تاریخ : Sat 02 Mar 2024 - 11:18
کد خبر : 95624
سرویس خبری : جامعه

پارس ۱؛ سنگین‌ترین ماهواره ایرانی که به فضا رفت

با همکاری مشترک تهران-مسکو؛

پارس ۱؛ سنگین‌ترین ماهواره ایرانی که به فضا رفت

ماهواره ایرانی پارس ۱ روز جمعه، دهم اسفندماه، از روسیه پرتاب شد؛ این ماهواره سه نوع کاربرد داده‌برداری از سطح زمین دارد.

فرهیختگان آنلاین: ماهواره ایرانی پارس ۱، ماهواره سنجش از دور ساخت پژوهشگاه فضایی ایران است که سه نوع کاربرد داده‌برداری از سطح زمین دارد، محموله اول طیف رنگی با دقت ۱۵ متر، محموله دوم با دقت ۱۵۰ متر جهت تصویر برداری حرارتی و محموله‌ای با دقت ۳۰۰ متر برای تصویر برداری با طیف‌های مادون قرمز موج کوتاه است که در شناسایی آفات گیاهی و جنگل داری مورد استفاده قرار می‌گیرد. این ماهواره روز جمعه، دهم اسفندماه، از روسیه به فضا پرتاب شد.

این همکاری‌ بین تهران و مسکو در شرایطی است که هر دو کشور تحت تحریم‌های آمریکا قرار دارند و همان‌طور که پیش‌بینی می‌شد متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا به ماهواره ایرانی پارس ۱ واکنش نشان داد و گفت: «این شراکت برای اوکراین، همسایگان ایران و جامعه بین‌المللی خطرناک است. اگر ایران پا فراتر بگذارد و موشک‌های بالستیک به روسیه بفروشد، به شما اطمینان می‌دهم که پاسخ جامعه بین‌المللی سریع و شدید خواهد بود.» این درحالی است که مقامات ایرانی از هیچ یک از طرفین در جنگ اوکراین حمایت نمی‌کنند و همکاری‌های نظامی‌اش با روسیه در چارچوب روابط دفاعی دو کشور است. با این وجود چرا پرتاب ماهواره پارس اینقدر مهم است؟

سنگین‌ترین ماهواره ایرانی

باتوجه به اینکه ماهواره پارس ۱ سه نوع کاربرد داده برداری از سطح زمین دارد، دوربین طیف رنگی و فروسرخ موج کوتاه این ماهواره در کمتر از ۱۰۰ روز، ۹۵ درصد اراضی ایران را تصویربرداری می‌کند. همچنین، دوربین با طیف فروسرخ گرمایی با قابلیت تصویربرداری در شب قادر است، کل اراضی ایران را در کم‌تر از ۴۵ روز تصویربرداری نماید. این ماهواره ۱۳۴ کیلوگرمی، از سری ماهواره‌های تحقیقاتی-سنجشی پژوهشگاه فضایی ایران است و به منظور تصویربرداری کاربردی، توسعه بازار داده‌های سنجشی داخلی، و توسعه و آزمون فناوری‌های مورد نیاز ماهواره‌های سنجشی عملیاتی بومی طراحی و تولید شده است. مأموریت‌های کاربردی ماهواره پارس ۱ تهیه نقشه‌هایی با مقیاس‌های مورد نیاز از منابع آبی، حوزه‌های زیستی و مراکز جمعیتی است.

این ماهواره ایرانی، مجهز به محموله‌های مخابراتی است، برای ردیابی پارس ۱ علاوه بر جی‌پی‌اس فناوری‌های دیگری نیز استفاده شده و روی این ماهواره ۹۳ تست محیطی و EMC اجرایی شده است. همچنین داده‌های تله متری تزریق ماهواره پارس ۱ از پایگاه پرتاب دریافت شد که این داده‌ها نشان دهنده تزریق موفق پارس ۱ در مدار ۵۰۰ کیلومتری خورشید آهنگ است. ماهواره پارس ۱ به عنوان یک ماهواره تصویربرداری اولین گام در طراحی و ساخت ماهواره‌های سنجشی محسوب می‌شود. این فناوری‌ها مبنای فناوری‌های مورد نیاز ماهواره‌های عملیاتی آینده کشور خواهد بود.