قاسمعلی محتشم، خبرنگار: امروز چین را باید یکی از ابرقدرت های اقتصادی دنیا قلمداد کرد؛ کشوری که در جنگ اقتصادی شکل گرفته با آمریکا توانسته برتری خود را نشان دهد و حتی در بسیاری از بخش ها از آمریکا پیشی بگیرد. خاورمیانه یکی از همان بخش هایی است که شواهد نشان از حضور پررنگ چینی ها در آنجا دارد؛ منطقه ای که از حیث اهمیت از جایگاه ویژه ای برای امریکایی ها برخوردار است، اما به نظر می رسد در عمل آمریکا جایگاه اقتصادی خود را در این منطقه از دست داده و حالا چینی ها در حال سفت کردن جای پای خود در خاورمیانه هستند. ارتباط گسترده چین با کشورهای حاشیه خلیج فارس با توجه به موقعیت استراتژیک این نقطه از خاورمیانه را باید شاهد مثال عقب راندن آمریکا از منطقه دانست. با نگاهی به میزان وارداتی و صادراتی که چین و امریکا تنها با کشورهای منطقه داشته اند، می توان نتیجه گرفت که چینی ها در حال هموار کردن مسیر برای حضور پررنگ تر در بازار اقتصادی این بخش از جهان هستند.
بر اساس آمارها چین از 13 کشور منطقه غرب اسیا، 314 میلیارد دلار کالا وارد کشور خود کرده است که در این میان روسیه توانسته 94 میلیارد دلار صادرات به این کشور داشته باشد؛ بعد از ان عربستان هم با صادرات 67 میلیارد دلاری در رتبه دوم قرار گرفته است. امارات با صادرات 36 میلیارد دلاری، عراق با 32 میلیارد دلار، عمان با 30 میلیارد دلار، کویت 22 میلیارد دلار، قطر با 18 میلیارد دلار و ایران هم با نزدیک 6 میلیارد دلار در رتبه های بعدی قرار گرفته اند که نشان می دهد چین توانسته روابط اقتصادی قابل توجهی را با کشورهای مطرح این منطقه داشته باشد. این در حالی است که حجم واردات آمریکا از 13 کشور منطقه در ده ماهه 2022 نزدیک به 79 میلیارد دلار بوده است که در این میان عربستان با 20 میلیارد دلار صادرات، بیشترین سهم را داشته است. بعد از آن ترکیه توانسته 16 میلیارد دلار صادرات به امریکا داشته باشد و روسیه نیز با 13 میلیارد دلار صادرات سهم 17 درصدی در کالاهای وارداتی آمریکا از این منطقه داشته است.
با نگاهی به وضعیت صادرات کشورهای آمریکا و چین به 13 کشور منطقه هم باید عنوان کرد، چینی ها توانسته اند، گوی سبقت را از دست آمریکایی ها بیرون بیاورند؛ به طوری که صادرات این کشور به 13 کشور این منطقه طی سال های 2000 تا 2021 رشد 35 درصدی را تجربه کرده در حالی که امریکا در همین بازه زمانی تنها 3.5 برابر به میزان صادرات خود به این کشورها اضافه کرده است، موضوعی که نشان می دهد کشورهای این منطقه دیگری تمایلی واردات کالای آمریکایی ندارند.
مرتبط ها