به گزارش «فرهیختگان»، عبدالرضا فرجیراد، سفیر اسبق کشورمان در نروژ و کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگو با «فرهیختگان» ضمن تحلیل رفتار آمریکاییها در تغییر فاز تحریمهای ایران از مسائل هستهای به موضوعات تروریستی به بررسی موضع دولت ترامپ و جو بایدن درحوزه سیاست خارجی پرداخت که در ادامه آمده است.
با توجه به اتفاقاتی که درخصوص ماجرای القاعده در تهران رخ داد، آمریکاییها تلاش کردند تحریمهای ایران را از فاز هستهای به مسائل تروریستی بکشانند و به همه مسائل برچسب تروریستی بزنند. بهنظر شما اعمال تحریمها بهبهانه مسائل تروریستی و حقوق بشری چه تبعاتی برای ایران در وضعیت فعلی دارد؟
با توجه به اینکه یک دوره انتقالی در آمریکا درحال گذر است، پیشبینی میشود پس از آن دوطرف در قالب 1+5 مذاکره کنند اما درمنطقه رژیمصهیونیستی و عربستان و... نگران احیای برجام هستند و از اینرو مسائل اینچنینی را ایجاد میکنند.
بسته بودن دست بایدن برای عدم احیای برجام برنامهریزی شده است
آنها افرادی را دارند که مقالهنویسهای مطرحی هستند و در روزنامههای معروف دنیا مطالبی را مینویسند و درواقع بهشکل حسابشده، برنامهریزی کردهاند تا دست فرد بعدی در کاخ سفید بسته باشد و نتواند درباره برجام حرکت کند. مساله بعدی این است که بعد از 11 سپتامبر در زمان بوش و همچنین در مساله حقوق بشر طبیعتا هر اقدام تحریمی که در قالب مقابله با تروریسم اعمال شود باید در مجلس سنای آمریکا تصویب شود و با توجه به اینکه مجلس سنا به احتمال زیاد دست جمهوریخواهان میماند، کار رئیسجمهور بعدی آمریکا در کاخ سفید را مشکل میکند.
همه تحریمها علیه ایران در قالب قانون مبارزه با تروریسم خواهد بود
از اینرو این اتفاقات کار را بهتاخیر میاندازد یا تحریمها فشار بیشتری را بر ایران وارد میکند، لذا آنها به مزاحمتهای خود ادامه میدهند و به یکی، دو موردی که مطرحشده قانع نمیشوند و بسنده نمیکنند.
تا پایان دوره ریاستجمهوری ترامپ این نوع تحریمها بیشتر میشود
البته هرچه بهسمت پایان دوره ریاستجمهوری ترامپ حرکت میکنیم این اقدامات و تحریمها نیز بیشتر میشود و همه تحریمهایی که علیه ایران اعمال میکنند احتمالا در قالب قانون مبارزه با تروریسم است، آنها حتی اگر با موضوع ارتباطی هم نداشته باشد، این مزاحمت را ایجاد میکنند.
با توجه به اینکه برداشته شدن تحریمهای تروریستی سختتر است و تیم بایدن نیز تخصص استفاده از این مدل تحریمها را دارند، وضعیت تیم بایدن در این الگوی تحریمی به چه شکل است؟
تیم جو بایدن یک ویژگی دارد که با مساله مذاکره با ایران و قالب 1+5 آشنا هستند، یعنی این امر نکتهای نیست که بخواهند الفبای آن را یاد بگیرند، چراکه دوسال مذاکره شده و میدانند جزئیات آن چیست و با روحیات یکدیگر آشنا هستند. بنابراین حتما بخشی از افرادی که در مذاکرات قبلی بودند، در مذاکرات بعدی نیز خواهند بود اما واقعیت این است که سناتورها و برخی نمایندگان دموکراتها درمورد مسائل هستهای بسیار مته به خشخاش میگذارند و با رژیمصهیونیستی و عربستان نیز ارتباط دارند. از سوی دیگر شکاف بین دموکراتها و جمهوریخواهان در دعوای انتخاباتی اخیر بیشتر شده است و طبیعتا این شکاف روی تصمیمگیریها و مخالفتهای بیشتری نسبت به گذشته اثر دارند.
ایران براساس اقدام آمریکا اقدام خواهد کرد
بنابراین این موضوع کار راحتی نیست و تیم بایدن هم باید فعالیت کند و بهنظر میرسد آنطور که مشاوران بایدن گفتهاند تیم او علاقهمندند تحریمها را بردارند و برخی، شرطهایی گذاشتهاند و برخی هم گفتهاند این اتفاق جزء اولین کارهایی است که انجام میشود با وجود این باید دوماه صبر کرد و دید وقتی سرکار آمدند چه موضعی را اعلام میکنند.
طبیعتا ایران هم براساس عمل آمریکا اقدام خواهد کرد؛ اگر آنها زودتر اقدام کنند میزان غنیسازی ایران کمتر میشود و اگر دیرتر اقدام کنند ایران کار خود را میکند. آنها تعهدات خود را کم کنند، ایران هم تعهدات خود را کم میکند و غنیسازی را بالا میبرد. از اینرو ایران این نکته را نیز اعلام کرده است، لذا پنج فاز را اجرا میکنند.
بهنظر شما ماجرای القاعده در تهران میتواند بهانه تحریم جدیدی ازسوی آمریکا برای ایران باشد یا خیر؟
آنها از این موضوعات درست میکنند، هرچند آن گروه القاعده نبوده و تبعیت لبنانی داشت و رسما هم اعلام شده و قبلا هم برخی از این القاعدهایها از ایران رد شدهاند و ایران نمیتواند همه را چک کند که عضو کدام گروه هستند. البته سازمانهای جاسوسی هم فعال هستند اما مهم این است که بیشتر رژیمصهیونیستی این مسائل را میسازد.
رژیمصهیونیستی درحال استوری ساختن علیه ایران است
درحالحاضر کار رژیمصهیونیستی استوری و داستان ساختن برای ایران است تا بتواند روی رئیسجمهور، کابینه و مجالس بعدی آمریکا تاثیر بگذارد، چراکه تمام تلاش و نگرانی آنها این است که برجام احیا شود. آنها قبلا هم از این کارها را کردهاند، بهطور مثال جنگ آمریکا و عراق با طراحی دروغ آغاز شد و گفتند صدام بمب اتمی دارد و حتی مدارک را نیز به سازمان ملل بردند اما مشخص شد این اظهارات دروغ بوده است، بنابراین آنها همواره سناریو میسازند.
تلاش رژیمصهیونیستی برای سخت کردن بازگشت آمریکا به برجام
یعنی با این استدلال رژیمصهیونیستی در محوریت این بحرانآفرینی است؟
بله، بهویژه این دوماه که از قبل هم پیشبینی میشد دولت فعلی آمریکا با آنها دست در یک کاسه دارد، یعنی آمریکا، رژیمصهیونیستی، عربستان و امارات با هم پول خرج میکنند و تبلیغات قوی دارند. طبیعتا هدف از برنامههایی که اعلام میکنند نیز این است که کار برجام را سخت کرده و کار مذاکره را عقب بیندازند.
اخبار مرتبط: