نمی‌دهم؛ دولت تا ساعت آخر باید کار خود را انجام دهد» و من هم از اول نظرم همین بوده، الان هم نظرم همین است و دولت تا ساعت آخر کار خود را انجام می‌دهد و به وظیفه خود عمل می‌کند.
همه مردم هم تا امروز از نظام و از دولت حمایت کرده‌اند و دل‌شان می‌خواهد شرایط کشور بهتر شود؛ اگر شرایط بهتر می‌خواهیم، همه باید از نظام حمایت کنیم؛ در عین حال اگر نقدی داریم، آن نقد را دلسوزانه مطرح کنیم، اشکال ندارد ممکن است جایی اصلاح نیاز داشته باشد؛ بنابراین این حرف و شایعه را قویا تکذیب می‌کنم؛ دولت پای مسئولیت و عهد خود تا ساعت آخر خواهد ماند.
 
سوال تلویزیون المسیره یمن: جناب آقای وزیر خارجه ایران در مونیخ گفتند پیام‌هایی از سوی عربستان ارسال شده که ایران به آنها پاسخ مثبت داده است، اما بعد از آن وزیر خارجه عربستان این موضوع را تکذیب کرد. مضمون این پیام‌ها چه بوده و درصورت توقف تجاوز علیه یمن این مساله روی از سرگیری روابط دوجانبه بین ریاض و تهران تاثیرگذار خواهد بود؟

همواره دولت‌هایی بودند که پیام‌هایی را برای ما می‌آوردند. برای این موضوع ابتدا نخست‌وزیر قبلی پاکستان به ایران آمد و بعد کشورهای دیگر، در همین اواخر هم باز دولت پاکستان در این زمینه فعال بود، دولت عراق هم در این زمینه فعال بوده، دولت‌های دیگر در این زمینه فعال بودند. دولت‌های اروپایی نیز پیام‌هایی را برای ما آوردند. همیشه پاسخ ما این بوده که ما یک مشکل پیچیده غیرقابل حل با عربستان نداریم و هر زمانی که عربستان آماده باشد، مسائلی که بین ماست، قابل گفت‌وگو است. البته مهم‌ترین مساله الان در منطقه، مساله یمن است، برای عربستان سعودی هم بسیار مهم است که پایان کار چگونه باشد. عربستان سعودی یک اشتباه بزرگی در منطقه نسبت به یمن مرتکب شد، فکر می‌کرد یمن را با چندهفته یا چندماه می‌تواند تسلیم کند. این خطا و اشتباهی بود که انجام داد. تا امروز هم خودش گرفتار شده و هم مردم عزیز یمن را گرفتار کرده است. کشتار بی‌سابقه‌ای را در آنجا ایجاد کرده است، البته اگر عربستان دست از تجاوزش در یمن بردارد، همان‌طور که شما اشاره کردید شرایط برای گفت‌وگو و مصالحه بسیار آماده‌تر خواهد بود.

سوال خبرگزاری فارس: شما در سخنرانی خود مدتی پیش، از انتصاب به جای انتخاب سخن گفتید. همچنین همین تعبیرات را درمورد شورای نگهبان هم به کار بردید، اما با توجه به اینکه خودتان در دو انتخابات 92 و 96 طبق همین پروسه به ریاست‌جمهوری رسیده‌اید، به نظر شما این سخن قابل پذیرش است. ثانیا اینکه اگر بالاترین مقام اجرایی کشور در نزدیکی انتخابات چنین سخنانی به‌کار ببرد، آیا به نظرتان در حضور حداکثری مردم تاثیر منفی نمی‌گذارد؟

هیچ‌موقع من انتخابات را زیر سوال نبردم و نخواهم برد. انتخابات مساله بسیار مهمی در کشور ماست و یک رکن رکین است و همان‌طور که رهبری هم فرمودند، همه ارکان کشور با انتخابات و به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم روی کار آمدند و مشروعیت خود‌شان از لحاظ حقوقی و اجتماعی با رای مردم است. همه حرف من از روز اول که ممکن است بعضی‌ها برداشت‌شان دقیق نباشد، این بود که نگذاریم انتخابات تبدیل به انتصابات شود و نه اینکه الان انتصابات است و انتخابات نیست. اگر انتخابات نیست پس چرا خود من اصرار می‌کنم بیایید شرکت و حضور پیدا کنید، اگر انتخابات واقعی نیست، چرا این همه خواهش می‌کنم از نظارت شورای محترم نگهبان که یک مقدار از سختگیری کم کنید که رقابت بیشتر شود و اگر انتصابات است، اصرار و التماس نمی‌خواهد و همه بحث‌ها برای این است که ما انتخابات داریم و حتما انتصابات نیست.آن انتخاباتی که انتصابات بود، برای قبل از انقلاب و رژیم گذشته بود. من هم در آن سخنرانی گفتم که در زمان رژیم گذشته همه در تهران انتخاب می‌شدند و بی‌جهت در حوزه‌های مختلف مردم را پای صندوق رای می‌کشاندند و نباید روزی آنچنان اتفاقی در تاریخ ما بیفتد و حتما امروز انتخابات داریم و حتما همه مردم باید تلاش کنند.الان در انتخابات مثل همه امور ممکن است از فرآیندها به‌طور کامل راضی نباشیم. اشکال ندارد، انتقاد داشته باشیم، اما نباید به خاطر انتقاد به فرآیندها انتخابات را ترک و قهر کنیم و کنار برویم، باید همه پای صندوق انتخابات برویم و انتخابات بسیار مهم است. افتخار می‌کنم در سال‌های 92 و 96 با انتخاب مردم روی کار آمدم و اگر انتخاب مردم نبود، حتما مشروعیت نداشتم و نه من بلکه مجلس و همه ارکان کشور هم همین‌طور و به نوعی انتخابات و با رای مردم است.
 
سوال خبرگزاری ایلنا: به نظر می‌رسد جریانی در داخل کشور به صورت هدفدار و هدفمند مقابل آن چیزی که شما به آن وعده داده بودید، ایستاده‌اند. امروز هم سعی می‌کنند با استفاده از نارضایتی مردم در جریان انتخابات به میدان بیایند و بخواهند کارهای خودشان را انجام دهند، آقای رئیس‌جمهور از شما می‌خواهیم بگویید چه کسانی در داخل همسو با ترامپ و نتانیاهو نگذاشتند برجام به سرانجام برسد؟... از شما به‌عنوان رئیس‌جمهور می‌خواهم به این سوالات پاسخ دهید.

