عاطفه جعفری؛ خبرنگار گروه فرهنگ: در حالی که روز گذشته علی رمضانی، قائم مقام نمایشگاه کتاب تهران خبر از انصراف هند به عنوان مهمان ویژه نمایشگاه کتاب تهران داد و یمن را به عنوان کشور جایگزین اعلام کرد؛ امروز یاسر احمدوند، معاون فرهنگی وزارت ارشاد تلویجا این حضور را قطعی ندانسته و به خبرگزاری آنا گفته است: «حتما شهر یا کشور جایگزین را خواهیم داشت، بین کشورهای منطقه در حال ارزیابی هستیم تا کشور مناسب حضور اعلام شود، هنوز تصمیم نهایی اخذ نشده و در حال مذاکره با کشورهای همسایه هستیم.» سوال این جاست بالاخره کدام کشور مهمان ویژه است؟
کمتر از ده روز دیگر نمایشگاه کتاب آغاز میشود و هنوز مهمان ویژه مشخص نیست! انتخاب مهمان ویژه برای نمایشگاه کتاب تهران، سابقهای چندین ساله دارد و تا به حال کشورهای زیادی به عنوان مهمان انتخاب شدهاند. برای سی و پنجمین نمایشگاه کتاب هم کشور هند انتخاب شد و این اتفاق بعد از حضور ایران در نمایشگاه دهلی رسما اعلام شده بود. سه مسئول ایرانی برای امضای تفاهم نامه به این کشور رفتند تا قرارداد حضور هندیها را امضا کنند؛ اما امضای تفاهمنامه تا آخرین دقایق حضور آنها در دهلی انجام نشد و در نهایت تفاهمنامه حضور هند به صورت غیرمستقیم امضا شد. پس از آن حضور هند به عنوان مهمان ویژه مورد استقبال اهالی هنر و فرهنگ دو کشور قرار گرفت و حتما میتوانستیم با برنامهریزی اتفاقات خوبی را رقم بزنیم. اما اتفاقات اخیر در منطقه باعث شد تا هند از شهروندانشان بخواهد به این منطقه سفر نکنند و علیرغم پیگیریهای مسئولان فرهنگی دو کشور تغییری در این اتفاق رخ نداد و روز گذشته اعلام شد که حضور هند به عنوان مهمان ویژه در نمایشگاه منتفی شده است.
انتخاب یمن به عنوان گزینه ضربالاجلی برای مهمان ویژه اما انتقاداتی را نیز برانگیخته است، که متوجه وضعیت ضعیف بدنه نشر این کشور در شرایط فعلی این کشور است، شاید بهتر باشد در شرایطی که به بزرگترین نمایشگاه کتاب منطقه نزدیک میشویم، مسئولان با هماهنگی بیشتری موضوعات را با هم بررسی کنند تا حاشیههای این مدلی برای نمایشگاه درست نشود! نکته بعدی که باید به آن توجه کرد، این است که اگر شرایط برای حضور مهمان ویژه فراهم نیست، میشود یک سال مهمان نداشته باشیم. تا اینکه مهمان را با عجله و بدون پیش زمینه انتخاب کنیم.