«این تحقیق و تفحص در مجلس قبل با چند صد میلیون خرج انجام شد و بعد در کمیسیون ماند و اصلا متوجه نشدیم چه شد!» لاریجانی در ادامه به صادقی توصیه کرده است که «البته ظاهرا به نکاتی هم رسیده بودند اما با توجه به اینکه تحقیق و تفحص قابل انتقال به مجلس فعلی نیست، از طرفی هم خرج زیادی برای آن شده، راه بهتر برای ادامه کار این است که تحقیق و تفحص را از طریق ماده 236 دنبال کنید.»
ارائه گزارش به صحنعلنی
صحبتهای لاریجانی درحالی مطرح میشود که در سال پایانی مجلس نهم امیرخجسته که ریاست کمیته تحقیقوتفحص از بنیادشهید را برعهده داشت، خبر از اتمام آن داد، اما تاکید کرد برای اینکه گزارش این تفحص در صحن خوانده شود باید در کمیسیون اجتماعی بررسی و تصویب شود. گویا کمیسیون اجتماعی که در مجلس نهم ریاست آن به عهده عبدالرضا عزیزی بود، هیچگاه به این منظور تشکیل جلسه نداد. گفته میشود در کمیته تحقیق هم جز خجسته و غلامعلی جعفرزاده ایمنآبادی بقیه تمایلی به تعیینتکلیف این تحقیقوتفحص نداشتهاند و درجلسات حاضر نمیشدند. خجسته بارها از محرز شدن تخلفات گسترده در این بنیاد صحبت کرده بود. او حتی زمانی در پاسخ به مسعود زریبافان، رئیس وقت بنیادشهید که گفته بود اگر به اندازه حبه قندی سند دارند رو کنند، تاکید کرده بود که حدود 30 هزار سند درباره تخلفات این بنیاد وجود دارد. در اظهارنظرهای آخری که خجسته درباره تخلفات این بنیاد و قرائت نشدن گزارش این تحقیق و تفحص داشت تاکیدکرد که گزارش کامل این تحقیقوتفحص را به رئیس قوهقضائیه ارائه کرده است و حتی توضیح داد که دادگاه ویژهای برای بررسی مستندات به دست آمده تشکیل شده است. علاوهبر اینها او در خرداد امسال در گفتوگو با «ایلنا» گفته بود که کار تهیه گزارش تحقیقوتفحص از بنیاد شهید به پایان رسیده و گزارش آن نیز طی نامهای که شماره آن نیز موجود است، به دفتر رئیسمجلس تحویل داده شدهاست.
رئیس کمیته تحقیقوتفحص از بنیاد شهید همچنین در نطق میاندستوری در آذر سال گذشته، سخنانی افشاگرانه در صحنعلنی زد. او با تاکید بر اینکه عوامل و موانع متعددی از جمله تطمیع و تهدید و فشارها بر سر راه انجام تحقیق و تفحص از بنیاد شهید وجود داشت، گفت: «گزارش مجمل و مفصل تحقیق و تفحص که گزارش مفصل آن 1100صفحه و گزارش مجمل آن بین 20 تا 30 صفحه بود را به دوستان ارائه کردیم، اما متاسفانه جلسهای که بنا بود تا در 24 آبان قرائت گزارش تحقیق و تفحص در صحن علنی تصویب شود، دوستان در این جلسه حضور پیدا نکردند و به جای آن مصاحبههایی انجام شد که گفته میشد این گزارش مستند نیست و با بغض تهیه شده است.» او در ادامه خطاب به افرادی که از انجام با حب و بغض این تحقیقوتفحص سخن گفته بودند، گفت: «آیا جعل درصد جانبازی با فشارهای سیاسی حب و بغض است؟ آیا اتفاقات بیمه دی، سازمان اقتصادی کوثر، اتفاقات مربوط به صرافی بانک دی، دست سلطان شکر در شرکت اقتصادی سبحان و امثال آن فاقد مستندات بوده و حب و بغض است.» در پایان این نطق بود که خجسته رو به هیاترئیسه کرد و جزوه حجیمی که در دست داشت را به شخص علی لاریجانی، رئیس مجلس تحویل داد. او به لاریجانی گفت که گزارش را تحویل میدهد تا او و هیاترئیسه کاری را که فکر میکنند درستتر است، انجام دهند و از لاریجانی خواست تا کمک کند گزارش در صحن خوانده شود و به اطلاع عموم برسد.
تحقیقوتفحص
از کجا شروع شد؟
در سال 91 تجسس ماموران سازمان بازرسی کل کشور در امورمالی بنیادشهید منجر به کشف اختلاسی ۱۵میلیارد تومانی در این بنیاد شد. بعد از افشای این تخلفات بنیادشهید با بیان اینکه از پرونده باخبر بوده و برای مشخص شدن این تخلفات همکاری کرده است درخواست اشد مجازات را برای متهمان آن کرد.
با انتشار این تخلفات و اختلاسها که نشات گرفته از مدیریت اشتباه در دولت قبل بود، برخی در مجلس خواهان انجام تحقیقوتفحص در بنیاد شهید برای روشن شدن همه ابعاد آن شدند. بنابراین در 20 خرداد 92، صحن علنی مجلس با این تحقیق و تفحص موافقت کرد و آن را به تصویب رساند. با وجود نشانههای علنی که از تکمیل این
تحقیق وتفحص و موانع بر سر راه قرائت آن در صحنعلنی خبر میدهند، باید منتظر ماند تا رئیسمجلس و خجسته توضیحات تکمیلی خود را ارائه دهند.