واقعیت این است که همه ما، همه احزاب و جناح‌ها باید از این ذهنیت خارج شویم که یک جناح باید کشور را در اختیار داشته باشد، همه باید احساس کنیم همه احزاب و همه جناح‌ها، همه گروه‌ها در حد خودشان حق دارند و باید حضور داشته باشند و فعال باشند و معنی ندارد در کشور، یک جناح یا یک حزب حاکم مطلق بر کشور بوده و همه‌جا فقط او باشد. این اصلا ‌به نفع کشور نبوده و به ضرر کشور است. همه باید تلاش کنیم.اینکه شما می‌فرمایید بعضی چیزها به اعتماد مردم لطمه زده است. همین‌طور است و باید تلاش کنیم این اعتماد را برگردانیم. به اعتقاد من در آبان‌ماه، غروب جمعه علامتی داده شد که علامت غلطی بود. روز جمعه که نرخ جدید بنزین به مردم اعلام شد و مردم هم خرید و فروش را انجام می‌دادند، صبح، ظهر و عصر جمعه مشکلی نداشتیم.غروب جمعه حرکت‌هایی اول در فضای مجازی شروع شد و علامتش این بود که در این حرکت، توافق همگانی نیست. یعنی گویی موضوعی اختلافی است. یعنی شکاف حاکمیتی را به نادرست القا کردند و بعضی از مردم هم فکر کردند یک عده موافقند و عده‌ای مخالف و حتی بعضی‌ها گفتند ما یکشنبه صبح این را برمی‌گردانیم، طرح چندفوریتی می‌دهیم و ذهن مردم را مغشوش کردند، درحالی که در موضوع آبان و موضوع حامل‌های انرژی، تصمیم تنها دولت نبود، تصمیم کل نظام بود. این تصمیم در شورای‌عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا اتخاذ شده بود، هر سه قوه آنجا حضور دارند، هر سه قوه رای داده بودند، به اتفاق آرا تصویب شده بود، رهبری آن را تایید کرده بود، بنابراین چیزی نبود که تنها دولت باشد، همه با هم و کل نظام در این زمینه یک تصمیمی اتخاذ کرده بودند، اما تا صبح یکشنبه این تردید را مرتب نشر می‌دادند که اختلاف است، چند جور نظر است تا اینکه مقام معظم رهبری که در بیانات‌شان تصریح فرمودند این شبهه برطرف شد و کنار رفت.شرایط هم غروب همان روز عادی شد، یعنی شب و روز دوشنبه ما هیچ مساله‌ای در کشور نداشتیم. مشکل ما روز شنبه و یکشنبه بود، آن هم عمدتا شب شنبه و روز و شب یکشنبه بود، بعد از آن تقریبا مساله تمام شد. متاسفانه پس از شبهه‌افکنی، شروع شد. البته رسانه‌های خارجی هم شما دیدید خیلی در این زمینه نقش داشتند.در زمینه هواپیمای اوکراینی که شما اشاره کردید، یک اشتباه موردی در این حادثه رخ داد و این اشتباه آنقدر عجیب و غریب بود که آدم باورش نمی‌شد، یعنی کسی اگر می‌آمد به من می‌گفت این حادثه اشتباه اتفاق افتاده است، نمی‌توانستم باور کنم، همین الان هم برایم سخت است چطور اتفاق افتاد؟ به هر حال ما در جنگ بوده‌ایم و پدافند هوایی را می‌شناسیم.7 سال خودم مسئول پدافند هوایی بودم. چنین حادثه‌ای در زمان جنگ هم در تاریخ ایران رخ نداده است. از روزی که هواپیما در ایران و سیستم پدافندی در ایران آمده تا امروز چنین حادثه‌ای نداشته‌ایم که در پایتخت کشور کنار فرودگاه بین‌المللی در روت پروازی چنین خطایی صورت گیرد.
یک خطای موردی عجیب و غریبی اتفاق افتاد، برای همه هم عجیب بود که واقعا می‌شود چنین چیزی؟ لذا تا رفتند بازرسی و بررسی کنند و به نتیجه برسند، ‌باید یک مقام مسئول به ما اطلاع می‌داد که این اشتباه رخ داده است، بله تخمین‌هایی مخصوصا از روز پنجشنبه در ذهن ما بود، اما در عین حال آن مقام مسئول باید رسما به ما می‌گفت این شده یا نشده.
کمی طول کشید. به اعتقاد من ممکن بود به صورتی این روند تسریع می‌شد، مثلا پنجشنبه غروب اعلام می‌شد، به جای اینکه شنبه صبح اعلام شود، این لطمه زد.
اما به نظر من تعمدی در کار نبود که به اعتماد مردم لطمه بزنند، همان نیروی مسلحی که برای ما در طول تاریخ افتخارات فراوانی را آفریده، آمد این اشتباه را به عهده گرفت، از مردم هم عذرخواهی کرد. من هم اینجا نحوه کار سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را ستایش می‌کنم. هم در موضوع شهادت شهید سلیمانی، پاسخ سریع و قاطعی به آمریکایی‌ها دادند و هم در این اشتباه در اولین فرصت ممکن آمدند از مردم عذرخواهی کردند و به مردم اعتماد دادند که کاری خواهند کرد که چنین اشتباهی هیچ‌وقت ان‌شاءالله در تاریخ ایران رخ ندهد.
 
