کد خبر: 79288

دانشگاه ها؛ منجی نجات صنعت سینمای آفریقا هستند

روشنک دوراندیش، خبرنگار: وقتی اسم بازار کار و رسیدن به منبع درآمدی از طریق فارغ التحصیل شدن از دانشگاه به میان می آید، رشته های پزشکی و بعد از آن مهندسی در صدر جدول قرار می گیرند؛ در حالی که رشته های پول ساز دیگری هم وجود دارد که شاید جامعه کمتر در جریان آن قرار گرفته باشد و یا حتی در وهله اول اینطور تصور شود که از قبال آن نمی توان آنطور که  باب میل است، به درآمد  رسید. اما واقعیت این است که رشته های هنری در دنیای امروز حرف زیادی برای گفتن دارند تا جایی که پرداخت درست به آنها در سطح آموزش عالی می تواند اقتصاد کشورها را هم تحت تاثیر قرار دهد. 
سهم رشته های هنری در پیشرفت اقتصادی کشورها به حدی است که امروز بسیاری از کشورها تمرکز خود را بر روی آن گذاشته اند. در این میان افریقا را باید یکی از همان ها دانست که از چند سال خود که هدف گذاری اصلی خود را توسعه اموزش عالی خود قرار دارد، تلاش می کند تا با همکاری کشورهایی از جمله آمریکا و انگلیس بتواند اقدامات قابل قبولی را در راستای بهبود کیفیت و کمیت آموزش‌های دانشگاهی بردارد. با این حال واقعیت این است که دانشگاه های افریقا فاصله زیادی تا ارائه آموزش‌های حرفه‌ای سینما و صنعت فیلمسازی دارند؛ صنعتی که بر اساس گزارش یونسکو، می تواند  بیش از 20 میلیون شغل در این نقطه از دنیا ایجاد کرده و با درآمد سالانه 20 میلیارد دلاری، تاثیر بسزایی را در رشد اقتصادی افریقا داشته باشد. 
واقعیت این است که امروز تعداد اندکی از دانشگاه های افریقایی امکان ارائه مدرک دانشگاهی در حوزه فیلمسازی را دارند و بر اساس گزارش های منتشر شده از تونس در سال 2021، این کشورها نتوانسته اند سرمایه اند سرمایه‌گذاری کافی برای تأمین زیرساخت‌ها و تجهیزات صنعت فیلمسازی داشته باشند تا از این طریق به استودیوهای مدرن فیلمسازی، پلتفرم‌های پیشرفته ویرایش دیجیتال و امکانات پس از تولید دسترسی کافی داشته باشند. از طرفی هم آموزش های درسی ای که در دانشگاه های این کشور ارائه می شودف بیشتر جنبه تئوری داشته و حتی همان ها هم با پیشرفت‌های فنی در بازارهای پیشرفته‌تر دنیا همخوانی ندارد؛ همین مسئله هم باعث شده تا فعالین حرفه ای این حوزه که به دلیل کمبود زیرساخت ها امکان کار در کشور خودشان را ندارند، برای کار کردن به اروپای غربی و هالیوود مهاجرت کنند. 
درست است که آفریقا از حیث زیرساختی کمبودهای زیادی را در حوزه فیلمسازی دارد، اما بر اساس گزارش منتشر شده از سوی  universityworldnews، به نظر می رسد به دلیل سازگاری که فناوری دیجیتال در فیلمسازی کرده است، صنعت فیلمسازی در افریقا هم به سرعت تحت تاثیر قرار گرفته و رشد خواهد کرد. در مقابل هم دولت آفریقا تا در این زمینه سرمایه گذاری های لازم را انجام دهد. موضوع دیگر در این زمینه آن است که بسیاری از کارشناسان آموش عالی معتقدند عمده فیلمسازان افریقایی تحصیلات دانشگاهی نداشته و به دلیل استعداد ذاتی شان در این حوزه موفق شده اند؛ در حالی که آموزش های دانشگاهی می تواند به بالفعل شدن پتانسیل بخش‌های کشف‌نشده این صنعت کمک کند. 
البته این بدان معنی یست که هیچ فعالیتی در حوزه فیلمسازی از سوی افریقا صورت نگیرد، بلکه نالیوود نیجریه را باید ویترین آفریقایی در حوزه فیلمسازی معرفی کرد ظرفیت تبدیل شدن به یک صنعت بزرگ با گستره جهانی را دارد. به طوری که طبق گزارش یونسکو، نالیوود را باید داستان موفقیت فیلمسازی آفریقایی دانست که برای دیگر کشورها هم می تواند الهام‌بخش باشد. نالیوود در سال500 فیلم تولید می‌کند، همچنین در حال حاضر قریب یک میلیون نفر به‌طور مستقیم و غیرمستقیم در صنعت فیلمسازی آفریقا مشغول به کار هستند.
همچنین الجزایر را باید در زمره کشورهای افریقایی دانست که صنعت فیلمسازی اش وضعیت وخیمی را دارد؛ شرایطی که به اعتقاد کارشناسان دانشگاه ها می توانند جانی دوباره به آن بدهند. بر اساس اعتقاد کارشناسان این کشور، صنعت سینما بدون تقویت آموزش های عملی رشدی نخواهد کرد و باید عنوان کرد اگر اقدام موثری برای نجات این حوزه انجام شود، در سال های نه چندان دور باید منتظر مرگ صنعت سینما و فیلمسازی الجزایر بود.