محمدرضا حاجیعبدالرزاق، خبرنگار گروه ورزش: تیم ملی درحالی دو دیدار از سری مسابقات مقدماتی جامجهانی 2026 برابر ترکمنستان را با برتری پشتسر گذاشت که همچنان ناکامی این تیم در جام ملتهای اخیر در کشور قطر و البته پروسه جوانگرایی صورت گرفته، انتقادها و اظهاراتی را در پی داشته است که میتواند تا مدتها جای بحث فنی داشته باشد. این درحالی است که بهتازگی نیز باشگاه استقلال نسبت به شکل استفاده بازیکنان این باشگاه در تیم ملی در بیانیههایی انتقادهایی را مطرح کرد که البته بهنوعی مورد مخالفت کادرفنی این باشگاه نیز قرار گرفت. مجموعه این موارد بهانهای شد تا در ابتدای سال جدید در «فرهیختگان» دقایقی با آندرانیک تیموریان، مربی تیم ملی و بازیکن اسبق استقلال به گفتوگو بپردازیم که متن این مصاحبه را در ادامه میخوانید.
در اولین اردوی تیم ملی بعد از جام ملتهای آسیا، همه نگاهها به تغییرات و بحث جوانگرایی در تیم ملی بود. این اردو چطور گذشت؟
بازیهای خوبی را برگزار کردیم. در بازی اول مقابل ترکمنستان، تیم ملی کاملا مسابقه را در اختیار خودش داشت و همانطور که دیدید نتیجه بهدست آمده بیانگر کامل هماهنگی بچههاست. خدا را شکر توانستیم در این دیدار با گلهای زیاد حریف را شکست دهیم. اما در بازی دوم در کشور حریف، همه دیدند که زمین اصلا شرایط مناسبی برای ارائه یک نمایش خوب را نداشت کما اینکه چمن مصنوعی به کار رفته در این زمین اصلا کیفیت خوبی نداشته و از قابلیتی که بتواند کار دو تیم را در زمین آسان کند برخوردار نبود. با این حال خدا را شکر میکنم توانستیم این بازی را هم ببریم؛ چراکه حتی این بازیها و نتایجی که بهدست میآید نیز در رنکینگ فیفا و سیدبندیهای بعدی کشورها به آنها کمک میکند.
خبر داشتید که در عشقآباد چنین زمینی انتظار شما را میکشد؟
اصلا انتظار چنین زمینی را نداشتیم. من تعجب میکنم که چطور AFC این زمین را تایید کرده است. نهفقط تیم ملی ایران، بلکه کشورهای دیگر هم اگر بخواهند آنجا بازی کنند دچار چنین مشکلاتی خواهند شد. در هر صورت کیفیت و شرایط چمن مصنوعی به کار رفته در این زمین اصلا مرغوب نبوده و در حد و اندازههای یک بازی ملی نبود.
برخی هم در واکنشی عجیب به این موضوع انتقاد کرده بودند که چطور تیمی که در تهران با 5 گل حریفش را شکست داد، درست 5 روز بعد با بردی خفیف از پس همان حریف برآمد.
برخی صحبتها و انتقادها مبنای فنی درستی ندارند. زمینی که ما در آن بازی کردیم خودش بزرگترین عاملی بود که اجازه ندهد دو تیم اهداف فنی خود را پیاده کنند. این درحالی است که سطح تیمها در فوتبال آسیا خیلی به هم نزدیک شدهاند. حتما از نتایج سایر تیمهای قدرتمند در جام ملتها و فیفادی اخیر خبر دارید. ضمن اینکه در این فیفادی تیمها دو بازی رفت و برگشت را در مقابل یکدیگر برگزار کردند و همین امر باعث شد تا تیمها یکدیگر را آنالیز کرده و از نقاط ضعف و قوت یکدیگر باخبر شوند و آنها را برطرف کنند. البته ما ایرانیها هم بعضا در مواقعی نسبت بههم کملطف هستیم. زیاد گل میزنیم، میگویند حریف ضعیف بوده و کم گل میزنیم، میگوییم به شرایط تاکتیکی و آرمانی خودمان نرسیدهایم. سطح تیمها در فوتبال در آسیا به هم نزدیک شده است و هر تیمی برای خودش شرایط صعود به مراحل بعدی مقدماتی جامجهانی و حتی خود این رقابتها را از ابتدای مسابقات دارد. اینطوری نیست که طی 3 روز بتوانید 5 گل را به 8 گل تبدیل کنید یا اینکه حتی 3 گل بزنید. حریفان هم نقاط ضعف خود را ترمیم میکنند یا بازیکنان خود را تغییر میدهند و با سیستم جدید مقابل حریفانی که باید جلوی آنها مصاف بدهند، بازی میکنند.
