روز دوشنبه لایحهای در پارلمان صهیونیستها تصویب شد که اگر مشابه آن در جایی حتی فقط مطرح هم میشد مشخص نبود سازمانهای بینالمللی چه بلایی بر سر آنجا میآوردند. اما بههرحال صحبت از موجودیت سرکشی است که ظاهرا حق دارد حتی نیروهای امدادی سازمان ملل را از یک کشور دیگر اخراج کند. در جزئیات خبر آمده است که کنست (پارلمان اسرائیل) روز دوشنبه با 92 رأی موافق و 10 رای مخالف، منع فعالیت «اونروا» که سازمان امدادرسانی و کاریابی رسمی ملل متحد برای آوارگان فلسطینی است را با اتهامات «تروریستی» به تصویب رساند.
اتفاقی که به سرعت در رسانههای مختلف بازتاب پیدا کرد و با واکنشهای تندی روبهرو شد. آنها پیش از این هم با روشهای مختلف سعی میکردند مانع از ارسال کمکهای انساندوستانه به نوار غزه شوند و حتی محمولههای غذا و دارو را نیز بمباران میکردند. اعضای پارلمان اسرائیل با این حرکت ثابت کردند اگر واژههای قانون، اسرائیل، صهیونیسم، جنایت و نتانیاهو را به یک کودک خردسال بدهیم، اولین واژه را بهعنوان یک کلمه غیرمرتبط از دیگر کلمات جدا میکند.
تصویب این لوایح در پارلمان رژیمصهیونیستی حتی صدای آمریکا و کشورهای اروپایی را هم درآورد و بسیاری از دولتهای غربی از این اقدام عجیب انتقادات تندی کردند. فیلیپ لازارینی، کمیسر اونروا در واکنش به اقدام کنست رژیمصهیونیستی در تصویب ممنوعیت فعالیت اونروا اعلام کرد که این تازهترین قانون در خدشهدارکردن حیثیت اونروا و سلب مشروعیت از نقش آن در «کمکرسانی» و «خدماترسانی توسعه انسانی» به آوارگان فلسطینی است.
دولتهای اروپایی ایرلند، نروژ، اسلوونی و اسپانیا در بیانیهای مشترک اقدام روز دوشنبه پارلمان رژیم صهیونیستی برای پایان دادن به فعالیت اونروا را محکوم کردند. این چهار کشور اروپایی در بیانیه مشترکشان تأکید کردهاند که ادامه فعالیت اونروا برای خدماترسانی به میلیونها آواره فلسطینی «امری ضروری» است. آنها قانونگذاریهای کنست علیه این گروه متعلق به سازمان ملل متحد را اقدامی خطرناک علیه فعالیتهای این سازمان دانستند. وزیر خارجه بریتانیا هم به صف مخالفان این اقدام رژیمصهیونیستی پیوسته و گفته است که لوایح امروز کنست اسرائیل که اونروا را محدود میکند کاملا اشتباه است.
حتی واشنگتن هم از این موضعگیری پارلمان اسرائیل انتقاد کرده و یک مقام آمریکایی به تایمز اسرائیل گفته است که واشنگتن از قانون تصویبشده توسط کنست که اونروا را مجبور به توقف عملیات خود در نوار غزه، کرانه باختری و قدس اشغالی خواهد کرد نگران است و اجرای این قانون «بیش از ۳ میلیون فلسطینی» را تهدید خواهد کرد. همه این محکومیتها و واکنشها در حالی مطرح میشود که رژیمصهیونیستی دهههاست با پایمال کردن قطعنامههای مختلف، دست از جنایاتش بر نداشته و در یک سال اخیر آنها را تشدید نیز کرده است. به منظور بررسی این روند و تبعات لایحهای که روز دوشنبه در پارلمان اسرائیل تصویب شد با عبدالرضا فرجیراد، کارشناس مسائل بینالملل گفتوگو کردیم که در ادامه متن آن را از نظر میگذرانید.
فرجیراد با اشاره به اینکه اسرائیل قبل از هفت اکتبر هم به قطعنامهها پایبند نبود ادامه داد: «هیچکدام از قطعنامههایی که در چهلپنجاه سال علیه اسرائیل صادر شده، اجرا نشده اما بازهم از آنها حمایت میکردند. در این یک سال مشخص شد که اصلاً چیزی به نام سازمان ملل را قبول ندارد. شما برخوردهای سفیر اسرائیل در سازمان ملل و شورای امنیت را دیدهاید. چندین بار به دبیر کل توهین کرده و حتی او را از سفر به فلسطین اشغالی هم محروم کردهاند. بنابراین برای اسرائیل مهم نیست. مهم این است که دادگاه بینالمللی که خود غربیها درست کردهاند، اسرائیل و نتانیاهو را به عنوان جنایتکار جنگی شناختهاند. همین غربیها و آمریکاییها از کنگره به قاضی زنگ زدند که این چه کاری بود کردی و ما این دادگاه را برای سران کشورهای آفریقایی برگزار کردیم نه نتانیاهو. این قاضی را تهدید کردند و شنیدم که هفته گذشته این قاضی کنار رفته است. بنابراین جناحهای تندرو در اسرائیل به دنبال اینند که غزه ضمیمه سرزمینهای اشغالی شده و مسائل 2 دولت تمام شود. من فکر میکنم اگر شرایط به همین شکل پیش برود و در انتخابات آمریکا ترامپ پیروز شود اسرائیلیها تازه بهتر خواهند توانست آنچه که در خیال خود دارند را به اجرا دربیاورند. لذا متأسفانه تا زمانیکه دنیای عرب و غرب و حتی شرق حمایت میکنند و جنایات آنها در دنیا نادیده گرفته میشود، نه سازمان ملل و نه اروپاییها حریف اسرائیل نمیشوند و نتانیاهو تا زمانیکه این دولت تندرو و راست افراطی در تلآویو و بیتالمقدس سر کار است ادامه میدهد.»
وی افزود: چهار کشور اسلوونی، نروژ، اسپانیا و ایرلند در همان ابتدای اعلام خبر اخراج اونروا از فلسطین، بیانیه مشترکی دادند و این اقدام کنست را محکوم کردند. فرجیراد با اشاره به همراهی افکار عمومی این کشورهای غربی با فلسطین افزود: «افکار عمومی غرب چه عمدتا در اروپا و بعد هم در آمریکا علیه اسرائیل است. سه کشور نروژ و اسلوونی و ایرلند هم جدا از افکار دولتهایشاننند و رویکرد پارلمانهای آنها مثل دولتهای اروپایی نیست. اینها از همان اول حملات اسرائیل را محکوم کردند. هم نروژ و هم ایرلند و هم اسلوونی کشورهاییاند که چندماه پیش سازمان ازادیبخش فلسطین را به عنوان کشور مستقل پذیرفتند و هنوز یک سال هم نشده است که این سه کشور اعلام کردهاند فلسطین را بهعنوان یک کشور مستقل میبینند و قبول کردند که سفارتش را در کشور خود باز کنند که با اسپانیا میشوند چهار کشور. لذا نمیشود این چهار کشور و پارلمانها و رهبرانشان را تعمیم به آلمان و انگلیس و فرانسه و... داد. سیاستهای اینها از دیگر سیاستهای کشورهای غربی جداست.»
متن کامل این گزارش را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.