فرهیختگان: کشورمان ایران با وجود میلیونها پناهنده، مهاجر قانونی و پناهجوی غیرقانونی که عمدتا مربوط به اتباع افغانستان هستند، حالا به بزرگترین کشورهای پناهنده و مهاجرپذیر در دنیا تبدیل شده است.
در شرایطی که رعایت تمامی ملاحظات انسانی نسبت به آوارگانی که از ترس جان وارد کشور شدهاند، واجب و ضروری است، اما نگرانیهایی مربوط به ملاحظات سیاسی، امنیتی، اجتماعی و اقتصادی در داخل کشور هست که حجم جمعیت غیرمتعارف و نگرانکننده مزید بر علت شده.
بر این اساس، ضروری است دولت چهاردهم نسبت به اعمال سیاستگذاریهای کلان در طول برنامه هفتم اقدام کند و با احصای چالشها و نگرانیهای چندوجهی مترتب بر حجم جمعیتی اتباع خارجی در کشور و آثار اجتماعی-فرهنگی، اقتصادی، زیستمحیطی و امنیتی گرانبار این پدیده، برنامهریزی و اقدامات لازم را به عمل آورد. به استناد گزارش کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان 3.6 میلیون نفر و به استناد گزارشهای داخلی حدود 5 میلیون پناهجوی عمدتا افغانستانی در ایران زندگی می کنند.
این حجم از ورود اتباع خارجی ایران را در رتبه اول جهان در پذیرش اتباع خارجی قرار داده است. اما گزارش رسمی بازوی پژوهشی سازمان برنامه و بودجه اخیرا با بررسی تجارب کشور در ساماندهی اتباع خارجی چندین پیشنهاد به دولت داده است. این پیشنهادها شامل برنامه هدفمند و اجرایی برای شناسایی اتباع خارجی فاقد مدرک اقامت در ایران، تهیه و تدوین نقشه آمایشی مربوط به اقامت اشتغال و تحصیل اتباع خارجی، شناسایی تشکیل پرونده و غربالگری اتباع خواستار پناهندگی، مدیریت مرزها، ثبت نیروهای کار، توسعه روادید اشتغال کوتاه مدت جهت ورود قانونی مهاجران و ایجاد سامانه برخط برای صدور روادید اشتغال مدتدار در مبدا و تعیین مکانیسمهای لازم و موثق برای بازگشت دارندگان روادید اشتغال است.
10 کشور اول با بیشترین مهاجرفرستی
براساس جدیدترین گزارش کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان تعداد پناهندگان و پناهجویان جهان تا پایان سال 2022، در مجموع به 35.3 میلیون پناهنده در سراسر جهان رسیده است که 29.4 میلیون پناهجو تحت دستور کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل و 5.9 میلیون پناهنده نیز توسط آژانس امداد و کار سازمان ملل متحد برای پناهندگان فلسطین (UNRWA) در این کشور ثبت شده است.
براساس این آمارها، تنها در سال 2022، تقریبا 2.9 میلیون درخواست پناهندگی در 162 کشور ثبت شده که بیشترین تعداد درخواستهای پناهندگی فردی در تاریخ است. در سال 2022، تعداد جهانی درخواستهای اولیه پناهندگی انفرادی ثبتشده 2.6 میلیون نفر بود که افزایش 83 درصدی نسبت به سال 2021 را نشان میدهد. در پایان سال 2022، افراد زیر 18 سال حدود 41 درصد از کل جمعیت 35.3 میلیون پناهنده را تشکیل میدادند. آمارهای گزارش کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان نشان میدهد ادامه درگیریها و جنگ در چندین کشور اصلیترین دلیل افزایش تعداد پناهجویان در جهان بوده است.
از میان پناهجویان تحت فرمان کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل در پایان سال 2022 تعداد 10 کشور شامل سوریه، اوکراین، افغانستان، سودان جنوبی، میانمار، جمهوری دموکراتیک کنگو، سودان، سومالی، جمهوری آفریقای مرکزی و اریتره حدود بیش از 87 درصد از کل جمعیت پناهندگان جهان را تشکیل میدهد.
بسیاری از این کشورها به جز اوکراین چندین سال است که در میان کشورهای اصلی پناهندگان بودهاند. این گزارش نشان میدهد شروع جنگ روسیه و اوکراین در سال 2022 منجر به یکی از بزرگترین بحرانهای آوارگی پس از جنگ جهانی دوم شده است، بهطوریکه حدود 5.7 میلیون اوکراینی تا پایان سال 2022 مجبور به ترک کشور خود شدند و اوکراین را به دومین کشور مبدا پناهجویان در جهان پس از سوریه تبدیل کردهاند. جنگ طولانی در سوریه موجب شده این کشور همچنان بزرگترین مبدا پناهجویان در جهان در پایان سال 2022 با حدود 6.5 میلیون پناهجو باشد. علاوهبر این بیثباتی و خشونت که افغانستان را به مدت بیش از 30 سال به منبع اصلی پناهندگان تبدیل کرده این کشور را به سومین مبدأ بزرگ مهاجرت در جهان با حدود 5.7 میلیون پناهنده در سال 2022 تبدیل کرده است.
این تعداد نسبت به سال 2021 حدود 2.7 میلیون نفر افزایش داشته است. درمجموع پناهندگان سوریه، اوکراین، افغانستان، سودان جنوبی، میانمار و جمهوری دموکراتیک کنگو بیش از نیمی از جمعیت پناهندگان جهان را تشکیل میدهند. نمودار روند تعداد پناهندگان را برای پنج کشور اصلی مبدا از سال 2005 تا 2022 نشان میدهد. تاثیر حمله روسیه به اوکراین و همچنین قدرت گرفتن طالبان در افغانستان در این نمودار بهوضوح قابل مشاهده است.
گزارش کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان نکات قابل تاملی دارد. براساس این گزارش، در سال 2022 (جدیدترین آمار) بیش از نیمی از همه پناهندگان جهان در 10 کشور ساکن بودند. طی سال 2022، برای هفتمین سال متوالی، ترکیه با نزدیک به 3.6 میلیون پناهنده، عمدتا سوری، بزرگترین کشور میزبان در جهان بوده است.
پاکستان و جمهوری اسلامی ایران نیز به عنوان دو میزبان اصلی پناهجویان از افغانستان، دومین کشور مبدا و جزء 10 کشور برتر میزبان پناهجویان بودهاند. اوگاندا، روسیه، آلمان، سودان، لهستان، بنگلادش و اتیوپی نیز در رتبههای بعدی قرار گرفتهاند. اکثریت قریب به اتفاق (70درصد) پناهندگان و سایر افرادی که نیاز به حمایت بین المللی دارند به کشورهای همسایه خود مهاجرت کردهاند.
طبق گزارش کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد، کشورهای کمترتوسعهیافته میزبان تعداد زیادی از پناهندگان هستند. به عنوان مثال، از هر پنج پناهجو در سطح جهان، یک نفر در کشورهای جنوب صحرای آفریقا میزبانی شده است، درحالیکه 90 درصد از کل پناهندگان در آسیا و اقیانوسیه تنها در سه کشور میزبانی شدهاند: جمهوری اسلامی ایران (3.4 میلیون نفر)، پاکستان (1.7میلیون نفر) و بنگلادش (952400 نفر).
متن کامل گزارش پانیذ رحیمی، خبرنگار گروه اقتصاد را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.