به جوانگرایی در تیم ملی برسیم. این اقدام جدید با حضور نفرات و جوانان جدیدی که به تیم ملی رسیدند، چقدر میتواند واقعی و حقیقی باشد؟
بهنظرم این کار مثبتی بوده که سرمربی تیم ملی در دستورکار قرار داد. قبلا هم این اقدامات در یک سال اخیر تا حدودی انجام شد اما شاید شیب آن کمتر بوده است اما در فیفادی اخیر با توجه به نیازی که احساس میشد و از سوی دیگر با توجه به نظارتی که بر مسابقات لیگ به عمل آمد؛ سرمربی تیم ملی صلاح را اینطور دیدند که این عده از بازیکنان جوان به تیم ملی دعوت شده تا در چرخه جوانگرایی تیم قرار بگیرند تا بتوانیم برای دو سال آینده برای حضور در رقابتهای جامجهانی درصورتیکه به امید خدا بتوانیم صعود کنیم، یک تیم خوب و مقتدر را در اختیار داشته باشیم.
عملکرد این دسته از بازیکنان در تمرینات و مسابقات برای کادرفنی راضیکننده بود؟
برای بازیکنان جوانی که به اردوی تیم ملی میآیند و در کنار بازیکنان قدیمی و باتجربه تیم ملی قرار میگیرند و میخواهند در کنار آنها بازی کنند؛ طبیعتا فضای سختی برای آنها خواهد بود. از سوی دیگر بزرگترهای تیم ملی و کادرفنی هم به این جوانان کمک میکنند تا بتوانند هرچه سریعتر خودشان را در فضای تیم به شرایط آرمانی و بینالمللی برسانند. در هر صورت در تیم ملی شما مانند تیم باشگاهی فرصتی برای خطا کردن ندارید و این تک بازیهای ملی هستند که بعضا حتی میتوانند سرنوشت بازیکنان ملیپوش را تغییر دهند.
شاید هم کمبود ستارهها و پدیدهها در فوتبالمان از این حیث بتواند به تیم ملی هم ضربه زده و کار کادرفنی برای جوانگرایی را سخت کند.
بالاخره این موضوع برمیگردد به کار در ردههای پایه که باعث شده تا امر بازیکنسازی در چرخه فوتبال ایران کاهش پیدا کرده تا جایی که حتی مسبب این شده تا از این چرخه خارج شویم. امیدوارم بتوانیم مثل سالهای گذشته در دورهای که خود ما رشد کردیم و به تیم ملی رسیدیم و بازیکنان جوان با سنین کمتر در اردوی تیم ملی در کنار بزرگترها قرار میگرفتند، دوباره چنین شرایطی فراهم شود تا دوباره این چرخه بتواند استارت بخورد. در هر صورت وقتی چنین جوانانی ساخته شوند، هم در ادامه به تیم ملی تزریق خواهند شد و هم فوتبال مملکت و تمامی ارکان فوتبال از این اتفاق سود میبرند.
صحبت از بسته شدن پرونده بازیکنان قدیمیتر تیم ملی مانند حاجصفی و انصاریفرد به گوش میرسد.
