سیدمهدی طالبی، خبرنگار گروه جهانشهر: ویلیام برنز، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا موسوم به سیا در مقالهای با عنوان «جاسوسی و دولتمداری» که در 30 ژانویه در وبسایت فارن افرز منتشر شد، به تشریح دیدگاههای خود درباره چین، روسیه، رقابتهای جهانی، غرب آسیا و ایران پرداخته است. برنز پیش از این برای چندین دهه در وزارت خارجه آمریکا مشغول بوده و به معاونت سیاسی و قائممقامی وزیر نیز رسیده بود. با این حال جو بایدن رئیسجمهور آمریکا پس از روی کارآمدن، وی را به سازمان جاسوسی این کشور فرستاد. فعالیت سیا متمرکز بر حوزه برونمرزی است و بهطور محدود به جمعآوری اطلاعات از داخل میپردازد. سیا تنها سازمان اطلاعاتی آمریکاست که مجاز به عملیات مخفی برونمرزی از سوی رئیسجمهور ایالاتمتحده آمریکا است، مگر در مواردی که رئیسجمهور سازمان دیگری را مناسبتر تشخیص دهد. در ادامه نظر به اهمیت این سازمان و شخص برنز، به بررسی مقاله او پرداخته شده است.
نکات مرتبط با سیا
1. سیا محبوب نیست
«موفقیتهای بیسروصدای سیا برای عموم مردم آمریکا بسیار کمتر از اشتباهاتی که بعضا تاریخ این آژانس را مخدوش کرده است، شناخته شده هستند.» این اشاره نشاندهنده اثرات منفی تلاش سازمانهای اطلاعاتی آمریکا برای سیطره بر مردم در جامعه است. همچنین افشاگریها در قالب سوتزنی از سازمان سیا چه اینکه به صورت طبیعی رخ داده و یا به تحریک مقامات آمریکا برای نشان دادن تسلط بر امور انجام شده باشند، باعث بروز تردیدهایی در میان نخبگان برای پیوستن به این سازمان شده است.
2.دستگاه اطلاعاتی-دیپلماسی
برنز از اهمیت نقش سازمانهای اطلاعاتی در حوزه دیپلماسی و گفتوگو با طرفهای بینالمللی حرف میزند. او به مذاکرات هیاتهای سیا با سازمانهای اطلاعاتی و سفر خود به کابل پیش از سقوط افغانستان برای مذاکره با رهبران طالبان اشاره میکند.
برنز خود یک دیپلمات است و روی کارآمدن وی در راس سازمانی اطلاعاتی، یک تغییر قابل توجه است. در دولت ترامپ، پمپئو رئیس سیا به وزارتخارجه رسید اما در دولت بایدن در حرکتی معکوس، یک دیپلمات در رأس این سازمان قرار گرفت.
3.جذب نیرو
در مقاله تلاش شده با تلاش برای پاک کردن سوابق سیا در ذهن مخاطبان، برای جذب نیرو فضاسازی صورت بگیرد. صحبت از اهمیت فعالیت در سازمانهای فدرال برای خدمت به وطن تا اشاره به ارائه خدمات مناسب به خانواده کارکنان و جاسوسان در این راستا قابل ارزیابی است. رئیس سازمان سیا میگوید این سازمان فرآیند استخدام کارمندان را نسبت به گذشته تسهیل کرده است.
باید توجه داشت تبلیغ برنز برای جلب کارمند میتواند یک عملیات فریب نیز باشد. سازمانهای اطلاعاتی اغلب خود دست به شناسایی اعضای مورد نیاز خود میزنند. اگر سازمان سیا فرآیندی باز برای جذب نیرو در پیش گیرد، احتمالا این اقدام برای شناسایی عوامل سرویسهای اطلاعاتی صورت میگیرد که برای نفوذ بیشتر به سیا، وارد فرآیندهای جذب در این سازمان میشوند.
4. تصویب کمکها به اوکراین
تحقیر روسیه، حیاتی دانستن سال جاری در جنگ و نام بردن از چین، ایران و کره شمالی به عنوان حامیان مسکو در جنگ، تلاشی برای تحریک اعضای کنگره برای تصویب سریعتر کمکها به اوکراین است. تلاش برای این تحریک نشان میدهد احتمالا نه همه بلکه بخشی از این توصیفات مانند تضعیف جدی روسیه نادرستند.
تلاش برنز برای «التماس» بودجه برای اوکراین خود حکایت از هزینههای کمرشکن آمریکا در جنگ دارد. اگر هزینههای جنگ در اوکراین اندک و فواید آن زیاد و آشکار بودند، وضعیت کمکها به کییف به این سطح نمیرسید که پولی برای انتقال وجود نداشته باشد.
این دیپلمات سابق برای ترغیب اعضای کنگره به تصویب بودجه کمکها به اوکراین میگوید: «این کمکها که هزینهای برابر با کمتر از پنج درصد از بودجه دفاعی ایالاتمتحده دارند، یک سرمایهگذاری نسبتا متوسط با بازده ژئوپلیتیک قابل توجه برای ایالات متحده و عایدی چشمگیر برای صنعت این کشور به شمار میروند.» او تاکید میکند با توجه به خرید تسلیحات از صنایع آمریکایی برای اوکراین، تمام پول از کشور خارج نشده بلکه موجب رونق صنعتی نیز میشود.
برای خواندن متن کامل گزارش، اینجا را بخوانید.