سوال خبرگزاری برنا: آقای رئیس‌جمهور شما درخصوص حادثه هواپیمایی اوکراینی یک‌سری توضیحات دادید و این حادثه یک‌سری ابهامات همچنان دارد؛ اینکه زمان اطلاع شما با توجه به فایل صوتی منتشرشده چه زمانی بوده؟! چرا دولت آسمان کشور را کلییر نکرد یا اینکه چرا جنابعالی برای بررسی موضوع درخواست تشکیل دادگاه ویژه دادید؟

 در موضوع هواپیمای اوکراینی، حادثه صبح چهارشنبه اتفاق افتاد و ما هم صبح چهارشنبه و درواقع بعد از آن حادثه در دولت بودیم؛ آنچه در دولت مطرح شد، یک سانحه بود؛ بعدازظهر چهارشنبه ساعت سه تا حدود پنج و ربع تا 5.5 جلسه‌ای در شورای‌عالی امنیت ملی داشتیم؛ در آن جلسه هم گرچه بحث هواپیما بحث اصلی ما نبود ولی آخر جلسه که مطرح شد باز هم مساله سانحه مطرح بود، نه چیز دیگر؛ شب که رئیس‌جمهور اوکراین با من صحبت کرد، لحن او یک مقدار متفاوت بود و احتمالاتی را می‌داد یا اطلاعاتی را برخی کشورها به او داده بودند. پنجشنبه یک مقدار شبهات بیشتر شد؛ باز با مسئولان امر صحبت کردم، غروب پنجشنبه که با رئیس ستادکل صحبت می‌کردم تقریبا این احتمال دیگر قوی بود؛ البته تیم بازرسی آنها هنوز گزارش نداده بود، به ایشان گفتم اگر شما همین‌طور فکر می‌کنید و به این نتیجه رسیده‌اید، الان اعلام رسمی کنید که این خطا بود؛ گفت نه ما هنوز شبهاتی داریم و فردا در دبیرخانه شورای امنیت ملی جلسه‌ای داریم. بعدازظهر سوال کردم و تقریبا دیگر پاسخ آنها روشن بود که جمع‌بندی این است که یک خطای انسانی صورت گرفته، و این در بعدازظهر روز جمعه بود.من گفتم اگر این چنین است، اعلام کنید و گفتند ما داریم بیانیه آن را می‌نویسیم؛ ساعت 4.5 بعدازظهر رئیس ستادکل فرماندهی نیروهای مسلح با من تماس گرفت و آنجا رسما به من اعلام کرد این خطا صورت گرفته است.یک جمله دیگر هم ایشان (خبرنگار) گفت که کلییر شدن آسمان به عهده چه کسی بود؟ آسمان ما باز است و همه هواپیماها به‌طور طبیعی رفت‌وآمد می‌کنند؛ به هر حال در شرایطی آسمان باید در یک بخشی و روتی بسته شود؛ اینجا باید هواپیمایی کشوری اعلام کند که این مسیر از این ساعت تا آن ساعت یا این روز تا آن روز یا هرچه هست، بسته است؛ معمولا دو مقام بیشتر نیست؛ یا هواشناسی کشور است که ممکن است یک شرایط فوق‌العاده جوی پیش‌بینی کند و بگوید این روت به این دلیل مثلا از این ساعت تا آن ساعت بسته شود یا نیروهای مسلح هستند؛ یعنی ستادکل نیروهای مسلح اعلام کند و بگوید این فضا به دلیل مانور، عملیات یا احتمال خطر جنگ یا هرچه هست، بسته شود.
دولت در این زمینه اصلا مسئولیتی برای کلییر کردن به عهده ندارد و این مسئولیت در مسائل امنیتی یعنی غیرمسائل طبیعی و هواشناسی و اینها مربوط به نیروهای مسلح می‌شود؛ در طول این 41 سال هم همین روال بوده؛ همیشه روال چنین بوده است.
 
سوال خبرنگار مجله نیویورکرز: ابتدا تشکر می‌کنم که در کشور شما حضور دارم و متاسفم نمی‌توانم فارسی صحبت کنم، ابهامات خیلی زیادی وجود دارد؛ اینکه بعد از اینکه قیمت بنزین در آبان‌ماه افزایش پیدا کرد چه تعداد شهروند غیرنظامی ایران کشته شده، خیلی تناقضات و ابهامات هست، می‌شود شما به ما بگویید چند نفر کشته شده‌اند، شفاف‌سازی کنید تا ابهامات رفع شوند؟