خیر، اصلا اینطور نیست. آقای قلعهنویی همیشه گفتهاند نسبت به عملکرد بازیکنان، هر کسی در شرایط آرمانی در باشگاه خودش بتواند به نحو احسن تواناییهای خودش را نشان بدهد، در هر سنی که باشد لایق است که برای تیم ملی بازی کند. سن یک عدد است. شاید بازیکنی که سنش بالا است بتواند با تجربهای که دارد در یک سری از دقایق بازی، نسبت به جوانانی که حضور دارند در شرایط حساس بازی کارساز شده و حتی نتیجه بازی را عوض کند. درواقع تجربه چنین بازیکنانی درصورتیکه آماده باشند به کار میآید. در همه تیمهای ملی در دنیا شاهد هستیم که تلفیقی از بازیکنان باتجربه و جوان در کنار هم قرار میگیرند. اگر تیم ملی خیلی جوان شود بهنوعی متضرر میشود و اگر هم خیلی باتجربه و مسن باشد بهنوعی دیگر ضرر خواهد کرد. بنابراین باید یک بالانس و هارمونی مناسبی در استفاده همزمان در تیم از این دو دسته بازیکن به وجود بیاید.
به بیانیه استقلالیها درباره استفاده از ملیپوشان این باشگاه در تیم ملی برسیم. این موضوع برای شما عجیب نبود؟
این موارد را خود آقای قلعهنویی و فدراسیون فوتبال باید دربارهاش صحبت کنند. این بحث در حیطه کاری ما بهعنوان دستیاران سرمربی تیم ملی نیست. فدراسیون فوتبال در این زمینه پاسخگو هستند. الان خود من بهعنوان کسی که عقبه استقلالی دارم اگر صحبتی در این زمینه انجام بدهم شاید برخی خوشحال و برخی دیگر ناراحت شوند. بنابراین من سعی میکنم در این زمینه که در حیطه کاری من نیست صحبتی نداشته باشم.
حمید مطهری هم در این زمینه گفته بود چون عقبه پرسپولیسی دارم صحبت نمیکنم!
اشخاصی که قبول زحمت میکنند و در حیطه اختیار کاریشان قرار دارد، مطمئن باشید برای این موضوع هم جواب قانعکنندهای برای این صحبتها دارند. بنابراین باز هم تاکید میکنم قاعدتا این مباحث در حیطه کاری مربیان تیم ملی نیست.
البته استقلالیها نگران هستند رفتاری که کارلوس کیروش در قبال ملیپوشان پرسپولیس داشت؛ اینبار از سوی امیر قلعهنویی در واکنش به رفتار و اظهارات استقلال در قبال ملیپوشان این باشگاه تکرار شود؟
در همین مصاحبه هم گفتم هر بازیکنی خوب باشد و در باشگاهش شرایط عالی و ایدهآلی داشته باشد و بتواند به تیم ملی کشورش کمک کند به اردو دعوت شده و درصورت صلاحدید کادرفنی از او استفاده خواهد شد. بنابراین درهای تیم ملی روی تمامی بازیکنان باشگاهی داخلی و لژیونرهایی که با نام ایران در هر کشوری بازی میکنند باز است و به چنین چیزی که اشاره کردید اصلا اعتقاد ندارم.
برخی هم نسبت به دستیاران قلعهنویی در تیم ملی و عدم تغییرات در کادر بعد از جام ملتها انتقادهایی را مطرح کردهاند. در این خصوص و عدم کسب نتیجه لازم در جام ملتها چه صحبتی دارید؟
هیچ سرمربیای نتوانسته است قول قهرمانی در جام ملتها را بدهد. نه آقای قلعهنویی و نه سرمربیان قبلی تیم ملی. برد و باخت جزئی از فوتبال هست و معتقدم در این رقابتها اتفاقات بد فوتبالی برای تیم ملی رخ داد.
قبول دارید فرصت خوبی برای قهرمانی آسیا از دست رفت؟ در هر صورت دور بعدی در کشور عربستان برگزار میشود و بهنظر نمیرسد میزبان اجازه دهد جام قهرمانی بهراحتی از این کشور خارج شود.
هنوز زمان زیادی تا این رقابتها باقیمانده و انشاءالله برویم و ببینیم چه اتفاقی میافتد. از پیش نمیتوان درباره جام ملتهای بعدی صحبت کرد.
درباره صعود از مرحله گروهی جامجهانی 2026 چطور؟
به امید خدا اول به این رقابتها صعود کرده تا موجبات شادی و خوشحالی ملت ایران را پدید بیاوریم و سپس درباره سوالی که کردید، بعدا در زمان لازم خودش خیلی فنیتر میتوانیم صحبت کنیم.