تاریخ : Tue 25 Jul 2017 - 14:35
کد خبر : 9292
سرویس خبری : سیاست

روزهای دورهمی اولین نهاد اجتماعی

یادداشت/ میثم نادی روزنامه‌نگار

روزهای دورهمی اولین نهاد اجتماعی

یک خانواده چهار نفره علاوه‌بر اعیاد دیگر و نیز روزهای تولد و سایر مناسبت‌های سنتی، این امکان را دارد تا در چهار روز مبارک نیز یک دورهمی شاد را تدارک دیده و بساط گرمی هرچه بیشتر نهاد اجتماعی کوچکش را فراهم کند.

به گزارش فرهیختگان آنلاین، خانواده اولین نهاد اجتماعی است که از قِبَل آن، سایر نهادهای بزرگ‌تر تشکیل‌دهنده جامعه شکل می‌گیرد. بنابراین هر اقدامی که منجر به تثبیت و ارتقای جایگاه آن شود، ممدوح و قابل تکثیر است. شاید به همین دلیل باشد که در مناسبت‌های مختلف و البته اکثرا دینی بهانه‌ای برای توجه به جایگاه خانواده درنظر گرفته شده است.

روز ولادت حضرت فاطمه الزهرا(س) به‌عنوان روز زن یا روز مادر نامگذاری شده است؛ روز میلاد امیرالمومنین، امام علی(ع) به روز مرد یا پدر معروف شده، سالروز تولد حضرت علی‌اکبر(ع) را روز جوان معرفی کرده‌اند و روز دختر نیز مفتخر به تعیین در فرخنده ولادت حضرت معصومه(س) شده است. به عبارت دیگر، یک خانواده چهار نفره علاوه‌بر اعیاد دیگر و نیز روزهای تولد و سایر مناسبت‌های سنتی، این امکان را دارد تا در این چهار روز نیز یک دورهمی شاد را تدارک دیده و بساط گرمی هرچه بیشتر نهاد اجتماعی کوچکش را فراهم کند.

این بهانه‌های مبارک، در شرایطی مهیا شده است که انواع مشکلات و ناهنجاری‌ها فضای زندگی واقعی مردم را تحت تاثیر خود قرار داده و همزمان با آن، فضای شلوغ و پرازدحام مجازی نیز در حال رجزخوانی برای نهاد خانواده و دورکردن اعضای آن از یکدیگر برخاسته است. در حقیقت، کشاکش سترگی میان حفظ یا متلاشی کردن مهم‌ترین بنیاد جامعه در گرفته است؛ از یک‌سو، انواع معضلات اجتماعی و به‌ویژه اقتصادی اعضای خانواده‌ را دچار تلاطم روحی و روانی و گذران اوقات زندگی صرفا برای تامین معاش کرده است، همسوی با آن، ازدیاد شبکه‌های اجتماعی و هدردادن زمان غیرقابل جبران پدر و مادر و فرزندان در این شبکه‌های متنوع و روزافزون منجر به فاصله گرفتن آنها از یکدیگر و از هم پاشیدن گرمی خانواده‌ها شده است. از سوی دیگر، مناسبت‌های مختلف و بهانه‌هایی که با نامگذاری ایام به دست آمده، منجر به هم‌افزایی، افزایش صمیمیت و دوستی و در نتیجه رونق خانواده‌ها شده است.

باید دید درنهایت، جامعه ایرانی از این تضاد آشکار و آزمون سنگین، چگونه بیرون خواهد آمد. آیا با سهل‌انگاری و کوتاهی در توجه به نیازهای عاطفی افراد هم‌خون با خود، به ابتلای گسست خانوادگی تن می‌دهد یا با استفاده صحیح از تکنولوژی و علم، آنها را در خدمت خود درآورده و برای افزایش اعتبار جایگاه خانواده بهره خواهد برد؟

نکته‌ای که در مناسبت‌های مقارن با اعضای خانواده باید موردتوجه قرار گیرد، اصل عبور از تشریفات زاید و ساده کردن تقدیرها و تشکرهاست. گاهی تنها یک لبخند، شاخه‌ای گل، یادآوری صمیمانه زبانی، تفریحی خانوادگی یا نهایتا یک هدیه مختصر می‌تواند جو عاشقانه و پایداری را در خانواده به وجود آورد. با همین روش، میلاد حضرت فاطمه معصومه(س) را به عموم دختران ایرانی شادباش عرض کرده و برایشان آرزوی بهترین‌ها را در کنار خانواده‌هایشان داریم.