 در این حادثه البته رسانه‌های خارجی اغراق و مبالغه عجیب و غریب کردند و عددهای عجیب و غریبی اعلام کردند. البته یک عددی را اول اعلام کردند بعد به آنها چیزی گفته نشد و همین‌طور بالا بردند و روزانه 100 نفر، 100 نفر بالا بردند تا از هزار هم عبور کرد. آمار اینکه چند نفر کشته شده‌اند در اختیار پزشکی قانونی کشور است و اگر برای پزشکی قانونی همه ابعاد روشن است که قاعدتا در این مدت باید روشن باشد، می‌توانند این مساله را اعلام کنند و مشکلی نیست ولی آمار واقعی آنچه تاکنون ما اطلاع داریم و به ما اعلام شده، با آماری که در رسانه‌ها اعلام می‌شود خیلی خیلی فاصله زیادی دارد.
 
سوال خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی( ایرنا): مهلت گروه اقدام ویژه مالی رو به پایان است، مجمع تشخیص مصلحت نظام هنوز هم پاسخ روشن و شفافی به دو لایحه پالرمو و CFT نداده است، آیا از نظر دولت تصویب این دو لایحه منتفی است؟ درصورت ورود ایران به لیست سیاه  FATFدولت چه تدابیری برای آن در نظر گرفته است؟

دو لایحه بسیار مهمی هم دولت به مجلس داد که همان پالرمو که مبارزه با جرائم سازمان‌یافته از لحاظ مالی است و لایحه دیگر هم الحاق کنوانسیونی برای مبارزه با مسائل مالی تروریسم بود. این دو را دولت تصویب و به مجلس داد، تقریبا در مجلس هم با این لوایح خوب برخورد شد و خوب هم مورد بررسی قرار گرفت و تصویب شد.در شورای نگهبان هم تقریبا در یک مورد که هیچ مساله‌ای نبود و می‌توانست حل و فصل شود، در موردی هم می‌توانست به هر حال با مجلس تفاهم و حل شود، متاسفانه به مجمع تشخیص رفت، البته نه با روال معمولی که ما همیشه می‌شناختیم.یک چیز دیگری اخیرا مرسوم شده که قدیم کمتر روی این روند بود و آن اینکه یک گروهی در مجمع به‌عنوان ناظر یا هیات نظارت یا هیات‌عالی نظارت، اینها بگویند این لایحه‌ای که دولت فرستاده یا حتی این را که مجلس تصویب کرده با مصوبات مجمع یعنی با سیاست‌های کلی که مجمع تصویب کرده، نمی‌خواند. این روند در قانونگذاری خیلی سابقه طولانی ندارد و این اواخر راه افتاده است. یعنی مجمع که بنا بود اختلاف شورای نگهبان و مجلس را حل و فصل و تمام کند، خودش هم یک‌طرف دعوا شده است. الان در بعضی موارد هم مجمع می‌گوید نه این را من قبول ندارم، شورای نگهبان می‌گوید من قبول دارم، مجلس می‌گوید قبول دارم، مجمع هم می‌گوید اینجا با آن سیاست کلی که من قبلا تصویب کرده‌ام، در منافات است.امام(ره) یک بیانی دارد، به نظر من خوب است، حقوقدا‌ن‌ها و محققان به آن مراجعه کنند. در آغاز تشکیل مجمع قبل از اصلاح قانون اساسی، امام راحل آنجا می‌گوید اگر یک چیزی را دولت گفت، مصلحت کشور است و لازم است و در کمیسیون مجلس رفت و کمیسیون مجلس هم همین تشخیص را داد و به پارلمان آمد و مجلس هم همین تشخیص را داد، این برای مصلحت کافی است و نیازی به چیزی ندارد ولی برای احتیاط بیشتر من یک جمعی را تعیین می‌کنم که بین شورای نگهبان و مجلس اگر اختلاف است، آنها نظر بدهند و حل کنند و این اصل تاسیس مجمع در بیانات امام است. بعدها در اصلاح قانون اساسی، جزء اصول قانون اساسی شد.من بسیار متاسفم از آنچه امروز پیش آمده، اما به نظر من دیگر از توان دولت خارج است، یعنی آنقدر ما در این زمینه مکاتبه کردیم، آنقدر نامه نوشتیم، من حضورا چند بار خدمت مقام معظم رهبری صحبت کردم، ایشان صریحا به من فرمود من نسبت به لوایح دولت نظر مخالفی ندارم. بنابراین این لوایحی که دولت تایید کرده، رهبری با آن مخالف نبوده و گفته من نظر مخالف ندارم ولی در مجمع در این پیچ و خم گرفتار شده است.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

