


«مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، باید به اقدامات خود بهعنوان تسهیلگر نگاه کنند؛ چراکه ما تسهیلگریم و مسیر را در مجموعه نشر پیشمیبریم، فضای اهل قلم فضای سختی است و بخش قابلتوجهی از آن ارتزاق میکنند.» این صحبتهای سید عباس صالحی در هفته کتاب امسال دل بسیاری از اهالی حوزه کتاب و نشر را روشن کرد، اما هر چه جلوتر آمدیم این قرار و آرامش جای خود را به اضطراب داد.
عبدالحسین کلانتری ۲۸ مهر ماه به عنوان معاون فرهنگی منصوب شد، اما به دلیل مشغله بسیار معاونت و مشکلات بیماری همسرش، استعفای خود را تحویل سید عباس صالحی داد.۱۳ آذر بود که وزیر فرهنگ و ارشاد، محسن جوادی را به عنوان سرپرست معاونت فرهنگی ارشاد منصوب کرد. انتصابی که با میل و رغبت جوادی همراه نبود. او در مهرماه به عنوان رئیس پژوهشگاه فرهنگ و ارتباطات انتخاب شده بود و همزمان باید مسئولیت معاونت فرهنگی را هم به دوش میکشید.
حدودا ۷۷ روز است که جوادی، سرپرست معاونت فرهنگی است، مهم ترین معاونت وزارت ارشاد که ریل گذاری در حوزه فرهنگ وهنر را به عهده دارد هنوز معاون ندارد و مشخص نیست این روند تا به کی ادامه خواهد داشت. به غیر از سرپرستی معاونت برخی مدیران این معاونت هم با سرپرستی مشغول به کار هستند!
حوزه کتاب و نشر شاید تنها حوزهای باشد که هنوز سروسامان پیدا نکرده و مشکلاتش ریشهای باقی مانده، با نگاهی به آمار خانه کتاب و ادبیات ایران که در سه ماه پاییز ۱۴۰۳ منتشر شده، مشخص میشود کتاب گرانتر شده و تعداد عناوین هم کاهش پیدا کرده است. در این میان انتشار کتاب در آذرماه نکته جالبی دارد و در همه حوزهها با علامت منفی یا همان کاهش روبهرو بودیم به جز قیمت کتاب که همیشه رو به رشد است!
نمایشگاه کتاب دوماه دیگر برگزار میشود و هنوز تکلیف خیلی از موارد در این نمایشگاه مشخص نیست، بخش بینالملل نمایشگاه که سالها است عنوان مهمی برای خود کسب کرده، هنوز متولی ندارد، البته بگذریم از مهمان ویژه و بقیه موارد که در هالهای ابهام است.
بسیاری از فعالان حوزه نشر و کتاب از روند طولانی صدور مجوز برای کتابها شکایت دارند و این شکایتها را بگذارید کنارِ گرانی کتاب و کاغذ و بقیه مواردی که بارها در موردش صحبت کردیم. انگار معاونت فرهنگی از قلم افتاده و کسی به آن توجهی ندارد و برایش این معاونت مهم، مهم نیست!
