تفاهمنامه همکاریهای علمی و پژوهشی مشترک بین دانشگاه آزاد و سازمان ملی استاندارد ایران به امضای دکتر محمدمهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد و مهدی اسلامپناه، رئیس سازمان ملی استاندارد ایران رسید.
دکتر طهرانچی در این مراسم با گرامیداشت دهه مبارک فجر گفت: «بسیار خوشحالیم که امضای این تفاهمنامه مقارن با ایام مبارک دهه فجر است و امیدوارم تفاهمنامه همکاری مشترک بین دانشگاه آزاد اسلامی و سازمان ملی استاندارد که بنای آن با حضور دکتر اسلامپناه از سالهای گذشته قوت گرفته است، با امضای آن گسترش یابد.»
وی با بیان اینکه در نظام حکمرانی امروزه، حکمرانی بیشتر از منظر تنظیمگری پیش میرود، اظهار کرد: «در واقع نظام حکمرانی مداخلهگر به نظام حکمرانی تنظیمگر در حال تبدیل است. یعنی دولتها هرچقدر بازوان مداخلهای خود را کم کرده و امور را به خود مردم واگذار کنند و فقط از منظر تنظیمگری اعمال حاکمیت کنند، این نوع حکمرانی مدرنتر و بهروزتر است.»
رئیس دانشگاه آزاد ادامه داد: «اساسا نگاه اسلام نیز به این مدل حکمرانی نزدیکتر است. برای مثال در زمینه انفاق و زکات جامعه اسلامی نمیگوید که دولت مستقیما به این امور رسیدگی کند، بلکه خداوند میفرماید مردم زندگی کنند و از محل امرار معاش زندگی، زکات را پرداخت کنند، حتی در عمل عبادی نیز اینگونه است. برای مثال زکات فطره به عنوان یک کنش تنظیمگرانه مطرح میشود.» وی تاکید کرد: «این نوع تنظیمگری به لحاظ وجود سازمانی مانند سازمان استاندارد در کشور بسیار حیاتی است.»
رئیس دانشگاه آزاد با بیان اینکه با فرض وجود حکمرانی تنظیمگر در جامعه، این تنظیمگری بدون علم و فناوری و پیشرانی در علم و فناوری بیمعنا است، گفت: «امروز مداخله بشر در حوزه پیشرانی علم و فناوری از انحصار دانشگاهها و دانشمندان مستقل درآمده و به سمت شرکتهای فراملیتی رفته است. این شرکتهای فراملیتی در حوزههای مختلف از جمله بذر، دارو، نفت و... فعالیت میکنند. در واقع این حوزهها دیگر در اختیار دانشمندان مستقل نیست، بلکه دانشمندان در قالب شرکتهای فراملیتی عمل میکنند و بر شرکتهای فراملیتی نیز مسائل تجاری حاکم است.» وی ادامه داد: «اگر کشوری بخواهد خود را از آسیب این موضوع خلاص کند، لازم است یک دانشگاه پیشرو در علم وفناوری پشتیبان تنظیمگری آن باشد.»
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی تاکید کرد: «دانشگاه بیش از خود فناوری خالق روشهای استاندارد و تنظیمگری است. دانشگاه بیش از آنکه یک خدماتدهنده استاندارد باشد، باید یک تولیدکننده استاندارد باشد. پس برای اینکه شما یک تولید کننده استاندارد باشید، باید یک خدمات دهنده خوب استاندارد هم باشید.» وی تاکید کرد: «براین مبنا ما در دانشگاه آزاد اسلامی تفاهمنامه همکاری مشترک با سازمان استاندارد را امضا خواهیم کرد و خوشحالیم که با مجموعهای از فرزندان عالم و پایبند به اصول انقلاب اسلامی همکاری داریم و امیدواریم که این حرکت به خوبی اجرایی شود.»
دکتر طهرانچی خاطرنشان کرد: «موضوع مهم دیگر این است که امر فناوری و امور زندگی مردم و مداخلههای فناوری در زندگی مردم بسیار پیچیده شده است و دیگر تنها با یک دستورالعمل و جداول خاصی نمیتوان زندگی مردم را اداره کرد. در این زمینه سوالات جدی پیشروی زندگی مردم قرار گرفته که سادهترین آن موضوع «تراریخته» است. امروز هیچکس به صورت محکم نمیتواند بگوید تراریخته خوب است یا خیر. در این زمینه با یک مساله علمی نمیتوان سیاسی برخورد کرد.»
رئیس دانشگاه آزاد با بیان اینکه امروز پیشرفت علم و دستورزی بشر در نظام آسمان و زمین مطرح است، گفت: «دستورزی بشر هر چقدر جلوتر میرود، ما باید برای تشخیص اینکه آثار و پیامد این امر چه میتواند باشد، علم خود را زیاد کنیم.»
دانشگاه آزاد به عنوان یک دانشگاه در تراز بسیار موفق عمل خواهد کرد
در ادامه مراسم مهدی اسلامپناه، رئیس سازمان ملی استاندارد ایران با تبریک ایام دهه فجر گفت: «حاکمیت در جایگاه هدایت، کنترل و نظارت باید جلوهگری نماد و نمود خود را داشته باشد. سازمان ملی استاندارد نیز به جهت وظایف حاکمیتی که در قانون پیشبینی شده، باید در این مسیر حرکت کند.»
وی ادامه داد: «در روایات و احادیث آمده است «آنچه که خیرش برای زمین باقی میماند، میماند و آنچه که به هر دلیلی به بشر و انسانها خیری نمیرساند، رفتنی است.» براین اساس به نظر بنده دانشگاهی از جنس دانشگاه آزاد اسلامی که امکانات فراوانی دارد و توسط امام خمینی(ره) تاسیس شد، به جهت اینکه یک خیر همگانی است، ماندنی خواهد بود. این دانشگاه برای تداوم ماندن به حرکاتی نیاز دارد. مصداق دانشگاههای ماندنی در عصر جدید، دانشگاههای پیشرو هستند.»
اسلامپناه با تاکید بر اینکه دانشگاه آزاد برای پیشرو بودن هیچگونه کم و کسری ندارد، اظهار کرد: «این دانشگاه دارای امکانات بسیار خوب، سرمایه اجتماعی و انسانی مناسب، کارکنان شایسته، سرمایهگذاریهای در نظام آزمایشگاهی بسیار متناسب و اعضای هیات علمی توانمند است که در سالهای اخیر و با حضور دکتر طهرانچی در دانشگاه آزاد اسلامی اتفاقات بسیار خوبی نیز افتاده که با تغییر زیستبوم همراه بوده است. بحث ایجاد سراهای نوآوری به جهت تغییر اکوسیستم یکی از فعالیتهای مناسب دکتر طهرانچی بود.» وی با بیان اینکه ما در سازمان استاندارد به عنوان بخشی از دولت وظیفه داریم به دانشگاه آزاد اسلامی کمک کنیم، گفت: «سازمان استاندارد کشور طبق قانون چهار ماموریت و تکلیف صریح دارد. این ماموریتها شامل استانداردسازی، اوزان و اندازهشناسی، تایید صلاحیت و ارزیابی انطباق است. مبتنی بر این چهار وظیفه ما ماموریت داریم که هدایت، کنترل و نظارت را جلوهبخشی کنیم.»
رئیس سازمان ملی استاندارد ایران خاطرنشان کرد: «دانشگاه آزاد اسلامی در هر چهار حوزه ماموریتی سازمان استاندارد، استعداد کمک کردن به ما را دارد. این دانشگاه در حوزه استانداردسازی با ظرفیت عظیمی از اعضای هیات علمی میتواند بسیار کمککننده باشد. همچنین در حوزه اوزان و اندازهشناسی این دانشگاه با سرمایهگذاری خوبی که در آزمایشگاهها داشته میتواند موثر واقع شود.» اسلامپناه افزود: «در حوزه تایید صلاحیت نیز دانشگاه آزاد اسلامی شرایطی ایجاد کرده که آزمایشگاههای وابسته به دانشگاه، آزمایشگاههای همکار و آزمایشگاههایی که توسط اساتید این دانشگاه به طور دانشبنیان تاسیس شدهاند، بتوانند در فضای زیستبوم نوآوری به آزمایشگاههای بازرسی سری 17000، 17025 و 17026 تبدیل شوند و بتوانند ارزش ایجاد کنند. درخصوص ماموریت چهارم که موضوع ارزیابی انطباق است نیز دانشگاه آزاد اسلامی موثر خواهد بود. این ماموریت مبتنیبر آزمایشگاههای اعتباربخشیشده است و این ظرفیت در دانشگاه آزاد اسلامی وجود دارد.» وی تاکید کرد: «جدا از این ظرفیتهایی که در دانشگاه آزاد اسلامی وجود دارد، این دانشگاه دارای یک ظرفیت عظیمتر است و آن این است که میخواهد یک دانشگاه در تراز باشد. دانشگاهی که بناست در تراز باشد و عرصه جغرافیایی آن یک عرصه وسیع است و بار سنگینی از دوش آموزش عالی کشور برداشته است، میتواند با استفاده از ظرفیتها و امکاناتی که دارد، مباحث را بسط و گسترش ویژهای بدهد و بسیار موفق عمل کند.»
رئیس سازمان ملی استاندارد با بیان اینکه دانشگاه آزاد اسلامی از آنجایی که دولتی نیست، میتواند بهتر عمل کند، گفت: «مجموعههای دولتی مسائل خاص خود را داشته و به خاطر بروکراسی و دیوانسالاریهای موجود در این مجموعهها، فعالیتها با محدودیتهایی روبهرو است، اما دانشگاه آزاد اسلامی چنین مشکلاتی را ندارد. همچنین از زمان حضور دکتر طهرانچی در این دانشگاه شرایط اقتصادی دانشگاه آزاد اسلامی که دارای مشکلاتی بود، بهبود یافته و خبرهای خوشی در این دانشگاه ایجاد شده است.»
وی ابراز امیدواری کرد تفاهمنامه همکاری مشترک با دانشگاه آزاد اسلامی وارد فاز عملیاتی و اجرایی شود.
ارتقای 9 آزمایشگاه دانشگاه آزاد در یک سال اخیر
همچنین در این مراسم عبدالله محمدی، مدیر اداره کل شبکه پژوهشی و آزمایشگاهی دانشگاه آزاد گزارشی از تاسیس، راهاندازی و آزمایشگاههای در حال استقرار دانشگاه آزاد در تمام استانها ارائه داد و گفت: «در حال حاضر 9 آزمایشگاه استاندارد در دانشگاه آزاد اسلامی در یک سال اخیر استقرار پیدا کرده و 94 آزمایشگاه در حال استقرار است که کارهای اولیه آن انجام شده است.» محمدی در این زمینه به دو استان هرمزگان و تهران اشاره کرد و گفت: «در استان هرمزگان 9 آزمایشگاه در حوزه مشتقات نفتی، بتن و مکانیک پاک، مجتمع آزمایشگاهی استاندارد، آنالیز دستگاهی، ایجاد کلینیک گیاهپزشکی، آزمایشگاه آب و خاک و مهندسی مواد در حال استقرار است. همچنین در استان تهران، 24 آزمایشگاه عضو شبکه فناوری راهبردی است و 29 آزمایشگاه در حوزههایی از جمله محیط زیست و عمران، غذا و دارو، فیزیک، زیستشناسی، برق هوشمند، بیومتریال، کشاورزی، جذب اتمی، بتن و... در حال استقرار است.» وی ادامه داد: «دانشگاه آزاد اسلامی در حوزه انرژی، صنایع فلزی و غیرفلزی و صنایع غذایی وارد فعالیت شده، امکان سنجی با سازمان استاندارد انجام شده، امکانات استخراج شده و در فاز صحتسنجی به سر میبرد. همچنین این دانشگاه در حوزه صنعت جوش و گوهرسنگ نیز وارد فعالیت شده است.» محمدی افزود: «همچنین دورههای توانمندسازی برای فرآیند استانداردسازی با همکاری سازمان استاندارد در واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی در حال برگزاری است.» گفتنی است تفاهمنامه همکاری بین دانشگاه آزاد اسلامی و سازمان استاندارد ایران به منظور برقراری امکان تعامل، همکاری و همافزایی بین دانشگاه آزاد و سازمان ملی استاندارد به منظور تجمیع توانایی نیروی انسانی و ظرفیتهای متقابل فنی و آزمایشگاهی منعقد شده است. دستیابی به راهکارهای مشترک در جهت گسترش فناوری و استانداردسازی آن، همکاری در جهت بالابردن دانش و ارزشهای علمی و فرهنگی دانشگاه و سازمان، انتقال تجربه به صورت مشترک بین دانشگاه و سازمان، همکاری در زمینه تحقق اسناد بالادستی پیرامون توسعه علمی و فناوری و رشد تولید محصولات فناورانه و دانشبنیان از جمله اهداف تفاهمنامه همکاریهای مشترک بین دانشگاه آزاد اسلامی و سازمان ملی استاندارد ایران است.