میکائیل دیانی، فعال فرهنگی:

ترمیم شکاف‌ها؛ اولین ماموریت پزشکیان

محمدامین ایمانجانی، مدیر مسئول؛

پروژه مدد به مسعود پزشکیان

مهدی خانعلی‌زاده، پژوهشگر سیاست خارجی:

آقای پزشکیان! این شما و این جهان واقعی

محمدرضا کردلو، فعال فرهنگی:

آری، اینچنین است برادر!

در مناظره ۲ به ۲ نامزدهای ریاست‌جمهوری مجری با سوالات صریح و به‌جا بحث را داغ کرد؛

تنها ستاره مناظره

محمد زعیم‌زاده، سردبیر: 

کلید انتخابات در دست مرددها

پرویز امینی، استاد دانشگاه:

مرددین؛ سرنوشت‌سازان انتخابات چهاردهم

پیام پیغام‌های انتخاباتی؛

چرا تحریم انتخابات شکست خورد؟

محمد زعیم‌زاده، سردبیر؛

بازگشت به راهبرد مشارکت حداکثری

«اگر دفاع ما نبود، حمله ایران به اسرائیل ویرانگر می‌شد»؛

اعتراف بایدن

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان؛

‌نوبل خون

حمید ملک‌زاده، پژوهشگر اندیشه‌های سیاسی:

مقاومت؛ روح پایدار انقلاب اسلامی ایران

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان:

عجب کشور قانون‌مداری!

صادق امامی، عضو شورای سردبیری:

در مسیر تحول

7 نکته از دیدار رمضان 1403 رهبر انقلاب با دانشجویان؛

پای درس جامع‌نگری در خانه پدری

جیش‌العدل به نیابت از تل‌آویو دست به عملیات تروریستی زد؛

تروریست‌های توسعه

سیدحسین امامی، خبرنگار اندیشه سیاسی:

نقدی بر ایده پایان دین در یک کتاب

جعفر درونه، تحلیلگر سیاسی:

دو روی یک انتخابات

عباسعلی کدخدایی، عضو شورای نگهبان:

من رای نمی‌دهم!

جعفر درونه، پژوهشگر سیاسی:

نقطه عزیمت به‌‌سمت مشارکت حداکثری

درباره نامه 110 اصلاح‌طلب مشارکت‌جو؛

نه به خاتمی، سلام به واقعیت

محمد قائمی‌راد، پژوهشگر هسته مکتب امام خمینی(رحمه‌الله) مرکز رشد دانشگاه امام صادق(ع):

از «خواص و عوام» تا «خاصه و عامه» در اندیشه رهبری

درباره جوانب مختلف ردصلاحیت روحانی

او باید در انتخابات شکست می‌خورد

مرتضی قاضی، نویسنده:

صادق الوعد

آرزویی که بستر آن فراهم نیست؛

تمایل به شیوه‌های کنترلگری نوین

سرباز روح الله رضوی؛ فعال رسانه ای:

الجزیره و آفریقای جنوبی؛ جای ایران را نخواهد گرفت

محسن فایضی؛

چقدر بی انصاف‌اند

نگاه سطحی اپوزسیون سلبریتی؛

این جهل نیست خیانت به تاریخ و انسانیت است

سیدجواد نقوی، خبرنگار؛

بحران‌زدگی برندینگ برهانی

در حاشیه اظهارات جدید وزیر سابق خارجه؛

تاریخ را با تراژدی‌هایش بخوانید

کنشگران سیاست و نوار باریک انسانیت؛

در آینه فلسطین به خودتان نگاه کنید

وقایع نقش جهان و مصائب توییتری شدن سیاست

سانتی‌مانتال‌ها مشغول کارند

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار