سیدمهدی طالبی، خبرنگار گروه جهانشهر: شب گذشته صالح العاروری، معاون دفتر سیاسی حماس در حمله هوایی رژیمصهیونیستی به شهادت رسید. به گفته منابع آگاه، سه موشک به سمت دفتر حماس در بیروت اصابت کرد که در پی آن 4 نفر به شهادت رسیدند. جنبش حماس در بیانیه خود دقایقی پس از این حمله اعلام کرد همراه با معاون دفتر سیاسی حماس، دو نفر از فرماندهان گردانهای عزالدین قسام شاخه نظامی حماس نیز به شهادت رسیدهاند.
دفتر شاخه سیاسی حماس در منطقه ضاحیه بیروت واقع شده که تحت تسلط حزبالله قرار دارد. رسانههای رژیم پیش از مشخص شدن نام فرد ترورشده، برای طعنه به محل ترور و پررنگ کردن ضربه به تسلط امنیتی مقاومت لبنان بر پایگاه اصلیاش، ادعا میکردند او قرار بوده تا روز چهارشنبه با سیدحسن نصرالله دبیرکل حزبالله لبنان دیدار کند.
العاروری دومین فرمانده عالی جبهه مقاومت است که در جریان طوفان الاقصی به شهادت میرسد. پیش از این صهیونیستها با حمله هوایی و شلیک 3 موشک به خانه سیدرضی موسوی مسئول پشتیبانی جبهه مقاومت در سوریه، وی را در محله زینبیه دمشق به شهادت رسانده بودند. این ترور در روز 4 دی تنها یک هفته قبل رخ داد.
زندگی العاروری
صالح العاروری در روستای عاروره در نزدیکی شهر رامالله به دنیا آمد. از این رو ریشه او برخلاف بسیاری از فرماندهان حماس که از اهالی غزهاند، به کرانه باختری رود اردن بازمیگردد. وی متولد 1966 بود و در زمان شهادت 57 سال داشت.
او در دانشگاه الخلیل که یکی از نخستین دانشگاه های کرانه باختری بود به تحصیل در رشته شریعت اسلامی پرداخت و در همین دوره به جنبش اخوانالمسلمین گرایش پیدا کرد. جنبش اسلامی حماس که در سال 1987 تاسیس شد، متاثر از اخوان المسلمین بود. در همان دوره، جهاد اسلامی فلسطین نیز متاثر از سازمان جهاد اسلامی در مصر تشکیل شد که ارتباط فکری فلسطین و جایگاه مصر در منظومه فکری جهان عرب را نشان میدهد.
العاروری در سال 1990 به دلیل فعالیتهایش دستگیر شد اما دو سال بعد از زندان آزاد شد. او به همراه عده دیگری از سران و موسسان حماس، شاخه نظامی این گروه با نام عزالدین قسام را پایهگذاری کرد.
فعالیتهای این شاخه نظامی در جریان انتفاضه دوم طی سال های 2000 تا 2005 ضربات زیادی به صهیونیستها وارد کرد تا جایی که آنها در سال 2005 مجبور شدند از غزه خارج شوند. همچنین در پیامدهای انتفاضه دوم و با وجود سرکوب حرکت مردم فلسطین، صهیونیستها مجبور شدند مناطقی در شمال کرانه باختری به ویژه در اطراف شهر جنین را تخلیه کنند. علیرغم این نتایج شگفتآور تاسیس شاخه نظامی حماس، العاروری در همان اوایل دهه 1990 مدت کوتاهی پس از آزادی بار دیگر دستگیر و به 15 سال زندان محکوم شد. او درنهایت در سال 2007 از زندان آزاد شد. با این وجود او سه ماه بعد مجددا بازداشت و به سه سال زندان دیگر محکوم شد.
العاروری پس از سومین آزادی خود در سال 2010 به عضویت دفتر سیاسی حماس درآمده و مسئولیت پرونده اسرا را در دست گرفت. ازجمله نتایج اقدامات وی آزادی 1027 اسیر در جریان مبادله آنها با گیلعاد شالیط سرباز صهیونیست در سال 2011 بود. این توافق ضمن آنکه ضربهای حیثیتی برای رژیم بود، با فراهمسازی زمینه آزادی یحیی سنوار، رئیسدفتر حماس در غزه، گرفتاریهای آتی رژیم را طراحی کرد.
معاون دفتر سیاسی حماس، بزرگترین نقش خود را پس از بحران سوریه ایفا کرد و با وجود تنش برخی از رهبران حماس با سوریه و محور مقاومت، ارتباط این جنبش با حزبالله لبنان را حفظ کرد. همین تداوم ارتباطات میان گروههای مقاومت به او کمک کرد به تجهیز بیشتر سازمان انسانی و تسلیحاتی گروههای مقاومتی فلسطین در غزه و بهطور ویژه کرانه باختری بپردازد.
یکی از ابتکارات وی، تلاش برای تسلیح کرانه باختری رود اردن بود که به دلیل سیطره مستقیم رژیم صهیونیستی و تشکیلات خودگردان بر آن، بسیار دشوار بود.