تاریخ : Tue 19 Dec 2023 - 00:54
کد خبر : 90910
سرویس خبری : نقد روز

با ادغام بودجه زنان مخالفیم

معاون رئیس‌جمهور در حوزه زنان و خانواده در گفت‌وگو با «فرهیختگان»؛

با ادغام بودجه زنان مخالفیم

انسیه خزعلی، معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده بعد از صحبت‌های نمایندگان مجلس مبنی‌براینکه بودجه حوزه زنان و خانواده حذف شده است، اظهار داشت که بودجه اختصاصی به حوزه حذف نشده بلکه ادغام شده و قرار است ردیف بودجه مجزایی به این حوزه اختصاص پیدا کند.

انسیه خزعلی، معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده بعد از صحبت‌های نمایندگان مجلس مبنی‌براینکه بودجه حوزه زنان و خانواده حذف شده است، اظهار داشت که بودجه اختصاصی به حوزه حذف نشده بلکه ادغام شده و قرار است ردیف بودجه مجزایی به این حوزه اختصاص پیدا کند، برای بررسی بیشتر نحوه اختصاص بودجه به این حوزه با انسیه خزعلی معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده گفت‌وگو کردیم. خزعلی معتقد بود «تغییرات بودجه 1402، دسترسی معاونت زنان را سخت کرده است.» از تغییرات مجلس در بودجه 1402 گفت و علت عدم تخصیص یک درصد بودجه را «اعتراض نهادها و دستگاه‌ها دانست.» مشروح این گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید.

با توجه به اینکه الان مجلس بودجه را رد کرده است، ممکن است در اصلاحی که دولت روی بودجه انجام خواهد داد، این یک درصد حوزه زنان به بودجه اختصاص پیدا کند و بودجه حوزه زنان مثل سال گذشته تعیین بشود؟
بسیار امید داریم با توجه به اینکه دیدگاه ریاست محترم جمهور و معاون اول هم این تاکید را دارند، امیدواریم این بودجه مستقل شود و مانند سال گذشته اما با شرایط بهتر از سال گذشته عملیاتی شود.

با توجه به اینکه بودجه ‌حوزه زنان در حوزه‌های مختلف تعیین شده، آیا تضمین مشخصی وجود دارد که دستگاه‌ها این بودجه را به حوزه زنان بدهند؟ با توجه به این ادغام در بودجه حوزه زنان، دسترسی معاونت زنان به بودجه کمی سخت نخواهد شد؟
بله، اگر مسیر صحیحی در تدوین آیین‌نامه پی گرفته شود و اگر محدودیت‌های سال گذشته اعمال نشود شاید دسترسی از وضعیت امسال بهتر باشد. سال گذشته لایحه ما تغییرات زیادی کرد و دسترسی کنونی ما سخت شده است. لایحه‌ای که سال گذشته ما به مجلس دادیم اولا یک درصد را در راستای اهداف کلان زن و خانواده و اجرایی‌سازی مصوبات ستاد ملی زن و خانواده و سیاست‌های مرتبط با اسناد بالادستی دیده بودیم که بسیاری از این قوانین و دستورالعمل‌ها به دلیل عدم پشتیبانی بودجه قابلیت اجرا نداشته است لذا اگر در همان مسیر در مجلس مصوب می‌شد هم سرعت کار بالا می‌رفت و هم قانون‌های زمین‌مانده عملیاتی می‌شد. در لایحه ما ذکر شده بود: «در امور مربوط به زنان و خانواده براساس مصوبه ستاد ملی زن و خانواده و با هماهنگی و نظارت معاونت ریاست‌جمهوری در امور زنان و خانواده هزینه نمایند.» اما مجلس این بخش را حذف کرد و ۹ آیتم را به‌عنوان موضوعات زنان به این شرح، مطرح کرد: «در موضوعات مربوط به حوزه زنان از قبیل توانمندسازی زنان خودسرپرست، حمایت از فرزندآوری، مشاوره در حوزه خانواده، حمایت از زنان و دختران در معرض آسیب یا آسیب‌دیده، سلامت، بهداشت، آموزش، ورزش و کارآفرینی زنان هزینه نمایند.» این امر موجب شد که دست معاونت در اعمال سیاستگذاری‌ها و اجرای دستورالعمل‌های قبلی بسته شود و از سوی دیگر دستگاه‌ها تلاش کردند کارهای عقب‌مانده خود را در قالب این بودجه ببینند البته با تدبیری که در آیین‌نامه دیده شد از برخی از این امور پیشگیری شد. ثانیا ما تنها فصول یک و شش را در لایحه ۱۴۰۲ استثنا کرده بودیم که در مجلس فصل چهار هم اضافه شد و طبیعتا اعتبار آن محدودتر شد. ثالثا آنچه به‌عنوان تکلیف به عهده معاونت گذاشته شد تنها تدوین آیین‌نامه با همکاری دستگاه‌های دیگر بود که این امر موجب رفت و برگشت‌های بسیار زیاد در کمیسیون‌های فرعی و اصلی برای جلب موافقت بیش از ۲۰ دستگاه انجام پذیرد و عملا در اجرا دسترسی دشوار شد. برای آیین‌نامه هم زحمت زیادی کشیده شد. این آیین‌نامه به اذعان برخی اعضای کابینه یکی از بهترین و قوی‌ترین آیین‌نامه‌های دولت است که با وقت‌گذاری زیاد و مشارکت همه دستگاه‌های اجرایی انجام پذیرفته و نسبت ضعف دادن به آیین‌نامه‌ای که مشاوران دستگاه‌های مختلف صدها نفر ساعت روی آن وقت گذاشتند دور از انصاف است اگر موردی در آیین‌نامه مد نظر هست مستندا باید بیان شود و باید گفت به دلیل قوت آیین‌نامه و پیگیری‌های بعدی این یک درصد بهتر از سایر یک درصدها عملیاتی شده است.

ادامه مطلب را اینجا بخوانید.